Pratite nas

Reagiranja

HNS prekinuo sve kontakte s portalom Index.hr

Objavljeno

na

Hrvatski nogometni savez ovim putem obavještava Hrvatsko novinarsko društvo, predstavnike medija i hrvatsku javnost kako do daljnjega neće surađivati s portalom Index.hr.

[ad id=”68099″]

Novinarima i fotoreporterima portala Index.hr bit će zabranjen dolazak na utakmice hrvatskih reprezentacija, konferencije za medije kao i sve druge aktivnosti Saveza, a svi njihovi upiti i pozivi ostat će bez odgovora.

Iako je zabrana prilaska posljednja akcija koju bismo željeli primijeniti, zlonamjerna, jednostrana, nekorektna i pokvarena propagandna kampanja koju spomenuti portal provodi posljednjih dana ne ostavlja druge opcije.

Konstruktivna kritika je dobrodošla. Pljuvačka kritika može se podnijeti. No, poziv na “bojkot” reprezentacije? Poziv na “bojkot” reprezentativaca? Poziv navijačima da nagovaraju igrače protiv HRVATSKE reprezentacije?

Pozivamo i svakog člana hrvatske nogometne obitelji, igrače, klubove i sve djelatnike da ne surađuju s portalom koji za cilj ima zatrovati sve odnose u i oko hrvatskog nogometa.

Hrvatski nogometni savez na svojoj strani ima rezultate, uspjehe i argumente. Može se pohvaliti sjajnom reprezentacijom, vrhunskim reprezentativcima, uspjesima mladih i malonogometnih selekcija. Liga nikada nije bolje kotirala na Uefinim ljestvicama, a nakon pobjede hrvatskog prvaka protiv Arsenala, blizu smo i drugog kluba u Ligi prvaka. Savez posluje pozitivno usprkos ignoriranju sporta od strane države, skrbi o 1.600 klubova i 140.000 nogometaš(ic)a. Brojni uspješni projekti potvrđuju kvalitetu rada Saveza koji je i Uefi i drugim nogometnim savezima primjer za izvrsnost u rangu srednje velikih nogometnih saveza.

Sve to usprkos maćehinskom odnosu države prema sportu općenito, a posebno prema nogometu i njegovim problemima – infrastrukturi, financijama i huliganstvu.

I dok je Hrvatski nogometni savez za svoj rad redovito “češljan” od svih državnih inspekcija, pitanje je koliko bi “čisti” bili vlasnik i novinari Indexa kada bi netko analizirao njihov rad i Kodeks časti hrvatskih novinara.

Primjerice, “novinar je dužan poštovati etiku javne riječi i kulturu dijaloga, te uvažavati čast, ugled i dostojanstvo osoba ili skupina s kojima polemizira.” Ili, “Novinar treba izbjegavati i sve druge situacije koje mogu stvoriti dojam o njegovoj pristranosti”

Hrvatski nogometni savez, nažalost, nema instrumente kojima bi se mogao boriti protiv svakodnevnog trovanja javnosti od strane dijela medija. Prćija, sprdačina, lakrdija, mafija, cirkus i nezaobilazna močvara, sve to možemo čuti od raznoraznih pojedinaca koji najmanje veze imaju s nogometom.

Od pojedinaca koji niknu kao gljive poslije kiše nakon nekog poraza, i koje novi hrvatski izbornik muči više od stanja gospodarstva, obrazovanja, kulture, industrije ili drugih područja u kojima Hrvatska nije ni izbliza konkurentna kao u nogometu. Od pojedinaca koji popularnost nogometa koriste u predizborne svrhe.

Živimo u zemlji gdje nije važno što o izborniku misli struka (koja se, izuzev Ćire Blaževića, izrazila vrlo pohvalno o Anti Čačiću) već što misle odabrani forumaši ili “fejsbukovci”.

Index.hr svoje je novinarske standarde već odavno postavio objavom raznoraznih senzacionalnih, a neistinitih vijesti, i od tada se trudi držati te razine. Poziv na “bojkot” reprezentacije novi je pokušaj da se jeftinim senzacionalizmom osvajaju simpatije javnosti, “lajkovi” i imidž neustrašivog medija koji može sve što drugi “ne smiju”. A to je, pretpostavljamo, pridržavanje novinarske etike.

“Bojkot” reprezentacije?

Dragi novinari Indexa, slobodno nas “bojkotirajte”. Hrvatski nogomet sigurno će preživjeti bez vašeg “ozbiljnog” novinarstva, o čijem radu najbolje govore komentari čitatelja ispod vaših “stručnih komentara” i analiza.

Pitanje je jedino – može li Index bez hrvatskog nogometa? Jednom su pokušali bojkotirati Prvu ligu, pa nisu uspjeli.

Jer hrvatski nogomet, hrvatska reprezentacija i hrvatski reprezentativci uvijek će imati podršku vjernih navijača, ma koliko se neki trudili i nogomet spustiti na niske grane, kao što se dogodilo s brojnim drugim segmentima društva.

Zbog toga i ovom prigodom pozivamo hrvatsku nogometnu javnost da se ujedini uoči ključnih reprezentativnih ispita kao toliko puta do sada, kako bi hrvatska reprezentacija došla tamo gdje je svi – ili skoro svi – želimo vidjeti. U Francusku.

Svim hrvatskim sportskim savezima, reprezentacijama i sportašima, za koje znamo koliko truda, znanja i sposobnosti moraju uložiti za svaki uspjeh poručujemo – nemojmo dopustiti da nam atmosferu oko sporta kvare ovakvi novinari. Recimo zajedno „NE“ senzacionalizmu, trivijalnostima, obezvrjeđivanju uspjeha i napuhavanju neuspjeha.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

VIDEO – Poslušajte snimku i morbidni poziv sutkinje da otac poginulih ratnih heroja tuguje u tišini

Objavljeno

na

Objavio

Marijan Živković je otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog na jučerašnji dan 1991. u Vukovaru.

Nakon što su hrvatske vlasti 2013. godine protivno članku 8 Ustavnog zakona o pravima etničkih manjina nasilno, pod okriljem noći postavile ćirilične ploče u Vukovaru, g. Marijan Živković je jedan od onih koji su reagirali na to kršenje Ustavnog zakona. Nedugo nakon toga optužen je zbog razbijanja protuustavno postavljene ćirilične ploče. 2016. godine prvostupanjskom presudom oslobođen je krivnje. Međutim, DORH se tada žalio, predmet je prebačen na sud u Puli koji je prihvatio žalbu DORHa i cijeli postupak vratio na početak. G. Živkoviću se ponovno sudi.

Što rade hrvatske vlasti? U Hrvatskoj mu se sudi sada već šestu godinu za redom. Njegov i novac nas ostalih hrvatskih poreznih obveznika troši se na dugogodišnje sudske progone čovjeka od 80 godina jer je razbio ploču nominalne vrijednosti par stotina kuna koja je protuzakonito i protuustavno postavljena.

Na jučerašnjem Okruglom stolu „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar” Građanske inicijative Ivo Pilar i Milan Šufflay, Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar, HVIDRA Zagreb, i drugi, uputili su DORH-u zahtjev za povlačenjem nakaradne tužbe i zaustavljanjem suludog sudskog progona Marijana Živkovića jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak.

Na današnjem suđenju gospodin Marijan je rekao da nikakva olakšanja ne traži. Sutkinja ga je pozivala na red rekavši mu da ne bude patetičan i da za svojim sinovima žali u tišini. Poslušajte snimku i morbidni poziv sutkinje da otac poginulih ratnih heroja tuguje u tišini…

Svaka uređena država bi g. Marijana koji je 1991. u obrani Hrvatske od srpske, crnogorske i agresije JNA izgubio dva sina i koji se 2013. suprotstavio kršenju Ustavnog zakona – svaka uređena država bi ga proglasila Ocem Nacije.

Karolina Vidović Krišto

U znak potpore Živkoviću došli branitelji i gradonačelnik Vukovara

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

HDZ: Rekordne turističke brojke razotkrile sav jad & jal predsjednika SDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Sve donedavno vrli je Bernardić tvrdio da je turizam ove godine „propao“, „podbacio“ „krahirao“… Njegovu malicioznost, zavist, nekompetentnost i sklonost lupetanju najbolje oslikavaju najnoviji podaci – RH u 8 mjeseci 2019. bilježi rast dolazaka od 5% (800.000 turista više) i rast noćenja od 2% (1.5 milijun više) nego u istom razdoblju prošle godine – koja je, ne zaboravimo, bila rekordna, povijesna.

Trendovi su pozitivni i kad se gledaju financijski rezultati: u djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića ukupni promet iznosi 20.6 milijardi kuna, što je porast od 8% ili za čak 1.6 mlrd. kn.

Posebno raduje što je ovom rastu znatno pridonio i zamah kontinentalnog turizma.

No čemu se uopće čuditi jednom Bernardiću? Što očekivati od tipa koji za turističke rekorde tvrdi da su „propast“, a za 100.000 radnih mjesta više nego na kraju mandata SDP-ove vlade da su „ekonomski slom“?

I koji nema snage čak ni kurtoazno čestitati našoj Vladi i Dubravki Šuici na imenovanju za potpredsjednicu EK, velikom uspjehu za cijelu Hrvatsku, ali istodobno tvrdi da će Zoran Milanović, koji nas je zbog Lex Perković posvađao s pola svijeta, „vratiti ugled zemlji“. Loš, zao, Bernardić, komentirali su iz HDZ-a.

Hrvatska bilježi najbolju sezonu ikad; stiglo 800.000 gostiju više nego lani

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari