Connect with us

BiH

HNS BiH poziva bošnjačke predstavnike na dogovor o izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

on

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH pozvalo je bošnjačke političke stranke na postizanje dogovora o promjenama Izbornog zakona kako bi se ostvarila ravnopravnost konstitutivnih naroda, te otklonila diskriminacija prema predstavnicima manjina.

Na sjednici održanoj u Mostaru glavno vijeće HNS-a BiH je informirano o tijeku vođenja razgovora o izbornoj reformi između vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH i SDA.

“Glavno vijeće daje punu podršku hrvatskim predstavnicima u ovom procesu kao i svim prijedlozima koji su u skladu s politikom i dokumentima HNS-a”, navodi se u priopćenju. Pri tome su iskazali očekivanje da bošnjački politički predstavnici budu spremni na kompromis oko donošenja izbornog zakona.

“Očekujemo i da naši partneri pokažu političku odgovornost i podrže promjene Izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda i svih građana BiH, kao i skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava, kao i odlukama Ustavnog suda BiH”, ističe se u priopćenju.

Uz posredovanje administracija SAD-a i Europske unije, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović mjesecima razgovaraju o izmjenama Izbornog zakona u toj zemlji kako bi se otklonila diskriminacija prema manjinskim narodima budući se ne mogu kandidirati na vodeće pozicije u državi, te zajamčilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda bez preglasavanja što se posebno odnosi na Hrvate.

Radi se o pokušaju provedbi presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci i drugih, te Ustavnoga suda u predmetu Ljubić.
Za sada predstavnici HDZ-a BiH i SDA nisu napravili iskorak oko izmjena Izbornog zakona. Ovoga tjedna napore političkih predstavnika Hrvata u BiH oko ostvarenja jednakopravnosti sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu podržao je i predsjednik Zoran Milanović prigodom posjeta toj zemlji. (Hina)

HNS BiH: Vlastite snove o dominaciji Izetbegović pretvara u košmare

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari