Connect with us

HNS se institucionalizira, sjedište će biti u hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru

Published

on

Sjedište Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u BiH dugo se vremena fizički nalazilo u samoj središnjici HDZ-a BiH, što je kod nekolicine stranaka, ali i političkih oponenata, izazivalo različite negativne komentare oko toga da se radi o instituciji koja i na taj način pripada ovoj stranci. Kako bi se počela i pojavno mijenjati percepcija tog odnosa unutar HNS-a, sjedište bi uskoro trebalo preseliti u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

1_hns1To je tek prvi korak k institucionaliziranju rada ove nadstranačke institucije koja je zamišljena kao institucija koja bi trebala oblikovati nacionalnu politiku kod Hrvata.

Doznaje se da bi se u zgradi Kosače trebali smjestiti Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora te imati zaposlenike koji će profesionalno raditi svoj posao i na taj način započeti realizirati smjernice koje su im dane kroz više dokumenata koje su usvojila najviša tijela ove institucije.
Hrvatski narodni sabor i njegova tijela, prije svega Glavno vijeće koje je zamišljeno kao svojevrsna vlada u sjeni, bi trebali davati smjernice za donošenje odluka, predlaganje zakona i izmjene propisa koji izravno utječu na život kako općina i županija, tako i entitetskih, odnosno državnih vlasti. Dosadašnji rad institucija Hrvatskog narodnog sabora nije do kraja opravdao razlog svog postojanja, ako se isključi rad na najvišoj razini ove institucije.

Naime, osim Predsjedništva i Glavnog vijeća, brojni odjeli nisu ni zaživjeli, što je djelomično potkopalo očekivanja od ove institucije.

Posebno je to važno sada kada se pokušava oslabiti rad i utjecaj Hrvatskog narodnog sabora uoči predstojećih općih izbora. HNS je ključan što se Zagreb prema Hrvatima u BiH postavio na jedinstven način i sa značajnom potporom u obrani, ali i u artikuliranju stajališta.

HNS je postao i faktor prepoznavanja kod međunarodne zajednice, no istina je i da ga jedan dio doživljava problemom jer se nije moglo manipulirati hrvatskim legitimitetom kao što je to bio slučaj s aktualnom platformaškom Vladom.

I zbog unutarnjih odnosa, prije svega u HDZ-u 1990., i u HDZ-u BiH došlo je do razmimoilaženja stajališta o budućnosti HNS-a.

ZoranKrešić/vl

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari