Pratite nas

Događaji

HNES: Etička osuda za veleizdaju protiv Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske

Objavljeno

na

U srijedu 10. prosinca 2014., s početkom u 11 sati u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu povodom Međunarodnog dana ljudskih prava „Hrvatsko nacionalno etičko sudište” (HNES) je održalo svoju drugu javnu sjednicu. Na sjednici je Predsjedništvo HNES-a izvijestilo javnost s koncepcijom i dosadašnjim djelovanjem HNES-a, te je  pročitana „Etička osuda za veleizdaju protiv Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske, koju je donijelo Sudbeno vijeće HNES-a.

Ivo Josipović je po 14- točaka optužnice osuđen za etičku veleizdaju naroda i Hrvatske. 

Na sjednici je pročitana optužnica, na kojoj su prisustvovali i branitelji prosvjednici i predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Najduži i najveći aplauz dobiven je u dvorani za osudu predsjednika Josipovića, kada je bivši ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović rekao da je prvi predsjednik Franjo Tuđman uvijek težio prema pomirdbi. Zato je 1993. odlučio staviti Josipovića u Haški tim, da se to iskoristi za pomirdbu, odnosno da se pomogne Republici Hrvatskoj.

Međutim, Josipović je to iskoristio protiv Hrvatske, učinio sve samo da našteti njezinim interesima. Josipović je optužen između ostalog za uništavanje istine o domovinskom ratu, izjednačavanje agresora i žrtve, da se Hrvatsku ponovno ugura u regiju odnosno stvaranje nove Jugoslavije i zadnje štiti interese komunističkog režima.

Prvi glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova RH, u Tuđmanovoj Vladi, Ante Babić, rekao je da se Josipovićeva pravednost temelji na životu odnosno političkom djelovanju njegova oca, Ante Josipovića koji je nakon sloma Hrvatskog proljeća bio u komisiji koja je odlučivala o političkom progonu, tko će ići u zatvor ili tko će dobiti otkaz.

Sjednica Etičkog sudišta

Sjednica Etičkog sudišta

Dr. Zdravko Tomac na sjednici je prisutnim braniteljima rekao da ipak odu svojim domovima, jer narod zna njihove zahtjeve. Da budu sa svojim obiteljima za božićne blagdane jer je naša vlast neosjetljiva na njih i ne želi uopće znati za zahtjeve naroda.

Između ostalog, na sjednici je predstavljena knjiga ”Hrvatske veleizdaje”, što je podijeljeno na etičke veleizdaje za koje su optuženi Stjepan Mesić, Vesna Pusić i Milorad Pupovac te etičke osude za što je osuđen predsjednik Josipović.

OBRAZLOŽENJE PRESUDE:

hnes1kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari