Connect with us

Vijesti

HNS: Nema rješenja krize bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH

Objavljeno

-

U Mostaru je danas održana 3. proširena sjednica Predsjedništva HNS-a BiH, na kojoj je bilo riječi o reformskim procesima u funkciji aktualnog-političkoga stanja u BiH, te jednoglasno usvojeni zaključci.

Proširenoj sjednici, pored članova Predsjedništva HNS-a BiH, nazočili su i zastupnici na razini BiH i F BiH iz stranaka HNS-a BiH, županijski predsjednici Vlada i Skupština iz stranaka HNS-a BiH, načelnici općina i predsjednici OV iz stranaka HNS-a BiH, te ministri sa bh. razine iz stranaka HNS-a BiH.

“Institucionalno i teritorijalno rješavanje jednakopravnosti tri bh. konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba – uz puno uvažavanje individualnih, građanskih prava i sloboda svih državljana Bosne i Hercegovine, najznačajnije je i najzahtjevnije pravno-političko pitanje ove zemlje.

Uspješno rješenje navedenog pitanja, prihvatljivo za pripadnike sva tri konstitutivna naroda i za sve građane, nužna je pretpostavka za uspostavu temeljnog društveno-političkog konsenzusa o poželjnosti i legitimnosti bh. državno-pravnog okvira.

Ono predstavlja neophodni preduvjet normalizaciji stanja i napretku u svim oblastima društvenog, ekonomskog i političkog života u BiH, uključujući i međunarodne odnose i procese, prije svega proces primanja u Europsku Uniju i NATO, te odnose sa susjednim državama. Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH ističe kako nema rješenja niti jedne krize u ovoj zemlji bez rješenja hrvatskog pitanja u BiH.

Postojeće ustavno-pravno uređenje ne samo da Hrvatima kao konstitutivnom narodu ne osigurava niti omogućava stvarnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, nego, također, diskriminira i građane koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Pored toga što je ustroj nelogičan i nepravedan, i kao takav izvor stalnih međunacionalnih i društveno-političkih konflikata, on je i glomazan, netransparentan, neupravljiv, skup i neučinkovit. Stoga HNS BiH smatra da je Bosni i Hercegovini potrebna temeljita reforma Ustava, odnosno, novi model institucionalnog i upravno-teritorijalnog uređenja. Rješenja koja se nude imaju biti odraz pregovaračke volje HNS-a BiH;

HNS BiH čestita Republici Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju. Sada kada je Republika Hrvatska za europskim stolom, očekujemo da ona još snažnije prezentira i zastupa hrvatski narod u BiH u njihovim legitimnim interesima”, stoji u priopćenju upućenom od strane Odjela za odnose s javnošću Hrvatskog narodnog sabora.”

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas