Pratite nas

Vijesti

Hitna sjednica Vlade Federacije BiH: Nijedna politička funkcija nije vrijedna jednog ljudskog života

Objavljeno

na

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici u Sarajevu potvrdila zaključke sa sinoćnjeg sastanka premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i federalnog ministra unutarnjih poslova Predraga Kurteša s premijerima Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, direktorom Federalne uprave policije, ministrima unutarnjih poslova i policijskim komesarima ovih kantona, te glavnim federalnim i glavnim kantonalnim tužiteljima ovih kantona.

Vlada Federacije BiH zaključila je da svi građani imaju pravo na okupljanje i mirne prosvjede. Također, Vlada poziva građane da putem dijaloga i snagom argumenata razgovaraju o svim problemima koji su evidentni, naglašavajući da uništavanje imovine i sukobi ne vode prema rješenju.

Istovremeno, Vlada FBiH izričito naglašava da policija u svom postupanju treba primjenjivati najviše standarde poštivanja ljudskih prava, ali da kada je riječ o javnom redu i miru, policija je dužna čuvati živote i imovinu svih građana na isti način.

Federalna vlada posebno napominje da nijedna politička funkcija nije vrijedna jednog ljudskog života.

Vlada, također, smatra da treba napraviti jasnu razliku između obespravljenih radnika i onih koji opravdane radničke zahtjeve, koriste kao paravan za izazivanje nemira i nasilja.

Vlada uvažava prava i opravdane zahtjeve obespravljenih radnika i spremna je, kao i do sada, razgovarati i rješavati njihove probleme, te prihvatiti svako dobro rješenje, posebno kada su u pitanju tri ključna zahtjeva: uvezivanje staža, zdravstveno osiguranje radnika u tvrtkama čiji status nije definiran, te utvrđivanje odgovornosti i kažnjavanje odgovornih za privatizacijsku pljačku i gospodarski kriminal.

Kada je riječ o uvezivanju radnog staža, istaknuto je da je Vlada FBiH u ovom mandatu za ove namjene uplatila više milijuna konvertibilnih maraka, te da će to, u okvirima svojih nadležnosti i mogućnosti, nastaviti i u ovoj godini.

U cilju rješenja problema s neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje u tvrtkama koje nemaju definiran status, Vlada FBiH traži od kantonalnih vlada da se zajednički uključe u njegovo rješavanje kako bi se napravio model u kojem bi radnici ovih poduzeća imali mogućnost liječenja za sebe i članove njihovih obitelji.

Federalni premijer jučer je dopis takvog sadržaja uputio premijerima svih deset kantona u Federaciji BiH, a Vlada FBiH očekuje da se o ovoj inicijativi kantonalne vlade izjasne u što skorijem roku.

Posebno naglašavajući opravdanost zahtjeva cjelokupne javnosti koji se odnose na kažnjavanje gospodarskog kriminala i privatizacijske pljačke, Vlada FBiH podsjeća da od prvog dana u ovom mandatu inzistira i očekuje od pravosudnih organa da što prije istraže i procesuiraju izvršitelje ovih djela, u čemu su kantonalni premijeri, prisutni na sinoćnjem sastanku, izrazili spremnost na potpunu suradnju i podršku ovom procesu.

U ovom kontekstu, Vlada je danas zaključila da će reafirmirati set antikorupcijskih zakona i uputiti ih u Parlament FBiH na ponovno razmatranje i usvajanje. Ovo se, također, odnosi i na zakone kojima se stvara bolje poslovno okruženje.

Naglašeno je da bi usvajanje i početak primjene ovih zakona u velikoj mjeri doprinio stvaranju pravednijeg društva i omogućio dodatne investicije, zapošljavanje i razvoj privrede FBiH, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 
 

[quote]- Za nezadovoljstvo građana i stanje radnika odgovorno tvrdim da su tužiteljstva ključna točka – rak-rana obračuna s kriminalnom u ovom trenutku – rekao je za Agenciju FENA Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH, komentirajući prosvjede u Tuzli i ostalim gradovima u BiH.

Smatra da su prije svega građani nezadovoljni time što osjećaju da postoji povlaštena klasa, koju ne dotiče stvarni život.

– Nju nazivaju političarima, ali kada počnete da odmotavate stvari radi se o klasi korumpiranih bez obzira na to o kojoj profesiji pripadaju. Narod hoće da vidi da je netko od tih korumpiranih lopova uhićen, osuđen i da odgovara za to što je ukrao – rekao je Pudarić.

Naglašava da ”članovi u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH, bilo na pozicijama u vlasti bilo u okviru stranke, ne samo da podržavaju već su spremni i da vode taj zahtjev građana – da se što hitnije podignu optužnice, uhapse i procesuiraju lopovi.“

– Zato su najodgovorniji u posljednjih 20 godina tužiteljstva, a zatim sudovi. Ako se uzme u obzir da 2011. i 2012. godine nije pokrenut nijedan postupak zbog privatizacijske pljačke, a oni koji su počeli prosvjede u Tuzli su posljedica te pljačke, onda se postavlja pitanje tko je odgovoran za to nezadovoljstvo – kaže Pudarić.

[/quote]  

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Ivica Šola: Gospodine Plenkoviću, trebate se malo zamisliti

Objavljeno

na

Objavio

Kako je (tradicionalna) ljevica padom Berlinskog zida politički poražena i utopila se u bezličnost sveprisutnog političkog centrizma, sukladno Gramscijevu “receptu”, spas pokušava pronaći prebacujući se na područje kulture (kulturkamf) i obrazovanja.

Tako je i kod nas HNS, kao i SDP prije s Jokićem, inzistirao na tim resorima sa zadnjim motivom koji nemaju veze ni s kulturom niti obrazovanjem, već s preodgojem naroda i pojedinaca, rušenjem milenijskih vrednota i tradicija, zahvaćeni nietzscheanskim delirijem “prevrednovanja svih vrijednosti”. U tome, kako kod nas, tako i posvuda po svijetu, djeluju netolerantno i isključivo, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ideološka podvala

Podsjećamo da je Jokić kao uvrijeđena frajla dao ostavku samo zato jer se njegovu radnu skupinu željelo pluralizirati, dodati stručnjake i znanstvenike s drugih instituta i institucija, a on, koji se krio iza demagoškog slogana “struka, a ne politika”, u svojoj isključivosti to odbio, prema poznatom milanovićevskom “aksiomu” “ili mi ili oni”. Isti taj Milanović razotkrio je Jokićevo skrivanje iza “struke”, rekavši da je on njihov (politički) izbor, točnije njegovog savjetnika Nevena Budaka, zadnjeg šefa Komunističke partije na Filozofskom u Zagrebu.

Potom ministrica Divjak kao “nezavisna” zajedno s HNS-om uvjetuje Plenkovića, inzistirajući da oni vode glavnu riječ u reformi obrazovanja, da bi u “demokratskom i pluralnom” duhu počeli “čistke”, pri čemu je hajka na profesoricu Vican u duhu “tolerancije” zrcalo ljevičarske isključivosti i agresivnosti koje, naravno, pripisuju drugima, pa u ime slobode guše slobode, u ime tolerancije provode netoleranciju, u ime pluralizma nameću vlastiti svjetonazor na totalitarni način, gdje se svaki drukčiji glas etiketira, omalovažava i isključuje.

I njezina zavodljiva krilatica koja zvuči jako pametno “tehnologija, a ne ideologija” je čista ideološka podvala, jer promovira pristup koji bi i pripadnici ljevičarske frankfurtske škole, od Marcusea do Habermasa nazvali opasnim, upravo – ideološkim, ili pak glupošću na tragu fahidiotizma.

Kada je odgojno-obrazovna reforma u pitanju, s ljevice se rasprava vodila ili etiketama ili floskulama, manje argumentima, kao i prepotentno umišljenoj, samodoznačenoj mesijanskoj ulozi progresista nasuprot zatucanim tradicionalistima. Ove snobovske, progresističke ambicije ljevice Chesterton je još početkom prošlog stoljeća rasturio u samo dvije rečenice.

Prva: “I progresisti su tradicionalisti, samo pripadaju različitoj tradiciji.” I druga: “Što je to progresist? To je osoba koja vjeruje da je četvrtak bolji samo zato što dolazi poslije srijede.”

U ovu orwellovsku situaciju u kojoj je laž istina, čistke su tolerancija (Vican), totalitarizam i isključivost pluralizam, došla je u četvrtak poruka hrvatskih biskupa pod naslovom “Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”, gdje upravo daju svoj prinos raspravi glede nastavnog uputnika (kurikul) i procesa reforme obrazovanja i odgoja.

Nasuprot niže spomenutoj isključivosti, biskupi se zalažu za pluralizaciju odgojno-obrazovnog procesa kada su svjetonazorske odrednice u pitanju (ne matematika, fizika, biologija…), kako to roditeljima jamči i naš Ustav, ne dirajući bilo kojoj svjetonazorskoj skupini u društvu da kroz građanski ili zdravstveni odgoj bira program koji želi, ali isto to ne može se uskratiti ni vjerskim zajednicama, budući da je sloboda savjesti temelj svakog demokratskog društva.

Kakva je to država?

Potom, u duhu najbolje sekularne tradicije, biskupi posebno ističu važnost humanističkih i društvenih znanosti u kontekstu razvijanja kritičkog mišljenja u pluralnim i demokratskim društvima, kao i istine o povijesti u kontekstu nacionalne memorije i identiteta, što su već istaknuli i mnogi javni intelektualci, napose Slaven Letica, upozoravajući da tehnika i tehnologija ne mogu razvijati “kritičku misao”.

I na koncu, u kontekstu tzv. Istanbulske konvencije i problematične, fluidne rodne teorije, biskupi nikome u pluralnom i demokratskom društvu ne osporavaju da sukladno tome odgaja svoju djecu, ali da isto ne mogu osporavati “vjerskim zajednicama da odgajaju djecu u skladu s vlastitim kršćanskim naukom”, jer je to kršenje hrvatskog Ustava i napad na slobodu vjeroispovijesti. U tom smislu, u demokratskom duhu, za razliku od ljevičarskih dogmi i dogmatizma i njihove (medijske) inkvizicije, pozivaju na javnu raspravu.

Poruka hrvatskih biskupa je otvorena, uključiva, tolerantna i nikoga ne vrijeđa. No ona ujedno zabrinjava i plaši iz jednog razloga. Tragikomično je da biskupi u Hrvatskoj 2017. godine nasuprot političarima i vlastodršcima (sekularnoj vlasti) moraju braniti temeljne sekularne vrijednosti zapadne civilizacije: pluralizam, slobodu kritičkog mišljenja, vjerske slobode i demokraciju. Naime, isto to su pod progonima branili i u totalitarnom komunističkom sustavu.

Nad ovom “opasnom” porukom, paradoksom, predsjednik Vlade treba se malo zamisliti: g. Plenkoviću, kakva je to država u kojoj biskupi brane sekularne i demokratske vrijednosti od sekularista (nominalnih) demokrata!?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari