Connect with us

BiH

HNS: Zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri

Objavljeno

-

(hnsbih.ba)

Predsjednici svih 12 stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uputili su danas pismo javnosti i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice u kojem ističu kako ovih dana svjedočimo “iznimno agresivnoj i duboko zabrinjavajućoj retorici bošnjačkog političkog vodstva povodom najava Ureda visokoga predstavnika (OHR) o izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona”.

-Očekujemo kako će se provesti Odluka Ustavnog suda BiH U-23/14 i time zaustaviti grubo kršenje osnovnih načela demokracije i vladavine prava. Sustav pariteta i podjele vlasti između predstavnika konstitutivnih naroda i svih drugih građana u skladu s Washingtonskim sporazumom i Daytonskim sporazumom temelj su političke stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Držimo kako je sloboda govora temeljno ljudsko i demokratsko pravo svakog pojedinca. Međutim, zabrinuti smo zbog alarmantne količine ekstremizma i govora mržnje koju šire pojedini bošnjački politički lideri, dobro uigrane skupine na društvenim mrežama, ali nažalost i predstavnici pojedinih medija. Pozivi na nasilne prosvjede i sukobe ne smiju se tolerirati. Izražavamo zabrinutost zbog mogućih nasilnih izgreda, pogotovo znajući za sve učestalije napade na hrvatske povratnike i njihove simbole u Srednjoj Bosni te drugim miješanim područjima.

Militarističke izjave poništavaju sav dosadašnji napredak u promociji demokracije te izgradnji mira i države Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih konstitutivnih naroda, manjina i svih građana.

S različitim vrstama prijetnji i incidenata suočavamo se već godinama. Shodno, smatramo kako je došlo vrijeme za oštro osuđivanje govora mržnje kojeg doživljavaju pripadnici hrvatskog konstitutivnog naroda i politički dužnosnici posljednjih tjedana.

Naime, govor mržnje i postojeće prijetnje su eksplicitne i javne te su usmjerene i prema međunarodnoj zajednici, čije se djelovanje očito želi obeshrabriti s ciljem nastavka političke dominacije predstavnika većinskog bošnjačkog konstitutivnog naroda na štetu malobrojnijih i manjinskih zajednica u Bosni i Hercegovini, čime bi se u konačnici ukinula višenacionalna raznolikost BiH.

Vjerujemo kako dijelite s nama viziju Bosne i Hercegovine kao uspješne države, buduće članice Europske unije, države jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, po uzoru na moderne europske države s federalnim uređenjima. Kao u pojedinim europskim državama, načela podjele vlasti i paritet su instrumenti koji jamče zajedništvo, koheziju i pretpostavke su jedinstvenog djelovanja u ostvarenju zajedničkih ciljeva i prosperiteta u interesu građana BiH.

Nažalost, takva je vizija Bosne i Hercegovine jasno ugrožena. Bojkotiranjem izmjena izbornog zakonodavstva i prijetnjama sigurnosti, danas se više nego ikad otvoreno u javnosti dokazuje da su ugrožena budućnost, politička i građanska prava Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Isto se odnosi i na sve manjinske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojima se ne dozvoljava ravnopravno sudjelovanje u političkom životu.

Osobito zabrinjava da su stranke i pojedinci koji samodeklarativno štite tzv. građanska prava najglasnije u otvorenom pozivu na nasilje i protivustavno ponašanje na dnevnoj osnovi. Dojam koji se stiče se već pokazuje kao istinit – njihova namjera je otimanje ustavom zajamčenih mjesta koja pripadaju hrvatskom konstitutivnom narodu i ostalima u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Taj model se odvija po uzoru na uzurpacije u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje nam prijete i ovaj put.

Nasuprot tome, smatramo kako svi politički sustavi bi trebali uzeti u obzir političke zahtjeve svih naroda i biti izraz općeg konsenzusa u podijeljenim društvima kao što je Bosna i Hercegovina. Hegemonija, govor mržnje i nasilje ne smije imati mjesto u dnevnoj politici.

Na kraju, vjerujemo kako možemo računati na suradnju sa svim ključnim akterima međunarodne zajednice s ciljem smanjenja tenzija, sprječavanja nasilja, zaštite od neustavnog unitarističkog hegemonizma i militantnog nacionalizma koji uznemirava javnost, produbljuje međuetničke podjele i ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine, zaključuje se u pismu koke potpisuju predsjednici svih stranaka koje su članice HNS-a.

(hnsbih.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas