Connect with us

Gospodarstvo

HNB podigao procjenu gospodarskog rasta u 2016. na 2,8%

Objavljeno

on

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je da je podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini na 2,8%, s ranije očekivanih 2,3%, a povećala je i procjene za iduću godinu na 3%.

Početkom četvrtog tromjesečja zabilježen je nastavak povoljnih kretanja, kazali su čelnici HNB-a u razgovoru s novinarima, pri čemu ističu rast industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo. Stoga procjenjuju da bi realna gospodarska aktivnost u četvrtom kvartalu mogla porasti za 2,6% na godišnjoj razini, piše HRT

Savjet HNB-a jučer je usvojio projekciju monetarne politike za razdoblje od 2016. do 2019. godine. Procjena za ovu godinu podignuta je na 2,8%, dok u idućoj godini HNB očekuje ubrzanje rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3%, dok je ranija procjena iznosila 2,5%.

Osobnu potrošnju i investicije u HNB-u vide u iduće dvije godine kao glavne generatore gospodarskog rasta. Po riječima guvernera Borisa Vujčića, učinak porezne reforme na osobnu potrošnju u 2017. djelovat će pozitivno te doprinijeti rastu BDP-a za 0,7% te 0,6% u 2018. Doprinos investicija rastu BDP-a u 2017. bit će 0,6%, a u 2018. godini 0,9%.

Rast osobne potrošnje utjecat će i na rast inflacije u idućoj godini, pa se očekuje rast potrošačkih cijena za 1,6%. Glavni uzročnici rasta inflacije u 2017. bit će uvozna inflacija – očekivani rast cijena energenata, rast inflacije u eurozoni i isto tako jačanje dolara prema euru, pa onda i prema kuni, kazao je Vujčić.

U središnjoj banci procjenjuju da će ove godine višak na tekućem i kapitalnom računu iznositi 3,8% BDP-a te bi u 2017. godini, s daljnjim gospodarskim oporavkom i rastom domaće potražnje, mogao biti smanjen na otprilike 3% BDP-a. Stope rasta robnog izvoza će se smanjivati, s jedne strane zbog smanjivanja dinamike inozemne potražnje, a s druge strane zbog iskorištenja inicijalnog efekta ulaska u EU, koji će sada gubiti na značaju, napomenuo je Vujčić.

Prema projekciji HNB-a, ove godine zaposlenost bi mogla porasti 1,8%, a anketna stopa nezaposlenosti se smanjiti za nešto više od jednog postotnog boda. U 2017. godini, pak, očekuje se rast zaposlenosti od 1,5%, a anketna stopa nezaposlenosti mogla bi biti ispod 14%.

Osvrnuvši se na smanjenje inozemnog i javnog duga, guverner je istaknuo da je to dobar trend i to je u fokusu rejting agencija i investitora.

Daljnjim smanjenjem javnog duga u 2017. na 83,5 posto BDP-a, kazao je Vujčić, Hrvatska bi mogla ispuniti uvjete za izlazak iz procedure prekomjernog deficita. Vujčić je napomenuo da je u Hrvatskoj na djelu ciklički oporavak gospodarstva, a jaz između potencijalnog i stvarnog BDP-a polako se zatvara u 2017. To znači da se više stope rasta BDP-a ne mogu ostvarivati kao dosad, nego provođenjem strukturnih reformi, objašnjava guverner, koji je u tom kontekstu spomenuo reforme javne uprave, tržišta rada i restrukturiranje javnih poduzeća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR