Connect with us

BiH

HNS BiH: SDA svjesno blokira državne institucije i produblje političku krizu

Objavljeno

-

Nakon upućivanja Prijedloga izmjena Izbornoga zakona BiH koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda (HDZ-HNS) u ovom domu, predstavnici SDA u javnosti su na sve načine išli u blokiranje i opstrukciju održavanje hitne sjednice Doma naroda PS BiH.

Nakon što medijski pritisci nisu polučili rezultat, bošnjačka politika predvođena SDA-om je svjesno krenula u blokiranje rada institucija BIH svojim nedolaskom na današnju hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH.

Ovakav potez je neskrivena blokada i izazivanje još teže političke krize.

Ističemo kako ovakvo ponašanje neće obeshrabriti naše duboko opredijeljenje da sačuvamo integritet institucija i učinimo sve da spasimo legalitet i legitimitet demokratskog izbornog procesa.

Nastavak sustavne diskriminacije i političke majorizacije odgovara isključivo unitarističkoj bošnjačkoj politici koja nastavlja opstrukcije države i njezinih institucija, priopćio je Hrvatski narodni sabor BiH.

Hoće li Bošnjaci blokirati rad državnih institucija?

Podsjetimo, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas neće biti održana jer trojica izaslanika SDA neće nazočiti sjednici, a to znači da nema kvoruma te da ova stranka blokira rad zakonodavnog tijela države.

Kako je za više sarajevskih portala potvrđeno iz SDA, Bakir Izetbegović, Amir Fazlić i Asim Sarajlić, neće doći na sjednicu, a to znači da neće biti kvoruma za njeno održavanje.

Naime, da bi sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH mogla biti održana, neophodna je nazočnost po najmanje tri izaslanika iz sva tri kluba naroda.

S obzirom na to da u Klubu Bošnjaka iz SDA dolaze tri od pet delegata njihov nedolazak na sjednicu znači da nema kvoruma za njeno održavanje.

Danas je trebala biti održana hitna sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o HDZ-ovom prijedlogu za izmjene Izbornog zakona BiH.

Izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je predložio HDZ BiH provodi se presuda Ustavnog suda BiH, u predmetu Ljubić koja nalaže da i Hrvati u BiH mogu izabrati člana Predsjedništva BiH i sve izaslanike u hrvatski klub Doma naroda, čime bi bila prekinuta praksa da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, te jednu trećinu izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda. (HNS/HMS.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari