Pratite nas

Kolumne

Hloverka Novak Srzić: Kako je Ivan Jakovčić Nino – postao NekretNino

Objavljeno

na

Panika u istarskom raju. Uskovitlala se Terra magica. Iz dana u dan Pulom prolaze tisuće radnika skandirajući: „IDS mafija“, „IDS Lopovi“… Istarska partija koja poluotokom monopolno vlada već 25 godina prvi put je dubinski uzdrmana. Predsjednik stranke i pulski gradonačelnik Boris Miletić drhtavim se glasom distancira od Ivana Jakovčića podrugljivo prozvanog NekretNino. Započela partijska diferencijacija.

Iz medija koji su se zbog snage prosvjeda masovno sjatili u Pulu doznajemo i da je Miletić mjesecima od Jakovčića tražio da podnese ostavku u Nadzornom odboru finske tvrtke Afarak u vlasništvu proruskog tajkuna Danka Končara. Veza počasnog predsjednika stranke Jakovčića i kontroverznog poduzetnika postala je iznenadni teret monopolom uspavanoj stranci. Nakon što je uz pomoć Jakovčića zavladao velikim dijelom pulskog zaljeva, Končarevoj viziji zasmetao je bučni i prljavi Uljanik. Problemi godinama sustavno uništavanog brodogradilišta učinili su Uljanik idealnim tajkunskim plijenom: deseci tisuća kvadrata usred zaljeva, u samom centru grada, savršeni su za poslovno-stambene centre i slične nekretninske biznise. Smetaju samo radnici.

Iako IDS danas negira povezanost s idejom gašenja brodograđevnog biznisa i prostorno-planskom prenamjenom Uljanikovog zemljišta – internet ne prašta. Pojavljuju se tesktovi stari dvadesetak godina u kojima NekretNino najavljuje: „Uljanik sigurno selim! Pula je novi Monte Carlo!“… Upravljanje privatizacijom pulskog zaljeva i brijunskog priobalja godinama je bio glavni afrodizijak Jakovčićevog političkog erosa. Flert s Končarom započeo je još prije desetak godina pri kupovini Barbarige i Dragonere. Od deset sastavnih dijelova megaprojekta Brijuni Rivijere Končar direktno ili indirektno kontrolira četiri. Koliko se god sada distancirali od svog počasnog predsjednika – sve to nije bilo moguće bez stranačke potpore svih u IDS-u.

Međutim, Končar je u velikim problemima u Finskoj gdje je tamošnja HANFA njegov Afarak, u čijem je nadzornom odboru sjedio Jakovčić, kaznila s 50 milijuna eura. Državna pomoć Uljaniku, a traže se stotine milijuna eura, zatvorila bi i finsku rupu investitora čija je poduzetnička karijera nakon deset godina zatvora tijekom devedesetih buknula u Rusiji. Još otkad je iz Rusije 2004. stigao u Južnu Afriku, Končara uvijek prate kontroverze o bliskosti s moćnim političarima. Iz pravnih procesa koje su protiv njega vodili bivši južnoafrički partneri vidljiva je bliskost s predsjednikom Burundija prilikom preuzimanja tamošnjih rudnika. U Istri je očita suradnja s najmoćnijim Istrijanom Ivanom Jakovčićem kojeg je Končar do prije par dana plaćao najmanje pet tisuća eura mjesečno – kako su objavili mediji, Nino je ukupno kasirao 2,2 milijuna kuna!

Danas dok traju prosvjedi, istarski se antifašistički vožd povukao u austrijski cvijetnjak i opijen petunijama poručuje da ne daje intervjue. Sve je bliži političkoj mirovini ili USKOK-u. Još jedan mandat u europarlamentu pod velikim je upitnikom. Koaliciju, koju je okupio s jedinim ciljem kako bi ga se dočepa, više nitko ne zove Amsterdamska. Nakon što su je brojni počeli zvati Afarak koalicijom, pametni s Marijanom Puljak tobože sad progledali. Anka Mrak Taritaš zasad još šuti, vjerujući da će narod isplatom radničkih plaća nekako sve zaboraviti, kao i njezine kriminalne radnje s pretplaćenim kvadratima u obnavljanoj Gunji.
Panika i u crvenoj Rijeci. Nakon što je iz tjedna u tjedna suspendirao neodgovorne pročelnike koje je osobno postavljao, Obersnel je sada suočen s radničkim buntom. U gradu u kojem je partija na vlasti od 1945. štrajkovi u škveru ultimativna su noćna mora. Naravno, SDP nije ništa kriv: traže od Vlade oduzimanje Trećeg maja Uljaniku. Iako je upravo Milanovićeva vlada riječki škver prepustila Puljanima.
Problemi i za aktualnog premijera. Radnički bunt pokazao se PR-ovski vrlo nezgodan, a pet milijardi kuna koliko je država jamčila za avanture Uljanikove uprave i IDS-ove lokalne samouprave potencijalna su bomba za proračun i koalicijsku stabilnost. Puno gora od Agrokora.

Vlada se odriče bilo kakve odgovornosti za stanje u Uljaniku. Iz Dnevnika slušamo – nije kriv IDS, nije kriv ni SDP, nisu krivi sindikati, nije kriva uprava… Po najnovijem mizernom tumačenju pojedinih portala za slom brodogradnje krivi su radnici koji su iz škverova diljem obale godinama krali alat i materijal. Sigurno su neki radnici nešto i maznuli, ali što je to prema onom što je iz brodogradnje godinama izvlačila hrvatska koruptivna hobotnica uz svesrdnu pomoć svih političkih opcija?

Sigurno je i da su radnici mogli i ranije reagirati i ustati protiv loših uprava, ali postavlja se pitanje koliko su bili sposobni proniknuti u svu korupciju hrvatske poslovne zbilje. Samoupravni socijalizam pokazao se kao potpuno pogrešan sustav, a slično je prošla i privatizacija u kojoj su radnici dobili većinska vlasništva. Radnik, naime, ne zna upravljati mega-tvrtkom veličine Uljanika. On je ionako pokriće za partijski kapitalizam na hrvatsko-istarski način, u kojem se partijci bogate, a porezni obveznici radnicima isplaćuju plaće. Zato i ne čudi Jakovčićeva ljubav za druga Tita i njegovu izmišljotinu radničkog samoupravljanja, dok Hrvatima danas prodaje briselske multi-kulti štoseve.

U međuvremenu, uspaničeni čelnici IDS-a, Miletić i Flego, potpuno izgubljeni slikaju zabrinute selfije po briselskom aerodromu želeći barem na društvenim mrežama pokazati koliko se bore za pulske radnike. Još jadniji je selfi pred uredom ministra Darka Horvata. Od političke retorike preostala im je još samo uobičajena autonomaška priča o milijunima koji se tobože iz Istre slijevaju prema Zagrebu.

U izvještajima s prosvjeda nagledali smo se svega. Ima tu i prljavih pelena, radničkog plača, tu su i neizostavni Ivan Lovrinović i Ivan Pernar. Jer, Uljanikove muke i prosvjedi idealna su prilika za politikantsko lešinarenje. Događanja oko propalog Uljanika pokazala su dodatno i svu bijedu naše političko-medijske scene, u kojoj desničari postaju svi koji se u suvremenoj Hrvatskoj protive ostacima titoističkog sustava vrijednosti, a umiveni komunisti-antifašisti uzorna ljevica. U tom nakaradnom sustavu predstečajnih nagodbi, Ovršnih zakona, raznoraznih lexova u kojem se bez sprege s moćnom državom ne može uspješno gospodariti, kako je to nedavno ustanovila i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, normalno je da Ivan Jakovčić kupuje sela po Istri, Danko Končar cijele gradove, a premijer isplaćuje radnicima plaće. I čemu se onda čuditi što Hrvatska tone na samo dno europske razvijenosti, iza Bugarske i Rumunjske?

Dok je Uljanik tonuo, Hrvatska se ponašala kao na Titaniku. Odjeci sudara s ledenjakom stižu ovih dana svima nama na naplatu. Milijarde kuna otišle su što u vjetar, što u offshore kompanije. Glavno da ovih dana država dijeli besplatne udžbenike prikazujući cijelu zemlju kao socijalni slučaj. U međuvremenu je gubitak navodno konsolidirane Uljanik Grupe od 173 milijuna kuna narastao u 2016., prema pisanju medija, na čak 1,8 milijardi u 2017. godini. Škver je po svakom brodu gubio oko sto milijuna kuna. U siječnju je vlada upucala 96 milijuna eura državnih potpora za preustroj poduzeća, a da pritom nije ni provjerila što to razni končari rade s brodogradilištem. Za to je vrijeme Jakovčić osnivao Amsterdamske koalicije, i određivao ljetni koncertni repertoar u Areni. A njegov pajdaš i nasljednik Boris Miletić priređivao prave bakanalije na račun poslovne reprezentacije. Istarski mediji dojavljuju da mu je omiljeni restoran „Milan“, u vlasništvu oca Aleksandra Matića, predstojnika Miletićevog ureda. Tamo je prvi IDS-ovac uglavnom u noćnim satima i vikendom konzumirao na račun poreznih obveznika ogromne količine oborite ribe i butelje i butelje najfinije malvazije. Idili je međutim došao kraj onoga trenutka kada su škverski autobusi krenuli za Zagreb. I nekim drugim idilama, kao onoj o monolitnom i stabilnom HDZ-u također dolazi kraj. Prve napukline izazvane Istanbulskom konvencijom snažno je zatresao lički autobusni konvoj pred samom središnjicom vladajuće stranke. I nevažno je sad pitanje hoće li glavni i politički tajnici Jandroković i Kuščević izbaciti iz stranke ličkog župana Darka Milinovića. Puno je važnije zabilježiti kako je lukavi Milinović u borbi za svoj osobni politički probitak pred kamerama branio predsjednika stranke dok je napadao izvršitelje njegove volje. Podsjetilo nas je to na vrijeme jedne druge, davno raspadnute Partije u kojoj se klelo vođi na vjernost i amnestiralo ga istovremeno od odgovornosti za nepodopštine na terenu. Gledatelji ove današnje hrvatske političke sapunice mogu samo zaključiti da program valja mijenjati ili aparat resetirati.

Hloverka Novak Srzić/Dnevno.hr

Panika u IDS-u, srušen njihov mit o zaštitnicima Istre

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Hrvoje Hitrec: Vatreni podsjetnik na kršćansku Europu

Objavljeno

na

Objavio

Poslije Uskrsa 2019.

Hitrec

Uskrs je bio sunčan, crkve pune, a ulice prazne, dan u kojem se ispraznost povlači pred smislom.

Kaže mi jedan od novih obraćenika da je nevjerojatno kako se sve poklopilo – Uskrs je pao u nedjelju, čak je i Veliki petak bio baš u petak, a Uskrsni ponedjeljak u ponedjeljak.

No dobro, događa se, velim mu ja. Pitam ga kakve je pisanice imao na stolu, on me čudno gleda, pa kažem: obojena jaja. Ah to, opusti se on, pa što ne kažete tako, aha, Vi ste od onih koji izmišljaju nove riječi.

Poslao sam ga u Kumrovec, kod gospođe Yu. Poslije mi je bilo žao, ipak se radi o navodno iskrenom obraćeniku i možda jednoga dana dođe pred lice Gospodnje.

Svakako nije od onih koji u tiskovinama jedva susprežu mržnju prema svemu što ima veze s vjerom, kršćanstvom i običajima hrvatskoga, katoličkog puka, to jest naroda kojemu ni druga polovica dvadesetoga stoljeća (do devedesetih) nije mogla istrgnuti iz srca i ruku ufanje predaka, a nije ni prije.

Glede tiskovina: nisu se iskazale u trodnevnim brojevima, sve se više ili manje svelo na iće i piće, stare i nove recepte, a da nije bilo požara u pariškoj Našoj Gospi kršćanstvo bi slabo prošlo.

Ovako su se čak i Francuzi prisjetili stare svoje vjere, zabrinuli se ponešto po Europama, svima su odjednom bila puna usta kršćanstva koje je Unija negdje zametnula da joj ne kvari ugled naprednoga libertijanerskog organizma.

Glede televizija: pamtim izvrstan dokumentarni film Stipe Božića o Caminu, putu sv. Jakova, jednom od fenomena koji je u zadnjih tridesetak godina na veliku prepast nevjernika oživio staru „ulicu“ hodočasnika s ciljem u Santiago de Composteli.

Put inače dug 800 kilometara (sa startom u podnožju Pirineja), ali Stipe prati čovjeka iz Dalmacije, Ivana Kapetanovića, koji je hodao tri tisuće kilometara od hrvatske obale (zaleđa, Lećevice) do sjeverozapada Španjolske, i još korak dalje, do Atlantika.

Požar znamenite Notre Dame izazvao je lavinu ponuda bogatuna iz cijeloga svijeta, koji novčano žele pomoći obnovi i spasiti zdanje kao Quasimodo Esmeraldu. Hrvatska se oprezno ogradila od financijske pomoći, ali je mudro ponudila svoje restauratore koji su se izvještili nakon srpskih razaranja u prvoj polovici devedesetih.

Već 1996. objavljena je velika knjiga o uništavanju sakralnih objekata u Hrvatskoj, pod naslovom „Ranjena Crkva u Hrvatskoj“: na gotovo pet stotina stranica podatci i fotografije zapaljenih, granatiranih i opljačkanih crkava i samostana, od Vukovara do Dubrovnika, štono reče u jednom od predgovora Radovan Ivančević – „nepojmljivo visok broj razorenih ili oštećenih sakralnih, ali i javnih i stambenih zgrada“.

Ivančević je svoj prilog naslovio „Namjerno uništavanje hrvatske kulturne baštine“, smatrajući svojom dužnošću da kao povjesničar umjetnosti pokuša odrediti „opseg i značenje suvremene tragedije hrvatske likovne baštine“.

Jedna je od specifičnosti tragedije, kaže, da su mnogi spomenici hrvatske kulturne baštine uništeni prije nego su Europa i svijet čuli za njih. I obratno, za neke od njih možemo reći da su postali poznati tek otkad ih više nema.

A glede obnove, Ivančević piše te 1996. godine kada je „mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja“ još bila u papirima: „Je li sve to pripadalo zaista samo nama ili je dio europske i svjetske kulturne baštine?

Budući da bi nama samima trebalo barem stotinu godina, nadamo se da će nam svi oni koji u našoj kulturnoj baštini vide integralni dio europske kulture i djelić svjetske kulturne baštine, pomoći da sve ponovno obnovimo.“

Ha! Nemam podataka o toj silnoj pomoći , ali ima podataka da su upravo ta Europa i taj „svijet“ mirno gledali srpska razaranja hrvatskih sakralnih zdanja, a tek se nešto malo uzvrpoljili poradi Dubrovnika. Pa zašto bi onda pomagali u obnovi ? Da liječe savjest? Ma kakva savjest.

Uglavnom smo sve sami podignuli iz temelja ili restaurirali spašavajući originale koliko se moglo. Pa nije crkva sv. Stošije Notre Dame da bi se za nju toliki zabrinuli. Naši su restauratori doista učinili čuda, a ima ih mnogo i sjajno rade pa bi i Parizu dobro došli.

Slučaj pariškoga požara još jednom može svratiti pozornost na ratnu odštetu koju od Srbije tražimo i ne dobivamo, ili ne tražimo uopće nego tu i tamo ponetko postavi pitanje, bez odgovora. Kao i oko nestalnih branitelja i civila.

Kao i oko logora u Srbiji, gdje su patile tisuće i tisuće, a mnogi ubijeni. I sada isti oni koji su mirno gledali razaranje Hrvatske, i nadalje s vrućim osjećajima prema Srbiji, zabrinuti da bi Hrvatska mogla staviti veto na ulazak Srbije u EU – traže način kako tu mogućnost izigrati pa sve više raste „pokret“ za proširenje Europske unije bez veta, to jest da se primjerice Srbiju može primiti dvotrećinskom većinom.

Što znači da ne treba ispuniti „uvjete“, što znači da joj ostaje i paradoksalna, podmukla univerzalna jurisdikcija. I što, također, znači da bi EU ostvarila znatne uštede glede prevođenja, jer bi s vremenom uvela „zajednički jezik“- postupno, ucjenjujući Hrvatsku kao i do sada ishodom raznih arbitraža i slično, a hrvatski bi se jezik skuhao u melting BHS loncu.

Europski izbori

Anketa ima već toliko da ih je teško pratiti. Agencijskih, stranačkih, privatnih, neke nekima daju više nego što je realno, drugima manje no što bi zaslužile, a u cijeloj toj gužvi vidljiva su u stvari dva tabora, bez obzira na imena stranaka: tabor srdačnih pristaša Europske unije, ma kakva ona bila, i tabor suverenista koji je isto tako europski. Po čemu?

Po tome što je dio europskog suverenističkoga pokreta koji je gadno uplašio velike europske sile, uglavnom, pa sada i one spuštaju loptu (Juncker) i kunu se svim i svačim da im nije ni na pamet padala Europa bez nacija, bez nacionalnih država, da smo mi idioti krivo shvatili neke neumjesne izjave o naddržavi, i slične. Mislim, idioti jesmo u mnogim stvarima, ali idioti koji dobro pamte.

A dobro je i to što se, eto, u svrhu naguravanja, ali i s plemenitijim namjerama u kampanji za eu-parlament otvaraju nacionalne teme. Od jedne od njih službenu vlast u Hrvatskoj hvata jeza, a to je gospodarski pojas uz naše more, u našem moru – tema koju najveći dio administracije gura pod tepih.

Vrlo začudno, premda je više puta rečeno da se svaka zemlja koja ima more mora o tom moru i brinuti. Nigdje ne piše da je Hrvatska iznimka. Ali mi smo, eto, pristali biti europskim magarcem koji može njakati, ali sve dok ne dobije po gubici. Je li Italija kriva? Ne, ona samo koristi hrvatske političke „specifičnosti“ koje narod ne razumije jer je glup, osim toga vidi da predsjednik (sadašnji, još je tu) Europskog parlamenta ima teritorijalne pretenzije prema Dalmaciji i Istri, pa što da potežemo pitanje gospodarskog pojasa ako će Talijani opet biti na istočnoj obali Jadrana.

I tko uopće dopušta tim hrvatskim suverenistima (ne mislim samo na stranku koja se tako zove, ponavljam) da dovode u pitanje mudrost sadašnje hrvatske državne vlasti – jer ona najbolje zna što Hrvatskoj treba, a gospodarski pojas joj očito ne treba. Sada ima Jedan pojas, jedan put, i kog će joj vraga još neki pojasevi.

No, kako stvari idu, trebat će joj ipak još jedan – pojas za spašavanje. Trebat će Hrvatskoj koja odjednom više ništa ne zna sama, ni sagraditi most, ni brod.

Himna

Stotinu godina nakon“ prisajedinjenja“ (povratka) Međimurja Hrvatskoj, Međimurci su odlučili ući u hrvatsku himnu, to jest ubaciti Muru u Lijepu našu domovinu.

Reakcija za sada nema, osim dežurnog razbajrušenog pseudopovjesničara u tisku, koji se cinično pita zašto ne bismo imali i Čikolu. Ja dajem odlučnu potporu zamisli iz Međimurja, prisjećajući se zgode iz kasne jeseni 1990. kada je dvadesetak nas sjedilo za onim velikim stolom u Banskim dvorima koji još nisu slutili da će godinu potom biti raketirani.

Franjo (Tuđman) je čitao rečenicu po rečenicu prvoga nacrta preambule Ustava. Kada je došao do one kanonske „od Drave do Jadranskoga mora“, ja sam (s nešto zakašnjenja) reagirao u korist Mure, tvrdeći da treba stajati „od Mure i Drave do Jadranskog mora“, što je bilo prihvaćeno.

No, ako se dobro sjećam, u zadnjoj verziji preambule nije se govorilo ni o Dravi, ni Muri, u stvari je tekst bitno promijenjen (mislim da sam možda o tome već pisao). U tekst himne je, kao što znate, ušlo more, ne i Mura. Sada je hora da uđe Mura, s njom posredno i Međimurje kao hrvatsko gnijezdo na sjeveru države, utočište izbjeglica kojima su Zrinski davali zemlju da se ondje nasele.

Josipovićev martirologij

Negdje prije Velikoga petka izvolio je bivši Josipović iznijeti svoje smeće, to jest svoju verziju komunističkih zločina na Širokom Brijegu, poglavito ubojstava fratara koji su po njemu bili „legitimni cilj“.

Očito ne prati rad Postulature i fra JosipovićMiljenka Stojića, nego i dalje čita literaturu na kojoj je odgojen. Da prati, znao bi što se iz minute u minutu događalo u tim užasnim vremenima – istina koju više nitko ne može demantirati, istina o krvoločnim ubojicama koji su u Širokom započeli orgije koje su završene (?) stravičnim rezultatom od 663 pobijena katolička svećenika, redovnika i redovnica. („Narod vam to nikada ne će zaboraviti“, reče Stepinac na suđenju 1946.).

Bilo je ubijanja svećenika i u drugim zemljama gdje je nasilno uveden komunistički poredak, ali tu kod nas vladao je komunizam s ljudskim licem, a ne onim neljudskim.

U Poljskoj su od 1944. do devedesetih godina ubijena 187 svećenika, u Češkoj oko dvadeset, u Slovačkoj 14, u Mađarskoj 10. No da, na istoku Njemačke ustrijeljeno je njih 330. Podatci su to iz „Martirologije“ don Ante Bakovića, koji je i sam već bio gurnut u raku, ali se čudom spasio, inače bi brojka bila 664.

No, isti ti razbojnici s kokardom ili zvijezdom, na isto dođe, nastavili su nakon kraće pauze ubijati svećenike u srpskoj agresiji na Hrvatsku devedesetih. Ne u tolikom broju, ali bilo bi i više od rečenoga broja (devet) da nije bilo hrvatskih branitelja i da je Hrvatska cijela okupirana.

Razaranja hrvatske sakralne baštine bilo je više nego u Drugom ratu i poraću, kulturocid i genocid ruku pod ruku da zauvijek nestane sve hrvatsko u konačnom rješenju „hrvatskoga pitanja“.

Usput: u Drugom svjetskom ratu „saveznici“ su razorili stari Zadar i mnoge druge gradove uz obalu, prepune hrvatske kulturne baštine – i Zadar je valjda bio „legitimni cilj“ u Josipovićevoj povjesnici.

Hrvoje Hitrec / HKV

 

Ivica Šola: Islamisti su učenici Francuske revolucije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Muslimanski genocid i konfesiocid  u hrvatskom selu Miletići

Objavljeno

na

Objavio

Tamo u bosanskim brdima Lašvanske doline koja skrivaju zatrpane crkve, kapelice samostane i poneku katedralu, bilo je i hrvatsko katoličko selo Miletiči.

Okruženo sa svih strana nacionalnom i vjerskom bodljikavošću Turaka, Neopredjeljeni, ponekad izjašnjavanih Srba ili Hrvata, Jugoslavena a zatim muslimana, pa onda Muslimana i danas Bošnjaka, izgledalo je kao gnijezdo u nepristupačnom bodljikavom grmlju.

Izmjena naziva ograde koja ga neprestano ograđivala, stiskala i prijetila mu da ga uništi, nikako nije govorila da joj se i sam materijal mijenjao.

Mijenjanje imena ograde sela bilo je samo suncokretovo okretanje maske ispod koje se uvijek nalazio isti prijeteči muslimanski nacionalizam i islamski vjerski radikalizam. Svi putevi do sela vodili su kroz muslimanska, što je putniku uvijek namečalo pitanje, pa otkud i kako se uspjelo smjestiti u takvom okruženju, iz kojeg je kroz cijelu svoju povijest bilo napadano.

Odgovor koji je najbliži istini, koji je zapravo sama istina, a ima svoje izvorište u koljenskom prepričavanju stari mladima, je da su i ta sva sada muslimanska sela bila u prošlosti katolička. I svako ono katoličko selo koje je bilo više na udaru krščanofobni Osmanlija, koje je bilo bliže puteva i prometnica, koje je bilo na ljepšem i plodonosnijem mjestu, bilo je i prva, tada ničim moguče zastičena, meta prisilne islamizacije.

A ona katolička sela u tom krvavom turskom kršćanocidu po osvojenoj i porobljenoj Bosni, koja su bila udaljenija od puteva kojima su prolazile turske age i paše, ostajala u neko vrijeme „prirodno” zaštićena u svojoj katoličkoj vjeri.

No, neki kršćani koji su se našli na udaru turskih kršćanofoba pod prijetnjom prisilne islamizacije, da bi zbjegli taj zločin, bježali su, kao cijela sela, ili određene obitelji ili familije koje to nisu mogle prihvatiti, u dubine nepristupaćnih planina. I po svemu sudeći tako je bilo i sa kršćanima koji su se sklonili u šume i brda u okolini Gluhe Bukovice, u selo Miletiće.

Bila je to, najvjerojatnije jedna velika obitelj, ili šira familija, što potvrđuje jedno te isto prezime, cijelog sela, Pavlovići, u selu Miletiči. Znakovito ime sela koje je sve do svog nestanka bilo meta i žrtva islamskog kršćanofobizma.

Meta svojih nekadašnjih sunarodnjaka i suvjernika koji su prisilno prešli na islam. Brutalan i uvijek nasilan odnos njihovih susjeda muslimana prema njima potvrđuje onu staru izreku u Bosni, „poturica gori od Turčina“.  Ali to potvrđuje da su sva ta muslimanska sela oko Miletića usitinu bila kršćanska, katolička.

Zasigurno su žestoko i nemilosrdno napadani, ubijani, ponižavani i istrijebljivani upravo zbog odanosti katoličkoj vjeri svojih djedova i otčeva. Dakako i zbog toga što su jedini u tom svom gnijezdu, svojoj skrovitosti, ostali vjerni Bogu i katoličkom rodu. 

Nisu ih  stoga mogli gledati, jer u svakom pogledu prema njima progonitelji su osjećali i sram i izdaju onoga u čemu su sami bili, i zbog toga što su duboko u šumi skriveni Pavlovići, ostali vjerni.

Stoljeća se Miletići skrivali i branili,  i uz žrtve odupirali napadima brojniji onih koji su prisilno postali poturice gore od Turčina. Svaki njihov prolazak kroz, sad već  sva poturčena sela, bio je hrabar pothvat, popračen vrijeđanjima, ponižavanjima, te nerijetko i fizičkim napadima. Kao stijene gorčevičke držali su se i ne dali, ali hrabro ponekad  i uzvraćali.

Mile-tići su znali biti i hrabri sokolovi i jastrebovi kada je trebalo svjedočiti i braniti vjeru Svetu i krst časni. Natjeravali su svoje progonitelje i džilate da ih respektiraju, bez obzira na svoj mali brojčani odnos prema daleko brojnijim kršćanofobistima.

Vjerojatno ni na jednom drugom beha dijelu nije bila tako snažna i jaka kršćanofobija kao tu prema katoličkim seljanima u Miletićima. Jednostavno taj preživjeli mali živi kršćanski otok bio je veliki trun u oku muslimana. I nigdje tako dugo nije trajao muslimanski proces etničkog i vjerskog čiščenja beha prostora kao u tom selu prema njegovim seljanima.

Zapravo nikada i nije prestajao sve od okupacije Osmanlija kada je i započet, do tada u svijetu, napose na tim europskim teritorijem, nezabilježen kršćanocid. I trajao sve do tragićne 1993. godine kada u selo upadaju susjedi Muslimani sa mudžahedinima i vehabijama.

Petsto trideset godina poslije turske okupacije Bosne u brdima Lašvanske doline muslimanska mržnja, islamski kršćanofobizam, cunamijski splavljuje krsćanski otočić Miletići, i zakopava svaki trag ljudskog i  kršćanskog života. Selo je spaljeno, šestorica civila među njima i jedan šesnaestogodišnjak su ubijeni i spaljeni na kućnom pragu.¨

Naime, selo od 15 obitelji u kojem je živjelo svega  62 seljana nije moglo biti nikakva vojna, ili bilo koja druga prijetnja mudžahedinima i Muslimanima koji su ga okruživali.

Uvećer kasno 24. Travnja 1993. godine Alijini zlikovci s mudžahedinima upali su u selo, na isilovski brutalni način ubili 6 civila, ostatak žitelja odveli i konclogor u Gluhu Bukovicu. Selo je ostalo spaljeno, pusto, bez i jedne žive duše.

Kratko iza tog zločina u Gluhu Bukovicu dolazi Alija sa svojim suradnicima zločincima, i čestita ubojicama na obavljenom poslu. Slika se sa mudžahedinima, i izdaje zapovijed daljnjeg progona i ubijanja hrvatskog naroda u Lašvanskoj dolini.

Poslije svakog okupiranog hrvatskog sela i progona njegovih žitelja Alija dolazi u Gluhu Bukovicu i izdaje daljnje zapovijedi, što je znak da je muslimanski zločin nad Hrvatima Lašvanskog kraja Alijin razrađeni plan, kasnije u  potpunosti realiziran, i danas zabetoniran.

Mnoga od tih sela su i danas pusta, a u ona u koja su se pokušali vratiti prognani Hrvati bili su ubijeni. Miletići su selo bez ikakva ljudskog traga, zaraslo u korov i zatrpanih putova, kako ne bi mogli  ni preživjeli  doći i vidjeti svoje ognjište.

I pored ovakve kataklizmičke slike stradanja Hrvata od strane Muslimana i mudžahedina poglavar Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović piše predsjednici Hrvatske gospođi Kolindi Grabar Kitarović, pismo zbog njenih ukazivanja europskoj i svjetskoj javnosti na opasnost koja dolazi iz BiH od strane radikaliziranih i vehabiziranih Muslimana Bošnjaka, koji je svakim danom sve više.

Kako u ratu tako i u miru muslimanski vjerski poglavari se bave politikom. Nema nikakvih pozitivni promjena u Bosni i Hercegovini. A najzaslužniji za radikalizaciju beha Muslimana, uz Aliju Izetbegovića i njegove mudžahedine, je bivši poglavar IZ BiH, na čijem putu je ostao i ovaj aktualni. Treba li se prisječati Kavazevićevih govora beha Muslimanima u Švicarskoj i Europi.

Muslimanski genocid u hrvatskom selu Miletići pokazao je zašto, i s kojim ciljem je ratni zločinac Alija Izetbegović i sagradio konclogor za hrvatski narod upravo ispod spaljenog i sa zemljom sravnjenog prognanih i poubijanih Milatičana.

A sve to počinjenom zločinu daje karakteristike genocida, naravno i konfesiocida,  jer se vidi da je sistematski planiran, ne samo tijekom muslimanske agresije na srednjobosanske Hrvate, već i daleko prije toga.

Znači muslimanska se agresija na hrvatski narod nikako nije mogla spriječiti, i muslimansko hrvatski sukob je dugoročni plan muslimana i Muslimana, razrađen u okvirima Alijinog manifesta “Islamska deklaracija”.

Vinko Đotlo / Kamenjar.com

 

El-Mudžahed – U BiH su došli nakon ratovanja u Afganistanu. Išli su u džihad po cijelom svijetu

 

Džihadist koji je u Haagu otkrio istinu o suradnji mudžahedina, ‘Armije BiH” i ‘bošnjačkih’ vlasti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari