Connect with us

BiH

HNS BiH traži ostavke izbornog povjerenstva, Mostar još bez konačnih rezultata izbora

Objavljeno

on

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH zatražio je ostavku vodstva Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) jer devet dana od održavanja lokalnih izbora u Mostaru nisu poznati konačni rezultati te je izrazio sumnje da su prešutno odobrili prebacivanje bošnjačkih birača na birališta u hrvatski dio grada.

“Hrvatski narodni sabor zahtijeva žurne i neopozive ostavke članova SIP-a BiH zbog izravnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Iz ove institucije koja okuplja najvažnije hrvatske stranke u BiH dodaje se kako su odluke SIP-a kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine bošnjačkih birača na fiktivne adrese u većinska hrvatska izborna područjima u Mostaru čime se utjecalo na izborni rezultat.

HNS BiH smatra kako je sadašnji saziv SIP-a, kojega smatraju nezakonito izabranim, odgovoran za manipulacije s glasačkim listićima u Mostaru, izbjegavanje organiziranja glasovanja oboljelima Covid-19, ali i neobjavljivanja izbornih rezultata čak devet dana od održavanja izbora.

Hrvatski član SIP-a Vlado Rogić izjavio je za Televiziju Herceg-Bosne kako je brojanje glasova s izbora moralo biti već završeno, dodajući kako je bio usamljen unutar vodstva ove sedmeročlane institucije da se svi listići prebroje u Mostaru.

Prošloga tjedna je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije formiralo predmet i policiji naložilo da započne s provjerama navoda o fiktivnim prijavama bošnjačkih birača u većinskim hrvatskim područjima Mostara čime se utječe na izborni rezultat budući se vijećnici Gradskoga vijeća biraju s jedinstvene gradske liste te zasebno sa šest gradskih izbornih područja.

U utorak su ponovno osvježeni rezultati lokalnih izbora u Mostaru koji su prvi put održani nakon 12 godina za lokalna tijela vlasti nakon što su pribrojani pristigli glasovi putem pošte. Po tim podacima HDZ BiH je osvojio 18.828 glasova, a druga je bošnjačka koalicija za Mostar koju predvodi SDA s 15.942 glasa. BH blok kojega čini SDP BIH I Naša stranka osvojili su 6.997, Hrvatska republikanska stranka 3.781 glas, dok srpska lista ‘Ostajte ovdje’ ima potporu 2.553 birača. (Hina)

HDZ povećao prednost na izborima u Mostaru s prebrojavanjem dijela dopisnih glasova

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari