Pratite nas

Kolumne

HITREC: Pupovački Srbi su jako nezadovoljni što se slavi Oluja

Objavljeno

na

U zadnje vrijeme unatoč vrućinama, sparinama, žegama, vrlo temperamentnim temperaturama, Hrvati se nisu povukli u hladovinu, štoviše, nikada ih toliko nije bilo na ulicama i trgovima, bilo da su dočekivali nogometaše ili pratili posljednju plovidbu omiljenog pjevača, bilo da su slavili hrvatsku pobjedu nad srpskom vojskom, promatrali Alku u Sinju i slušali Thompsona u Glini. Za razliku od ostalih državnih blagdana, 5. kolovoza je neupitan i nepomičan, a jedina mu je omanja mana što ima dug naziv, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, to je malo teže zapamtiti.

HTV i poneka komercijalna televizija zabilježili su što je trebalo i podsjetili što se to događalo 1995., neke novine ispričale kako se ponašala „međunarodna zajednica“, posebno europska kojoj su valjda još u koledžima servirani mitovi o srpskoj nepobjedivosti i neopisivom junaštvu.Vrlo su zgranuti pobjedom hrvatskoga oružja bili i pripadnici UN-a kojima je odmah bilo jasno da je došao kraj švercu i dobroj zaradi, to više što su se vojne akcije preselile odmah na područje BiH i nazirao se svršetak lagodnoga života i višegodišnjega njihova kupleraja. Užasnut je bio najviše Miloševićev drug Karl Bildt koji ovih dana nije ni spomenut, premda je baš on prvi zakuhao priču o zločinačkom pothvatu, istu priču koju sada prodaje četnički huškač Vučić, a koja je zahvaljujući i kukavičluku hrvatske politike dovela u Haag Gotovinu i Markača, zatim i zapovjednike HVO-a.

Pupovački Srbi su jako nezadovoljni što se slavi Oluja, ne usuđuju se ipak kao njihovi pokrovitelji u Beogradu izustiti riječi „zločinački pothvat“, pa pribjegavaju priopćenjima (sao-pćenjima) u kojima provlače mutne rečenice, a tek na kraju teksta poantiraju: da se broj Srba smanjio, da Hrvati nisu kažnjeni za zločine, da su devedesetih oživljene ustaške ideologije i da se te ideologije zadnjih godina pojačano manifestiraju, pa se obnavljaju stari i stvaraju novi strahovi. Tekst bez konteksta. Neupućeni čitatelj saopćenja iliti Izjave sjećanja kako je naslovljeno, nikako se ne bi mogao domisliti što se zbivalo između 199o/1991. i 1995., to jest vidio bi da se riječ „zločin“ veze uz Hrvate.

Izjava sjećanja trebala je imati naslov „Izjava zaborava“ da su srpski teroristi ma odakle dolazili poubijali 7263 hrvatskih civila (podatke uzimam od uvijek pouzdanog Andrije Hebranga), od toga 3282 žene i 345 djece, a stotine tisuća prognali. Srpskih je civila u cijelom ratu stradalo osamdeset. Da bi se zadnji broj nekako povećao, brinuli su se Puhovski, Teršelička i Pilsel. Brinu se i dalje, našli su neke zločine oko Udbine i hitno obavijestili javnost, vjerojatno i izvan Hrvatske gdje će „informacije“ svijet dobiti od poznatih dopisnika poznatih globalno utjecajnih novina, među kojim dopisnicima ne možete pronaći ime koje ne spada u jugoslavensku klatež. Pa dok SNV i SPC nisu mogli do kraja otvoriti dušu u Zagrebu, odjurili su u Bačku Palanku, Pupovac je radosno nazočio velikom vučjem skupu na kojemu je moderna hrvatska država definitivno proglašena Hitlerovim maslom, što će i opet biti dojavljeno svim belosvetskim listovima.

Izjave (reakcije) nekih naših političara da se radi o predstavi za unutarsrbijanske potrebe, potpuno su promašene. Zašto Vučić nije došao u Glinu, teško je pojmiti… Što s takvom Srbijom? Tražiti da plati ratnu odštetu, eto to. Nikada nije kasno. Što s Pupovcem? Za sada je Bačić najavio obavijesni razgovor, a kako će završiti može se pretpostaviti. Pupovac će se opet šetati Saborom s rukom u džepu, jer je „stabilnost Vlade“ iznad bilo kojeg etičkog principa pa i etničkog kokošarenja.

Iz Sarajeva se nije moglo ništa čuti. Bakir Izetbegović koji bi (kada se prouči kontekst ) morao jedan datum početkom kolovoza proglasiti Danom zahvalnosti Hrvatskoj vojsci i HVO-u, ne samo zbog Bihaća, pronašao je umjesto toga još jedan, moderniji zločinački pothvat, to jest Pelješki most. Nije to samo hir i inzistiranje na suludom pokušaju sprječavanja gradnje mosta između Hrvatske i Hrvatske, ne, ne treba biti naivan. Treba se i u ovom slučaju prisjetiti muslimanskog pokušaja u doba ratova da se (kao i Srbi prije njih) dolinom Neretve dočepaju Jadranskoga mora i valjda zauvijek izoliraju krajnji jug Hrvatske, osvajajući široko područje sa strateški prevažnom lukom Ploče. Ima i Bakir viziju, naslijeđenu od Alije, a u toj viziji je Pelješki most crna mrlja koja čvrsto spaja hrvatski teritorij i otežava moguće buduće planove. Povratak do sada „putujuće“ i na jugu Hrvatske već dugo u stvari nepostojeće hrvatske vojske u ovo područje znak je da ministar obrane razumije stvari.

No dobro, most će se graditi (kucnimo o drvo), a da je mogao biti otvoren i 5. kolovoza ove godine, također je točno. Kinezi srećom i ne znaju da sudjeluju u zločinačkom pothvatu, malo se čude što Hrvati nisu taj most odavno sagradili, ali su zadovoljni, dobili su posao i prionuli. Traže inženjere i radnike, a kada ih ne nađu pozvat će svoje. Možda im se svidi raditi u Hrvatskoj, pogledat će malo Pelješac i vidjeti da je Korčula jako blizu pa bi se i tu mogao podignuti most, tako bi bili bliže Marku Polu kojega se mutno sjećaju. Još kada opaze da po hrvatskom moru pluta tisuću otoka, a mnogi su tako blizu kopna, ponudit će se da sve to spoje u roku od nekoliko godina. Možda ih počne privlačiti i ideja o završetku jadransko-jonske autoceste preko Montenegra i Albanije u kojoj je sada savjetnik državnoga vrha onaj Milanović koji je po dolasku na vlast u Hrvatskoj proglasio Pelješki most nepotrebnom investicijom. Hoće li taj ostati savjetnikom ili se vratiti u Hrvatsku da spasi razuđeni SDP, nagađa se.

Kako sada stvari stoje, SDP još postoji samo u sjećanju, i to turobnom, pa bi i ta stranka mogla objaviti Izjavu o sjećanju. Ništa veselije nije ni u HSS-u. Koalicija OHNS-HDZ-SDSS (ono „O“ je kratica za ostatak) funkcionira bez osvrtanja na oporbu koja se sama proždire, donosi reforme koje bih rado stavio pod navodnike, mijenja zakone trudeći se da ostanu isti (ovršni), grozi se pušačima koji puše jer su nervozni i imaju male plaće, obrazovanje prepušta lijevom krilu, a kulturu… Ha, kulturu uglavnom ostavlja na miru Božjem, da netko slučajno ne pomisli kako se politika miješa, što znači da ostaju oni koji su instalirani pod Vladom neke druge boje, ponegdje ne baš isti ali njima slični kao jaje jajetu.

U područje kulture spadaju (uvijek se zaboravlja) i mediji, većinom privatni i u raljama nepoznatih vlasnika, koji doziraju prijezir prema hrvatskoj državi i kulturi već prema prilikama, čas prikriveno, čas otvoreno zajedno sa svojim internetskim portalima. Velika je i čudna njihova mržnja prema HRT-u , a o njoj svjedoče reakcije poslije strujnog udara ili što već, koji je kompletnu veliku kuću tako zamračio da se satima nije rasvijetlila – dnevne novine objavile su mailove svojih čitatelja koji su se naslađivali tim incidentom i usput upravo uzbuđeno pljuckali po HRT-u. Ne ću reći da je s HRT-om sve u redu, toliko toga imam za reći o funkcioniranju i programu da ne bi stalo ni u opseg romana, no iz opisanoga je očito da postoji odbojnost prema postojanju radiotelevizijske kuće koja ima hrvatski naziv i barem formalno je u vlasništvu države imenom RH. I tu je odgovor.

Pišući nedavno ne znam o čemu, jedan od valjda orjunaških mudraca napisao je da se ta televizija zvala TV-Zagreb, a „onda je došao Hrvoje Hitrec i promijenio joj naziv u Hrvatska televizija.“ Baš tako, premda nije toliko blesav da ne zna kako je prije toga valjda trebao biti donesen zakon, a znamo tko donosi zakone. Zna taj i da je unutar kuće ostao ne baš tanki interesni sloj iz prošlih vremena, osnažen mladim kadrovima i da su ti skloniji njemu nego meni, što vidi iz nesklonosti Kuće prema mojim projektima. A budući da je rečeni mudrac i nadalje utjecajan takoreći, trudi se i sam pridonijeti zazoru prema piscu ovih redaka, blokirajući ga u drugom jednom segmentu kulture. Jer oni su svugdje.

Ispričavam se ako sam previše osoban, ovo jest osobna bilješka rubrika, ali i ilustracija općega stanja, slika neprijeporne činjenice da je kultura – više no sva druga polja – dospjela u tzv. lijevoliberalni zagrljaj u kojemu za „druge i drukčije“ (ha!) nema mjesta. I sve to ne bi bilo toliko tragično da se ispod više-manje benigne oznake „lijevoliberalnog“ ne skrivaju bačve anacionalnog otrova koje se zatim izlijevaju na publiku, na već rezigniranu hrvatsku publiku koja odmahuje rukom i srdi se, pa se okreće športu i (ne samo) nogometnim uspjesima, športskim junacima koji drže ruku na srcu kada se pjeva hrvatska himna i pronose hrvatsko ime diljem svijeta.

Tako je to danas u Hrvatskoj, a što bi bilo da je Meron prihvatio „argumente“ optužnice koja je Gotovini i Markaču u prvom stupnju pribavila desetljeća robije, kako bi tek onda divljali „lijevoliberalni“ jugoslaveni s papirom o zločinačkom pothvatu u rukama. Ma samo malo više nego što rade sada, bez papira. Kako bilo da bilo (a jest kako jest), u svakom je slučaju lijepo vidjeti kako hrvatska predsjednica odlikuje Gotovinu i Markača veleredom Petra Krešimira Četvrtog, kako stoje slobodni i ponosni. Oluja je bila velika, sjajna pobjeda nad zlom, vojna pobjeda koja je imala i dimenziju pobjede ponižavane i potkradane hrvatske kulture, razarane ali ne i razorene. A kada se narod, iscrpljen ratnim naporima malo opustio i postao nepažljivim, počela je nova puzajuća agresija na hrvatsku kulturu (a na što bi drugo) i ta je pokazala izvrsne rezultate.

Nedjeljko Fabrio

Baš kada sam razmišljao o bljesku i moći estrade pitajući se bi li bilo zamislivo da tolik broj ljudi koji je ispratio Olivera Dragojevića isprati recimo Danijela Dragojevića (živ je, Bogu budi hvala), velikoga pjesnika rodom iz Vele Luke, stigla je vijest da je umro akademik Nedjeljko Fabrio, pjesnik, esejist, dramatičar i značajan romanopisac koji je preuzeo zadaću da u povijesnom (novopovijesnom) romanu obuhvati dio Hrvatske njemu najbliži, Rijeku i ne samo Rijeku, ambijent i atmosferu grada koji je kao siroče bio davan raznim posvojiteljima, oduziman i opet predavan – zadnji put komunistima a oni ga ni sada ne ispuštaju iz ruku, što je tragikomično, arhaično i nedopustivo.

O suvremenim riječkim dogodovštinama i nepodopštinama razgovarali smo prije koju godinu Fabrio, Darko Gašparović, gospođa Loredana i ja uz kavu poslije jednog sprovoda , o nekim riječkim individuama koje su svršetkom osamdesetih povele kampanju protiv hrvatskoga jezika u listu „Komunist“, a devedesetih im to nije odmoglo nego štoviše, opet su se našli u vlasti, impertinentni više no prije.

Da, rijetko sam u zadnjih deset godina viđao Fabrija, pisca dotjeranih i melodioznih rečenica, a u jednom slučajnom susretu na pitanje kako je, reče: „Ni Herdera mi još nisu oprostili.“ Vezan dugo godina uz HNK u Rijeci gdje je „Vježbanje života“ postiglo golem uspjeh, profinjeni Nedjeljko Fabrio morao je pod stare dane biti svjedokom blasfemije kada je fukara preuzela intendanturu. Tada je mogao samo uzdisati, nije mu se više išlo u Zagreb gdje je proveo mnoge godine, a došao je iz Rijeke nakon sloma Hrvatskoga proljeća kada je pritisak na njegovo čak umjereno kroatiziranje kulture postao nepodnošljivim.

Hrvoje Hitrec/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Organizatori referendumskih inicijativa – “zločinci ili ipak junaci”?

Objavljeno

na

Objavio

Ako postoji nešto oko čega bi se lako usuglasili i pobornici i protivnici prijedloga promjena izbornog zakona referendumske inicijative “Narod odlučuje”, barem oni koji ne preziru Ustav RH, onda je to omogućavanje dopisnog i elektronskog glasovanja hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske. Znakovito, upravo taj dio prijedloga učinio se interesantnim i Đorđu Gardaševiću, profesoru na Pravnom fakultetu u Zagrebu koji nema nekog posebnog razloga gajiti simpatije prema Hrvatima izvan Hrvatske. Pa zašto mu je onda to zanimljivo?

I Savo Štrbac i …

U svijesti konzumenata utjecajnijih medija hrvatski državljani izvan Hrvatske smješteni su u ozloglašenom pretincu “dijaspora i Hercegovci” pa se često zaboravlja kako se među njima kriju i drugi. Recimo, pripadnici srpske nacionalne manjine koji su devedesetih digli ruku na Hrvatsku pa su, vidjevši da im se snovi o Velikoj Srbiji ruše poput kule od karata, migrirali u nešto manju Srbiju. I dok su Hrvati rasuti diljem svijeta – od Aljaske do Ognjene zemlje, od Irske do Novog Zelanda – glavninu Vučićeve publike na psihotičnim mitinzima povodom sjećanja na poraz (oni ga zovu pogromom) u Oluji čine hrvatski državljani koncentrirani na potezu Beograd – Novi Sad. Očito je da će raspršene Hrvate biti znatno teže okupiti nego homogenije Srbe, što nije nevažno, jer bi se zainteresirani za dopisno glasovanje prethodno morali registrirati u ovlaštenom predstavništvu RH. Kako prigode da destabilizira Hrvatsku Srbija nagonski ne propušta, ovim bi putem mogla usmjeriti i do 100 tisuća glasova. Oni bi se s vremenom – nakon što se hrvatskim državljanima izvan Hrvatske omogući veća zastupljenost u Saboru, razmjerno povećanom broju glasova uslijed olakšanog pristupa glasovanju – mogli pokazati važnim, ako ne i prijelomnim čimbenikom u političkom životu Hrvatske. Dakle, opreza, te majke mudrosti, nikad dosta. I kad ideja na prvu zvuči izvrsno. Jer ako bi neka buduća saborska većina ovisila o pulenima Miodraga Linte ili Save Štrpca, mnogi bi se sa sjetom prisjećali Milorada Pupovca. Pa i oni koji prema Pupovcu gaje takve osjećaje kakve on njeguje prema Anti Paveliću.

… Pupovac, a i Srbija na dobitku

A upravo takve su organizatori inicijative pokušali privući referendumskim pitanjem kojim se navodno razvlašćuje Pupovac. No, je li baš tako? Naime, pomalo u sjeni pitanja o uskraćivanju prava glasovanja predstavnicima nacionalnih manjina o povjerenju Vladi i donošenju proračuna ostalo je prvo referendumsko pitanje, ono toliko dugačko da ga je teško i pročitati, a kamoli shvatiti. A njime se zapravo povećava utjecaj zastupnika nacionalnih manjina uslijed blagog povećanja njihova udjela u Saboru s jedva 5% na 6% (računica se temelji na predloženoj štedljivijoj varijanti sa 100 saborskih zastupnika budući predlagatelji uštedu drže glavnim motivom za smanjenje broja zastupnika).

Pokažimo na primjeru i kako isključivanje zastupnika manjina iz glasovanja o proračunu i povjerenju vladi, a da o svemu drugom i dalje mogu odlučivati, uopće ne smanjuje njihov utjecaj. Zamislimo da se Vlada RH izabere omjerom glasova 49:45 (a 6 zastupnika nacionalnih manjina nemaju pravo u tome sudjelovati) i potom ta vladajuća većina donese proračun. No, zakoni i odluke kojima se proračun ispunjava ne bi se mogli donijeti bez predstavnika nacionalnih manjina. Ako bi oni bili protiv, “većina” ih ne bi mogla izglasati, budući njihovim uključivanjem, apsurdno, i sama postaje manjinom (49:51). Pa kako se to onda Pupovca onemogućava?

No, zašto se Pupovac i Radin bune kad im prijedlog odgovara? U biti, oni su na dvostrukom dobitku. Prođe li prijedlog, efektivno ne gube ništa, štoviše utjecaj im blago raste. S druge strane, pitanje koje ih izrijekom, mada posve neučinkovito, obespravljuje omogućava im prikazivati se žrtvama i nejednakopravnima, a oni takve prilike ne propuštaju. Pupovcu, među ostalim, to dobro dođe i pri popunjavanju svake godine sve punijeg mu biltena u kojem će ovaj bizarni autogol, znalački serviran negdje između reda gavuna i reda kriški limuna, zacijelo naći mjesto.

Kao as na desetku prijedlog je legao i Srbiji, neumornoj u diplomatskom ocrnjivanju Hrvatske i Hrvata. Obično prigode za to kreira sama, no to nije razlog da ne prihvati ovaj iznenadni poklon. Ako već nije, preostaje joj tek na engleski prevesti referendumsko pitanje koje izravno diskriminira predstavnike nacionalnih manjina i potom ga uhodanim diplomatskim kanalima lifrati po svijetu. Naravno, pritom se ne će zamarati maločas navedenim pojašnjenjem kako su nacionalne manjine prijedlogom zapravo na dobitku. Sve u svemu, možda bi bilo pretjerano reći kako danas, u ratu poslije rata, “markićevci” Srbiji dođu kao svojedobno “martićevci”. No, nastave li ovako …

Raspršenost IN – poslušnost OUT

Razložno je zapitati se znaju li za ovo u vodstvu inicijative. Za Roberta Podolnjaka, njezinog stručnog autoriteta, to je samorazumljivo budući je riječ o kosturu iz ormara bivšeg predsjednika Josipovića, u čijoj se komisiji bavio istom problematikom. I za uže vodstvo inicijative okupljeno oko Željke Markić izgledi da ovo znaju su vrlo veliki, ta stali su iza pitanja. Isto vrijedi i za medijske promotore kampanje, bili oni lijevi poput Šprajca, kojeg nije pokolebalo ni “obespravljivanje” nacionalnih manjina, ili tzv. “desni”. A gdje ne će znati, pa nisu glupi. Osim ako im um nije pomračio uvjetni refleks na svaku im bačenu kost koja zamiriše na borbu protiv “režima”. No, nije vjerojatno da su toga svjesni volonteri i podupiratelji inicijative iz širih slojeva puka, kako god obrazovani bili. Jer ako nešto ne razumiješ, ne možeš o tome ni izraziti vlastitu volju, nego tek pokloniti vjeru onome koga smatraš vjere dostojnim. Ti su se ljudi inicijativi priključili vjerujući gospođi Markić temeljem uspjelog referenduma o braku na kojem je postavljeno svakome razumljivo, široko svjetonazorsko, a ne složeno, usko političko pitanje.

Jer sigurno joj vjeru nisu poklonili zato što je usred rata surađivala s Helsinki Right Watchom, agenturom koja je aktivno potpomagala britansku politiku izjednačavanja krivnje obiju strana. A vrlo vjerojatno ni zato što je svojedobno uređivala informativni program Nove TV – televizije koja najpredanije promiče liberalni svjetonazor. Pitanje je i bi li joj vjerovali da su znali kako će za mučan položaj BiH Hrvata glavnim problemom označiti Plenkovića i Čovića. Potonjeg je čak proglasila i neautentičnim predstavnikom BiH Hrvata unatoč 80% dobivenih glasova. I nije to prvi put da gđa Markić izbore ne doživljava pokazateljem narodne volje. Milije joj je vlastitu volju nazivati narodnom.

Prijedlog izbornog zakona nastao pod Podolnjakovom paskom ne čini manje toksičnim ni to što vodi daljnjem raspršivanju političke scene, a poznato je kako cjepkanje u manje skupine posvuda – ilustrativni su primjeri iz vojnih operacija i ekipnih sportskih igara – vodi u siguran poraz. Uz to, retoriku koja kao spas nudi anarhični koncept preferencijalnog glasovanja neizostavno prati ismijavanje poslušnosti. Zanimljivo je kako to dolazi od onih koji se vole prikazivati bliskima Katoličkoj crkvi, štoviše toliko pravovjernima da se vide i ekskluzivnim polagateljima prava na pozdrav “Hvaljen Isus i Marija”. Ma, otkad je to poslušnost grijeh? Nije li nekad bila krjepost? Pa i predmetom zavjeta crkvenih redova? Danas, kad ti moderni katolici žele nekoga kao osobu obezvrijediti, označuju ga poslušnikom, tonom i sadržajem upadljivo nalik onome gorljivih feministica kad ženama kljucaju mozak da ne budu sluškinje. Poslušnik je za njih onaj koji nastavlja slijediti stranačku politiku i kad mu nije sve po volji, ne koristeći vlastito nezadovoljstvo kao razlog za podrivanje vodstva. Kao da bilo koja hijerarhijski ustrojena organizacija – radilo se o crkvi, tvrtki ili vojsci – može funkcionirati bez poslušnosti. Pa ne može ni politička stranka. Ukratko, i u dijelu u kojem ne ide izravno na mlin Srbiji prijedlog se svodi na daljnje raspršivanje političke scene i rastrojavanje stranaka iznutra kako bi se potpuno onemogućilo odlučivanje i u konačnici paralizirala Hrvatska.

Razlozi za sumnju

Imajući sve to u vidu, zadaća je, ali i obveza svake odgovorne osobe kojoj je povjereno voditi brigu o hrvatskom nacionalnom interesu, spriječiti ostvarenje ovakve inicijative pa i kad ne bi bilo razložnih sumnji u zakonitost postupka prikupljanja potpisa i u autentičnost samih potpisa. A toga ne manjka.

Naime, manje-više isti krug ljudi je prije 4 godine pokrenuo referendumsku inicijativu na istu temu. Tada su navodno prikupili gotovo 400 tisuća potpisa, taman nedovoljno da bi ih predali na provjeru. Nije se, doduše, moglo očekivati da će svi ti potpisnici na izborima održanim samo godinu dana kasnije dati glas listi iza koje su stajali ljudi iz inicijative. Ipak, jedva 24 tisuće dobivenih glasova (što odgovara svega 6% navodno prikupljenih potpisa) pojačalo je dvojbe o vjerodostojnosti deklariranog broja. Zanimljivo je kako su oni koji sebe sad nazivaju narodom na izborima dobili jedva 1% glasova naroda, dok su oni koji trenutno čine okosnicu vlasti, a koju “narodnjaci” nazivaju nenarodnim režimom, dobili nekih 36% glasova. Po toj logici valjda glasova ne-naroda.

A da i sad nije išlo kao po loju, dalo se zaključiti iz dinamike objava broja prikupljenih potpisa. Najprije su obznanili kako su nakon prva tri dana prikupili 78 tisuća potpisa, potom nakon 8 dana njih 205 tisuća, pa nakon 11 dana 280 tisuća… Sve vrijeme se navodno držao ritam od nekih 25-26 tisuća potpisa dnevno. Svatko s iskustvom prikupljanja potpisa može potvrditi, a za takav zaključak dostaje već i zdrava pamet, da je u praksi nemoguće postići gotovo linearno povećanje broja potpisa kroz čitavo vremensko razdoblje. Najviše ih se prikupi u prvih par dana jer najzagrijaniji pobornici pohrle nošeni početnim entuzijazmom. No, dinamika ubrzo splašnjava, da bi se prema kraju potpisi prikupljali na kapaljku budući je tada prilično teško naći nekoga tko želi potpisati, a da to već nije učinio. Dakle, ako se u prva tri-četiri dana ne prikupi barem pola traženih potpisa, ciljani broj ostaje praktički nedostižan. Temeljem toga se moglo procijeniti kako je broj stvarno prikupljenih potpisa bliži broju glasova za Projekt Domovina na izborima 2015. godine nego broju potpisa potrebnih za održavanje referenduma, k tome i manji od broja glasova Podolnjakova Mosta na zadnjim izborima.

Da potpisi nisu prikupljeni na valjan način posredno su priznali i sami organizatori propustivši skenirati potpisne liste i, usporedno s predajom kutija u Saboru, ih pohraniti u digitalnom obliku na sigurnom mjestu – bilo fizički, primjerice u saborskom sefu, bilo na nekoj sigurnoj mrežnoj lokaciji. To bi se onda moglo iskoristiti u slučaju sumnji na naknadne manipulacije kojih su se pribojavali. Međutim, to nisu učinili jer su znali kako bi usporedba s kopijom potvrdila nepravilnosti uočene tijekom provjere potpisa ili bi autentičnost sami priznali ni ne tražeći usporedbu. Ovako, bar, pred svojim poklonicima, koji otpornošću na zdravorazumske argumente sve više poprimaju obilježja pripadnika fanatizirane sekte, mogu cendrati kako su im nepravilnosti podmetnute.

Prijevaru zanemariti, organizatore nagraditi!

Inicijativu su, ironično, neuspjeha stajali formalno neispravno popunjeni podaci, moguće dobrim dijelom povezani s potpisima koji su stvarno prikupljeni, a ne krivotvoreni potpisi. Naime, kontrolirala se samo formalna ispravnost podataka, tj. odgovara li OIB imenu i prezimenu te nalazi li se u odgovarajućim državnim evidencijama. Vjerodostojnost potpisa, tj. pripadaju li navedenoj osobi, uopće se nije provjeravala. Ukratko, provjeravani su samo popisi, a ne i potpisi. Da se potpisivanje naveliko krivotvorilo, pokazuju brojni primjeri dani na uvid javnosti. Čitavi svesci su upisivani i potpisivani rukom iste osobe. No, takvi su podaci, s obzirom da su prepisivani s nekog drugog popisa (sličnost s metodologijom koju primjenjuje Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac možda i nije slučajna), očito kvalitetnije upisani od autentično upisanih i potpisanih pa nisu proglašeni nevažećima, bez obzira što očito nisu vjerodostojni. Naime, u slučaju višekratnog potpisivanja istom rukom doista nije potrebna grafološka ekspertiza kako bi se uvidjelo da je riječ o krivotvorini.

Dakle, 40 tisuća formalno neispravno popunjenih osobnih podataka o potpisnicima ne znači da su i potpisi uz ispravno popunjene podatke autentični, makar i ne bili proglašeni nevažećima. Zato je nužno – osim pružanja uvida zainteresiranim udrugama u nevažeće podatke, a ne potpise, kako se obmanjuje javnost – omogućiti i svakom zainteresiranom pojedincu provjeru nalazi li se njegovo ime na popisu, bilo proglašeno nevažećim ili ne. Onima čije se ime uz krivotvoreni potpis našlo na popisu mimo njihove volje treba pružiti uputu o pravnom lijeku, a ujedno i postaviti pitanje odgovornosti organizatora. Svrhovito je to kako iz pedagoških, tako i iz preventivnih razloga, da netko mudriji ne bi preciznije prepisao tražene podatke iz neke od brojnih evidencija dostupnih nemalom broju ljudi. Uostalom, tko kaže da netko već sada ne štanca potpise za neki sadržajem po Hrvatsku još destruktivniji referendum, mada je “Narod odlučuje” u tom smislu letvicu postavio prilično visoko. Moguće baš rudimentarne komunističke naslage što svako malo prijete odlaskom iz Hrvatske, a nikako da odu, koje su na subotnjem mitingu već zaprijetile referendumom. A zatekao se tu poput Hitchcocka u svom filmu, gle iznenađenja, i meštar od referenduma, Podolnjak.

Ovakva referendumska praksa, izrazito podložna manipulacijama, ali i stvaranju ozračja histerije i paranoje, samo potvrđuje potrebu za donošenjem novog zakonskog rješenja. Potpise bi trebala evidentirati isključivo službena osoba ovlaštena identificirati potpisnika, a broj traženih potpisa smanjiti, no opet ne toliko da se svako malo dogodi nekakav neuspjeli referendum, kao, primjerice, u Sloveniji. Nužno je regulirati i referendumsku tematiku kako nitko ne bi mogao bacati bombe pod temelje države, ali ni minirati pokušaje ozbiljnijih promjena. Stoga se jedina korist za Hrvatsku od aktualnih referendumskih inicijativa iskazuje upravo u podizanju svijesti vladajućih o žurnoj potrebi preciznijeg zakonskog reguliranja referenduma. Ako je to doista bio njihov stvarni cilj, obavijen velom tajne, a sadržaj tek puka kulisa, onda inicijative treba pozdraviti, a organizatorima čestitati i zahvaliti im zbog plastičnog ukazivanja na rupčage u zakonu. Napose imajući u vidu da su krivotvoreći potpise očito bili spremni na sve, pa čak i izvrgnuti se javnoj sramoti, samo kako bi vladajućima ukazali na ogroman prostor za zloporabe s potencijalno pogubnim posljedicama po nacionalnu sigurnost. Radi takve junačke žrtve vrijedi ih poštedjeti računa od milijun kuna + pdv na ime troškova provjere.

Grgur S./Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Hrvatska kao avangarda – I prije direktive EU-a ukinuli smo demokraciju!

Objavljeno

na

Objavio

Francuski povjesničar François Guizot davne je 1849. godine zapisao: „Snaga riječi demokracija je tolika da nijedna država ni partija ne može postojati ili misli da ne može postojati, a da tu riječ ne upiše na svoj barjak“.

Na demokraciju su se pozivali, a i danas se pozivaju svi relevantni političari, bili oni lijevoga, desnoga ili centrističkoga političkog usmjerenja. U demokraciju su se redovito klele i komunističke države s totalitarnim poretcima. Štoviše, u nazivima tih država redovito je stajalo kako je riječ o „demokratskim“ i „narodnim republikama“. Komunistička Jugoslavija u vremenu najmonstruoznijih zločina (Bleiburg), od 7. ožujka do 29. studenoga 1945., nosila je ime „Demokratska federativna Jugoslavija“. O kakvoj se demokraciji stvarno radilo danas je jako dobro dokumentirano: masovne grobnice izranjaju kao gljive poslije kiše „od Vardara pa do Triglava“.

Problem nastaje kad se političkim elitama ne sviđa volja naroda

U doslovnom prijevodu „demokracija“ znači vladavinu naroda. Riječ je o ideji vladavine u kojoj sudjeluju svi članovi zajednice (narod), izravnim odlučivanjem ili posredno putem izabranih predstavnika. Za demokratski provedene izbore ili pak referendume kaže da su „festivali demokracije“.

Za političke elite – koje su na verbalnoj razini, dakako, prvoborci demokracije i demokratskih procesa – problem nastaje onda kad im se ne sviđa volja naroda, tj. kad ona nije baš u skladu s njihovim političkim shvaćanjima. U tom slučaju političari – „demokrati“ skloni su vrlo osebujnim interpretacijama pojma „demokracija“, a u praksi njihova političkog djelovanja tada nerijetko možemo vidjeti primjere u kojima se ide za otvorenim ukidanjem demokracije.

Posljednjih nekoliko desetljeća tako na razini Europske unije možemo svjedočiti formiranju jedne otuđene kaste – političke elite koja je potpuno izgubila dodir s realnim potrebama i željama tzv. malog čovjeka. Budući da svaka akcija izaziva reakciju, takvo ponašanje masonoidnih političkih elita proizvelo je odgovor u vidu jačanja tzv. populističkih stranaka. Kod tih stranaka nesumnjivo možemo vidjeti i slučajeve negativnog populizma i manipulacije. No, veći dio tzv. populističkih stranaka dobro detektira današnje probleme orunuloga europskog kontinenta i njegovih naroda, što se, naravno, ne sviđa bruxelleskom mainstreamu koji ih etiketira kao „glupe populiste“.

Sorosevci: Demokracija je na izdisaju, treba ju zamijeniti kineski model

Pitanje je vremena kad će se tzv. mainstream (eufemizam za većinu tradicionalnih europskih stranaka koje su, neovisno o predznaku, misaono unificirane i slične kao jaje jajetu) i otvoreno založiti za ukidanje demokracije, a sve zato da „glupi populisti“ i neobrazovan i nepismen narod ne bi mogli stvarati probleme za uglađenu bruxellsku gospodu.

Pred pet godina, o čemu je tada izvijestio „Večernji list“, u Hong Kongu je održan skup Instituta za novu ekonomsku misao pod pokroviteljstvom „demokrata“ i pobornika „otvorenog društva“ Georga Sorosa. Na konferenciji su sudjelovali brojni dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, povjesničari, sociolozi i politolozi. Zaključak spomenutih umnika na skupu bio je taj da je demokracija na izdisaju i da je „budućnost u dorađenom kineskom modelu političko-ekonomskog sustava“. Na Sorosevu skupu mogla se čuti i misao da je demokracija diktatura „neobrazovane i nemoralne većine“.

„Društveni kredit“ i u Europi?

Budućnost Europe neki, dakle, vide na azijsko-kineskim ideološkim paralelama i meridijanima. U Kini se inače uskoro uvodi sustav „društvenog kredita“, tj. sustav bodovanja svakog pojedinca u društvu koji će određivati njegove izglede u životu. Ovaj orvelijanski sustav provodit će se primjenom high-tech nadzornih sustava koje će kontrolirati tzv. umjetna inteligencija. „Moralno-politički nepodobni“ Kinezi u takvu će sustavu biti bez ikakvih izgleda za život dostojan čovjeka.

Nema nikakve sumnje da će bruxellski birokratski monstrum u sustavu „društvenog kredita“ i sam uvidjeti odličan model kako u Europi dovesti u red „glupe populiste“ i nepismenu „raju“ jer, u konačnici, u testiranju sustava umjetne inteligencije koja bi to omogućila Europa ima i prednosti pred Kinom. Ne će se tada više moći dogoditi da neki tamo nepismeni birači na referendumu izglasuju Brexit. Vijeće mudraca Sjedinjenih Europskih Država bit će jedino ovlašteno za tumačenje što je dobro, a što loše, što dopušteno, a što zabranjeno.

„Društveni kredit“ u Hrvatskoj – mačji kašalj

Provedba sustava „društvenog kredita“ u našoj će domaji biti mačji kašalj. Ljudi u Hrvatskoj i ovako nisu mentalno izišli iz vremena komunizma i opredijelili se za slobodu. Moralno-politička podobnost i dalje je glavni kriterij političkog, društvenog i profesionalnog napredovanja. A kad je u pitanju referendumsko izjašnjavanje – Hrvatska nema probleme kao Velika Britanija. U Narodnoj Demokratskoj Republici Hrvatskoj vrijedi pravilo da nije bitno tko glasuje, nego tko broji glasove.

Mogu se primitivni, zaostali i fašistoidni kamenjarci i blatari truditi koliko žele da reformiraju i demokratiziraju izborni sustav putem referenduma, ali od toga u konačnici nema ništa. Za pacifikaciju neobrazovane rulje zadužen je pukovnik jurišnih odreda mainstreama Lovro Dimitrijević Apis poznatiji kao „Hvaljen Isus i Marija“.

Hrvatska možda je prema izvješću Svjetskoga gospodarskog foruma u nekim područjima na dnu ljestvice u društvu s ekonomskim gigantom Venezuelom, no, kao što vidimo, zahvaljujući Apisu i mainstreamu u nekim smo područjima već sada avangarda. Bruxelles još uvijek, naime, nije donio direktivu o ukidanju demokracije, ali ju je mainstream u Hrvatskoj već ukinuo!

O tempora, o mores, živjeli demokracija, mainstream i progres!

Davor Dijanović/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari