Pratite nas

Pregled

HNiP: Ukoliko se nešto hitno ne poduzme doći će do kolapsa javnog servisa

Objavljeno

na

Hrvatski novinari i publicisti pozivaju sve izvršne i političke čimbenike u RH na hitno rješavanje upravljačke krize na HRTu, nastale nakon isteka mandata v.d. ravnatelja HRT-a S. Kovačića.

Kao što je poznato, 1. 10. 2016. isteklo je jednomjesečno produženje mandata v.d. ravnatelja HRT-a, te je od tada javnom servisu onemogućeno normalno funkcioniranje. Ovakva, u 60 godišnjoj povijesti HRT-a nezabilježena pojava, a koja je nastala zbog brojnih manjkavosti zakona o HRT-u, već je u samo nekoliko dana prouzročila zaustavljanje dijelova medijske proizvodnje.

Ukoliko se nešto hitno ne poduzme, u vrlo bliskoj budućnosti doći će do kolapsa javnog servisa, pa i mogućeg prestanka emitiranja programa, a to bi u razdoblju formiranja Sabora i Vlade RH moglo dovesti do nesagledivih posljedica po cijelo hrvatsko društvo.

HRT je ključna institucija u procesima javnoga informiranja i razvoja nacionalne kulture i jedini medij u RH koji ima potencijal djelovanja neovisnog od zakulisnih političkih ili komercijalnih čimbenika.

Dakako, ne treba izgubiti iz vida niti 2800 djelatnika i vanjskih suradnika koji će u slučaju produžavanja krize upravljanja ostati bez osobnog dohotka na neodređeno vrijeme.

Zbog svega navedenoga držimo, a s time će se sigurno složiti i ogromna većina zainteresirane javnosti, da je sudbina javnog servisa važnija od političkih, kadrovskih ili ikojih drugih razmimoilaženja.

Stoga pozivamo da se pronađe rješenje za neometano odvijanje poslovanja HRT-a sve do provođenja natječaja za trajnu upravu HRTa. U tom smislu, kao vatrogasnu mjeru krize HRT-a treba razmotriti sve zakonske i pravne mogućnosti za raspuštanje Nadzornog odbora koji već mjesecima destabilitira HRT na osnovi tendencioznih, pravno spornih tumačenja trenutnog Zakona o HRT-u, onemogućuje funkcioniranje javnog servisa.

Također tražimo da promjena lošeg Zakona o HRT-u, bude jedan od prioriteta nove vlade i Sabora RH.  U pripremi novoga zakona treba se voditi ukupnošću društvenih i kulturoloških okolnosti medijskog okoliša u RH, pa je za rad na novom Zakonu potrebno angažirati neovisne stručnjake raznih profila koji će moći objektivno i činjenično utemeljeno procijeniti sve prijedloge promjena načina funkcioniranja, kao i financiranja HRT-a.

Novim zakonom treba osigurati dugoročno stabilno poslovanje javnog servisa na stručnoj, nacionalno odgovornoj i financijski održivoj osnovi, umjesto dosadašnjeg zadovoljavanja partikularnih političkih ili poslovnih interesa.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VIDEO! Bujica objavila snimku cijele komemoracije iz Lisinskog!

Objavljeno

na

Objavio

U specijalnom izdanju Bujice, u srijedu navečer na Z1 i partnerskim televizijama u Hrvatskoj i BiH, emitirana je snimka komemoracije za generala Slobodana Praljka.
Komemoracija je održana u ponedjeljak 11. prosinca, a Bujica donosi u cijelosti govore generala Stanka Sopte i Pave Miljavca, prof. dr. Miroslava Tuđmana, kao i upečatljive scenske nastupe Zlatka Viteza i Dragana Despota te ženskih klapa iz Mostara i Čapljine Narente i Drače.
U emisiji je puštena i propovijed vojnog ordinarija, biskupa Jure Bogdana sa mise zadušnice za generala Praljka, iz jarunske Crkve Sv. Mati Slobode.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ruža Tomašić: Moramo se odreći komunističkog nasljeđa koje se propagira i u ovom domu

Objavljeno

na

Objavio

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jučer se raspravljalo se o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u cijeloj Europskoj uniji.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić istaknula je da nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi građani postali u potpunosti svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina nasljeđa. Isto moramo učiniti i s komunističkim nasljeđem koje se, nažalost, nerijetko slavi i propagira, pa i u ovom domu. No, da bismo građane mogli uspješno uputiti na sve prednosti demokracije, moramo i sami vjerovati u nju. Europska unija u posljednjih je 20 godina više puta pokazala da priznaje demokratske procese samo onda kad joj se sviđa ishod – rekla je Ruža Tomašić.

Pokušaj da se s europske razine mijenja nešto što nije prošlo kroz nacionalne parlamente također je izigravanje demokracije. Unatoč plemenitim namjerama, opasno je građanima slati poruku kako je u redu zaobilaziti procedure i nametati svoju volju bez demokratskog legitimiteta. To je, vjerovali ili ne, prvi korak prema novom totalitarizmu – dodala je.

Na kraju je istaknula činjenicu da je u ime komunističke ideologije živote izgubilo neusporedivo veći broj osoba nego u ime fašističke i nacističke ideologije te da smatra skandaloznim to da u navedenu raspravu nije uključen i komunizam, piše Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari