Pratite nas

Kolumne

Hitrec: Ima li što perfidnije od hrvatskoga sudstva?

Objavljeno

na

Prvi dan listopada 2017., španjolski policajci sjekirama idu na Katalonce, pucaju gumenim metcima, udaraju teškim palicama. Prvoga listopada 1991. jugoslavenska armija i crnogorski bjelaši uz znatnu srpsku pričuvnu komponentu topovskim sjekirama napadaju Dubrovnik ne bi li jug Hrvatske i hrvatsku Atenu pripojili velikoj srbiji, u zamašnoj vojnoj akciji protiv „hrvatskih separatista“ kojima treba oduzeti sve što je „srpsko“, znači ne samo jug Dalmacije nego cijelu Dalmaciju, Slavoniju, Banovinu i Liku.

Prvoga listopada 1942. talijanski i fašisti i isti srpski četnici kolju sve živo u Gatima blizu Omiša. Tako su se u duljem vremenskom razmaku u istom datumu poklopila nasilja u režiji iste ideje.

Nedavno su Barcelonu napali islamistički teroristi, sada španjolska policija.

Imaju li događaji u Kataloniji neku vezu s islamom? Imaju, povijesnu. Svršetkom devetoga stoljeća završen je islamski nalet na Zapad (osvojenjem Sicilije) i od tada, kaže povijest, zavojevači više ne napadaju kršćane, nego žive pokraj njih, žele samo da ih se ostavi na miru. No, protuudarac stiže iz Španjolske. Ondje je nekadašnja marka, oteta Arapima, u vrijeme karolinškoga rasula stekla nezavisnost, najprije pod imenom Barcelonske grofovije, a zatim pod imenom Katalonije – trn u oku islama (dinastije Omejida) koji 984. razaraju Barcelonu. Rekonkvista je ipak nezaustavljiva i u 11. stoljeću kršćani su na pragu oslobođenja, premda će borbe još dugo trajati. Što se dalje događalo, možete saznati iz povijesnih knjiga, Katalonija je postala dijelom španjolske države uz ponekad slabašnu, a ponekad izraženiju autonomiju, ali nikada i nitko nije mogao ugušiti katalonsku samosvojnost i sjećanje na spomenutu nezavisnost, niti je mogao zatrti katalonski jezik premda se i to pokušavalo, kao što Rusi nisu uspjeli uništiti ukrajinski jezik, niti Germani, Mađari, Talijani i Srbi hrvatski jezik.

Tamne, prijeteće kampanjole španjolske policije koje su u kolonama upale u Barcelonu, neodoljivo podsjećaju na one što su 1971. ušle u Zagreb da silom razbiju Hrvatsko proljeće. Sjećam ih se dobro, u njima su sjedili do zuba naoružani milicioneri, dovedeni iz svih republika i pokrajina tadanje jugoslavenske sablasti kao demonstracija bratstva i jedinstva. Do referenduma u Hrvatskoj u to doba nije ni došlo niti je bilo moguće u partijskom totalitarizmu, jednim je potezom licemjerni zločinac Tito skršio i pomisao na hrvatsku samosvojnost, a Hrvatskom zavladali baltići i dragosavci. I šuvari. Kada je referendum u Hrvatskoj ipak održan, bila su to već druga vremena, policija je bila hrvatska i vlast hrvatska premda je Hrvatska još formalno u sastavu odurne naddržave. Zatim osamostaljena na podlozi općenarodnoga referenduma (gotovo 95 posto ZA iliti SI), baš jednodušno, što je velikosrpskim teroristima natjeralo pjenu na gubice, a nakon što su u ratu dobili po gubici aktivirali su svoj promidžbeni genij pod sloganom „Nismo mi i ne znamo tko je“, od iste su amnezije bolovale i hrvatske vlasti od početka stoljeća, “osvijestili“ se hrvatski Jugoslaveni pa na kraju omogućili da pupovci u ime Srbije ordiniraju po Hrvatskoj za račun istih onih četnika koji su, kao Vučić, usred Hrvatske urlali „Ovo je Srbija“. I omogućuju da srbijanski ministar obrane koristeći „vjersku“ prigodu još jednom, i opet usred Hrvatske, podmuklo krivotvori povijest govoreći o građanskom ratu.

Hrvatska se uspjela osamostaliti i obraniti

Katalonija4

U svakom slučaju, sada nam je neophodan novi referendum o izbornom zakonu, da napokon prekinemo još jedinu preostalu vezu s propalom iluzijom. Mediji su već počeli kampanju protiv toga referenduma, objavljuju razgovore s „uvaženim“ znalcima koji govore da nije točna tvrdnja kako EU-države nemaju zajamčena mjesta za manjince u parlamentima. Jedna stručnjakinja navodi sedam zemalja koje ih imaju. Sedam od dvadeset sedam.

A glede Katalonije: nitko ne može zaustaviti težnju naroda za vlastitom državom, može ju samo privremeno silom spriječiti, to jest odgoditi. Kurdi, Škoti, Katalonci… ispisuju budući zemljovid. Sjekiraši nemaju (dugoročno) nikakve šanse. A Hrvatska, koja je na najteži mogući način stekla nezavisnost i obranila se od agresije i sjekiraša, trebala bi biti na strani naroda koji žele svoj državni okvir kao zaštitu svoje kulture. Oko događaja u Barceloni hrvatska se vanjska politika još nije oglasila (dok ovo pišem), čeka mišljenje Junckera, Macrona i Angele.

Hrvatska se uspjela osamostaliti i obraniti uspjela, a zasluge pripadaju uvelike hrvatskoj policiji koja je uz velike gubitke stala na put prvim agresorskim udarima, u vrijeme dok je Hrvatska vojska bila u povojima a u ZNG se javljali dragovoljci, hrabri ljudi. Sada, 2017., naša policija slavi na dan sv. Mihovila, zapovjednika nebeske vojske, svoju zemaljsku tradiciju, zaboravljajući na trenutak da je mnogokad bila zapostavljana i radila u lošim cipelama i ruhu nedostojno skromnom i gotovo siromašnom, da je loše plaćena, da sudovi dodjeljuju smiješne kazne za napade na policajca, a iznad svega da policijom u mnogim razdobljima vlada politika koja određuje što, kako, kada i gdje intervenirati u „škakljivim“ slučajevima, pa i u onima kada treba goniti zločince s agresorske strane, za zločine koji ne zastarijevaju, formalno, ali se u svrhu održanja bratstva i jedinstva kisele u ladicama. Slučaj oslobađanja (a nego što) zločinca Arkana skuhan je u loncu politike, državnog odvjetništva i povodljivog pravosuđa – apoteoza svih bajićevskih i cvitanovskih domišljaja u svim godinama navodnog nepronalaženja srpskih ratnih zločinaca i vrlo marljive, uspješne potrage za navodnim hrvatskim počiniteljima, protiv kojih su na sudovima svjedočili pripadnici neprijateljske vojske.

Ima li što perfidnije od hrvatskoga sudstva? Ima. O tome su prošloga tjedna u Zagrebu govorili generali Zlatan Mijo Jelić i Željko Šiljeg na tribini „Sudski procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i posljedice za hrvatski narod u BiH i RH“ – naslov dug, točan i sveobuhvatan. Znači, za one koji nisu znali: lov na hrvatske branitelje u BiH je odavno otvoren, njima se sudi po (strožem) zakonu donesenom 2003., a ako slučajno uhvate muslimanskoga ratnog šerifa (300 logora za Hrvate u tijeku sukoba) – njemu se sudi po blažem zakonu iz doba SFRJ. Tako je to u Federaciji BiH, a nisam čuo iz Hrvatske nikakvu galamu oko toga. U Hrvatskoj se – slučaj Arkan – ne sudi po dva zakona, nego po istom, samo što se arkani oslobađaju, a hrvatski branitelji šalju na dugogodišnje robije ili im se uništava život kao Hrastovu s koranskoga mosta. Zašto? Zato jer je hrvatsko sudstvo proviđeno starim jugoslavenskim kadrovima, a među hrvatskim odvjetnicima ima lijep broj i bivših jugoslavenskih tužitelja koji su, po prirodi stvari, u uskim, starim vezama sa spomenutim sudstvom, te će uvijek naći vezu za „blagost“ prema onima koji su ubijali i mučili hrvatske ljude od kojih mnogi spavaju s anđelima (naslov romana pisca Tomaša, izbačen iz lektire po želji pupovečke kamarile).

Božo Milanović

I još nešto, o čemu su na spomenutoj tribini govorili Jelić i Šiljeg – kada se Hrvati nađu pred bošnjačkim sucima, pa u svoju obranu progovore hrvatski, a kako bi drukčije, onda se suci deru na njih da ne smiju govoriti „pavelićevskim jezikom“. Tako eto muslimani koji ne govore turski nego inačicom hrvatskoga zamuljanog turcizmima i srpskim leksikom, nastoje zauvijek zaboraviti svoje hrvatsko porijeklo i svesti rađanje hrvatskoga jezika na NDH, dotično na ustaše, kako su nazivali Hrvate u tijeku hrvatsko-muslimanskoga sukoba 1993. – o čemu su rečeni generali podastrijeli službene dokumente.

I opet jezik, uvijek jezik, katalonski i hrvatski, čvrsta točka identiteta. Jezik je razlog što muslimani brane Hrvatima televizijski kanal na hrvatskom jeziku. Pa ne će valjda podilaziti „ustašama“ i ohrabrivati ih.

Hrvatski je jezik spasio i istarske Hrvate koji se nisu dali talijanizirati, premda je teroristička fašistička vlast koja je trajala desetljećima mijenjala i njihova imena i prezimena. Pobunili su se, dignuli protiv fašista, i taj je antifašizam bio prirodan i potreban da se preživi kao narod, a to što su poslije Istru preplavili jugoslavenski komunisti i uveli baš fašistički teror, pobacali Talijane u fojbe bili krivi ili nedužni, usput ubijali i Hrvate antikomuniste – s istarskim antifašizmom nema previše veze. Ti podivljali dotepenci, boljševici, s usađenom mržnjom prema Crkvi, ni danas ne mogu svariti da je na Pariškoj konferenciji upravo Spomenica hrvatskoga svećenstva odigrala ključnu ulogu da Istra pripadne matici Hrvatskoj. Oni su ostali u Istri, mentalitetom potpuno strani Istranima, jugooficiri i potomci te slična klatež, i oni su početkom prošloga tjedna bili ti koji su zviždali hrvatskoj predsjednici – publika očito izabrana po jugoslavenskom, komunističkom ključu, zatrovana, drogirana i okamenjena u lažima krivotvoritelja povijesti. Hoće li napokon Hrvati Istrani koji su se obračunali s fašistima, učiniti isto s komunističkom naslagom, mirno i prirodno – sa zakašnjenjem, ali nikada nije kasno.

HOS

Ta protuhrvatska a ne samo protukatolička družba po svojoj je bezočnosti ista kao i ona u Beogradu, gdje su podignuli spomenik „junaku“ Tepiću koji je razvalio barutanu pokraj Bjelovara i pobio Hrvate, čime su vlasti u Srbiji dale do znanja – analitičari su brzo shvatili – da je Srbija učinila sebi medvjeđu uslugu i priznala što inače priznati ne će pa ne će („Nismo mi, a tko je ne zna se“). Istodobno, odvažni Tromblon mora u Hrvatskoj organizirati donatorsku večer ne bi li prikupio novac za Park Žarka Manjkasa Crvenkape, doista hrvatskoga heroja koji je s ostalim pripadnicima HOS-a branio Bogdanovce (to jest Vukovar) dugo, uporno i veličanstveno. Možda prikupi dovoljno, ali ako Pupovac kaže da se ideja ne smije realizirati, sav će trud propasti. (Zadnja vijest koju sam čuo: Arkan će postati instruktor golfa na terenu iznad Dubrovnika.)

Stanak

Hrvatski sabor preuzeo je bosansku tradiciju . Naime, sjednice u pravilu počinje stankom. Oni koji nešto znaju, znaju i to da se u doba Hrvoja Vukčića Hrvatinića skup odličnijih feudalaca, odnosno sabor, zvao – stanak. Inače, velika tema je Agrokor i istražno povjerenstvo koje će, ako bude, služiti za zabavu publike. Možda će se saznati zašto je Bernardić pomislio da je haranga protiv njega unutar stranke u vezi s Agrokorom i je li koji njegov oponent iz SDP-a imao prste u pekmezu. A glede Todorića i njegovih: upravo oni mediji koji su desetljećima šutjeli kao zaliveni, korumpirani reklamama i sličnim blagodatima, sada se najviše naslađuju propašću trgovačkog imperija i sudbinama agrokoraca.

Jezik

Idem Gajevom ulicom (Zgb.) i vidim velik natpis na nekom vipovskim dućanu koji se preuređuje: NE ODMARAMO, PREUREĐUJEMO. Usred Zagreba, gdje ljudi još imaju osjećaj za jezik i zgražaju se nad primitivnom egzekucijom povratnih glagola koja trijumfira u medijima i reklamama. Pa se uvukla u svakodnevni govor, te mlađi ljudi – jer ih nema tko učiti – doista misle da poslije posla ili učenja ODMARAJU. Primjera balkanskoga primitivizma ima koliko hoćete, ali ovaj nekako strši. Pa ga treba radikalno odrezati, dok je još vrijeme. Tek kada to učinimo možemo SE ODMORITI.

Vanga

U Zagrebu je gostovao bugarski književnik Nikolaj Stojanov, čija je knjiga „Slučaj Vanga“ objavljena u hrvatskom prijevodu (naklada 24 sata). Podnaslov je Drugačiji pogled i doista jest drukčiji od mnogih senzacionalističkih uradaka o čuvenoj proročici. Naime, Stojanov je bio rodbinski povezan s Vangom (Vangelijom) i piše o njoj kao o bliskoj osobi, njezinim navikama i karakteru, odnosu prema onima koji su dolazili tražeći pomoć u tragedijama ili tek da saznaju svoju budućnost (što obično nije dobro, ali se, primjerice, Brežnjevu posrećilo). Posebna je priča veza Vange s kćerkom komunističkog diktatora Todora Živkova. Slijepa proročica rođena u Strumici, a najveći dio života provela u mjestu Petrič u Bugarskoj, nije slučajno bila tako slavna: u osamdeset posto slučajeva točno je pogodila. Vlasti su je ometale, prisluškivale, posebno lokalne vlasti koje je vodio šef policije, ali je i on postao Vanginom mušterijom kada je dotrčao u panici jer je izgubio ključeve sefa. Vanga je mirno rekla: „Ključevi su u sefu, tamo si ih stavio i zalupio vratima.“ Tako je i bilo.

Vangu su proučavali znanstvenici i ništa nisu otkrili. Zaključna spekulacija je ova: u istoj oluji u kojoj je Vanga kao djevojčica izgubila vid, zadobila je ozljedu glave. Dio mozga je tada počeo funkcionirati otprilike kao tražilica na Googleu, čudesna tražilica koja nalazi što je bilo, što jest i što će tek biti.

Još je jedna vrijednost knjige Nikolaja Stojanova – pričom o Vangi provlači se i njegov životopis (rođen 1948.) s neobičnim detaljima koji čitatelju otkrivaju kojim se putovima kretao nadareni pisac u Bugarskoj i kako se u komunizmu snalazio njegov naraštaj.

Stojanov je dobitnik najviše bugarske književne nagrade Ivan Vazov i osnivač međunarodne fondacije Balkanika koja dodjeljuje „Balkanski Nobel“. Hrvatska nije u tom društvu, naravno, pa sam na kavi sa Stojanovim predložio isključivo bilateralne odnose.

Hrvoje Hitrec/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: Plenković je kao lider već danas prošlo svršeno vrijeme

Objavljeno

na

Objavio

Više nije upitno može li Andrej Plenković politički preživjeti vlastitu operaciju nametanja žurne ratifikacije Istanbulske konvencije. Dugoročno ne može.

Naime, više nije vjerojatno da će kao šef HDZ-a Plenković uspjeti disciplinirati sve HDZ-ove zastupnike da dignu ruku za konvenciju. Čak i da uspije ratificirati konvenciju uz pomoć glasova oporbe, što je sve manje vjerojatno, bila bi to Pirova pobjeda.

A ako se odgodom ratifikacije, kao najvjerojatnijim scenarijem, Plenković ipak uspije izvući iz vlastite zamke, njegova politička budućnost u Hrvatskoj više nije perspektivna. Jer način na koji je pokušao nametnuti ratifikaciju konvencije, kao i njezine političke posljedice za upravljačke procese nad hrvatskim društvom, razotkrile su Plenkovićevu političku paradigmu više od ijednog dosadašnjeg poteza.

Jugoslavensko uvezivanje

U političkom smislu, eventualna ratifikacija konvencije za Hrvatsku nije samo svjetonazorsko pitanje ni dvojba uvodi li se time u hrvatski pravni sustav rodna ideologija kao obvezujući dio odgojno-obrazovnog procesa.

Za Hrvatsku je to najizravnije pitanje odnosa prema državi i državnosti, kao i pitanje hrvatskoga vanjskopolitičkog pozicioniranja u slojevitom i uzavrelom odnosu između SAD-a, Njemačke (zamaskirane kao EU) i Rusije i njihovih politika prema jugoistočnoj Europi.

Naime, u slučaju ratifikacije, Hrvatski sabor bi, uz inicijalno osigurani proračun od milijardu kuna, stavio u ravan s državnim institucijama čitavu mrežu lijevo-liberalnih udruga civilnog društva, koje se deklarativno bave zaštitom različitih prava, a stvarno već dva i pol desetljeća rade na potkopavanju temelja države, s jugoslavenskih političkih pozicija, produljujući biološko i konzervirajući mentalno nasljeđe komunizma.

Mijenjali su se samo njihovi organizacijski oblici i trenutačni prioriteti zaštite: tako su se u prvim danima uspostave višestranačja i demokratskog političkog sustava borili za zaštitu prava komunističke nomenklature proglašavajući svaku promjenu ili smjenu “čistkom” ili “brojenjem krvnih zrnaca”.

U vrijeme velikosrpske agresije i etničkog čišćenja pod združenom petokrakom i kokardom, osobitu su pažnju posvećivali zaštiti prava srpske manjine, s očitim ciljem izjednačavanja napadača i napadnutog, poslije rata su se okretali zaštiti ljudskih prava i pitanjima ratnih zločina, čineći sve da Hrvatska ne uđe u NATO i u EU, odnosno da ostane u postjugoslavenskom zapadnobalkanskom regionu.

Posljednja je moda globalistička: zaštita prava LGBT zajednice i promocija rodne ideologije, borba za “druge i drukčije”. Cilj je, međutim, uvijek ostao isti: difamacija i slabljenje hrvatske države i njezino ponovno jugoslavensko uvezivanje.

Ratifikacijom konvencije dobili bi zajamčeni i financirani prostor utjecaja na odgojno-obrazovni proces u Hrvatskoj. A u vidu tijela za provedbu konvencije GREVIO dobili bi i “batinu” kojom će disciplinirati buduće hrvatske vlade i njihove politike. Dobili bi to kao poklon, u trenutku kada je njihova mogućnost utjecaja i ucjena znatno oslabljena: u Hrvatskoj članstvom u NATO-u i EU-u, a u svijetu jačanjem neokonzervativnih političkih opcija u Europi i SAD-u. I to bi dobili od – nominalno HDZ-ove vlade.

Ruska ekspanzija

Na vanjskopolitičkom planu, ovim potezom Plenković očito kupuje naklonost nove-stare njemačke kancelarke Angele Merkel i svrstava se uz njezinu politiku stvaranja europske naddržavne “vlade”. Njezina je politička maksima na Balkanu: Srbija u EU-u, pa što košta – košta. Realno je očekivati da velik dio te cijene ode na hrvatski račun.

Plenković poklanja tzv. civilnom društvu upravljanje državom u trenutku kada Donald Trump na čelo State Departmenta dovodi derektora CIA-e Mike Pompea, jer biznismen Tillerson očito nije uspio prilagoditi neokonzervativnoj agendi to tradicionalno uporište neoliberala i globalista.

Čini to u trenutku kada šef NATO-a za Europu, američki general Curtis Scaparroti, na senatskom saslušanju kaže kako je ekspanzija ruskog utjecaja mnogo opasnija na Balkanu nego na Baltiku, a širi se preko Srbije i srpskog stanovništva u drugim državama.

Taj Plenkovićev izbor poteza i trenutka pokazuje da nije slučajnost njegovo odugovlačenje s LNG-om, niti s nabavom vojnih zrakoplova, da nije slučajno njegovo Vijeće za suočavanjem s prošlošću zapravo imalo zadaću ekskulpirati petokraku…

Ali reakcije na Plenkovićevo žurno nametanje Istanbulske konvencije, ne samo u HDZ-u već i u široj političkoj javnosti (koliko god ih mediji nastojali prigušiti), pokazuju da svakoj paradigmi dođe kraj. Osobito kada se vidi da ona počiva na lažnom predstavljanju.

Zato je Plenković kao lider već danas prošlo svršeno vrijeme. Za HDZ je danas pitanje budućnosti: hoće li uspjeti spriječiti da ih vođa u svome posljednjem potezu kolektivno zabije u zid i hoće li naći unutarnje snage da sljedeće izbore završe kao ozbiljna stranka? Ili će krenuti putem SDP-a poslije Milanovića.

Za političku budućnost Hrvatske je pak pitanje ulazimo li sa sljedećim izborima, vjerojatno već ove godine, u zonu političkoga kaosa u kojem ćemo moći birati: između neprihvatljivog starog i nepoznatog novog. I to u trenutku kada nam je globalni rat Zapada i Istoka ne samo pred vratima, već i u kući. A susjedi ambiciozni.

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Ivan Miklenić: Ubijanje hrvatskoga idealizma

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski idealizam

Dujmović Bušić

Hrvatska kulturna scena predstavljanjem knjige »Tko je ubio Zvonka Bušića«, koju je napisao Tihomir Dujmović, te istoimene kazališne drame kojoj je uz Dujmovića autor Robert Kurbaša, u središte pozornosti ovih dana dovela je lik i djelo Zvonka Bušića Taika, jedinstvenoga borca za slobodnu Hrvatsku i čovjeka koji se nije mogao pomiriti s odvratnostima hrvatske stvarnosti pa si je iz prosvjeda oduzeo život.

Kad je Bušić podigao ruku na sebe, učinivši čin koji se načelno moralno ne može opravdati, a koji je u stvarnosti bio ujedno i krik i prosvjed i zgražanje, u dijelu, osobito medijske, javnosti nisu izostala etiketiranja poput »terorist«, »nacionalist«.

Bušićeva samožrtva vlastitoga života, čini se, nije snažnije odjeknula, nije probudila ravnodušne, a pogotovo nije utjecala na promjenu onih najokorjelijih prema hrvatstvu, hrvatskomu narodu i hrvatskoj državi.

No ta tragična i potresna smrt otvorila je vrlo važno i vrlo neugodno pitanje: Kakva je to današnja Hrvatska kad u njoj ne može živjeti čovjek koji je za nju strpljivo trpio pune 32 godine u američkom zatvoru? Upravo to vrlo bitno pitanje ponovno aktualizira i knjiga i kazališna predstava, a to pitanje zaslužuje ne samo pozornost, nego i primjeren odgovor, bez kojega nisu moguće promjene nabolje u današnjoj Hrvatskoj.

U njemu nije bilo ni trunka gorčine

Bušić

U sedmosatnom razgovoru u tzv. maximum security zatvoru upoznala sam čovjeka nevjerojatnog optimizma, zavidne fizičke snage i snage volje koju nisu uspjela slomiti niti desetljeća zatvora.

Ono što me je fasciniralo tijekom tog našeg razgovora jest činjenica da se ni u jednom jedinom trenutku nije požalio ni na svoju sudbinu, ni na uvjete u kojima je živio u zatvoru, ni na američki sustav, niti na svoje ograničene kontakte sa svijetom, jer je zapravo u istoj prostoriji s njime, osim zatvorskog osoblja, mogao sjediti jedino svećenik ili hrvatski veleposlanik ili veleposlanica.

U njemu nije bilo ni trunka mržnje, ni gorčine. Govorio je o svojoj Hrvatskoj, o svojoj Bosni i Hercegovini u kojoj je rođen, o svojim roditeljima, o svojoj obitelji, o svojim mislima, idejama.

Bio je iznimno načitan, jako je puno čitao u zatvoru, što god je mogao dohvatiti. Razgovor je bio prožet filozofskim razmišljanjima, reminiscencijama i analizama prošlosti, ali me je posebno fascinirala snažna okrenutost budućnosti, takva vjera u Hrvatsku da ne možete, a da pred time ne osjetite ogromno poštovanje da bez obzira na sve što je prošao u životu, bez obzira na neke elemente iz vlastite prošlosti zbog kojih je on osobno žalio, i dalje je plamtjela vjera u vlastitu i hrvatsku budućnost koja mi se tada činila nesalomljivom«, Izjavila je o Zvonku Bušiću u intervjuu za portal »Direktno« u subotu 10. ožujka, prije puta u Južnu Ameriku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Citirane Predsjedničine riječi potvrđuju da je Bušić kao iznimno moralan čovjek, koji baš nikomu nije ni želio nanijeti zlo, Hrvatsku doživljavao kao svoju svetinju za koju je spremno trpio i za koju je duboko vjerovao da mora doživjeti svoju punu slobodu, normalnu demokratsku sadašnjost i još bolju budućnost, pa je njegov odnos prema Hrvatskoj primjer domoljublja koje dobro svoje nacije stavlja ispred svakoga svoga dobra.

Štoviše, upravo je Bušićevo domoljublje zdravi idealizam koji je izazov za svakoga tko se u Hrvatskoj kiti stvarnim ili glumljenim domoljubljem, a osobito je pak izazov za sve one u Hrvatskoj koji joj ne žele dobro, koji je samo iskorištavaju.

Idealističko domoljublje kao kriterij

Idealističko domoljublje trebalo bi uzimati kao vrhunski kriterij za vrjednovanje odnosa prema domovini i prema svim njezinim građanima, jer takvo idealističko domoljublje lišeno je svakoga šovinizma, svakoga nacizma, svakoga hegemonizma i svakoga pragmatizma koji bi se pretvarao u postizanje osobnih ili grupnih sebičnih interesa.

Domoljublje, koje stremi Bušićevim idealima, temelj je na kojem je jedino moguće ostvariti bolju Hrvatsku: demokratsku, kulturnu, gospodarski naprednu, socijalnu, dobrosusjedsku i sposobnu obogaćivati cjelokupnu ljudsku zajednicu.

Knjiga i predstava »Tko je ubio Zvonka Bušića« podsjećaju istodobno na tužnu, obeščašćenu, okovanu, iskorištenu i poniženu Hrvatsku u kojoj se idealisti guše jer ne mogu ni disati, a kamoli da bi mogli nešto stvarati. Takvu suvremenu Hrvatsku svjesno oblikuju pojedinci i skupine držeći pomno u svojim rukama gotovo sve konce i gotovo sve ključne punktove ne bježeći ni časa od primjene ni političkoga ni ideološkoga nasilja.

Kad istaknuti i moćni pojedinac svoj narod i svoju državu, ignorirajući zdrav razum, izlaže novoj nakaznoj ideologiji, imajući, snažan je dojam, u vidu samo svoju vlastitu karijeru, nije li to oblikovanje Hrvatske u kojoj nema mjesta za idealiste?

Kad umrežene, skrivene i vrlo moćne skupine svim sredstvima priječe nužne reforme, nije li to smišljeno bacanje klipova pod noge Hrvatskoj, nije li to očito nastojanje da se Hrvatska ne uspravi na vlastite noge?

Kad tzv. političke elite, ne uvažavajući ni zdrav razum ni povijesnu istinu, de facto štite komunizam i njegove ostatke, nije li to stvaranje ozračja u kojem nema kisika za hrvatske idealiste, za ljude željne slobode, pravde i mira?

Kad političari, neovisno kojoj političkoj stranci pripadali, daleko od očiju javnosti pletu mreže klijentelizma, podobnosti, zaštite i promocije »svojih«, ne zagađuju li hrvatsku stvarnost do te mjere da mnogi mladi i čitave obitelji u njoj više ne mogu ni živjeti?

Previše je načina na koje se u današnjoj Hrvatskoj ubija hrvatski idealizam, no uz sada aktualizirano pitanje »tko je ubio Zvonka Bušića« zdravi hrvatski »biblijski ostatak« ne će dopustiti da iščezne hrvatski idealizam, jer to bi značilo i iščeznuće hrvatskoga naroda.

Ivan Miklenić
Glas Koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati