Pratite nas

Kronika

HNS-ova direktorica u HEP-u zaposlila sina, kćer, zeta, snahu..

Objavljeno

na

LJILJANA ČULE, članica HNS-a i donedavna direktorica HEP ODS-a, tvrtke kćeri HEP-a, zaposlila je u Hrvatskoj elektroprivredi sina, kćer, snahu i zeta!

ljiljana-cule-hepNepotizam u HEP-u otkriven je nakon što je pozicija direktorice Čule poljuljana zbog skandala u čijem središtu je bio Valter Krizmanić. Njega je upravo Čule postavila za direktora Elektroistre, da bi se na kraju pokazalo da Krizmanić ima lažnu diplomu inženjera elektrotehnike, kao i da je krao struju od HEP-a.

Bio je to, međutim, tek vrh ledenog brijega. Izvori iz HEP-a otkrili su i da je Čule iskoristila svoju poziciju kako bi u ovoj državnoj firmi uhljebila čak četiri člana svoje obitelji. Njen sin Vinko Čule radi u Elektri Zagreb, kćer Ivana Mrkoci zaposlena je u HEP-ovoj firmi Odmor i rekreacija, zet Ivan Mrkoci i snaha Iva Čule zaposleni su u HEP ODS-u.

Ovakav skandal bio je previše čak i za upravu HEP-a. U ponedjeljak je održana sjednica na kojoj je Čule smijenjena s direktorske pozicije. No, nije jasno hoće li Čule i njena rodbina nakon svega ipak zadržati poslove u HEP-u.

Uprava HEP-a jučer poslijepodne odlučila je dati suglasnost Skupštini HEP distribucije, svojoj tvrtki kćeri, za smjenu predsjednice uprave te tvrtke Ljiljane Čule. Od šest članova uprave za smjenu su bili predsjednik Tomislav Šerić te članovi Ivan Matasić i Krunoslav Grgić Bolješić. Ostala tri člana uprave bila su suzdržana, no presudio je glas šefa.

Uprava je, naime, smatra odgovornom zbog sporog reagiranja u slučaju lažne diplome Valtera Krizmanića, direktora Elektroistre. Naime, član uprave HEP-a Ivan Matasić još je neki dan za HTV rekao kako je internom istragom u HEP-u dokazano da Krizmanić ima lažnu diplomu, a da je Čule presporo reagirala.

Krizmanić je, naime, dobio otkaz tek nakon što su se mediji uključili u priču i raspisali o njegovoj lažnoj diplomi, dakle mjesecima nakon što je protiv njega podignuta prijava. Matasić je pak na televiziji bio spustio loptu na zemlju pa je rekao da je pregruba ocjena da je Lj. Čule štitila Krizmanića. Po njegovim riječima – nije se dobro snašla.

Čule je, prema našim informacijama, i zaposlila Krizmanića koji je imao lažnu diplomu sarajevskog fakulteta. Da bi on dobio posao direktora Elektroistre, smijenila je Davora Miškovića, magistra elektrotehnike, koji je godinama radio u sustavu HEP-a.

Osim toga, u HEP-u su, prema našim informacijama, zaposleni sin Vinko Čule i snaha Iva Čule, kći Ivana Mrkoci i zet Ivan Mrkoci! Zaposlenici HEP-a tvrde da su zaposleni na intervenciju same Ljiljane Čule, dakle da je riječ o nepotizmu.

No, u HEP-u to nisu željeli službeno komentirati. Sin Ljiljane Čule, kako doznajemo, radi u Elektri Zagreb, kći u tvrtki HEP odmor i rekreacija, snaha u kadrovskoj službi, a zet u Sektoru za informatiku i telekomunikacije HEP distribucije.

Da gotovo cijele obitelji rade u pojedinim javnim poduzećima u Hrvatskoj nije izoliran slučaj. Takvi su primjeri poznati i u Hrvatskim autocestama, Cestama…

Ljiljana Čule članica je HNS-a, a na funkciju šefice uprave HEP distribucije imenovana je u srpnju 2012. godine.

Inače, mediji imaju potvrdu da su na Krizmanićevoj diplomi potpisani dekan i rektor koji u to vrijeme uopće na sarajevskom fakultetu nisu radili. Protiv Krizmanića kaznenu je prijavu podnijela, pisali su mediji, grupa građana Poreča, a on je sam iz jednog mjesta pokraj Poreča. Pisalo se da je Krizmanić na poziciju došao uz pomoć lokalne politike.

Osim Krizmanića, HEP-ovi sindikalci tvrde da ima još zaposlenih s lažnim diplomama i zato se navodno provjeravaju sve diplome.  (index/VL)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari