Connect with us

Vijesti

HNiP – Čeljuska, Kušec, Jurič i Bujanec osnovali novo novinarsko društvo

Objavljeno

on

Nezadovoljni radom postojećeg novinarskog društva hrvatski novinari sinoć su u dvorani Matice Hrvatske osnovali novo hrvatsko novinarsko društvo. Nova udruga u članstvo uključuje i publiciste pa je među nekoliko predloženih imena glasovanjem odlučeno da se zove Hrvatski novinari i publicisti -HNiP.

[ad id=”68099″]

“Uloga novinara u demokratskom društvu je informirati javnost, artikulirati i afirmirati javni interes i razotkrivati negativnosti. Novinari su kroz povijest nazivani čuvarima demokracije sedma sila, a javnost u Hrvatskoj danas jedino političare poštuje manje nego novinara. Postojeća novinarska udruga češće nastupa kao produžena ruka političkih grupacija, stranaka ili ideologija, a manje kao promicatelj i zaštitnik profesije, zato smo odlučili osnovati novu novinarsku udruge”, objasnio je motive osnivanje nove strukovne udruge Marko Jurič, prenosi maxportal.hr.

Tajnik Matice Hrvatske Zorislav Lukić, koji je i sudjelovao u pripremi osnivačke skupštine, pozdravio je skup, poželio dobrodošlicu i naglasio da osnivanje HNiP-a, kao i svaka druga dobra inicijativa, ima podršku Matice Hrvatske.

Na osnivačkoj skupština pojavila su se brojna poznata imena hrvatskih novinara. S HRT-a su bili Katja Kušec, Tončica Čeljuska, Hrvoje Juvančić, Karolina Vidović Krišto, Ivo Lončar, Helena Krmpotić, Branimir Farkaš, Mario Raguž, Jozo Barišić, Siniša Kovačić i još njih desetak s nacionalne TV kuće.

Osnivačkoj skupštini HNiP-a nazočili su Velimir Bujanec, Ozana Bašić, Marko Jurič i Ivica Blažičko poznati novinari i urednici s drugih TV kuća. Bio je i Tomislav Držić, kolege s portala narod.hr, Direktno.hr i Objektiv te nekoliko drugih redakcija. U pripremi za osnivanje HNiP-a aktivno su sudjelovali Josip Jović i Tihomir Dujmović, a desetine drugih koji sinoć nisu nazočili osnivačkoj skupštini najavilo je priključenje novoj udruzi.

Maxportal se pridružio osnivanju novog novinarskog društva u Hrvatskoj i aktivno će promicati aktinosti HNiP-a.

“HNiP je definiran kao strukovna udruga koja štiti  i afirmira preofesiju, zagovara tradicionalne vrijednosti novinarske profesije i prema svim sudioncima demokratskih procesa postavit će se jednako. Neće biti ideološka udruga, neće favorizirati ni jednu političku opciju, o istome ćemo uvijek gobvoriti isto”, kazala je Katja Kušec.

“Ako smo vrlo nezadovoljni radom postoćeg društva, a jesmo, važno je da se organiziramo i djelujemo kroz institucije” kazao je legendarni sportski novinar i urednik Ivica Blažičko.

Najviše vremena posvećeno je usvajanju Statuta i raspravi tko može biti član HNiP-a te koji su idući potezi novoosnovane novinarske udruge.

Učlanjenjem u društvo novinari potpisuju izjavu da u karijeri ni danas nisi radili za obavještajnu službu, što je shvaćeno kao simboličan znak lustracije u novinarskoj struci.

Sastanak u Matici Hrvatskoj prvi je radi skup novog HNiP-a, a za jesen je najavljena velika izborna skupština na koju će biti pozvani svi zainteresirani novinari i publicisti iz Hrvatske.

Do izborne skupštine HNiP će voditi novinarka HRT-a Katja Kušec te članovi radnog predsjedništva Hrvoje Juvančić, Marko Jurič  i Zorislav Lukić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari