Pratite nas

Kultura

HKUD “Hercegovac” – Stazama prošlosti (VIDEO)

Objavljeno

na

Hrvatsko Kulturno Umjetničko Društvo – HKUD “Hercegovac” proslavio je 20 godina svoga rada.

Osnovano je 19. svibnja 1996. godine na županijskoj razini i obuhvaća članove iz sve četiri općine Zapadno-Hercegovačke županije: Široki Brijeg, Posušje, Grude i Ljubuški. Za sjedište Društva određuje se Široki Brijeg, a prvi predsjednik je prof. Jure Begić, poznati promicatelj i poznavatelj hrvatskih napjeva -gange kao najpopularnijeg oblika narodnog prezentiranja izvornog pjevanja, piše Blidinje.net

Društvo je već na osnivačkoj skupštini imalo upisano 330 članova, ali bili su to ljudi većinom starije životne dobi koji su znali pjevati gangu, bećarac i ostale izvorne napjeve.

Odmah se počelo raditi na prikazu starih zaboravljenih običaja zapadne Hercegovine kao što su: mlađarijsko silo, čupanje vune, patkanje duvana, komušanje kukuruza, božićnih običaja te dijelova svadbenih običaja.

Pored izvornosti, velika pozornost je posvećena i koreografiranom folkloru.  U Društvu djeluje i instrumentalna sekcija za koju posjeduju i instrumente na kojima se članovi obučavaju kako bi pomogli u pripremanju i izvođenju koreografija.

Društvo je osnovalo novinarsku sekciju i sekciju za ručne radove.  Svake subote nekoliko članova i članica sastaje se u Društvu i tu nastaju vrijedne rukotvorine – hercegovačke nošnje, vrijedni komadi nakita, uskrsni i božićni nakiti i sl.

U ovih 20 godina koliko postoji Društvo je postiglo veoma zapažene rezultate i povodom 20. obljetnice postojanja snimilo ovaj zanimljivi video uradak o vrijednom naslijeđu i društvu kojega ljubomorno i hrabro čuva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Hrvatski glazbeni festival – Etnofest Neum

Objavljeno

na

Objavio

24. Hrvatski glazbeni festival Etnofest Neum održati će se večeras na sunčanoj obali hotela Zenit s početkom u 20,30 sati.

Riječ je o festivalu koji se već tradicionalno održava u mjesecu kolovozu, u sklopu obilježavanja Dana Općine Neum i proslave blagdana zaštitnice neumske župe – Gospe od Zdravlja, a njeguje hrvatski tradicionalni izričaj i nema natjecateljski karakter.

Prvi put se održao 1996. godine, i od tada okuplja različite glazbene izvođače iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ove godine publika će imati priliku uživati u nastupima 22 izvođača, i to: Mia Dimšić, Jasmin Stavros, Alka Vuica i Livio Morosin, Željko Krušlin Kruška i Latino, Dražen Žanko, Zdravko Škender, The Frajle, Đuka Čaić, Bruno Krajcar, Trio Gušt, klapa Nostalgija, Mario Rucner Project feat. Mladen Burnać, Leo, Ivica Šeperić feat Jasmin Stavros, Filmmusicorkestar, pučka pjevačka skupina Bukovica i Dario Plevnik, Lea, Ine Tadić i Ljilja Petković, Etno duo Goga i Željko, Goran Škerlep, Tihomir Krstičević i Frano Bašić.

Organizator ove zabavne manifestacije je Općina Neum i Umjetnička organizacija HIPI HOP iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i športa, te Vlade RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

GOSPE NAŠA

Objavljeno

na

Objavio

Gospe naša sa Širokog Brijega,
oduvijek si ti milosti puna,
u haljini od bijeloga snijega,
oko glave zvijezdana ti kruna!

Ti si Majka velikoga srca,
na dlanu poklanjaš ga svima,
za svoj narod milosrdno kuca
jer u njemu samo ljubav ima.

Sa svih strana dolaze ti puci
u nevolji da se tebi mole,
uvijek si nas čuvala u muci
i zato te svi narodi vole!

Pa ti sada kličemo u glas,
pjesma ova čuje se do neba,
u tebi je našoj duši spas,
u tebi je mir što srcu treba!

Velimir Velo Raspudić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari