Connect with us

BiH

HNS BiH: ‘Strateški kompas’ jasno dao do znanja da je konstitutivnost naroda, kao natkrovljujuće ustavno načelo, temelj BiH

Objavljeno

-

Hrvatski narodni sabor: „Strateški kompas“ jasno dao do znanja da je konstitutivnost naroda, kao natkrovljujuće ustavno načelo, temelj BiH

HNS BiH pozdravlja uspješnu diplomatsku inicijativu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koji se izborio za potvrđivanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH u „Strateškom kompasu“ EU-a, koji će se potvrditi na Europskom vijeću u četvrtak.

Sastanak ministara vanjskih poslova i ministara obrane zemalja članica EU napravio je konkretan i jasan smjer institucija EU kroz usvojeni dokument “Strateški kompas”. Ovaj ključni dokument za obranu i sigurnost EU naglasio je konstitutivnost naroda kao temelj za daljnje politike institucija EU prema Bosni i Hercegovini. Takav pristup dao je jasan i nedvosmislen odgovor svim pokušajima urušavanja Ustava BiH i njezinih institucija koji su se neskriveno pokušavali kroz pregovarački proces.

Diplomatski napori premijera Plenkovića i Vlade RH rezultirali su strateškim pristupom institucija EU u potpunosti poštujući natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti. Kao nebrojeno puta do sada, u sinergiji s HNS BiH, premijer Plenković i Vlada RH predočili su prijateljski i strateški pristup i partnerstvo prema BiH, osobito na njezinom europskom putu o čemu će biti razgovora i u četvrtak na sastanku Europskog vijeća.

Konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje u ključnim tijelima vlasti BiH je okosnica ustavne arhitekture i institucija naše zemlje.

Najveća postdaytonska politička kriza mora biti otklonjena kroz konačno rješenje Izbornog zakona BiH poštujući pri tome potpunu političku i institucionalnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda. Pravedno i racionalno rješenje treba omogućiti funkcionalnost BiH i njezinih institucija koje reflektiraju legitimnu političku volju konstitutivnih naroda.

Stabilnost Bosne i Hercegovine nesumnjivo jamči stabilnost cjelokupnog prostora Jugoistočne Europe, prije svega u trenucima najvećih sigurnosnih izazova na europskom tlu.

HNS BiH

Krešić: Ako bošnjačka politika nastaviti pokušavati stvoriti islamsku državicu na ovome prostoru, ovdje treba očekivati svašta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas