Pratite nas

HNS jedina hrvatska koalicija na izborima

Objavljeno

na

Zajedništvo ključnih hrvatskih stranaka, a samostalno ide tek HDZ 1990.

hnsbih

Na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini biračima će se predstaviti 24 razne koalicijske liste, a samo jedna će biti s hrvatskim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora na svim razinama, osim za razine županija. Uz to nekoliko hrvatskih stranaka će nastupiti na nekoliko nižih županijskih razina, a pojedine će čak u borbu za glasove ići zajedno s većinskim bošnjačkim ili strankama ‘građanske’ orijentacije.

Posebno za županije

Zanimljivo je na koji je način pet stranaka HNS-a, među kojima na izbore zajedno izlaze HDZ BiH, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska kršćansko-demokratska unija BiH, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević te Hrvatska stranka prava Herceg Bosne, uredilo svoje odnose na nekoliko razina. Time su praktično pokazali otvorenost za različite kombinacije predizborne suradnje, ne postavljajući pri tome ultimatume kako će se to nastojati predstaviti u djelu javnosti. Naime, za razliku od zajedničkih listi koje će ovih pet stranaka imati za Zastupnički dom na državnoj i federalnoj razini, četiri stranke bez HSP-a dr. Ante Starčević će ići zajedno u utrku za člana Predsjedništva Republike Srpske i tamošnje Narodne skupštine, kao i za svih deset županija. Zbog želje da se stranački izvagaju HSP dr. A. S. će ići samostalno u deset županija. Na kraju će sve stranke zajednički poduprijeti i kandidata za člana BiH Predsjedništva. Ovim se samo pokazuje kako se mogao postići dogovor svih stranaka članica HNS-a oko nastupa na izborima i nitko nije postavljao pitanja niti ultimatume HSP-u dr. Ante Starčević. Uz listu HNS-a, na izborima u nekoliko različitih koalicijskih saveza od hrvatskih stranaka odlučio je krenuti HSP BiH.

Borba za pozicije

Ova će se stranka zajedno s drugim bošnjačkim političkim opcijama u Republici Srpskoj naći na listama za Narodnu skupštinu Republike Srpske i predsjedništvo ovoga entiteta. Uz to, HSP BiH će zajedno sa HSS Stjepana Radića biti u koaliciji u Hercegbosanskoj ili Srednjobosanskoj županiji. S nekoliko umirovljeničkih stranaka će pak ova stranka u utrku za državni i entitetske parlamente u FBiH. Prijavljene koalicijske liste Središnje izborno povjerenstvo BiH je potvrdilo, a tek sada počinju rasprave oko pozicioniranja stranačkih dužnosnika, zbog čega se očekuje i porast napetosti među koalicijskim partnerima.

ZoranKrešić/Vl

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Krstičević: Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska je danas u mislima sa simbolima žrtve Domovinskog rata Vukovarom i Škabrnjom.

S tugom i bolom prisjećamo se 18.11.1991. godine, žrtava Vukovara i Škabrnje, naših poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Naša je zadaća čuvati istinu o obrambenom, Domovinskom ratu i našim hrvatskim braniteljima! Čuvajmo sjećanja, ali budimo okrenuti budućnosti i stvaranju boljeg života za sve nas!

Upravo zbog Škabrnje i Vukovara, trebamo graditi sigurno okružje kako se ti tragični događaji hrvatske povijesti više nikada ne bi ponovili.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari