Connect with us

BiH

HNS BiH svu pozornost usmjerava na izbore za Mostar

Objavljeno

-

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine zaključilo je u ponedjeljak kako će svu pozornost usmjeriti kako bi hrvatske stranke okupljene oko ovoga bloka potkraj prosinca na lokalnim izborima u Mostaru ostvarile dobar izborni rezultat.

HNS BiH je, kako je priopćeno, posebnu pozornost posvetio aktivnostima i pripremama za lokalne izbore za Mostar, koje bi trebale pridonijeti ostvarivanju dobrog izbornog rezultata.

Vodstvo HNS-a BiH izrazilo je zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave, održanim sredinom studenoga, posebno u sredinama gdje su stranke zajednički nastupile na listama.

Za razliku od drugih općina i gradova, izbori za lokalna tijela vlasti održavaju se u Mostaru prvi put nakon 12 godina i zakazani su za 20. prosinca. Lokalni izbori u Mostaru nisu se mogli održavati jer je Ustavni sud BiH 2010. osporio izborna pravila za taj grad na temelju apelacije tadašnje predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto.

Ustavni sud BiH ocijenio je kako je način na koji su formirane tadašnje izborne jedinice u Mostaru doveo do nejednakog prava glasa jer su, bez obzira na broj birača koji su u njima živjeli, delegirale podjednaki broj vijećnika u gradskom vijeću.

Pod pritiskom predstavnika međunarodne zajednice angažiranih u BiH čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su sredinom lipnja sporazume o održavanju lokalnih izbora u Mostaru te izmjenama Izbornog zakona na kojima inzistira hrvatska strana u BiH. (Hina)

Mostar: Bošnjaci tvrde da imaju 18 vijećnika, Hrvati moraju masovno izaći

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari