Pratite nas

Herceg Bosna

HNS BiH: Ako prijedlog o Izbornom zakonu ne prođe, reaktivirat ćemo Herceg Bosnu

Objavljeno

na

HNS BiH uputit će prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru idućeg tjedna, a same najave tog poteza, političko Sarajevo, ponovno je doživjelo kao „podjelu Bosne“.

Članovi Predsjedništva HNS-a BiH tvrde kako je jedino rješenje, ukoliko prijedlog ne prođe u Parlamentu, reaktivacija Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Hrvatski narodni sabor BiH, krovno političko tijelo Hrvata u BiH, ovih je dana najavilo kako u Parlament šalje prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona. HNS BiH traži da se Hrvatima omogući izbor legitimnog člana Predsjedništva BiH i presude  Ustavnog suda – po apelaciji Bože Ljubića za izlasnike u Dom naroda Parlamenta FBiH i onu za Mostar.

HNS BiH svog će prijedlog uputiti u parlamentarnu proceduru idućeg tjedna, a same najave tog poteza, političko Sarajevo, ponovno je doživjelo kao „podjelu Bosne“.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović komentirajući najavu HNS-ovih prijedloga rekao je kako „prijedlog nije pročitao i da SDA neće mijenjati stav po tom pitanju“.

Izetbegović je, također, napomenuo i smirio sarajevsku javnost izjavom kako „od trećeg entiteta nema ništa“. Iako je upravo on jedan od onih koji najviše govori i spominje „treći entitet“, piše dnevnik.ba 

Izmjenama Izbornog zakona zatvoriti stranicu ratnih ciljeva 

Novinar Večernjeg lista, Zoran Krešić, u izjavi za Dnevnik.ba navodi da izmjene Izbornog zakona imaju zadaću zatvoriti stranicu ratnih ciljeva.

„Izborni zakon je test svih testova. Zapravo, Izborni zakon je priča o Bosni i Hercegovini. Onoj Austrougarskoj, ZAVNOBIH-ovskoj, Washingtonskoj, Daytonskoj.Jasno je da nitko ne može drugoga porobiti, istrijebiti ili doživotno provoditi hegemoniju. Uostalom, zbog toga je propala Jugoslavija. Mislim da brojni u ovoj zemlji nisu svjesni kakvu štetu prave sebi i drugima ne uvažavajući činjenicu da je potrebno ugoditi malobrojnijima, bili oni manje brojni na razini države, entiteta, županije, općine“, rekao je Krešić.

Ipak, Izetbegović nastavlja u unitarističkom tonu i tvrdi kako se moraju poštovati rezultati posljednjeg Popisa stanovništva prema kojem je Bošnjaka u BiH više od 50 posto.

Krešić dalje ističe kako je jedina budućnost BiH u jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i manjina.

„Zato je jedina sreća ove zemlje u jednakopravnosti i mogućnosti da tri naroda i manjine odlučuju sami o institucijama koje su tako dizajnirane Dom naroda i Predsjedništvo BiH. u  Europskoj uniji, višenacionalnim zemljama u kojima nikome ne pada na pamet maltretirati manje brojne narode samo zbog te činjenice“, dodao je Krešić.

Političko Sarajevo poziva SIPA-u da zaustavi nasilje Hrvata u BiH 

Pored prvog čovjeka bošnjačke političke elite, na najavu HNS-ovog prijedloga o izmjenama Izbornog zakona, reagirale su i druge političke stranke u Sarajevu. Demokratska fronta Željka Komšića u priopćenju je istaknula kako prijedlog, pored postojećih, sadrži i uvođenje novih diskriminatornih modela te predstavlja najgrublju izdaju ove zemlje.

No, u sluđenoj unitarističkoj agendi najdalje je otišao rigidni Građanski savez Reufa Bajrovića koji je pozvao MUP Federacije BiH i SIPA-u da ozbiljno shvate HDZ-ove prijetnje koji nasiljem pokušavaju promijeniti ustavno-pravni poredak BiH.  Pozvali su službeni Zagreb i Berlin, predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića da zaustave nasilje Hrvata u BiH.

“Patrioti” na potezu 

Članica Predsjedništva HNS-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Lidija Bradara, u izjavi za Dnevnik. ba navodi kako HNS putem ovog prijedloga nudi svima koji se deklarativno zalažu za BiH da to i praktično pokažu.

„Hrvatski narod nema vremena za čekanja i nema budućnosti BiH bez izmjena Izbornog zakona. Ako već nema volje za jednako nužnim ustavnim promjenama kojim je omogućeno preglasavanje Hrvata, moramo izmijeniti Izborni zakon“, navela je Bradara.

I drugi članovi Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH, poput Slavena Raguža, smatraju kako o samom prijedlogu najbolje govore reakcije političkog Sarajeva.

„Bošnjačka politička elita je unaprijed osudila prijedlog na propast, a najbolje govori izjava Bakira Izetbegovića da mu prijedlog nije prihvatljiv, iako ga nije pročitao“, rekao je Raguž za Dnevnik.ba.

Ako prijedlog ne prođe, Hrvati će reaktivirati Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu 

Raguž navodi  i kako je nužno, da ukoliko prijedlog propadne u Parlamentu, vratiti stanje kakvo je bilo prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma.

Za vraćanje na staro, odnosno Herceg Bosnu, zalaže se i Mario Karamatić, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i izaslanik u državnom Domu naroda koji tvrdi kako će HNS aktivirati članke Bečke konvencije prema kojima se Hrvati imaju pravo vratiti na početno stanje.

„Ako prijedlog ne prođe, vratiti ćemo se na početno stanje, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna kojom smo ušli u razgovore i međunarodne sporazume. Prvo Washingtonski a kasnije Daytonski. Ti sporazumi su što preglasavanjem Hrvata, što nametnutim odlukama Visokih predstavnika grubo dezavuirali politička i ekonomska prava Hrvata u BiH“, izjavio je Karamatić za Dnevnik.ba

Na moguću reaktivaciju Hrvatske Republike Herceg Bosne, iz opskurnog Bajrovićevog  Saveza rekli su kako je“ nastavak podrške takvim inicijativama podrška rata“ te da se „HDZ treba zapitati jesu li spremni djecu ponovno slati u rovove u kojima mogu izgubiti sve.“ Sličnog je stava i Izetbegović koji je napomenuo kako se „olovkom ne može ostvariti ono što nisu konc. logorima u paradržavnoj tvorevini Herceg Bosni“.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

General Sopta: Stojimo i danas ovdje svjesni svoga poslanja: Očuvati ono što je krvlju plaćeno!

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, u subotu 8. prosinca, u organizaciji veterna 2. gbr HVO i 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS-a BiH, svečano je obilježena 25. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a, a general zbora Stanko Sopta održao je sjajan govor:

Poštovani prijatelji!

Četvrt je stoljeća od zapovijedi predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana o osnutku 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne. Izrasla je iz sna, patnje i krvi svojih najboljih sinova. U desnici vitla mač pod okriljem grba Hrvata  i zmaju neprijatelju siječe glavu.

Druga gardijska brigada svoje sv. mise, svoja slavlja, svoje obljetnice slavi sa svojim poginulim vitezovima, sa sv. Ivanom Krstiteljem ovdje na Heliodromu u Rodoču, u vojarni Stanislava Baje Kraljevića, na južnim prilazima stolnom gradu Hrvata Mostaru. U ovom mauzoleju – kapeli njeni vitezovi na vječnom postroju stoje i slobodi salutiraju. Oni su joj, slobodi svoje zemlje i svoga naroda, dali sve. Svoj život.

U vječnom naručju svoje majke Hrvatice koja ih je rodila i Domovini dala, oni nas opominju. Vele nam:

Tu si se rodila, ispaćena moja zemljo Hrvatska

Pod križem svojih sinova, ozarenih zora slobode.

Kad u očima majki, za tuge suza više nije bilo

Kad su se pogledi bolju i ponosom pozdravljali.

Oče biskupe Ratko, posvetili ste ovu kapelu, slavili u njoj prvu svetu misu za sve poginule pripadnike 2. gardijske brigade. Tako smo ponosni i sretni da ste i danas s nama tu. S našim poginulima, s njihovim obiteljima, s nama veteranima ove slavne Brigade.

Sile zla uvijek su nam prijetile. I danas nam prijete. No, mi smo svjesni toga i mi ćemo im se oprijeti. I mi ćemo pobijediti. Sve zmajeve i sve sile zla i sve sotone. To je u hrvatskom genu. To nam je preko naših očeva i majki darovao svemogući Bog.

Stoga stojimo i danas ovdje svjesni svoje odgovornosti, svjesni svoga poslanja. Čuvati ono što je krvlju plaćeno. Čuvati slobodu. Čuvati svoju Zemlju. Ne dati svoga ponosa i svoga imena. Pokoj vječni daruj im, Gospodine. Duše vitezova Druge gardijske brigade počivajte u miru Božjem.

Živjeli.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Obilježena 25. obljetnica 2.gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, u organizaciji veterna 2. gbr HVO i 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS-a BiH, svečano je obilježena 25. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili i: izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno Barišom Čolakom; generali OS BiH na čelu sa general bojnikom Ivicom Jerkićem,  zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH; izaslanstvo hrvatskog generalskog zbora predvođeno generalom bojnikom Ljubom Ćesićom Rojsom; brigadir Marin Gregorović, izaslanik ministra obrane i potpredsjednika vlade Republike Hrvatske Damira Krstičevića;  Ivana Vukića, izaslanika ministra hrvatskih branitelja Republike Hrvatske,. Tome Medveda; izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom; potpukovnica Amy Mowry, zamjenicu američkog vojnog atašea u BiH; biskup Rato Perić s 6 svećenika.

Pozdravne riječi dobrodošlice i prigodno obraćanje u znaku značajne obljetnice uputio je zapovijednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH pukovnik Martin Pažin.

Kratki prikaz o obrambenom i oslobodilačkom karakteru 2. gardijske brigade HVO-a u Domovinskom ratu, kazao je general bojnik Ivica Jerkić. Iz govora ratnog zapovjednika brigade generala zbora Stanka Sopta izdvajamo: „Četvrt je stoljeća od zapovijedi predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana o osnutku 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne. Izrasla je iz sna, patnje i krvi svojih najboljih sinova.“

Misno slavlje predvodio je biskup msgr. Ratko Perić, a u svojoj propovijedi, uz sjećanje na umrle i poginule, a posebno stradale branitelje, istaknuo je važnost duhovne i tjelesne slobode od raznih ovozemaljskih zala.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Prvi bend vojnog orkestra OS BiH, sopranistica Valentina Mekovec, pijanistica Marijana Pavlović i pjevačka skupina Vidoštačke kraljice iz Stoca.

 

Govor generala zbora Stanka Sopte

 

Poštovani prijatelji!

Četvrt je stoljeća od zapovijedi predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana o osnutku 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske Republike Herceg Bosne. Izrasla je iz sna, patnje i krvi svojih najboljih sinova. U desnici vitla mač pod okriljem grba Hrvata  i zmaju neprijatelju siječe glavu.

Druga gardijska brigada svoje sv. mise, svoja slavlja, svoje obljetnice slavi sa svojim poginulim vitezovima, sa sv. Ivanom Krstiteljem ovdje na Heliodromu u Rodoču, u vojarni Stanislava Baje Kraljevića, na južnim prilazima stolnom gradu Hrvata Mostaru. U ovom mauzoleju – kapeli njeni vitezovi na vječnom postroju stoje i slobodi salutiraju. Oni su joj, slobodi svoje zemlje i svoga naroda, dali sve. Svoj život.

U vječnom naručju svoje majke Hrvatice koja ih je rodila i Domovini dala, oni nas opominju. Vele nam:

Tu si se rodila, ispaćena moja zemljo Hrvatska

Pod križem svojih sinova, ozarenih zora slobode.

Kad u očima majki, za tuge suza više nije bilo

Kad su se pogledi bolju i ponosom pozdravljali.

Oče biskupe Ratko, posvetili ste ovu kapelu, slavili u njoj prvu svetu misu za sve poginule pripadnike 2. gardijske brigade. Tako smo ponosni i sretni da ste i danas s nama tu. S našim poginulima, s njihovim obiteljima, s nama veteranima ove slavne Brigade.

Sile zla uvijek su nam prijetile. I danas nam prijete. No, mi smo svjesni toga i mi ćemo im se oprijeti. I mi ćemo pobijediti. Sve zmajeve i sve sile zla i sve sotone. To je u hrvatskom genu. To nam je preko naših očeva i majki darovao svemogući Bog.

Stoga stojimo i danas ovdje svjesni svoje odgovornosti, svjesni svoga poslanja. Čuvati ono što je krvlju plaćeno. Čuvati slobodu. Čuvati svoju Zemlju. Ne dati svoga ponosa i svoga imena. Pokoj vječni daruj im, Gospodine. Duše vitezova Druge gardijske brigade počivajte u miru Božjem.

Živjeli.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari