Pratite nas

Kolumne

HITREC: Plakat SDSS-a je protuustavan, a to DIP nije opazio

Objavljeno

na

Vrijeme se svršetkom prošloga tjedna radikalno pogoršalo – kiša, jugo, snijeg, poledica, tuča, reforma školstva, bujice teških frazetina u nepodnošljivo dugoj kampanji za europske izbore, s porukama, „jasnim porukama“ i sličnim svakodnevnim preporukama koje zvuče šuplje poput cipela sirotinje. Plave, bijele, crvene, žute, šarene ekipe panično traže po gradskim ulicama širom zemlje barem nekoliko prolaznika da ne bi baš sami stajali pred kamerama, vuku nesretnike za rukav, policija nemoćna. Ako se tako nastavi do kraja kampanje, građane će iz čvrsto zabravljenih kuća izvlačiti jake snage i dovoditi na biračka mjesta. Do sada nisam čuo ni jednu pažnje vrijednu jasnu poruku, što možda znači da lukavci čuvaju adute za zadnje ili posljednje dane. Recimo, poruku: Za jedinu i vječnu Uniju ili slično. Čvrsta i snažna Europska unija zalog je mira i sigurnosti od devedesetih kada je EZ (zatim EU) pozorno promatrala srpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, pa sve do neki dan kada je priredila novi Berlinski kongres o zapadnom Balkanu, koji je slavno propao… No dobro, glede poruka, jedna se ipak izdvaja a na tragu je onoga što sam pisao prije nekoga vremena, da ako, naime, stavimo na jednu stranu silan novac koji je Hrvatska potrošila za školovanje visokoobrazovanih kadrova, a oni otišli na „zapad“, a na drugu stranu svotu koju smo u međuvremenu izlovili iz europskih fondova – onda je očito da je prva stavka znatno veća od druge.

Čini se da su na istu podmuklu matematičku operaciju došli i neki političari, pa sada idu s idejom zvanom kompenzacija, to jest da nam razvijena Europa mora nekako nadoknaditi troškove školovanja pametnih mladih glava. Pa makar su ih školovale i poneke nastavnice i nastavnici bez diplome, što očito dugo nitko nije opazio, a to govori da papir nije sveto pismo. A što je s tzv. političarima? Imaju li oni diplome? Možda imaju, vjerojatno imaju za neku struku u kojoj su radili ili uglavnom nisu radili, ali postoje li diplome za političare? Ne. Oni papiri koji se dobiju, recimo, na pretežito marksističkom Fakultetu političkih znanosti daju im zvanje politologa , ali s njim se ne postaje političarom. Obično to ide na druge načine, prilično tajanstvene. Pa kad već ne postoje diplome, ni prave ni lažne, barem bi se za posao političara mogao skrojiti nekakav test, vrlo jednostavan. Recimo: kako se zove država u kojoj politički djelujete: A – Republika Hrvatska, B – bivša jugoslavenska republika Hrvatska, C – buduća jugoslavenska republika Hrvatska. Sljedeće pitanje: jeste li pročitali Ustav RH? Ako jeste, zaokružite jedan od sljedećih odgovora: A – jesam u cijelosti, B – jesam djelomično, C – jesam ali sam zaboravio o čemu se radi.

Možda su pod „ C“ članovi Državnog izbornog povjerenstva. Slutnja se budi u svezi s euroizbornim plakatom SDSS-a koji je dvopismen, takoreći, nekoliko riječi na latinici i jedna na ćirilici. Posve je providna provokacija teksta – u jednoj rečenici sažet mit o ugroženosti Srba, već toliko ofucan da na njega više nitko ne obraća pažnju, čega su autori svjesni, te su iskoristili priliku da nas još jednom podsjete, računajući da će dio Hrvata koji ne žele šutke podnositi takve dosjetke – reagirati na „neprimjeren način“, a ta će neprimjerenost autorima donijeti na tanjuru konferenciju za tisak na kojoj će snuždeni Pupovac (gdje je dr. Šreter?) poentirati, televizije uredno prenositi, a traktori krenuti prema Bruxellesu, bez Galbraihta. Ma, sjajno odigrano, samo što je protuustavno, a to DIP nije opazio. Koliko se sjećam, članak 12. Ustava RH kaže da je u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo. Amen.

Drugi stavak dopušta uporabu drugog pisma (i jezika) u pojedinim lokalnim jedinicama, u skladu sa zakonom. Euroizbori se održavaju na tlu cijele (cjelovite, hvala Bogu i hrvatskim braniteljima) Hrvatske, pa i svi izborni „materijali“ trebaju biti na latinici, svaka rečenica i svaka riječ, jer članak 12. (ili koji već) ne govori o mješovitompismu, pa ni za europske izbore, niti rečeni članak kaže da jedna ili dvije riječi mogu biti napisane nekim drugim pismom, čak ni u slučaju neslano šaljivih poruka. Ne mogu biti pisane ni arapskim, ni kineskim, ni ćiriličnim pismom. Je li to članovima Državnog izbornog povjerenstva jasno ili nije, a ako nije, postoji tijelo kojemu je zadaća štititi Ustav.

Zašto se srdio Đakula

ĐakulaPrvi dan svibnja uvijek je dvostruko radostan. Bandić dijeli čudotvorni grah koji se razvije u stabljiku visoku 365 metara, raste 24 sata dnevno, i na njoj se razlistaju grahom prosvijetljeni birači. Uz to, prvoga svibnja slavimo akciju Hrvatske vojske koja je doista bljesnula u svjetskim medijima, a politički i vojni analitičari impregnirani mitom o srpskoj nepobjedivosti kolutali očima, kao i poslije još fascinantnije Oluje. Gledao sam navečer, 1. svibnja 2019. reportažu o proslavi Bljeska, i nikako nisam mogao shvatiti od koga smo oslobađali zapadnu Slavoniju, tek je u izjavama spomenut „neprijatelj“, a u jednoj su mi donekle objasnili da se radilo o velikosrbima. Politički korektno. Koliko čujem, ni HINA nije uspjela saznati tko je bio s druge strane.

U to doba 1995. malo se rasrdio američki veleposlanik jer je za blagdan rada otišao u Opatiju, a kada su mu rekli da se gore na sjeveru nešto događa, nazvao je Vesnu (Škare Ožbolt) i pitao kakva je to gužva, a ona mu rekla da dođe i vidi (idi, vidi). Puno više se rasrdio Đakula jer više nije imao kuda. Zabilježen je njegov razgovor s jednim vojnim atašeom, koji je neoprezno spomenuo Pupovca, a ionako skrhani Đakula – i ne sluteći da će biti amnestiran – doslovce pobjesnio i kazao atašeu da mu Pupovca ne spominje jer je taj dva dana prije tražio od SAO zapadne Slavonije da se održi. Pa naglo nestao. Taj razgovor, začinjen psovkama, možete naći na internetu, ako vam se dade kopati. Godinu poslije (imam taj zbornik) na velikoj raspravi koju je inicirao Tuđman a govorila tadanja krema, sudjelovao je i Pupovac i tako se dodvoravao prvom predsjedniku da ga je ovaj pohvalio.

Dani nakon 1. svibnja vraćaju Hrvatsku iz trijumfa 1995. u tragedije 1991.: prikazana reportaža iz Borova Sela gdje su masakrirani hrvatski mladići, govore preživjeli, a iza njih u pozadini nogometno igralište i ležerni igrači kojih se taj spomen-dan kao ne tiče, ili su im njihovi stariji rekli da ne obraćaju pažnju na likove u hrvatskim odorama koji dođu jedanput godišnje.

A kada smo pri odgovornosti – za Borovo Selo nitko nije odgovoran, ili barem tako misli hrvatsko pravosuđe, a zašto bi netko uopće odgovarao ako ga se ništa ne pita? Ja se u školi nikada nisam sam javljao, sve dok me nije prozvalo. Transparent NITKO NIJE ODGOVARAO mogao bi se kao štafeta prenositi diljem Hrvatske, jer svugdje odgovara, u Slavoniji, na Banovini, u Lici, u Dalmaciji, a budući da smo na širokom putu idiotske političke korektnosti – za kojih pedeset godina mladi povjesnici ne će moći ustanoviti ni tko nas je to, do vraga, napao i okupirao, a u sudskim spisima i arhivima naći će tanko štivo koje nikako ne može objasniti razmjere barbarstva suludih razbojnika.

Rečeni transparent posve dobro paše i u Slavonskom Brodu gdje su bezdušni teroristi gađali i ubijali djecu, također prvih dana svibnja, ali 1992. I tako odmiču prvosvibanjski dani u komemoracijama, vrijeme prolazi ali ne liječi. Prošlo je i mnogo više vremena od genocida nad hrvatskim narodom 1945., a ništa nije izliječeno ni zaliječeno pa onaj spomenuti transparent treba nositi i u Bleiburg, u Celje, na Kočevski rog, u Macelj itd., na tisuću mjesta. Osim ako u Bleiburgu austrijske vlasti i takav transparent ne označe kao ustaški, jer one su perjanice borbe protiv bilo čega što podsjeća na jednu stranu u Drugom svjetskom ratu kojoj je pripadala i Austrija.

ČetvoreredU razgovoru s austrijskim umjetnikom, intelektualcem štoviše, napokon sam razumio „službeno povijesno-političko stajalište“ prijateljske nam zemlje. Naime, objasnio mi je on, Austrija u vrijeme Drugoga rata nije postojala, pa ne može ni za što biti odgovorna. Jednostavno je nestala, a pojavila se opet kada su topovi zašutjeli. Kamo je bila otišla, ne zna se. Eto, zato su Austrijanci toliko nabrušeni na hrvatsku komemoraciju. Ne svi Austrijanci, jer velika većina njih nikada nije ni čula za bleiburške događaje. A da bi neki ipak doznali, pobrinuli su se povjesničari i filmaši baš u Koruškoj, pa će 9. svibnja u Pilberku prikazati neupućenima film „Fluchtpunkt Bleiburg“ Ferdinanda Maceka, snimljen prema knjizi F. T. Rulitza „Bleiburška i Vetrinjska tragedija“.

Glede hrvatskoga filma: „Četverored“ Jakova Sedlara po romanu Ivana Aralice u dubokom je bunkeru i mlađi gledatelji televizije nikada ga u životu nisu vidjeli, a Sedlar od tada nije dobio ni kune za svoje projekte. Za kaznu što se bavio temom koja treba biti – po mišljenju cenzora – zakopana pod zemljom kao i stotine tisuća smaknutih Hrvata, Hrvatica i njihove djece. Također je bunkeriran i film „Bogorodica“ snimljen po mojem romanu „Hrvatska Bogorodica“ u kojemu je (između ostalog) prikazana i situacija inspirirana masakrom hrvatskih policajaca u Borovu Selu. Usput: roman je upravo preveden na španjolski i uskoro će biti objavljen.

Uspješan kongres

Ako je Berlinski kongres propao, a jest, jedan drugi kongres održan u zemlji iz koje je isplazilo sve zlo devedesetih, to jest Srbiji kojoj su jugoslavenski komunisti dodijelili istočni dio Srijema. Kongres je vrlo je uspješno organiziran u Hrtkovcima – svečani i ničim ometani skup srbijanskih radikala u mjestu koje je simbol terora nad Hrvatima u Srijemu i Vojvodini, od kojih se četrdeset tisuća i više moralo iseliti pod prijetnjama smrću. Šef stranke je opet isti onaj zločinac Šešelj koji je pušten iz haaškoga pritvora da mirno umre, jer je navodno bio smrtno bolestan. U Srbiji je naglo oživio, vozi trbuh u tačkama jer mu se i tek popravio, a glavni je štab udario baš u središtu Hrtkovaca.

Ne znam je li na kongresu bio koji od haaških sudaca, ali je barem mogao biti pozvan cirkusant Zuroff koji o Srebrenici ima isto mišljenje kao i Šešelj – da genocida nije bilo. Kako će to povijesno sjećanje završiti, nije teško pogoditi: Zuroff i Šešelj objasnit će da su za Srebrenicu krivi Hrvati. Tomislav Žigmanov je, doduše, tražio od srbijanskih vlasti da zabrane kongres u Hrtkovcima, ali su se one oglušile u znak zahvalnosti Šešelju što je drastično smanjio broj Hrvata u Vojvodini i Srijemu, a dio preostalih ista je četnička vlast proglasila Bunjevcima nehrvatima. Incidenata nije bilo, prenose hrvatski mediji. A nego što je taj kongres nego incident po sebi, opak i opasan?

Pa ako rečeni kongres nije bio dostojan note i povlačenja veleposlanika, ne znam što bi još Srbija mogla smisliti da se to dogodi. Nije dovoljno reći „Mi smo dva svijeta“, niti dati oštre izjave s Pantovčaka i Zrinjevca, jer je riječ o poznatim ratnim huškačima koji se nisu odrekli luđačkih zamisli nego sviraju po istim notama kao 1991., a vjerojatno je među njima na „kongresu“ bilo i zločinaca koji su preplivali Dunav nakon mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, možda i onih koji su sudjelovali u masakru mladih redarstvenika u Borovu Selu.

Uostalom, Šešeljev je kongres i tempiran u vrijeme komemoracija i Dana grada Vukovara. Ništa nije slučajno, aveti se opet okupljaju. „Srpski“ je Vukovar podignut iz pepela, grad izgleda sve ljepše, znači vrijeme je – misle šešeljevci – da se opet krene, da lepi gradovi lepo gore. Ista zločinačka strast kao i prije tridesetak godina trese Srbiju i onaj tko u Hrvatskoj pred tim zatvara oči, sudjeluje u rađanju budući strahota. Koliko se može razumjeti, Srbija ide kronološki obratnim smjerom – prvi joj je cilj vratiti drugo oko u glavi, to jest Crnu Goru čijim je izlaskom svojedobno prestala postojati i krnja Jugoslavija. Pritisak je sve veći, a vidi se i na športskim terenima, u ABA ligi recimo. A što Hrvatska još radi u toj“ regionalnoj“ košarkaškoj ligi, iz koje treba hitno istupiti?

Sporazumaši

Navodno desnocentristička stranka dala je školstvo i znanost u ruke ulijevo nagnutoj agilnoj gospođi Divjak i mirno gleda što se događa. Gospođa tu šutnju dobro koristi, pa radi po svome i sa svojima. A gdje su ti njezini? Pa recimo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na koji su crveni istaknuli barjak sa srpom i čekićem, s profesorima poput onoga tipa koji bi, pristojnije rečeno, vršio veliku nuždu na Bleiburg. I još je ondje. Znači, s tim i takvim fakultetom je ministrica sklopila „sporazum o suradnji“, te s još jednom ustanovom zvanom Institut za jezik i jezikoslovlje ili slično, gdje ravna kadar bivšega ministra Jovanovića, a HAZU samo gleda.

Rečeni će ljubimci ministrice Divjak, piše u sporazumu, „osmišljavati i ostvarivati proces obrazovne reforme i kreirati obrazovne kurikule“. Baš tako. Pita me jedan radoznali i zainteresirani čovjek, doktor znanosti štoviše, znadem li što radi Agencija za odgoj i obrazovanje, za koju piše (barem na međumrežju) da je krovna institucija glede naobrazbe nastavnika i učitelja. Pa se ja malo raspitam i kažu mi da je u Agenciji programirani kaos, a inače ne dolazi u obzir da se ta ustanova nađe među sporazumašima jer preporuča krive knjige, recimo tekst Alaina de Benoista u prijevodu Tomislava Sunića.

Francuski filozof Benoist hladnokrvo i točno kaže da je „neoliberalna sekularizirana globalizacija stroj za uništavanje naroda“, pa nikako ne može ući u školski uputnik jer taj kreiraju spomenuti sporazumaši koji ne misle tako, nego onako, to jest ovako kao i ministrica u Vladi koja (Vlada) ionako daje desni žmigavac a skreće ulijevo, ne podržava narodne referendume jer je narod priglup i može odlučiti drukčije nego što mu savjetuje elita, što se isto tako može podvesti ne samo pod ignoriranje narodne volje nego i švercanje strojeva za uništavanje identiteta. U tom je sklopu i kampanja za uvođenje eura, drsko bahata, bez i jedne naznake da bi za takav potez trebalo organizirati referendum i bez osjećaja (ili baš s njim) da je nestanak nacionalne valute još jedno struganje ostataka suvereniteta.

Hrvatski jezik

Kad bi čovjek pobrojao sve riječi i sklopove riječi koji se potkornjački uvlače u hrvatski jezik, te posredstvom medija „školuju“ mlade, trebalo bi mu stotine i stotine stranica. Unatoč stalnim upozorenjima poznavatelja jezika, nastupila je klinička smrt povratnih glagola – svi „odmaraju“, svi „brinu“. Devedeset posto mladih ljudi uvjereno je da, kada ne rade – odmaraju. Koga? Sebe. Ne bi ni pomislili da s e odmaraju. Odmarati, bez s e, mogu one koji nisu oni sami, recimo konje, ako ih imaju. Tako mediji i neznalice uspostavljaju „normu“. Baš konjski. Nego, poradi druge spelancije kanio sam nešto napisati o razaranju hrvatskoga jezika. Slušam i gledam kako se valjda „of“ uvukao u obliku „od“ pa gotovo nitko više ne piše i ne govori „vrata automobila“ nego „vrata od automobila“, ne piše i ne govori Ivanova majka nego „majka od Ivana“, „ključevi od stana“ itd. Tako od-lazi hrvatski jezik . Koji bi se uskoro mogao zvati – jezik od Hrvata.

Hrvoje Hitrec/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Da je bilo sloge i pameti konzervativna opcija mogla je imati 3 mandata

Objavljeno

na

Objavio

Još jedna cirkusijada je iza nas. Kulise se skidaju, klaunovi svlače kostime i brišu šminku, vraćamo se u svakodnevicu. I red je da nam se uši (i oči) malo odmore od ovih silnih ispraznih obećanja, izljeva samohvale, žestoke retorike, šarenih skupova, od smokinga i toaleta, uredne gospode i glamuroznih dama, od reflektora pozornice i verbalnog terora govornika…

Ostalo je pričekati konačne rezultate, iako se sve zna.

Što je najvažnije, čini se kako su na kraju svi “sretni i zadovoljni” ishodom jučerašnjih izbora za EU parlament. I oni koji su dobili mandate i oni koji nisu. Sudeći po izjavama, svi, ama baš svi su željeli da baš tako završi i “sretni” su da “sretniji” biti ne mogu. I oni koji su se udruženi u osam stranaka (“amsterdamci”) na jedvite jade dočepali jednog jedinog mandata (i sad tvrde kako su “pokazali svoju snagu” – ha, ha, ha), oni koji su ostali kratkih rukava i pali na korak do cilja, osvajači 1 ili 2% glasova, pa i takmaci čije su ambicije bile daleko iznad onoga što su postigli.

Idila.

Kako god okreneš, gubitnika ni na vidiku, jer veće opasnosti za političara od imidža luzera nema – staro je pravilo promidžbe. Tek komorna atmosfera u pojedinim izbornim stožerima i pokušaji da se navijačkim skandiranjima prikrije razočaranje (kad god se kamere uključe), govorilo je da i nije baš sve tako kako nam žele predstaviti gubitnici.

Ima, doduše, i izuzetaka. Ponekih koji povremeno “iskoče” iz ove šprance sveopće “nirvane” i iskreno priznaju kako nisu zadovoljni jer su očekivali više. No, samo rijetki traže greške u sebi i svojim programima, još manje u političkom djelovanju i odnosu prema javnosti i aktualnim problemima hrvatskog društva. Kao razlozi neuspjeha obično se navode “slaba izlaznost na izbore”, “neravnopravna izborna utakmica”, “nemotiviranost građana za europske izbore” itd.

Naravno, većina toga što se navodi stoji. Ali, to su one objektivne okolnosti na koje se jako teško ili gotovo nikako ne može utjecati s pozicije bilo koje stranke ili grupacije. No, što je s onom drugom stranom priče, s vlastitim slabostima, promašajima, nedosljednostima, što je s nesposobnošću, pogrešnim procjenama, nedostacima u programima i ne-vjerodostojnošću?

Ima li toga možda, ili su uvijek krive “objektivne okolnosti”?

Što se konzervativaca tiče (mislim da je to ipak bolji izraz za “desnu”, “domoljubnu” ili “državotvornu” opciju od onog već izlizanog pojma “desnice” koji u suštini ne znači ništa), oni su i ovoga puta ostali razjedinjeni. Statističari su izračunali kako su kad se zbroje glasovi svi skupa dobili 17,5%, što bi bilo dovoljno za osvajanje 3 mandata, a priča je završila na osvajanju jednog.

Novoizabrana EU-parlamentarka Ruža Tomašić u svojoj je prvoj izjavi nakon neslužbenih preliminarnih rezultata rekla kako se nada da će ovo što se dogodilo biti dobra škola za budućnost i najavila kako priželjkuje moguće ujedinjenje “desnih” stranaka na nekim od sljedećih izbora.

Daj Bože, mada je teško vjerovati u postojanje motiva za zajednički nastup kod onih koji su “sretni” i “zadovoljni” čak i time što su ostali ispod praga.

Uvijek se može naći izgovor za neuspjeh i to nije ništa novo na političkoj sceni, ne samo kod nas Hrvata, nego uopće.

“Dobar izgovor zlata vrijedi”, kaže jedna poslovica.

Ono što nama kronično nedostaje, jeste samokritika, okretanje k sebi i priznavanje vlastitih greški. A toga nema i neće biti, sve dok izgovore za neuspjehe tražimo u sferi izvan vlastitog političkog djelovanja i ponašanja.

Točno je da je izlaznost mala, jer 30% ne jamči nikakvu reprezentativnu volju biračkog tijela. Istina je i da izborna utrka nije bila ravnopravna, ali to je u pravilu uvijek tako. Da kod građana nema posebne motivacije za izlazak na izbore također je evidentno.

No, ono što svakog normalnog građanina mora izbaciti iz takta (a rijetko tko od aktera izbora spominje), jeste činjenica da nekomu nije dovoljno više od 42.000 glasova za osvajanje mandata, a netko ga dobije s 1.200 (što je 35 puta manje)!? Zar to nije apsurd!? I je li pošteno!?

Uporno odbijanje uvažavanja preferencijalnih glasova koji su jedini meritum volje birača i u isto vrijeme u punoj mjeri odražavaju puni legitimitet izabranog zastupnika nije slučajno. Ne odgovara to ni jednom lideru, pogotovu onima u velikim strankama, jer izostanak vrednovanja izbornih rezultata na temelju preferencijalnih glasova ostavlja im prostor za nagrađivanje “podobnih” koji zahvaljujući pozicijama na listama osvajaju mandate koje inače nikad ne bi imali, dok oni s daleko većim brojem glasova bivaju gubitnici – samo zato što nisu miljenici lidera stranke i vrhuške okupljene oko njega ili na izbore izlaze sa samostalnim listama i ne mogu prijeći izborni prag. Sve skupa ostavlja izuzetno ružan dojam i sasvim pouzdano bitno utječe na demotivaciju biračkog tijela vezano za izlazak na izbore. Ali, nikoga to od onih koji se još uvijek koliko-toliko drže svojih pozicija i sinekura ne zanima.

U cjelini gledano, riječ je o ozbiljnom defektu, o anomaliji izbornog zakona koja nije slučajna. Nisu politički lideri vodećih stranaka i saborski zastupnici blesavi pa da ne znaju kako bi se stvari mogle i trebale posložiti, ali im takvi principi ne odgovaraju jer razbijaju njihov monopol i političku hegemoniju unutar stranaka. To je relikt sindroma “Vođe” naslijeđen iz komunizma. Odlučuje jedan – ili u najboljem slučaju nekoliko ljudi – a pokriće za te odluke (kakve god bile) trebaju biti birači.

No, pored ostaloga, ovo je i pokazatelj naše niske političke i građanske svijesti, jer da nije tako, mi bi odavno natjerali političke elite na odricanje od takvih manipulacija i prijevara – jer u pitanju je ozakonjena manipulacija i prijevara birača.

Pokušalo se, doduše, referendumom o promjenama Izbornog zakona, ali tako nespretno, nevješto i amaterski da je to tragikomično. Organizirati u isto vrijeme prikupljanje potpisa za dva referenduma (o promjenama Izbornog zakona i odbacivanju Istanbulske konvencije) i stvoriti čitavu zbrku u kojoj građani često nisu znali ni što potpisuju, bila je velika glupost, što opet imamo zahvaliti liderima građanskih grupacija (organizatora referenduma) koje se bore za primat po svaku cijenu i bez obzira na to što je riječ o pogubnoj, hazarderskoj igri.

Nadajmo se da su i oni danas “zadovoljni” – kao i naši gubitnici na izborima.

Na kraju, pravi i istinski gubitnici smo svi, htjeli to priznati ili ne, ili barem mi kojima je do budućnosti ove zemlje i hrvatskoga naroda istinski stalo. Oni kojima to nije važno imaju itekako razloga za zadovoljstvo, jer njihova metoda je “što gore to bolje”.

Nama koji politiku shvaćamo kao djelatnost čiji je cilj opće dobro i mislimo kako se ona mora voditi pošteno, savjesno, odgovorno i u skladu s kršćanskim načelima, ne trebaju isprazne parole i predizborni farizejski izljevi “domoljubnih” emocija (pogotovu od onih koji svojim postupcima čine suprotno od onoga što tobože “zagovaraju”), režirani performansi sa zastavom s prvim bijelim poljem ili provokativnim plakatima (po uzoru na Pupovca i njegov SDSS) čija je jedina svrha privući pozornost, ne treba nam ni opskurni lik Dražen Keleminec koji lupeta o “rušenju EU iznutra” – a što će navodno napraviti upravo on, glavom i bradom (čega se onda dohvate mainstream mediji i te nebuloze vrte do besvijesti kao dokaz o tomu kakva nam je “desnica”). Nama ne trebaju svađalice koje sebe idealiziraju a pljuju po svim oponentima, zaboravljajući kako su tu da izlože svoje programe i pošalju javnosti jasne poruke a ne da prave nered i zbunjuju birače.

Treba nam jedna uljuđena i pristojna konzervativna opcija utemeljena na demokršćanskim načelima koja će okupiti intelektualce i političare od ugleda u narodu, ali i koja će biti spremna taj koncept provoditi u praksi, dosljedno i konzekventno!

Ne moramo izmišljati toplu vodu, nego samo biti ono što jesmo – ako jesmo.

Neki bi već trebali shvatiti da je političkoj opciji koju zastupaju potrebno dati sadržaj i da se ne može sve svoditi na formu i pokušaje osvajanja glasova jeftinim gafovima, propagandnim floskulama, dosjetkama, blefovima i napadima na sve oko sebe.

Tih “pravovjernih” i “jedinih ispravnih” nama je dosta.

I ne bi bilo loše da akteri na političkoj sceni (odnosi se na sve podjednako) konačno jednom shvate razliku između izbora za EU parlament i domaćih – lokalnih, parlamentarnih i predsjedničkih, pa da se drže teme, odnosno, da ne vode kampanju kao da se bore za mjesto načelnika općine, gradonačelnika, saborskog zastupnika, premijera ili predsjednika. Ako nisu u stanju jasno se odrediti prema Europskoj uniji, neka ne izlaze na izbore, ako ne znaju ništa o toj temi, neka nauče, jer ovo što se događa već prelazi sve normalne granice.

Analfabeti i ljudi koji nisu u stanju napraviti razliku vezano za temeljne pojmove i ciljeve, prije svega one nacionalne i državne (koji bi morali biti u fokusu svakog političara koji se bori u političkoj arene i traži glasove hrvatskih građana), neće biti od koristi nikomu – koliko god imali dobru volju i bili ambiciozni.

Znači, mora se ponešto znati i biti sposoban razumjeti problematiku EU i vlastite zemlje kako bi se moglo dostojno zastupati njezine interese u parlamentu EU. Ni to se ne smije zaboraviti. Može netko biti najveći junak Domovinskog rata, ali potpuno nesposoban za političara. I to trebamo jednom naučiti.

Na kraju, moramo biti svjesni činjenice da ćemo mi konzervativci trpjeti ove nametnike koji ne žele i ne misle dobro ni Hrvatskoj ni njezinim građanima ni našem narodu, sve dok ne dođemo pameti i ne postanemo iskreni prema sebi samima i onima koji nas okružuju.

Sve sam uvjereniji da to čudo nije moguće bez Božjeg prsta.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Hodak: Kako jugofilima objasniti razliku između koljača i ratnika?

Objavljeno

na

Objavio

Prečesto u medijima čitamo “mudre“ savjete kao npr.: prestanite se baviti ustašama i partizanima. Okrenimo se svakodnevnim problemima kojih imamo i tako previše, itd. Onda ti isti ”mudraci” par dana kasnije “opravdano“ lamentiraju u javnosti nad sveopćom ustašizacijom Lijepe naše potpuno ignorirajući kako je SOA svojedobno bila upozorila na porast ne ustaške, nego četničke ideologije u zemlji.

Ali, o četnicima nitko ni da bi zinuo. Josipović, Mesić, Pupovac, Stazić, Rada, Rade i familija, Gerovac, Vlašić i bezbroj ovisnika o Titu i partiji iz dana u dan ne mogu izgovoriti ni dobro jutro, a da u svojoj skromnoj partijskoj frazeologiji ne spomenu ustaše.

Ustaše su se relativno malo spominjale odmah nakon “oslobođenja“. Tada se uglavnom govorilo i pisalo o “narodnim neprijateljima“, ”izrodima”, ”izdajicama” i ”kvislinzima”. Nakon Križnog puta i skrivanja zločina u 1700 jama u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji problem ustaša je za novu “demokratsku“ komunističku jednopartijsku vlast bio stavljen ”ad acta”.

Nešto se tu i tamo spominjalo ustaše na suđenju Stepincu, Budaku i Kavranu te u operaciji Gvardijan 1947. godine. koju su Ozna i Udba do kraja razbile. Dotada je fizički, uglavnom bez suda i presuda, pod zemlju otišlo oko 80 posto autentičnih ustaša. Ostatak je svoj biološki kraj dočekao bilo u Argentini, bilo u Paragvaju, Čileu, Brazilu…

I sada se odjednom nekom čudnom alkemijom na svakom uglu RH pojavljuju opet nove i sve savršenije generacije ustaša. K’o nove generacije mobitela. Ponuda je bogata i širokog spektra. Želiš li naći autentičnog starog tvrdog ličkog, imotskog ili hercegovačkog ustašu, ponuda je preskromna. Kad se tu i tamo netko pojavi kao Artuković i Šakić, naše suvremeno i demokratsko pravosuđe promptno se pobrine da ti ustaški dinosaurusi odmah napuste ovu liberalnu planetu. Štoviše, kao vrhunski dokaz tehno-marksističke demokracije iza njih nisu ostali ni grobovi. Slično kao kod naših Kineza.

Zamislite kada bi svi Kinezi odjednom ustali. Bila bi to za naše današnje ljevičare milijarda i pol ustaša… Vauu!

Jeste li pročitali polemiku našeg jednomandatnog predsjednika Ive Josipovića s još neukroćenim kolumnistima Večernjaka Ninom Raspudićem i Borislavom Ristićem, Slavenom Leticom i Nevenom Sesardićem? Bivši stalno ponavlja ”ustašofili…“,“Hercegovina puna ulica s imenima ustaša…“, ”bijesni čopor koji navali na svakoga tko upozorava na ustaški revizionizam…“ itd. I tako se naš bivši Ivo prometnuo u beskompromisnog borca protiv davno pokopanih ustaša (bivši on, bivši oni!).

Oni koji nisu imali sreću da budu pokopani završili su vjerojatno s ostalim nesretnicima u onih 1700 jama. Naravno, teško ćete čuti nešto od naših “josipovića“ o novorođenoj četničkoj državi u “tamo daleko, tamo je selo moje..“ Međutim, nije naš bivši Ivo bedast. Zna on kao i novi ljevičarski okidač Dalija Orešković da se danas kod nas pomoću davno (bez suda) likvidiranih ustaša grade nove karijere. To vam je jedna vrsta kompostiranja davno smaknutih “klasnih neprijatelja“.

‘Prošla baba s kolačima’

Naime, ovih je dana u slobodarskoj Rijeci bio održan “Hod za život“. Rijeci koja je idealno mjesto za takav mimohod s obzirom da u njoj komunisti vladaju duže nego li u Sjevernoj Koreji. Sudionici povorke, koje su ljevičari onako iz milja i kolokvijalno nazvali “bijesni čopor“, zalagali su se za zakonsku i svaku drugu zaštitu prava na život od začeća pa sve do prirodne smrti. To je nešto tako grozno i protuprirodno da je na to odmah morala reagirati jedna nova liberalno – ljevičarska zvjezdica u slobodnom padu kao zvijezda repatica. Ni da me bacite u okove neću otkriti njen identitet samo zato da se ne zamjerim Slavenu koji je mora podržavati.

Naša ”crvena zvijezda” munjevito je shvatila o čemu se tu radi (kao i o drugim temama) te je svečano izjavila: “Oni koji se pozivaju na Hod za život podržavaju najgori oblik totalitarizma, fašizma i one koji zapravo Hrvatsku žele pretvoriti u nekakvu ustašku tvorevinu i u nasljeđe jednog režima s kojom Hrvatska nema nikakve veze“. Ako ikome tko je sudjelovao u tom “ustaškom“ hodu padne na pamet tužiti našu novu političku zvijezdu zbog ovih “biranih“ riječi ne znam kako bi mogao izgubiti tu parnicu!

U isto vrijeme je pod sigurnosnim “štitom“ Voje Obersnela održan i progresivni, antifašistički, slobodarski, humani i neokomunistički “Hod za slobodu“ kojem se, vrativši se iz Amsterdama, pridružila i Anka Mrak – Taritaš. Kad je “Hod za život“ već zamakao iz ugla, naš Mrak je počela vikati: “No pasaran“ ili po naški ”nećete proći”. Neki ustašofil je sa strane samo promrmljao: “Prošla baba s kolačima“.

Znači, danas su u Hrvatskoj za naše novopečene ljevičare i antife ustaše svi “vjernici, heteroseksualci koji se zalažu za brak i protiv su abortusa, ognjištari, desni krkani, lički bukvani, hercegovački šverceri duhana, dalmatinski Vlaji, suverenisti, populisti, antikomunisti, protivnici Jelene Veljače, Anke partizanke, Radničke fronte, poštovatelji Tuđmana, branitelji, oni koji primaju braniteljske imovine (izuzetak su penzići iz NOB-a koji su rođeni prije 5. kolovoza 1995. godine.), oni koji javno i bez imalo srama traže ukidanje nevladinih udruga, oni koji su protiv brzopletog uvođenja eura, oni zatucani koji žive u srednjem vijeku tvrdeći da za ulazak u Hrvatsku treba posjedovati nefalsificiranu putovnicu ili vizu, oni koji u svom fanatizmu misle da bi dan državnosti trebao biti 30. svibnja, oni koji se zgražaju kad pročitaju da se u Nizozemskoj raspravlja o priznavanju tzv. grupnog braka koji bi uključivao tri ili više osoba, oni koji su protiv prava homića da usvajaju djecu, oni koji ne vjeruju da su fratri sa Širokog brijega – bacajući kamenje sa zidina samostana – tri dana držali “u šahu“ tri herojske partizanske divizije, oni koji zlobno kolutaju očima kad netko kaže kako je naš Stipe Mesić izgubio čekove koje je dobio od naše “ustaške“ dijaspore u Australiji, oni koji traže sankcije za Nenu Stazića zbog izjave “da su pobjednici 1945. loše i traljavo obavili svoj posao“, oni koji su se okomili na Acu Stankovića jer je u svoju slobodarsku emisiju ”Nedjeljom u 2” pozvao istinskog rokera Gorana Baru koji je s narkomanskom bejzbol palicom udarao po vjernicima, Isusu, a Bibliju proglasio “tupavom knjigom“, oni koji se tobože čude kad slobodarska austrijska policiji bleji u komunističku jugo zastavu k’o tele u šarena vrata, oni koji kompliment austrijskog vicekancelara Heinz – Christian Strachea kako su Hrvati obično ”sranje” dovode u vezu s činjenicom da mu je žena Srpkinja, oni koji su zgroženi radosnom viješću kako je država Washington prva na svijetu legalizirala ”kompostiranje” ljudi što u prijevodu znači da će se nakon naše smrti ljudi polako i znanstveno ”korektno” pretvarati u spasonosno gnojivo, i da ne nabrajam do kraja godine.

Evo, tako smo demokratski, utemeljeni na ”postmodernom znanstvenom marksizmu” došli do saznanja tko jest, a tko ipak nije ustaša. Kad smo riješili to prethodno pitanje, sada će trebati obaviti još samo kratke konzultacije s drugom Stazićem kako jednom zauvijek riješiti taj ustaški karcinom koji je zahvatio Lepu njihovu.

Kada se napokon riješimo tih retrogradnih, zatucanih ustaša pojavit će se u zoru na istoku ”crvena zvijezda”. U toj neostvarivoj bajci će se u Zagrebu napokon odigrati i legendarna utakmica Dinamo : Crvena zvezda koja se nije zbog ustaša mogla odigrati 13. svibnja 1990. godine. Bit će možda mali problem naći novog Bobana da sredi muriju jer više nema Arkana…

Lubeničarske teorije

Borislav Ristić, Večernjakov “ustaša“, lagano nas baca u depresiju istinitošću svog članka. U kolumni “Rat protiv ideologije tehno – marksizma“ piše o tehnokratskim elitama na zapadu koje su “izvana zelene, a iznutra crvene“ tj. lubeničarskim teorijama, o “brizi“ za budućnost našeg planeta, kako moramo prihvatiti sve veću kontrolu nad našim životima… Ono što me najviše veseli je zamisao “kako se u ime održivog razvoja apelira da se elite dogovore koliko ljudi treba živjeti na Zemlji“. Uglavnom, “ustaša“ Ristić misli da dolaze vremena kad ljudi neće kao do sada stvarati otpad, već će i sami postati otpad. Sjajna analiza tehno-marksističke budućnosti koja nam se smiješi iza ugla.

Neću više citirati Ristića. Idem se baviti vedrijim stvarima. Kao na primjer prognozom Šokre Beljaka da će Amsterdamska koalicija pobijediti na nedjeljnim izborima. Ako oni zaista pobijede onda se slažem da se, u ime održivog razvoja, ipak mora dogovoriti koliko ljudi smije živjeti na zemlji.

Evo i jedan vic iz stare ”dobre” Juge. Pita učiteljica đake: ”Tko zna što je bilo prije: kokoš ili jaje?” Javi se Ivica: ”Prije je bilo svega…!”

Notorni Boris Vlašić se rasplakao nad sudbinom Hrvata, mahom Dalmatinaca, antifašista, partizana, ”slobodnih i poštenih” ljudi koji su razlikovali dobro od zla i borili se za ranjenike u svibnju tisuću devetsto i neke.

Uistinu to su iskrene suze. Krokodilske. Kolumna ovog volumena glasi: “Gdje je bio Bog onog svibnja tisuću devetsto četrdeset i neke“. Pod naslov: “Kada idu u Bleiburg, Hrvati misle da su na dobroj strani. Znaju tko su žrtve, a tko krvnici, znaju što je pravda i pravednost“. Kad bi Hrvati bili takvi “Hrvati“ kao što su to Vlašić, Stazić, Gerovac, Tomić, Pavičić, Pofuk, Jelaska… onda bi definitivno bili kolektivno spremni, ne ”za dom” nego ”za kompostiranje” ili ”za auto otpad”.

Nikada te “slobodne i poštene“ niste čuli da se bore i žrtvuju protiv ustaške vlasti, Poglavnika, vojske, režima, rasnih zakona nego se uvijek isključivo bore protiv države, a za drugu državu, njima toliko dragu Jugoslaviju. Ti “slobodni i pošteni“ kad su slomili hrvatsku državu nisu ni beknuli protiv nove komunističke diktature, protiv jedne partije, jednog doživotnog predsjednika, protiv OZNE, UDBE, protiv Golog otoka, protiv brutalnog gašenja “Hrvatskog proljeća“…

I na kraju, kad su nas braća tih istih “slobodnih i poštenih“ s crvenim zvijezdama i mrtvačkim glavama na kapama napali, okupirali, razorili, poklali 1991. godine, naši “slobodni i pošteni“ su čekali, ali nisu dočekali da nas Ratko Mladić i Zoran Erceg oslobode kao 1945. godine.

Kako jugofilima objasniti razliku između koljača i ratnika?

Po popisu stanovništva 1948. godine, Hrvatska je imala 639.000 osoba manje nego što je imala 1945. godine. Ako je Tito 1945. godine pripojio Istru, otoke i Dalmaciju matici zemlji, kako to da je današnja Hrvatska manja nego NDH?

Sad bi tisuće sličnih Vlašića koji se redovito okupljaju u Kumrovcu trebali blejati od sreće da Hrvati svakog svibnja hrle u Bleiburg odati počast 11. Dalmatinskoj brigadi na rekordu koji je bio prezahtjevan čak i za Ratka Mladića. A taj rekord je više od pola milijuna ubijenih, što onih pobacanih u Hudu i ostale jame, što likvidiranih metkom u potiljak od strane “slobodnih i poštenih“, što poubijanih nakon osuda prijekih sudova. Naime, većina pobacanih u jame smrti imali su žicom zavezane ruke i noge kako “pošteni i slobodni“ ne bi trošili streljivo na “bandu“.

Zato Vlašiću nemoj maštati! Nema više “slobodnih i poštenih“ koji će izlagati svoje orjunaške život za tvoju Jugoslaviju. Sve smo vam pokazali i dokazali 5. kolovoza 1995. godine. Da smo bili kao ti “slobodni i pošteni“ u svibnju “tisuću devetsto četrdeset i neke“ nitko od njih ne bi preživio ili vidio Srbiju. I to je ta razlika između koljača i ratnika koju Vlašić s obzirom na svoj mentalitet neće nikada shvatiti. No to je njegov problem i problem njegovih urednika.

Javlja mi Zlatko Lukež: “Usvojen je u hrvatskom jeziku novi padež. ”Korumptiv”. Odgovara na pitanja: ”Komu i koliko”.

Suzanu Badanković muči na Fejsu “pitanje svih pitanja“: ako je žena uvijek u pravu, a muškarac uvijek u krivu, pa kad muškarac kaže ženi da je ona u pravu… je li onda muškarac u krivu ili u pravu?“

Krivi su i živi i mrtvi

A sad nešto malo više o “slobodnim i poštenim“ Borisa Vlašića. Netko mi je danas poslao presudu Kotarskog suda u Dvoru na Uni br. I-2/46-Z od 7. februara 1946. godine. Sudac Vujčić Nikola, predsjednik vijeća, Roksandić Janko, potpredsjednik suda i Ozren Zastavniković donijeli su sljedeću: ”Presudu: U smislu čl. 28. Zakona o konfiskaciji i na osnovi podataka iz spisa Kotarskog narodnog odbora…” prestat ću s citiranjem tog pravnog rariteta kako ne bih zamarao moje čitatelje pravnom terminologijom.

Uglavnom, utvrđeno je da su se svi stanovnici mjesta Zrin borili protiv N.O.V. pa su zbog toga streljani ili pobjegli te im se cjelokupna imovina konfiscira kao narodnim neprijateljima.

Ova presuda se smatra izvršnom pa se dostavlja javnom tužiocu u Petrinji. Znači svi žitelji Zrina su bili narodni neprijatelji! Imovina im je oduzeta, kako onima koje su pobili tako i onima koji su navodno pobjegli, pa kako imovina nije uspjela pobjeći drugovi su se samo trebali s njom poslužiti.

Osobito ako su bili “slobodni i pošteni“. Nastojat ću taj pravosudni biser objaviti zajedno s kolumnom. Nadam se da ću uspjeti. Ako zbog ničega onda zbog malo vjerojatnog osviještenja Borisa Vlašića.

Krenulo je Molierovu “Umišljenom bolesniku“. Ministar zdravstva je zaprijetio revizijom bolovanja.

Zvonimir Hodak / direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari