HNB – EIZ & KAMENJAR.COM

1

Ljudski je griješiti, ali još ljudskije je ispraviti pogrješke koje smo napravili svjesno ili nesvjesno.

Nakon prvog kruga lokalnih Izbora i sve pozornosti na njima, obrada rezultata, javnih proglašenja da su svi „pobjednici“, tiho i u tišini se provlače (dez)informacije o rastu BDP-a u prvom tromjesečju 2017.

Još od povijesne gospodarske 2016. vode se „borbe“ brojevima, metodologijama, procjenama, izračunima i drugim „sitnicama koje čine velike stvari“, između portala Kamenjar.com i timova „mozgova“ iz EIZ-a kao i iz HNB-a.

Ni danas nije ništa drugačije, tj. „borbe“ se nastavljaju. A zašto jednostavno, kad može komplicirano.

Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), opet je dao svoju procjenu rasta BDP-a za 1/2017. na temelju „poznatog CEIZ indeksa“ i gospoda drugovi iz EIZ-a kažu:

CEIZ indeks za ožujak 2017.: Usporavanje rasta BDP-a u prvom tromjesečju 2017.

No, ni to nije najgore. HNB u najnovijem Biltenu br. 234, objavljuje Sliku 1. da je realni rast BDP-a u 1/2017. na istoj ili sličnoj razini.

Nekoliko puta sam provjeravao sve brojeve, indekse, usporedbe, ….i što god izračunao, usporedio, NE SLAŽEM SE i gotovo!

Gospodo drugovi, ne znam gdje griješite i (ili) zbog čega, ali GRIJEŠITE i to puno i previše!

„Zbog uočene „anomalije“ u prihodima Proračuna za veljaču 2017., slično „anomaliji“ iz srpnja 2016. kad je zabilježen „manjak“ prihoda od poreza, s naglaskom na PDV u iznosu od cca 1 milijardu HRK, „revidirao“ sam osobnu procjenu rasta BDP-a za 1/2017. sa 4,5 % na 3,4 %.

Da ne analiziram točku po točku, stavku po stavku, povećanu zaposlenost, smanjenu nezaposlenost,  „abnormalan“ rast Trgovine na malo u veljači i ožujku 2017., turizam i broj dolazaka s brojem noćenja, industriju, cijene, građevinarstvo, povratak iseljenih Hrvata u Hrvatsku, pokrivenost (robnog) uvoza izvozom na, za Hrvatsku, vrlo visokoj razini od cca 65.6 %, …. neka Grafikon priča…..

( Napomena: Rast BDP-a u 1/2017. bit će najmanje zabilježeni rast BDP-a u sva četiri tromjesečja, u tzv. „gospodarski RATNOJ 2017. godini“! )

Koliko god bio rast BDP-a, a bit će sigurno iznenađujući za sve, a poglavito za „dežurne katastrofičare“, „mentalne komuniste i juhoslovene“, „babe narikače“ i ostalu „protuhrvatsku rušilačku gamad“.

Gospodo drugovi iz EIZ-a, HNB-a, možda ja griješim, ali svaki izračun radim sam, a vi imate svoje timove i sve informacije imate nekoliko tjedana prije moje malenkosti, stoga se moja pogrješka može i razumjeti i (ili) opravdati, ali vaša – NE!

31.05.2017. u 11:00, pogledajmo zajedno istini u oči!

Komu smeta neka pati jer

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

  • Milivoj Lokas

    Kažu: “Istina je negdje u sredini”, ali…čini mi se da sam procjenu rasta BDP-a u 1/2017. čak i previše “revidirao”, tj. smanjio….. nije daleko 31.05. kad će se vidjeti tko je i za koliko pogrišija… 😉