Pratite nas

Pregled

HLOVERKA NOVAK SRZIĆ U BUJICI: Radmanov je specijalni zadatak izmišljati fašiste i srušiti ovu vladu

Objavljeno

na

Radman nikad nije ni trebao doći na HRT. Nikada se nije bavio medijima, došao je kao partijski čovjek i bez referenci. Treba odmah promjena jer ovaj program je ispod svih standarda, rekla je Novak-Srzić

[ad id=”93788″]

U emisiji Bujica na Z1 televiziji gostovala je nekada glavna urednica informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić. Osvrnula se na slučaj privremenog gašenja Z1 televizije, govor mržnje, političku scenu ali i stanje na javnoj televiziji koje je, prema njenim riječima, nikad gore, prenosi direktno.hr.

Zašto vas nema na malim ekranima?

Nisam htjela pristati na intervju, ali sinoć sam doputovala iz Makarske. Neke su se okolnosti dogodile nakon što sam dobila otkaz od gospodina Radmana, a i ovo sa Z1 televizijom. Ali obećala sam da ću gostovati u emisiji.

Komentirajte mi odluku Vijeća za elektroničke medije o privremenom gašenju Z1 televizije i ovom sastanku koji smo organizirali s Mirjanom Rakić.

Nisam za napade na ženu i ne volim da je se tako tretira, tu moram zaštititi gospođu Rakić, ali napravljen je presedan. Vlada Milanovića je donijela takav zakon. Ovo je prvi slučaj u povijesti. Vidjela sam priopćenje Metropolitena i žao mi je što nije ranije poslao priopćenje. Trebao se ispričati odmah i stvar bi bila riješena na vrijeme. Ali nas je napao da smo nacionalisti i da ugrožavamo Srbe u Hrvatskoj što je suludo.

Je li to mentalni sklop koji je nasljeđen iz ex-Ju?

Mislila sam da Milanović može biti dobar premijer, a pokazao se kao elementarna katastrofa. Takav SDP ne može više opstati. On se bavio ideologijom umjesto svojim poslom. On je prvo ukidao pokroviteljstva nad Bleiburgom, a Radman je sve lustiriao na Prisavlju. To je ona podjela Milanovića na „mi i oni“. Oni koji kažu da su ’90-te bile mračne, za što su oni onda bili, rekla je Novak-Srzić.

Što mislite na Milanovićeve najave pakla?

On je spreman da građani bude taoci njegove politike. Što se tiče antifašizma, moji Dalmatinci su se borili protiv toga i završavaju u zatvoru. Hrvati su se decidirano opredijelili, nismo za komunistički totalitarizam. Milanović, prvo što je napravio kad je došao na vlast je ukinuo komisiju za istraživanje komunističkih zločina. Milanović i Josipović se svim hrvatskim građanima moraju ispričati za sve što je partija radila.

Je li Vijeće za elektroničke medije neovisno tijelo?

Kada je Milanović došao na vlast, ukinuli su zakon koji je u skladu s EU, doveli su Rakić i preko noći smijenili urednike. Radman je rekao da je najbolja tv bila Zagrebačka televizija ’70-ih i ’80-ih godina koja je bila partijska tv i sad smo je opet dobili kada je on došao. Radman je na specijalnom zadatku, pokazuje javnosti fašiste, izmišlja fašiste, a drugi njegov zadatak je srušiti ovu vladu.

Što je bilo sa križićima na lančićima na HRT-u?

2000. godine kad je došao Račan krenula je detuđmanizacija i zabranilo se nošenje križeva na lančiću. Rakić je napravila lustraciju, pozvala me i rekla da ću povremeno nešto raditi. Ona je bila Tuđmanova miljenica, tetošio ju je. A onda je izjavila da je Tuđman zločinac.

Koji su problemi na HRT?

Parking na Prisavlju iznimno je važan. Sruk i Radman uveli posebne mjere za parkirna mjesta. Ima primjer kada je Kovač, tada još nije bio ministar, došao kao gost i pozvali su ga da hitno mora prepakirati auto jer je parkirao na mjesto Sruka. Eto što je važno na javnoj televiziji.

Zašto ste dobili otkaz?

Jer sam rekla da je gospođa Gojan zajedno s HRT-om neprofesionalno odradila inauguraciju. To je također bio zadatak Radmana i HRT-a, da se prikažu Kolindu Grabar-Kitarović kao glupu Barbiku. Radila sam niz izbora i sve smo odradili bez problema i ludosti. Radman je mene naciljao i dao mi je otkaz preventivno i zbog netrpeljivosti i mržnje. Nakon toliko godina samo te baci na cestu. Još gore, kolegica Karolina Vidović- Krišto Radmanu napiše nešto i na temelju te prepiske dobije otkaz. Zastrašujuće. Zaposlenici su u strahu, povećanje plaće je i prije obećavao, ali svojim podobnima.

Karolina Vidović- Krišto i Silvija Žužul, Nada Prkačin, svi dobili kaznen prijave?

I gospodin Kolarević je dobio otkaz, ali na sreću je vraćen, sud ga je vratio kao i gospođu Gojan. Znate kako je Radman dao Kolareviću otkaz? Pa rekao je, moram vam dati otkaz jer vas se Boris Sruk jako boji. Eto tako je Kolarević otišao.

29 milijuna kuna je potrošeno na topli obrok na HRT, kako se troši novac?

Vidite, Vijeće za elektroničke medije nadzire kako se troši javni novac. Evo Rakić može odraditi taj posao, kao što i Radman krši ugovor potpisan s vladom. Neka to provjere.

Je li govor mržnje kada Frljić nazove HDZ fašističkom organizacijom?

Na HRT-u ne smijete ništa govoriti, nema dijaloga, pogledajte što rade ministru kulture Hasanbegoviću. Za gospođu Rusak, ako gledate, sjetimo se slučaja kada je jedan mladić izmislio portal da pokaže kako se taj novac dodjeljuje, a on nije ni postojao.

Romić Biljana je bila glavna urednica na Hrvatskom radiju, ona je rekla urednici kako se usuđuje piti kavu s ustašom Togonalom. Čime se sve bave, a imamo izvanrednog premijera kojem ne daju da radi jer se bave, eto ovim stvarima.

Jutarnji list upravo piše da je SOA u vrijeme Milanovića prisluškivala Davora Gjenera zbog pisanja za portal Direktno.hr, kako to komentirate?

Ne znam za to, ne bih komentirala, bilo bi to strašno da se dogodilo. Ali znam da je jedan urednik na HRT-u zvao u emisiju gospodina Gjenera pa su ga pitali zar on nije zabranjen kao gost. Kako je Kukuriku koalicija stupila na vlast, nestala je emisija Otovoreno, treći dnevnik ukida Josipović. Na kraju mandata vraćaju Otvoreno da bi mogli promovirati Milanovića.

Je li moguć vaš povratak na tv ekrane i može li se od HRT-a napraviti demokratska televizija?

Optimist sam i mislim da je sad politički trenutak da se to napravi. Jer je tu i Most.

Je li vrijeme, za smjenu Radmana?

Naravno, nikad nije ni trebao doći. Nikada se nije bavio medijima, došao je kao partijski čovjek, on je bez referenci. Treba odmah promjena jer ovaj program je ispod svih standarda. Što se tiče pretplate, HRT je važna za edukaciju i treba se čuvati i paziti i plaćati.

Hoćete li se vratiti na HRT?

U sudskom sam postupku s gospodinom Radmanom i ne isključujem tu mogućnost, ali ne želim nikakvo šefovsko mjesto

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Američko veleposlanstvo i hrvatska policija izveli vježbu evakuacije nakon napada na štićenu kolonu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Zagrebu u ponedjeljak je na Policijskoj akademiji održalo vježbu evakuacije u kojoj su sudjelovali i hrvatski policajci iz Uprave za posebne poslove sigurnosti i Antiterorističke jedinica Lučko, izvijestio je MUP.

U sklopu vježbe prikazan je simulirani napad na štićenu kolonu improviziranom eksplozivnom napravom koja je ‘oštetila’ blindirano vozilo sa štićenom osobom.

U vježbi su sudjelovala i dva helikoptera Pave Hawk Zračnih snaga SAD-a s pripadnicima američkog spasilačkog tima koji su iz vozila izvukli ‘ozlijeđene’ osobe. Evakuacija štićene osobe od mjesta događaja do helikoptera, odvijala se u pratnji policijskih službenika neposrednog osiguranja uz potporu snaga Antiterorističke jedinice Lučko.

“Kroz ovu vježbu željela se provjeriti spremnost i procedura Uprave za posebne poslove sigurnosti koja provodi neposrednu zaštitu štićenih osoba i Antiterorističke jedinice Lučko u slučajevima ugrožavanja sigurnosti štićene kolone, kao i tijekom evakuacije štićene osobe iz blindiranog vozila. Također, cilj vježbe bio je uspostava još bolje suradnje u kriznim situacijama između hrvatske policije i američkih specijalnih snaga”, izvijestio je MUP.

Dodaju i da je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić izrazio zadovoljstvo vježbom u kojoj su svi sudionici pokazali veliku profesionalnost i spremnost sa sve najsloženije policijske poslove.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst je također rekao da je zadovoljan provedenom vježbom.

“Pripadnici američke vojske ponosni su što sudjeluju u ovakvim vježbama s hrvatskom policijom koja je izrazito profesionalna. Ovo je još jedan primjer kako SAD i Hrvatska mogu surađivati i štititi građane. Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sam siguran, ali sada kada sam vidio ovu vježbu, postupanje hrvatske policije, osjećam se još sigurniji”, rekao je veleposlanik, prenosi MUP.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

U ponedjeljak nastavak suđenja za ratne zločine u Lovasu

Objavljeno

na

Objavio

Završnim riječima odvjetnika obrane i samih optuženika u ponedjeljak pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu bit će nastavljeno suđenje optuženima za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu, koje su u listopadu i studenom 1991. počinili pripadnici srpskih snaga.

Kazneni postupak za zločine u Lovasu pred srbijanskim sudovima traje već cijelo desetljeće i ušao je u 11. godinu i još nije pravomoćno okončan.

U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naveo je da su sve točke optužnice dokazane i predložio da se okrivljeni proglase krivima i osude na zatvorske kazne.

Tužitelj je zatražio da se optuženi Milan Devčić i Željko Krnjajić osude na po 10 godina zatvora, a Darko Perić na pet godina.

Sva trojica optuženika su bili mještani Lovasa, dok je za pripadnike protudiverzantske postrojbe bivše JNA Radovana Vlajkovića i Radisava Josipovića tužitelj zatražio pet, odnosno četiri godine zatvora.

Za pripadnike paravojne postrojbe “Dušan Silni” Jovana Dimitrijevića i Sašu Stojanovića zatraženo je po osam godina zatvora, a za Zorana Kosjera devet godina.

Oni se terete da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe „Dušan Silni“, sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

Po ulasku u selo, navodi se u optužnici, nekontrolirano su i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu.

Prvooptuženi Ljuban Devetak, te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovniji zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe „Dušan Silni” natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA.

Od eksplozija mina poginulo je 20-ak mještana, dok ih je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu umrla.

(Hina)

 

NEKAŽNJENI ZLOČINI – KRVAVA JESEN U LOVASU

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari