Connect with us

BiH

HNS BiH: Predlažemo pobornicima unitarizma iz Bundestaga da istu rezoluciju usvoje o Belgiji i dostave je gospodinu Michelu

Objavljeno

-

Današnja rezolucija Bundestaga koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu pokazuje koliko njemačke vlasti ne poznaju, ili odbijaju prihvatiti, činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ocijenio je u petak pozivom na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma današnju rezoluciju njemačkog Bundestaga o BiH, kojom se od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini.

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

U reakciji na rezoluciju njemačkog Bundestaga, čije je donošenje inicirao zastupnik bošnjačkih korijena Adis Ahmetović, u kojoj se osuđuju nacionalistička stremljenja bošnjačke, hrvatske i srpske strane te se zbog separatističkih aktivnosti osuđuju srpski i hrvatski dužnosnik Milorad Dodik i Dragan Čović, kaže se da ona de facto predstavlja “poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995.”. “Model federalizma i institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike temelj je Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u reakciji HNS-a BiH.

HNS BiH također navodi kako njemačke vlasti “ne poznaju ili odbijaju prihvatiti činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda”. Uz to, HNS BiH poziva Ahmetovića i ostale zastupnike Bundestaga da sličan dokument predlože Belgiji, te ga dostave bivšem premijeru i aktualnom predsjedniku Europskog vijeća.

“Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od radikalnog bošnjačkog unitariste (Adisa Ahmetovića) da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na to već znamo”, naveli su u priopćenju.

Njemački Bundestag u petak je odobrio slanje malog kontigenta svojih vojnih snaga u Europsku mirovnu misiju u BiH, te su rezolucijom podržali izricanje sankcija za osobe koje teže destabilizaciji i ugrožavanju teritorijalne suverenosti BiH.

Od političkih vodstava Srbije i Hrvatske traže distanciranje od separatističkih snaga u BiH.

Svoje protivljenje jednostranoj rezoluciji o BiH ranije je iskazao SPD-ov Josip Juratović navodeći da je uz Milorada Dodika i Dragana Čovića nepravedno izostavljen vodeći bošnjački političar Bakir Izetbegović.

Božo Ljubić (HNS BiH) pozvao visokog predstavnika da nametne izmjene Izbornog zakona

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari