Pratite nas

Herceg Bosna

HNS BiH: Ako prijedlog o Izbornom zakonu ne prođe, reaktivirat ćemo Herceg Bosnu

Objavljeno

na

HNS BiH uputit će prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru idućeg tjedna, a same najave tog poteza, političko Sarajevo, ponovno je doživjelo kao „podjelu Bosne“.

Članovi Predsjedništva HNS-a BiH tvrde kako je jedino rješenje, ukoliko prijedlog ne prođe u Parlamentu, reaktivacija Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Hrvatski narodni sabor BiH, krovno političko tijelo Hrvata u BiH, ovih je dana najavilo kako u Parlament šalje prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona. HNS BiH traži da se Hrvatima omogući izbor legitimnog člana Predsjedništva BiH i presude  Ustavnog suda – po apelaciji Bože Ljubića za izlasnike u Dom naroda Parlamenta FBiH i onu za Mostar.

HNS BiH svog će prijedlog uputiti u parlamentarnu proceduru idućeg tjedna, a same najave tog poteza, političko Sarajevo, ponovno je doživjelo kao „podjelu Bosne“.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović komentirajući najavu HNS-ovih prijedloga rekao je kako „prijedlog nije pročitao i da SDA neće mijenjati stav po tom pitanju“.

Izetbegović je, također, napomenuo i smirio sarajevsku javnost izjavom kako „od trećeg entiteta nema ništa“. Iako je upravo on jedan od onih koji najviše govori i spominje „treći entitet“, piše dnevnik.ba 

Izmjenama Izbornog zakona zatvoriti stranicu ratnih ciljeva 

Novinar Večernjeg lista, Zoran Krešić, u izjavi za Dnevnik.ba navodi da izmjene Izbornog zakona imaju zadaću zatvoriti stranicu ratnih ciljeva.

„Izborni zakon je test svih testova. Zapravo, Izborni zakon je priča o Bosni i Hercegovini. Onoj Austrougarskoj, ZAVNOBIH-ovskoj, Washingtonskoj, Daytonskoj.Jasno je da nitko ne može drugoga porobiti, istrijebiti ili doživotno provoditi hegemoniju. Uostalom, zbog toga je propala Jugoslavija. Mislim da brojni u ovoj zemlji nisu svjesni kakvu štetu prave sebi i drugima ne uvažavajući činjenicu da je potrebno ugoditi malobrojnijima, bili oni manje brojni na razini države, entiteta, županije, općine“, rekao je Krešić.

Ipak, Izetbegović nastavlja u unitarističkom tonu i tvrdi kako se moraju poštovati rezultati posljednjeg Popisa stanovništva prema kojem je Bošnjaka u BiH više od 50 posto.

Krešić dalje ističe kako je jedina budućnost BiH u jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i manjina.

„Zato je jedina sreća ove zemlje u jednakopravnosti i mogućnosti da tri naroda i manjine odlučuju sami o institucijama koje su tako dizajnirane Dom naroda i Predsjedništvo BiH. u  Europskoj uniji, višenacionalnim zemljama u kojima nikome ne pada na pamet maltretirati manje brojne narode samo zbog te činjenice“, dodao je Krešić.

Političko Sarajevo poziva SIPA-u da zaustavi nasilje Hrvata u BiH 

Pored prvog čovjeka bošnjačke političke elite, na najavu HNS-ovog prijedloga o izmjenama Izbornog zakona, reagirale su i druge političke stranke u Sarajevu. Demokratska fronta Željka Komšića u priopćenju je istaknula kako prijedlog, pored postojećih, sadrži i uvođenje novih diskriminatornih modela te predstavlja najgrublju izdaju ove zemlje.

No, u sluđenoj unitarističkoj agendi najdalje je otišao rigidni Građanski savez Reufa Bajrovića koji je pozvao MUP Federacije BiH i SIPA-u da ozbiljno shvate HDZ-ove prijetnje koji nasiljem pokušavaju promijeniti ustavno-pravni poredak BiH.  Pozvali su službeni Zagreb i Berlin, predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića da zaustave nasilje Hrvata u BiH.

“Patrioti” na potezu 

Članica Predsjedništva HNS-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Lidija Bradara, u izjavi za Dnevnik. ba navodi kako HNS putem ovog prijedloga nudi svima koji se deklarativno zalažu za BiH da to i praktično pokažu.

„Hrvatski narod nema vremena za čekanja i nema budućnosti BiH bez izmjena Izbornog zakona. Ako već nema volje za jednako nužnim ustavnim promjenama kojim je omogućeno preglasavanje Hrvata, moramo izmijeniti Izborni zakon“, navela je Bradara.

I drugi članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, poput Slavena Raguža, smatraju kako o samom prijedlogu najbolje govore reakcije političkog Sarajeva.

„Bošnjačka politička elita je unaprijed osudila prijedlog na propast, a najbolje govori izjava Bakira Izetbegovića da mu prijedlog nije prihvatljiv, iako ga nije pročitao“, rekao je Raguž za Dnevnik.ba.

Ako prijedlog ne prođe, Hrvati će reaktivirati Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu 

Raguž navodi  i kako je nužno, da ukoliko prijedlog propadne u Parlamentu, vratiti stanje kakvo je bilo prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma.

Za vraćanje na staro, odnosno Herceg Bosnu, zalaže se i Mario Karamatić, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i izaslanik u državnom Domu naroda koji tvrdi kako će HNS aktivirati članke Bečke konvencije prema kojima se Hrvati imaju pravo vratiti na početno stanje.

„Ako prijedlog ne prođe, vratiti ćemo se na početno stanje, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna kojom smo ušli u razgovore i međunarodne sporazume. Prvo Washingtonski a kasnije Daytonski. Ti sporazumi su što preglasavanjem Hrvata, što nametnutim odlukama Visokih predstavnika grubo dezavuirali politička i ekonomska prava Hrvata u BiH“, izjavio je Karamatić za Dnevnik.ba

Na moguću reaktivaciju Hrvatske Republike Herceg Bosne, iz opskurnog Bajrovićevog  Saveza rekli su kako je“ nastavak podrške takvim inicijativama podrška rata“ te da se „HDZ treba zapitati jesu li spremni djecu ponovno slati u rovove u kojima mogu izgubiti sve.“ Sličnog je stava i Izetbegović koji je napomenuo kako se „olovkom ne može ostvariti ono što nisu konc. logorima u paradržavnoj tvorevini Herceg Bosni“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

DŽEBA ODGOVORIO ORUČEVIĆU: Na nasilno utjerivanje Bosne, Mostar će ti pokazati pravi hercegovački šipak!

Objavljeno

na

Objavio

-Pitanje je što znači “pravi bosanski grad’!? Znači li to, u slučaju Mostara, da naš rođeni Mostarac i Hercegovac, Safa, želi otjerati Hercegovinu iz Mostara i utjerati nam Bosnu? Na ovakvo nasilno nametanje bosanske šljive Mostar će mu pokazati otpor i pravi hercegovački šipak!.

Tim je riječima, predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostara Damir Džeba za Hrvatski Medijski Servis komentirao izjavu bivšeg (do)gradonačelnika Mostara Safeta Oručevića kako će Mostar biti pravi bosanski grad.

-Mostar će sigurno imati Gradsko vijeće i gradonačelnika i bit će bosanski grad. Velika prijestolnica, pravi bosanski grad, kazao je Oručević za N1 televiziju.

Džeba kaže kako reći u godini 2019. da će Mostar biti „pravi bosanski grad“ je “geografski, povijesno pa, ako hoćete, i mostarski vrlo nepismeno i zlonamjerno”. Napominje kako Oručevića osobno ne poznaje ali se kao “dijete grada” raspitao o njemu, držeći se one narodne „nije važno što govori nego tko govori“.

Sarajlije bi rekle – pomozite čo’eku

-Starije kolege, prijatelji bez obzira na naciju, ili kako se voli istaknuti “stara mostarska raja”, kažu da je u ono lijepo prijeratno vrijeme Safa bio poznat po poslovima vezanim za goblene. O čemu je riječ točno, ne znam, ali kažu da o tomu priča cijeli grad i da ta priča ne zastarijeva isto kao i zločini, ratni i gospodarski. Također ističu da je Safa prije rata rekao negdje u gradu, recimo Mahali, Luci, Balinovcu, Rudniku, Zaliku, Starom Gradu, Centru 2, Balinovcu, Carini ili Aveniji, da je on Bosanac ili da je Mostar ‘bosanski grad’ ne bi se baš lijepo proveo, kaže Džeba.

Veli kako je teško staroj mostarskoj raji razumjeti, da jedno dijete grada Mostara, srca Hercegovine, javno govori kako Mostar jest ili će biti “pravi bosanski grad”.

-Na jednak način bi Sarajlije blijedo gledale nekoga da u sred Sarajeva “odvali” kako je Sarajevo hercegovački grad ili će biti “pravi hercegovački grad”. Pokušali bi pomoći čo’eku, a naravno da bi se gledalo tko govori takve budalaštine i za kakve potrebe, ističe Džeba za HMS.

Stariji Mostarci, onako na prvu, dodaje, pokušavaju ovakvo stanje ‘liskalukom’ razumjeti i usporediti spominjući prijeratnu emisiju Opstanak ili za mlađu populaciju emisije „Animal Planeta“ – kada se jedinka jedne vrste  pridruži grupi druge vrste, ona poprima ponašanje i glasanje grupe kojoj se pridružila. Pa objašnjavaju da je vjerojatno dug boravak u Bosni i s političkim Bosancima našeg Safu, od rođenog Mostarca i Hercegovca, pretvorio u geografskog i političkog Bosanca.

Uzoran pripadnik HVO-a

-Ljudi na ulici, raja, također, mi pričaju kako je na početku rata, Safa, bio uzoran pripadnik Hrvatskog vijeća obrane. Postoje slike i video zapisi na kojim se vidi Safet u odori HVO s dužnošću djelatnika za sigurnost pri uredu zapovjednika Općinskog stožera HVO-a Mostar. Herceg Bosna mu nije smetala kada ju je iskoristio da dobije toliko “mrsku i zlokobnu” Domovnicu i Putovnicu Republike Hrvatske, kaže predsjednik mostarskog HDZ-a.

Naglašava kako je to onaj isti HVO koji Oručević proziva za sve i svašta a bio mu je, veli, uzorni pripadnik, pa čak i u vremenu kada su se vodile rasprave o promjeni ulica u Mostaru i koje su danas sporne.

-To je dio njegove ostavštine te je vrlo pohvalno da želi riješiti problem u čijem vremenu i nastao. Za ovakvo djelovanje dobra je policijska kvalifikacija „povratak na mjesto zločina“, a možda je u pitanju i grižnja savjesti, kaže Džeba.

Komentirajući Oručevićeve optužbe kako HDZ ne želi promjenu aziva mostarskih ulica koje nose imena po ustaškim dužnosnicim,a Džeba kaže kako je ta stranka jedini istinski zagovaratelj promjena spornih naziva ulica u Mostaru.

-Gradonačelnik Ljubo Bešlić je imao tu namjeru te je nekoliko puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena tri spomenute ulice, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima, kaže Džeba.

I “ulica” ima mišljenje o ulicama

Dodaje kako o promjeni imena ulica u gradu, i “ulica” ima svoje mišljenje.

-Ono što “ulica” u Mostaru kaže jeste da bi voljela imati, pored imena po mostarskim i bh. pjesnicima, i imena po cvijeću, pa onako, mostarski, u šali kaže da bi naš Safa trebao otvoriti i živjeti u Ulici Suncokreta, kaže predsjednik mostarskog odbora HDZ-a.

Dodaje kako izjave Safeta Oručevića ne treba uzimati ozbiljno, već ih treba smjestiti u prostor nesimpatičnih loših viceva, šala i šega.

-S ovakvim izjavama Safa ulazi zasigurno u ekipu vicmahera i konvertita prijeteći ugroziti prvake u ovom poslu poput Stjepana Mesića ili Željka Komšića.

Ističe kako je njima dozvoljeno da, u slučaju Mesića, može veličati ustaške ideje i ciljeve ( ili u slučaju Komšić, držati u uredu sliku na zidu osobe koja je otvoreno podržavala ustaški pokret, željela Hrvatsku do Drine i osnivača logora Dretelj, a danas su i Komšić i Mesić prvaci antifašističke riječi. No, mediji Sarajeva to uredno i namjerno zataškavaju, kriju od javnosti, ali su ti činjenični dokazi, video i pisani, na sreću istine i pravde neizbrisivi, kaže Džeba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Bitka za Zavrtaljku jedna od najbrilijantnijih bitaka Domovinskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ BiH na svim razinim vlasti odalo je danas 27. siječnja 2019. godine počast hrvatskim braniteljima koji su poginuli u Bitci za Zavrtaljku.

Izaslanstvo je predvodila Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zajedno s obiteljima poginulih braniteljima te članovima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, dužnosnici HDZ BiH položili su vijenas pred Spomen obilježjem u Brestovskom, a potom su nazočili misi zadušnici u župnoj crkvi u Brestovskom koje je predvodio mjesni župni fra Ilija Jurić.

Pred oltarom su ovom prigodom bile izložene fotografije poginulih hrvatskih branitelja Kiseljaka.

Inače, Bitka za Zavrtaljku dogodila se 29. siječnja 1994. godine. Tog je dana hrvatskim braniteljima, uspkos snježnom nevremenu uspjelo zauzetu inače nepristupačnu kotu na planini Zahor koja dominira Brestovskom i Bilalovcem, selima pretežno nastanjenim hrvatskim stanovništvom, smještenim na rubnim područjima općine Kiseljak prema Busovači.

Kontrolirati Zavrtaljku značilo je rasterećenje Lašvanske doline koja se nalazila u izuzetno teškom položaju, ali i spječavanje daljnjih zločina tzv. Armije BiH.

Bitci za Zavrtaljku prethodio je zločin nad hrvatskim stanovništvom Medovaca i drugih sela koja gravitiraju Brestovsku i Bilalovcu.

Poseban doprinos u Bitki za Zavrtaljku dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu.

Pored počasti poginulim hrvatskim braniteljima, s obilježavanja Bitke za Zavrtaljku poslana je i poruka kako bitka za punu jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH još uvijek traje.

„Naši su hrvatski branitelji ginuli braneći svoj dom i obitelj i to nikad ne smijemo zaboraviti. Danas kada nam se pokušava osporiti pravo na jednakopravnos s druga dva naroda u BiH, moramo biti svjesni naše bitke za istinsku jednakopravnost i dalje traju. Mi od njih nećemo nikad odustati jer ni naši branitelji nikad nisu odustajali, ni kad se činilo nemogućim zauzeti kote poput Zavrtaljke koja je bez sumnje jedna od najbrilijatnijih Bitaka u Domovinskom ratu“, kazala je ovom prilikom Lidija Bradara,članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

KRVAVI SIJEČANJ 1993.; Dusina – Masakr kojim je Armija BiH započela rat protiv Hrvata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari