Connect with us

Reagiranja

HNiP odbacuje napade HND-a i HPD-a

Published

on

Hrvatski novinari i publicisti odbacuju načine komunikacije i argumentacije kojima su Hrvatsko novinarsko društvo i Hrvatsko društvo pisaca uzeli u obranu fotelje miljenika Kukuriku koalicije na Trećem programu Hrvatskog radija, a povodom premještanja na druge radne zadatke Ljubice Letinić, donedavne urednice Dokumentarnog odjela HR i drugih emisija emitiranih na tom programu.

[ad id=”93788″]

Kao i u ostalim slučajevima smijenjenih ljevičarskih aktivista, i u „slučaju Letinić“ se radi o novinarki koja je svojim cjelokupnim dosadašnjim radom, izborom  suradnika, kao i temama s kojima se bavila, uvijek pokazivala izrazitu ideološku pristranost, odnosno  upravo ono za što HND i HDP optužuju vodstvo HRT-a. Njezine su emisije bile zagrižena marksističko aktivistička jugo uporišta (npr. 24. lipnja 2016. obrađuje „pionirsku organizaciju“).

Na koncu konca, da je Ljubica Letinić prije svega istaknuta aktivistica, a tek onda novinarka, dovoljno govori i činjenica da je jedna od osnivačica ultraljevičarske inicijative Kulturnjaci 2016. Vjerojatno je da je upravo za taj ostrašćeni politički aktivizam, po već uhodanoj metodi nagrađivanja „svojih“, nedavno i nagrađena od funkcionerske klike „Hrvatskog novinarskog društva“.

No veći problem od te ideološki pristrane „društveno političke radnice“ (mlađima podsjetnik da su tako novinare nazivali u jednopartijskoj totalitarnoj Jugoslaviji), način je na koji tobožnje „neideološke“, „nepristrane“ i „neovisne“ udruge poput HND-a i HDP-a brane svoje istomišljenike. Naime njihova priopćenja su banalni (ali u ljudskom smislu izrazito neugodni) medijski reketi nad drugima i drugačijima, a glavni cilj tih pritisaka na neistomišljenike je zaštita vlastitih materijalnih i društvenih položaja.

Svakom upućenom u medijsko-političku problematiku odmah je jasno kako ovdje ne prevladavaju argumenti struke, istine i poštenja, već im pojmovi „demokracija“ i „kultura“ služe samo kao „smokvin list“ za partikularne interese.

Treba znati i da su u većini emisija na oba treća programa koje je ukinulo novo vodstvo HRT-a, angažirani suradnici dobivali ogromne godišnje honorare, veće od bruto plaća većine stalnih zaposlenika HRT-a, dok su emisije koje se proglašavaju najslušanijima imale ne samo najskuplju produkciju, nego i najbolje termine emitiranja.

Dvoličnost te skupine najuočljivija je iz njihovih poziva na tobožnji pluralizam mišljenja, dok istovremeno aktivno ukidaju bilo kakvu mogućnost promicanja različitoga.

Posebno je zabrinjavajuće što im većina velikih medija nekritički daje ogroman prostor za harange i ad hominem vrijeđanje, s čime se strateški pokušava zastrašiti i ušutkati većinu istinskih hrvatskih ljudi od kulture.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari