Connect with us

Gospodarstvo

HNB: Rast BDP-a u ovoj godini 10,8 posto, u 2022. za 4,1 posto

Objavljeno

-

Foto: FaH

U 2021. godini bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi realno porasti za 10,8 posto, a u 2022. godini za 4,1 posto, najnovije su procjene Hrvatske narodne banke (HNB) objavljene u srijedu na godišnjem brifingu za novinare.

Time je HNB na više podigao procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, s obzirom da su ranije prognoze središnje banke predviđale rast realnog BDP-a u 2021. od 8,5 posto.

Prognoze rasta BDP-a za iduću godinu su pak zadržane na 4,1 posto.

Kako stoji u sažetku HNB-ovih makroekonomskih kretanja i prognoza broj 11, povoljna epidemiološka situacija tijekom trećeg kvartala ove godine i znatno manje restriktivne mjere za suzbijanje pandemije u odnosu na konkurentske zemlje, pridonijele su iznimno dobrim gospodarskim ostvarenjima.

Tekuća su kretanja pozitivno iznenadila, posebice kada je riječ o izvozu usluga i osobnoj potrošnji, istaknuli su iz HNB-a.

Tako se realni gospodarski rast intenzivirao na kvartalnoj razini te se realni BDP u odnosu na treće tromjesečje 2020. povećao za 15,8 posto. Dostupni podaci za listopad upućuju da bi se u četvrtom tromjesečju realan rast mogao nastaviti, iako nešto slabijim intenzitetom nego u trećem kvartalu.

“Stoga se očekuje da će realni BDP, nakon snažne kontrakcije u 2020., u 2021, porasti za visokih 10,8 posto i time nadmašiti pretkriznu razinu”, istaknuli su iz HNB-a.

Kada je riječ o pojedinim sastavnicama, glavni bi pokretač rasta u ovoj godini trebala biti inozemna potražnja, no i ostale bi komponente potražnje trebale snažno pridonijeti rastu, napisali su iz središnje banke. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari