Connect with us

Reagiranja

HNES – U subotu, 21. rujna 2019. krećemo brodovima iz Zadra na našu crtu IGP

Objavljeno

on

Hrvatsko nacionalno etičko sudište

Projekt „Budnica hrvatskog nacionalnog suvereniteta“

najavljuje:

Actio Popularis – Narodnu akciju

proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa hrvatske države (IGP), prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., čime ostvarujemo državni suverenitet na još toliko Jadranskog mora koliko ga sada imamo.

U subotu, 21. rujna 2019. u 10 sati krećemo brodovima iz Zadra na našu crtu IGP.

Isključivi Gospodarski Pojas (IGP) je novi institut Prava mora i Međunarodnog javnog prava, koji je pomirio, kroz cijelu povijest nepomirljiva, suprotstavljena stajališta: egoizma suverenih država i idealizma slobode otvorenog mora. Od granične crte teritorijalnog mora, obalne države dobivaju još 200 morskih milja, odnosno crte polovice u malim morima, velike površine otvorenih mora stavlja pod jurisdikciju suverenosti država, s time da ostavlja slobodnu plovidbu po načelu „mora kao baštine čovječanstva“.

Isključivi Gospodarski Pojas je propisan, nacrtan i upisan za obalne države svih kontinenata, a može se dobiti samo: javnim objavljivanjem proglašenja. Državi donosi golemu korist u istraživanju i iskorištavanju mora, čak i na načine koji će biti otkriveni u budućnosti, te suvereno čuvanje svog novog plavog, slanog blaga. Svoje: proglašavam! reklo je više od 140 država svijeta.

Hrvatska država se tog međunarodnog prava, odnosno obveze prema blagodati svoga naroda, do sad odriče – uporno, neutemeljeno i neopravdano. Akademik Vladimir Ibler, član svjetskog tima koji je 20 godina pisao Konvenciju 82 UN-a o Pravu mora, ostavio nam je zapisano: „Kako nema niti jednog valjanog razloga, niti pravno logičnog objašnjenja za neproglašavanje, državna vlast ima političku i pravnu odgovornost… ne postoji ništa važnije za Hrvatsku, nego što je novi institut IGP, što hrvatskoj politici postavlja pitanja od prvorazredne važnosti… IGP valja proglasiti, jer ga, u suprotnom „nema“… to treba bezuvjetno prihvatiti… eventualno protivljenje nužnosti proglašenja bilo bi posve promašeno i suprotno ujednačenoj praksi država koje su to proglasile… struka tvrdi da je pravo i interes Hrvatske u tom pitanju apsolutno i ne vide razloge protiv proglašenja. Neproglašavanjem gospodarskog pojasa odričemo se vrlo vrijednih novih prava u istraživanju i korištenju mora, čuvanje sigurnosti i obrambenih vrijednosti države… odlučivanje o neproglašavanju je odgovoran čin… hoće li se obalna država odlučiti, ili ne, za proglašenje, znači da za neproglašavanje zakonodavna i izvršna vlast moraju imati opravdane razloge. A ako ih nema, onda za posljedice snose odgovornost. “Institut IGP“ ne zastarijeva, on je tu i čeka proglašenje, jer bez toga ne postoji. Dosadašnji dugotrajni, uporni „zločin propusta“ mora se hitno ispraviti. Svako odugovlačenje zbraja nenadoknadive gubitke, ali i povećava opasnost da će daljnje prepuštanje mora nad kojim možemo imati suverenitet, biti prepušteno anarhiji otvorenog mora, i toliko ga osiromašiti i zagaditi, da nećemo imati što istraživati, iskorištavati i čuvati. Ne može se više trpiti činjenica da neproglašavanje IGP značii nesudjelovanje u eventualnoj mogućnosti povećanja vlastitog državnog morskog područja.

Zato će hrvatski narod, koji je jedini nositelj suvereniteta hrvatske države, od trenutka upisivanja na listu Ujedinjenih narodnih država svijeta (22. svibnja 1992.) u subotu 21. rujna 2019. godine u 10 sati sa rive u Zadru brodovima otploviti na crtu našeg hrvatskog  IGP, i proglasiti gospodarski pojas Hrvatske.

Uz povijesnu zastavu koju je na Kninskoj tvrđavi poljubio pok. Predsjednik Tuđmn,

Uz blagoslov viskog crkvenog dostojansvenika,

Uz domoljubni umjetnički program,

Uz razgovor učenih glava u brodskom salonu (‘ploveći simpozij’) koje imaju što reći o ovoj akciji i budućnosti Lijepe naše.

Odluku ćemo poslati UN-u, EU, hrvatskim institucijama i svekolikoj javnosti.

Za Hrvatsko nacionalno etičko sudište – predsjednik

Prof. emeritus Zvonimir Šeparović

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari