Connect with us

HNS jedina hrvatska koalicija na izborima

Published

on

Zajedništvo ključnih hrvatskih stranaka, a samostalno ide tek HDZ 1990.

hnsbih

Na predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini biračima će se predstaviti 24 razne koalicijske liste, a samo jedna će biti s hrvatskim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora na svim razinama, osim za razine županija. Uz to nekoliko hrvatskih stranaka će nastupiti na nekoliko nižih županijskih razina, a pojedine će čak u borbu za glasove ići zajedno s većinskim bošnjačkim ili strankama ‘građanske’ orijentacije.

Posebno za županije

Zanimljivo je na koji je način pet stranaka HNS-a, među kojima na izbore zajedno izlaze HDZ BiH, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska kršćansko-demokratska unija BiH, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević te Hrvatska stranka prava Herceg Bosne, uredilo svoje odnose na nekoliko razina. Time su praktično pokazali otvorenost za različite kombinacije predizborne suradnje, ne postavljajući pri tome ultimatume kako će se to nastojati predstaviti u djelu javnosti. Naime, za razliku od zajedničkih listi koje će ovih pet stranaka imati za Zastupnički dom na državnoj i federalnoj razini, četiri stranke bez HSP-a dr. Ante Starčević će ići zajedno u utrku za člana Predsjedništva Republike Srpske i tamošnje Narodne skupštine, kao i za svih deset županija. Zbog želje da se stranački izvagaju HSP dr. A. S. će ići samostalno u deset županija. Na kraju će sve stranke zajednički poduprijeti i kandidata za člana BiH Predsjedništva. Ovim se samo pokazuje kako se mogao postići dogovor svih stranaka članica HNS-a oko nastupa na izborima i nitko nije postavljao pitanja niti ultimatume HSP-u dr. Ante Starčević. Uz listu HNS-a, na izborima u nekoliko različitih koalicijskih saveza od hrvatskih stranaka odlučio je krenuti HSP BiH.

Borba za pozicije

Ova će se stranka zajedno s drugim bošnjačkim političkim opcijama u Republici Srpskoj naći na listama za Narodnu skupštinu Republike Srpske i predsjedništvo ovoga entiteta. Uz to, HSP BiH će zajedno sa HSS Stjepana Radića biti u koaliciji u Hercegbosanskoj ili Srednjobosanskoj županiji. S nekoliko umirovljeničkih stranaka će pak ova stranka u utrku za državni i entitetske parlamente u FBiH. Prijavljene koalicijske liste Središnje izborno povjerenstvo BiH je potvrdilo, a tek sada počinju rasprave oko pozicioniranja stranačkih dužnosnika, zbog čega se očekuje i porast napetosti među koalicijskim partnerima.

ZoranKrešić/Vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari