Pratite nas

BiH

HNS jedinstven; Samo odluka Ustavnog suda i popis iz 2013.

Objavljeno

na

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) danas će raspravljati o tome može li se donijeti odluka o izboru izaslanika za federalni Dom naroda, kao i koju eventualnu formulu za to primijeniti. Za stranke okupljene u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH nema dvojbe. Mora se primijeniti odluka Ustavnoga suda BiH i rezultati posljednjeg popisa pučanstva iz 2013. godine koji je mjerodavan za raspodjelu mandata u zakonodavnim tijelima, piše Večernji list BiH.

Ovakav stav suprotan je ucjenama i prijetnjama iz bošnjačkih stranaka da će blokirati sve političke procese te da će sve članove SIP-a koji budu glasovali izvan njihova očekivanja kazneno prijaviti Tužiteljstvu BiH. Bošnjačka ljevica, SDP, DF i Naša stranka, to je najavila ako se ne udovolji mogućnosti da može izabrati šestoricu bošnjačkih Hrvata iz županija u kojoj su oni apsolutna manjina kako bi mogla Hrvate isključiti iz vlasti.

Sklizak teren

Za zamjenicu predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH Borjanu Krišto takva stajališta predstavljaju nedopustive pritiske i drsko miješanje u rad državnih institucija. “Radi se zapravo o političkom i pravnom nasilju bošnjačkih stranaka”, tvrdi Krišto. Iako se razlikuju u drugim pitanjima, ona i predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović nemaju nikakve dvojbe o tome kako treba provesti odluku Ustavnoga suda. To je legitimno političko predstavljanje, što podrazumijeva razmjernost u dodjeli mandata te popis pučanstva 2013. godine. “SIP se poziva na članak 10.12., a i tu neupitno stoji da se primjenjuje posljednji, odnosno popis iz 2013. godine. Kada je u pitanju Ustav FBiH, na što se također pozivaju bošnjačke stranke, Ustav jasno govori da se popis 1991. ne odnosi na zakonodavnu vlast, nego isključivo na institucije izvršne vlasti i sudstva te demografske izračune. Za mene tu nema dvojbe”, ističe Krišto komentirajući stajališta bošnjačkih stranaka. Po njezinim riječima, izmjene Izbornog zakona BiH trebao bi donijeti Parlament BiH, a ne SIP jer takvu proceduru smatra iznimno pravnički skliskom. “To nema nikakvog pravnog utemeljenja. Ako bilo što treba poduzimati, SIP jedino treba provesti odluku Ustavnog suda iako, po meni, nema pravnog utemeljenja da je donese. Ne može SIP raditi nadomjestak članka koji je izbrisao Ustavni sud, a koji je jasno kazao na koji način se biraju izaslanici u Dom naroda Parlamenta FBiH i kako se ostvaruje legitimno političko predstavljanje”, objasnila je. U slučaju, pak, da ne bude moguće donijeti odluku, odnosno da ona bude osporena, sljedeća stuba je Ustavni sud BiH. Za izračun mandata nikako ne može biti mjerodavan Ustav Federacije BiH jer se SIP rukovodi Izbornim zakonom. “SIP, i kada dodjeljuje mandate, treba isključivo raditi na usklađivanju Izbornog zakona i Ustava BiH. Ako, pak, netko drugi treba cijeniti što valja primijeniti, onda je to Ustavni sud BiH, a nikako SIP”, objasnila je Krišto.

HDZ 1990. ne odstupa

Čelnik HDZ-a BiH Ilija Cvitanović posve je jasan. “Za nas nema nikakve dvojbe. Izaslanici za Dom naroda moraju biti izabrani po presudi Ustavnoga suda BiH koja znači jasno, legitimno političko zastupanje”, rekao je Cvitanović. HNS BiH zajednički je na posljednjoj sjednici donio odluku i posve se usuglasio oko sljedećih poteza.

Iz Ureda za informiranje američkog Veleposlanstva u BiH istaknuli su kako SIP ima “zakonsku obvezu provesti izborne rezultate, uključujući formiranje Doma naroda FBiH, u skladu s Ustavom FBiH, Izbornim zakonom i relevantnim odlukama Ustavnog suda”. I OHR poziva na uvažavanje Ustava FBiH. Na posljednjoj sjednici SIP-a dominirao je stav da se pri izboru izaslanika za Dom naroda FBiH primijeni popis iz 2013. godine te da se iz svake županije bira po jedan pripadnik iz triju naroda.

Bošnjačke stranke inzistiraju na popisu iz 1991. godine jer se nadaju kako bi tako mogle izabrati šest bošnjačkih Hrvata

Središnje izborno povjerenstvo pronašlo je ‘klimav’ način za donošenje odluke u Izbornom zakonu o usklađivanju mandata

Odluka Ustavnog suda upozorila je da se narušava razmjernost u slučaju da se iz svih županija bira po jedan izaslanik./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Logoraši u Bugojnu traže istinu o 19 nestalih Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Preživjeli logoraši, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga i obiteljima žrtava, obilježili su u utorak 25. godišnjicu zatvaranja logora koji se nalazio u prostorijama nogometnog stadiona u Bugojnu te su izrazili prosvjed što se još uvijek ništa ne zna o sudbini 19 nekada najviših vojnih i političkih dužnosnika u tome srednjobosanskom gradiću, koji su odvedeni i najvjerojatnije ubijeni, dok za te zločine nositelji vlasti iz toga razdoblja nisu odgovarali.

Molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća kod nogometnog stadiona u Bugojnu obilježeno je raspuštanje jednoga od najzloglasnijih logora koje su pripadnici Armije BiH organizirali za hrvatske civile i zarobljene vojnike.

Po podacima hrvatske strane, torturu je kroz ovaj logor prošlo 550 Hrvata, od čega su 294 logoraša provela u njemu punih osam mjeseci. Iz toga logora u nepoznato je odvedeno i likvidirano 19 Hrvata Bugojna, među kojima su i nekadašnji zapovjednici lokalnog Hrvatskog vijeća obrane, šefovi civilne vlasti i političkih struktura.

Marijan Knezović: O nekim se stvarima očito ne smije pričati na većim razinama

U priopćenju upućenom tim povodom, udruženje hrvatskih logoraša iz Bugojnu upozorilo je da su uvjete boravka u logoru Stadion predstavnici Međunarodnog crvenog križa ocijenili gorim od stanja kojeg su zatekli u zloglasnom srpskom logoru Manjača. Dodali su kako dužnosnici koje smatraju odgovornim za njihovo stradanje i danas slobodno hodaju Bugojnom. Ponajprije se to odnosi na ratnog načelnika općine Dževada Mlaću i nekadašnjeg zapovjednika Armije BiH Selmu Cikotića.

“Činjenice da je bošnjačka Armija BiH izvršila agresiju na Hrvate Bugojna, otvorila na desetine logora i ubila preko 200 Hrvata te počinila brojne zločine pod zapovjedništvom Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine Zapad i predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Đevada Mlaće, ne dopiru ni do javnosti ni do pravosuđa”, navodi se u priopćenju hrvatskih logoraša.

Također se navodi da Državno odvjetništvo u BiH više od 10 godina vodi istragu u predmetu Dževad Mlaćo, ali da taj predmet, kojeg vodi tužiteljica Slavica Terzić, godinama tapka u mjestu.
U priopćenju se dodaje kako je do sada bilo dosta lažnih dojava o tijelima nestalih Hrvata Bugojna, što udruženja žrtava doživljavaju novim zločinom.

Sud BiH osudio je bivšeg zapovjednika osiguranja logora bošnjačke Armije BiH Musajba Kukavicu u Bugojnu na četverogodišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad hrvatskim zatočenicima. Uz njega je u odvojenom postupku na sedam godina zatvora osuđen i Senad Dautović, koji je tijekom rata bio zapovjednik logora Iskra u Bugojnu. Još jedan zapovjednik u logoru, Nisvet Gasal, pravomoćno je osuđen na četiri godine zatvora.

(Hina)

 

Bugojnom se i dalje šetaju odgovorni za nestanak i likvidaciju 19 Hrvata i mučenja u logoru ‘Stadion’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Čović, Dodik i Izetbegović usuglasili dokument o koaliranju

Objavljeno

na

Objavio

Lideri tri najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su usuglasili dokument koji bi trebao osigurati načela na kojima će djelovati buduća vladajuća koalicija u toj zemlji, no dogovor o konačnom formiranju vlasti još nisu postigli.

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastali su se u Sarajevu kako bi raspravili sadržaj dokumenta koji definira plan rada buduće koalicije odnosno djelovanja novog Vijeća ministara BiH.

Sva trojica su nakon sastanka novinarima potvrdili kako im je dokument koji je predložila SDA prihvatljiv ali i da još nema konačnog dogovora o tome kako će izgledati buduće Vijeće ministara što sada ovisi o tome kada će Predsjedništvo BiH formalno imenovati mandatara za premijera.

“Predsjedništvo BiH će zasjedati kada sve dogovorimo”, kazao je novinarima Dodik.

Temelj spora oko uspostave vlasti na državnoj razini do sada su bila različita stajališta SDA i SNSD-a o tome hoće li novo Vijeće ministara preuzeti obvezu provedbe reformi bitnih ne samo za nastavak puta ka članstvu u Europskoj uniji nego i prema NATO-u.

Dodik sada tvrdi kako usuglašeni dokument ne spominje NATO ali tvrdi kako je “SDA uporna” kada je riječ o tom pitanju no Izetbegovićeva je interpretacija nešto drugačija pa nije jasno što su se na kraju dogovorili.

“U dokumentu pišu bitne stvari po pitanju ekonomije i svih integracijskih procesa”, kazao je Izetbegović ustvrdivši kako njegova stranka nije “omekšala” svoje stajalište te kako su NATO integracije za BiH u ovom trenutku samo tehničko a ne političko pitanje no ipak nije pojasnio kako je to zapravo riješeno u pregovorima s Dodikom.

“Nemojte nas tjerati da se dalje sudaramo, pustite nas da tu stvar riješimo”, poručio je Izetbegović novinarima koji su na tome inzistirali.

Iztetbegovć je rekao kako je najbitnije da su usuglašena načela djelovanja buduće koalicije a sada preostaje dogovor o raspodjeli ministarstava.

Razgovori o tome, kako je pojasnio, obavit će se narednog tjedna.

“Što se tiče nas (SDA) tiče to može biti gotovo već sutra”, kazao je Izetbegović dodajući kako vjeruje da će sve ipak biti riješeno do 31. ožujka.

Izvjesno je samo da će devet ministarstava u Vijeću ministara biti podijeljeno po etničkom ključu odnosno kako će ga činiti po tri ministra Hrvata, Srbina i Bošnjaka dok bi predsjedatelj trebao biti Zoran Tegeltija kojega je ranije kao svog kandidata nominirao Dodik. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari