Pratite nas

Politika

HNS PREKIDA SA SDP-om?

Objavljeno

na

HNS PREKIDA SA SDP-om!? Vrdoljak i društvo šokirani novim Milanovićevim planom: ‘Ako ne mogu shvatiti da bez HNS-a nemaju šanse dobiti izbore, onda neka idu sami i uvjere se u to!’

 [ad id=”93788″]

Vodstvo HNS-a od članstva ima puni mandat da prekine pregovore sa SDP-om i donese odluku da idemo sami na izbore. Ako u SDP-u ne mogu shvatiti da bez HNS-a nemaju šansu dobiti izbore, onda neka idu sami i uvjere se u to. Ili ćemo ići na izbore na isti način kao i prije sedam mjeseca, dakle s istim brojem HNS-ovih kandidata na listama i njihovim rasporedom, ili od predizborne koalicije nema ništa – riječi su kojima je jutarnjem listu jedan od istaknutijih članova HNS-a prepričao stavove u njihovoj stranci i ljutnju koja je izazvao SDP-ov plan što su im ga dostavili u utorak, a po kojem je skresan broj HNS-ovaca i ponuđene lošije pozicije na listama.

Danas je još jedna runda razgovora, i ako se ne postigne dogovor, onda idemo sami na izbore. Nećemo dozvoliti da se ne respektira naših 86.000 preferencijalnih glasova. i 17 posto svih glasova koji su osvojeni na listama Kukuriku koalicije – rekao je sugovornik za Jutarnji list te napomenuo da predsjednik SDP-a Zoran Milanović mora shvatiti da s Ivanom Vrdoljakom ne razgovara kao sa svojim ministrom u Vladi kojemu je bio nadređen, već kao s predsjednikom stranke. Dodao je i kako na današnje razgovore sa SDP-om pored predsjednika stranke Vrdoljaka i glavnog tajnika Srećka Ferenčaka ide proširena delegacija HNS-a koja će biti ojačana s Matijom Posavcem kao predsjednikom Središnjeg odbora HNS-a, te zamjenikom predsjedika stranke Predragom Štromarom.

Na prošlim izborima HNS je na listama koalicije Hrvatska raste istaknuo 24 kandidata od čega je 7 mjesta bilo takozvanih dobitnih. Uz to su preferencijalnim glasovima dobili još dva mandata. Na ovim izborima očekuje se najmanje takav raspored, a u odnosu na neke HNS-ove kanidate i bolji plasman na listi nego na prošlim izborima. Tako naš sugovornik spominje Anku Mrak Taritaš, ministricu graditeljstva u Milanovićevoj vladi koja je na prošlim izborima ušla u Sabor zahvaljujući preferencijalnim glasovima. I na ovim bi izborima bila kandidatkinja u Drugoj izbornoj jedinici, a HNS zbog njenog uspjeha i popularnosti smatra da treba biti među prvih pet kandidata na listi, dok bi je SDP gurnuo na osmo mjesto.

Naš sugovornik navodi kako je još na prošloj sjednici Središnjeg odobra HNS-a veliki broj članova iznio stav da bi bilo dobro da sami izađu na izbore, kao i da je dogovoreno da se za njih pripremaju kao da idu sami. SDP-u se zamjera pasivnost, što ih uopće nema u javnosti, što još nemaju izborne stožere i ponašaju se kao da će im vlast pasti s neba. – Politika je ozbiljan posao, a HNS u koaliciju unosi veliki kapital. Kada zbrojimo sve preferencijalne glasove, dobili smo ih oko 100.000. Za usporedbu valja reći da je HSS dobio 35.000 glasova. Danas će se ponovo ozbiljno razgovarati i znati će se jesmo li postigli dogovor ilil na ove izbore ide svatko za sebe – kazao je HNS-ovac za jutarnji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ministar Marić: Samo rezultati su ono što je mjerljivo i što bi trebalo gledati kod svakoga od nas

Objavljeno

na

Objavio

Na izvanrednoj sjednici u petak sabor je izglasao povjerenje novim ministrima, ali i dvojici novih potpredsjednika Vlade – Davoru Božinoviću i Zdravku Mariću. Oporba je pritom kao jednu od glavnih zamjerki navela nejasne razloge rekonstrukcije.

Ministar financija i novi potpredsjednik Vlade Zdravko Marić komentirao je njihove kritike za N1

– Naravno da se uvijek propituju dodatni elementi, ali njegovo je pravo kao predsjednika Vlade, koji je najodgovornija osoba ne samo u Vladi nego i u državi, da pokrene i poduzme određene aktivnosti – poručio je Marić.

Osvrnuo se i na nagađanja da je premijer Andrej Plenković preuzimanje nove funkcije uvjetovao Marićevim ulaskom u stranku. Kazao je da u HDZ neće ući, ali da je zahvalan jer su mu ukazali povjerenje.

Nekoliko puta smo imali i takve vrste razgovora, ali ono što on i ja razgovaramo su prije svega ekonomske i financijske teme. Znate i sami da premijer jako velik naglasak stavlja na ekonomska pitanja i u našem programu i on kao premijer na tome stalno inzistira, kako još jače pokrenuti hrvatsko gospodarstvo jer nam je to jedan od osnovnih prioriteta.

Kratki odgovor na to pitanje – moja odluka je bila da, ako mogu pomoći u ovakvom kapacitetu, ja sam s tim suglasan i tako sam povjerenje dobio.

Dodao je i da činjenica da najveća hrvatska stranka daje povjerenje jednom čovjeku koji nije njezin član da obnaša funkciju ministra svjedoči da iskaznica HDZ-a nije uvijet za dolazak na važne pozicije.

Samo rezultati su ono što je mjerljivo i što bi trebalo gledati kod svakoga od nas – smatra Marić. Kazao je i da je vizija i provedba programa Vlade bio osnovni kriterij po kojem su izabrani novi ministri.

Ali svakome se nađe zamjerka. Koja je osnovna zamjerka meni? To što sam radio u Agrokoru. Radio sam u Agrokoru kao najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj i šire u regiji.

I s Todorićem i s poduzetnikom Jollyjem imao sam dobar odnos i ne vidim razlog da to skrivam ili bježim od toga. Ali ključno je li taj odnos vodio prema nečemu što sam napravio, a nisam smio. Odgovorno tvrdim da nisam – zaključio je Marić.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Stier i Milošević idu zajedno u utrku za novog šefa HDZ-a?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Iako je premijer i šef HDZ-a svoju praktički novu Vladu sastavio s većinom od 82 zastupnika, što je šest ruku više od apsolutne većine, to ne znači da je njegova unutarstranačka oporba objesila kopačke o klin i odustala od preuzimanja HDZ-a, ali na redovnim stranačkim izborima koji su za nešto manje od godinu dana, piše u nedjelju Večernji list.

Štoviše, na relaciji Davor Ivo Stier – Domagoj Ivan Milošević vode se intenzivni razgovori u smjeru timskog nastupa na izborima za predsjednika HDZ-a, a razgovara se, doznaje dnevnik, i s Mirom Kovačem.

Razgovori između Stiera, glavnog Plenkovićeva izazivača, i Miloševića odmakli su dalje nego oni s Kovačem, no Plenkovićeva oporba u HDZ-u svjesna je potrebe ujedinjavanja kako se glasovi u izbornom procesu ne bi rasipali.

I dok je Stierova politika za novi HDZ politika ujedinjavanja, Miro Kovač izazvao je velike reakcije izjavom da je potrebna rekonstrukcija HDZ-a za pobjedu na parlamentarnim izborima jer ju je plasirao u petak na dan izglasavanja sedmero novih ministara Plenkovićeve Vlade. Odmah mu je uzvratio i sam Plenković rekavši da je HDZ-u potrebna konsolidacija, a “vidjet ćemo tko će biti glavni u toj igri”, podsjeća Večernji.

Žešći je bio glavni tajnik Jandroković koji je poručio da se to tako ne radi i da se Kovač kritikom na dan kada se HDZ-ova Vlada nosi s oporbom zbog imenovanja novih ministara diskvalificirao za funkciju predsjednika HDZ-a. Jandroković mu je prigovorio da je osobne interese stavio ispred stranačkih.

U krugu Plenkovićevih oponenata poručuju da je Kovačeva izjava dobra i pogođena, ali poslana u sasvim krivom trenutku, kada je Vladi bila potrebna podrška, piše Večernji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari