Pratite nas

BiH

HNS BiH pisao UN-u: Komšić nije govorio u ime Hrvata, šteti odnosu sa susjedima

Objavljeno

na

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH uputio je u pismo svim zemljama članicama Ujedinjenih naroda (UN) te vodstvu svjetske organizacije u kojemu se tvrdi kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, tijekom govora na Općoj skupštini UN-a, nije govorio kao predstavnik Hrvata, dok je istupima u kojima je govorio protiv Hrvatske nanio “ozbiljnu štetu i doveo u pitanje dobrosusjedske odnose”.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a Komšić je nedavno ocijenio kako susjedi, vjerojatno aludirajući na Hrvatsku i Srbiju, destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, dok je u razgovoru s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Gueterresom i posebnim savjetnikom za sprječavanje genocida Adamom Diengom ocijenio kako se u Hrvatskoj negira genocid počinjen u 2. svjetskom ratu.

“Spomenute izjave nastavak su utvrđenog obrasca zapaljivih izjava i antagonističkih istupa koji su suprotstavljeni pozitivnom bilateralnom dijalogu. Osobni stavovi i optužbe Komšića narušili su unutarnji politički dijalog Bosne i Hercegovine, nanoseći ozbiljnu štetu i dovodeći u pitanje dobrosusjedske odnose u jugoistočnoj Europi”, navodi se u pismu kojega je stalnim predstavništvima zemalja članica UN-a u New Yorku uputio Božo Ljubić, saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, koji okuplja stranke s hrvatskim predznakom.

Pri tome je Ljubić naveo kako je u tim istupima Komšić iznosio osobna, a ne stajališta Bosne i Hercegovine, čiju vanjsku politiku definira tročlani vrh zemlje.
“Pristrane izjave Komšića, koje nisu bile usuglašene s druga dva člana tročlanog Predsjedništva, izražavaju njegovo osobno mišljenje, te kao takve ne zastupaju mišljenje većinskog dijela Hrvata u Bosni i Hercegovini”, navodi Ljubić u pismu HNS-a BiH.

U pismu se objašnjava kako je Komšić nelegitimno izabran u državno Predsjedništvo BiH uz dominantnu potporu bošnjačkih birača, zbog čega se njegova politika i istupi svode na narušavanje pozicije Hrvata kao konstitutivnog naroda u odnosu na Bošnjake i Srbe.

“HNS BiH snažno osuđuje aktivnosti temeljene na predumišljaju koje za cilj imaju narušavanje stabilnosti BiH, istupe usmjerene protiv Hrvata u BiH, kao i aktivnosti usmjerene protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i pravnog poretka”, ističe se u pismu.

HNS BiH podsjeća na potrebne izmjene izbornog zakona BiH koje je naložio Ustavni sud te zemlje upravo u predmetu Ljubić, kojim se nalaže jamčenje prava trima narodima da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti.

“Reforme izbornog zakona bi onemogućile postojeću centralizaciju političke, ekonomske i sudbene vlasti te preglasavanje drugih skupina, uključujući Hrvate kao malobrojniji konstitutivni narod”, stoji u pismu. (Hina)

 

GODINU DANA MANDATA SEJDE KOMŠIĆA Politička štetočina i jeftini velikobošnjački populist

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Procurila snimka! Policija dislocirala tisuću migranata iz Bihaća na Vučjak (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona jučer je pokrenulo akciju dislociranja ilegalnih migranata iz Bihaća. Svi oni koji su boravili u napuštenim objektima i objektima koji nisu registrirani za pružanje usluga smještaja, kao i na javnim površinama prebačeni su na Vučjak.

Kako piše USKinfo do 16 sati prebačeno je između 400 i 500 migranata, a nakon toga još 250. Međutim, tamošnja redakcija tada je zaprimila snimku na kojoj se vidi da policija predvodi kolonu od čak 1000 osoba.

Gradonačelnik Bihaća upozorava da je stanje sa 6.000 migranata izmaklo kontroli

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Gradonačelnik Bihaća upozorava da je stanje sa 6.000 migranata izmaklo kontroli

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je u utorak kako je migrantska kriza na području Unsko-sanske županije dosegnula takve razmjere da se lokalne vlasti s njom više ne mogu nositi te je najavio kako će stoga vjerojatno biti poduzete radikalne mjere poput zatvaranja migrantskih kampova na tom području.

Na konferenciji za novinstvo, koju je održao u Sarajevu kako bi time dao dodatnu pozornost problemu migrantske krize u sjeverozapadnom dijelu zemlje, Fazlić je kazao da tamo sada boravi više od šest tisuća migranata te kako se s njima više nema kamo.

Najavio je kako će stoga od sljedećeg ponedjeljka Bihać prestati pomagati migrante na tom području i „pustiti da migrantska kriza eskalira“ ako država i Federacija BiH ne pruže financijsku potporu, a zaprijetio je i da će u Sarajevu sa svojim sugrađanima napraviti otvoreni kamp za migrante.

“Dosta je. Ovako više ne može. Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala. Ogorčeni smo što je nastupilo čudno zatišje, o migrantskoj krizi se malo govori, a ministar sigurnosti Dragan Mektić uporno pokušava ovaj problem minimizirati neistinama da na području Bihaća boravi relativno mali broj ljudi. Ja potvrđujem kako trenutno na našem prostoru boravi više od šest tisuća migranata. Plješevica je preplavljena“, ustvrdio je Fazlić.

Ustvrdio je kako kako migrantska kriza ne postoji nigdje u BiH osim na području Unsko-sanske županije. Zatražio je od svih razina vlasti da netko preuzme lidersku ulogu u rješavanju toga ozbiljnog problema i izrazio bojazan kako će migranti uskoro „preplaviti” Bihać i tu regiju.

„Niti jedan zaključak iz Bruxellesa, niti jedna preporuka bivšeg šefa Delegacije Europske unije u BiH (Larsa-Gunnara) Wigemarka nisu provedeni. Imam osjećaj da je na jednoj strani Bihać, a na drugoj Vijeće ministara BiH. Od njih smo tražili financijsku pomoć, ali nismo dobili niti jednu marku. Dapače, oni prave nekakve planove koji nemaju veze sa vezom. Niti Federacija nije uplatila Bihaću ništa”, kazao je gradonačelnik Bihaća .

Prema njegovim riječima, na područje Bihaća svake noći dođe iz Sarajeva 150 migranata. Fazlić je rekao da se ne boji što će od idućeg tjedna uskratiti pomoć kampu Vučjak, jer, kako kaže, mora brinuti o gradskom proračunu.

“Mi ćemo od idućeg ponedjeljka prestati pružati bilo kakve usluge na Vučjaku”, kazao je gradonačelnik.

Potvrdio je kako je Bihać do sada za smještaj migranata u Vučjaku, čije zatvaranje traži i EU jer je isuviše blizu granici s Hrvatskom, izdvojio oko 50 tisuća eura, a unatoč tome grad je već pune dvije godine pod nesnošljivim pritiskom migrantske krize i suočava se s ozbiljnim komunalnim i sigurnosnim problemima.

Gradonačelnik Fazlić ponovio je svoje optužbe na račun Hrvatske ustvrdivši kako ona i dalje prisilno vraća migrante u BiH odnosno u Bihać. Naveo je kako je nedavno hrvatska policija u BiH vratila i skupinu migranata koji su u Hrvatsku ušli preko graničnog prijelaza Bajakovo. (Hina)

 

Sukob migranata kod Bihaća, ubijen devetnaestogodišnji Pakistanac

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari