Pratite nas

BiH

HNS BiH pisao UN-u: Komšić nije govorio u ime Hrvata, šteti odnosu sa susjedima

Objavljeno

na

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH uputio je u pismo svim zemljama članicama Ujedinjenih naroda (UN) te vodstvu svjetske organizacije u kojemu se tvrdi kako predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, tijekom govora na Općoj skupštini UN-a, nije govorio kao predstavnik Hrvata, dok je istupima u kojima je govorio protiv Hrvatske nanio “ozbiljnu štetu i doveo u pitanje dobrosusjedske odnose”.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a Komšić je nedavno ocijenio kako susjedi, vjerojatno aludirajući na Hrvatsku i Srbiju, destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu, dok je u razgovoru s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Gueterresom i posebnim savjetnikom za sprječavanje genocida Adamom Diengom ocijenio kako se u Hrvatskoj negira genocid počinjen u 2. svjetskom ratu.

“Spomenute izjave nastavak su utvrđenog obrasca zapaljivih izjava i antagonističkih istupa koji su suprotstavljeni pozitivnom bilateralnom dijalogu. Osobni stavovi i optužbe Komšića narušili su unutarnji politički dijalog Bosne i Hercegovine, nanoseći ozbiljnu štetu i dovodeći u pitanje dobrosusjedske odnose u jugoistočnoj Europi”, navodi se u pismu kojega je stalnim predstavništvima zemalja članica UN-a u New Yorku uputio Božo Ljubić, saborski zastupnik i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, koji okuplja stranke s hrvatskim predznakom.

Pri tome je Ljubić naveo kako je u tim istupima Komšić iznosio osobna, a ne stajališta Bosne i Hercegovine, čiju vanjsku politiku definira tročlani vrh zemlje.
“Pristrane izjave Komšića, koje nisu bile usuglašene s druga dva člana tročlanog Predsjedništva, izražavaju njegovo osobno mišljenje, te kao takve ne zastupaju mišljenje većinskog dijela Hrvata u Bosni i Hercegovini”, navodi Ljubić u pismu HNS-a BiH.

U pismu se objašnjava kako je Komšić nelegitimno izabran u državno Predsjedništvo BiH uz dominantnu potporu bošnjačkih birača, zbog čega se njegova politika i istupi svode na narušavanje pozicije Hrvata kao konstitutivnog naroda u odnosu na Bošnjake i Srbe.

“HNS BiH snažno osuđuje aktivnosti temeljene na predumišljaju koje za cilj imaju narušavanje stabilnosti BiH, istupe usmjerene protiv Hrvata u BiH, kao i aktivnosti usmjerene protiv Daytonskog mirovnog sporazuma i pravnog poretka”, ističe se u pismu.

HNS BiH podsjeća na potrebne izmjene izbornog zakona BiH koje je naložio Ustavni sud te zemlje upravo u predmetu Ljubić, kojim se nalaže jamčenje prava trima narodima da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti.

“Reforme izbornog zakona bi onemogućile postojeću centralizaciju političke, ekonomske i sudbene vlasti te preglasavanje drugih skupina, uključujući Hrvate kao malobrojniji konstitutivni narod”, stoji u pismu. (Hina)

 

GODINU DANA MANDATA SEJDE KOMŠIĆA Politička štetočina i jeftini velikobošnjački populist

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zdenko Ćosić: Obilježavamo blagdan svete Kate, a ne Dan državnosti BiH

Objavljeno

na

Objavio

Županije Zapadnohercegovačka (ŽZH) neradnim danom proglasila je 25. studenoga, a po riječima predsjednika županijske vlade Zdenka Ćosića, to nije zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana svete Kate.

”Mi smo donijeli odluku o proglašenju neradnog dana u Županij Zapadnohercegovačkoj jer je taj dan blagdan svete Kate koji se obilježava u nekoliko mjesta u našoj županiji”, kazao je Ćosić, navodeći kako po zakonu 25. studenog nije neradni dan.

Dodao je kako vlasti ŽZH nisu planirale nikakav program kojim bi se obilježio Dan državnosti BiH. ”To je političko pitanje oko kojeg nema konsenzusa i u našoj županiji se taj dan neće obilježavati.

Paradoksalno je da oni koji slave Dan državnosti sami negiraju temelje ZAVNOBiH-a”, dodao je Ćosić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Županijske vlasti u Tuzli protiv smještaja migranata

Objavljeno

na

Objavio

Županijske vlasti u Tuzli odbile su u četvrtak dati suglasnost za smještaj migranata na području ove županije, dok su žitelji većinskih hrvatskih mjesnih zajednica kod Tuzle prosvjedovali zbog najave državnih vlasti da novi kamp za migrante preko zime smjesti upravo u njihovo susjedstvo.

Kako su izvijestili iz Skupštine Tuzlanske županije, zastupnici su jednoglasno na današnjoj hitnoj sjednici odbili prijedloge da se vojarna u mjestu Ljubače i prostorije rudnika u mjestu Bukinju pretvore u objekte za smještaj migranata.

Pojašnjeno je kako zastupnici ne prihvaćaju niti jedan prijedlog koji nije usuglašen s lokalnom zajednicom, gradonačelnicima, načelnicima i Vladom Tuzlanske županije oko smještaja migranata u ovoj županiji.

Stanovnici nekoliko tuzlanskih mjesnih zajednica prosvjedovali su u četvrtak zbog najave da bi se migranti mogli smjestiti na području ove županije.

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se nedavno najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi se novi centar za migrante tijekom zime mogao otvoriti u mjestu Ljubačama kod Tuzle. Pozvali su vlasti na državnoj razini da promjene odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, te da budu izvan naseljenih mjesta.(Hina)

 

Zaoštrava se situacija u Tuzli: Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari