Connect with us

Herceg Bosna

HNŽ i ZHŽ ukinuli odluku o zabrani kretanja između gradova i općina

Objavljeno

-

Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) donio je odluku o stavljanju izvan snage zapovijedi koja se odnosi na zabranu kretanja građana izvan mjesta prebivališta.

Istaknuto je kako je ta zapovijed, prema mišljenju medicinske struke, ali i pokazateljima na terenu, polučila značajne rezultate. Mišljenje je zdravstvene struke kako se, uz poštivanje ostalih zapovijedi i mjera, ona može staviti izvan snage, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Iz Stožera su pozvali građane da na isti način, kao i do sada, dosljedno i odgovorno poštuju sve zapovijedi koje su i dalje na snazi kako bi se dodatno poboljšalo epidemiološko stanje u HNŽ-u što je preduvjete za daljnje ublažavanje restriktivnih mjera donesenih u cilju suzbijanja epidemije covid-19.

I Stožer CZ ŽZH donio je Odluku o stavljanju izvan snage “Zapovijedi o zabrani napuštanja mjesta prebivališta u Županiji Zapadnohercegovačkoj” kao rezultat poboljšanja epidemiološke situacije. Stožer će nastaviti pratiti razvoj epidemiološke situacije i donositi odluke sukladno razvoju situacije.

I dalje ostaju na snazi mjere zabrane kretanja osobama starijima od 65 godina i mlađima od 18 godina.

U narednim danima dodatno će se postrožit kontrola osoba koje se nalaze u samoizolaciji i kontrola zabrane kretanja građana od 20 do 5 sati.

Popuštanje mjera moguće sljedeći tjedan

Član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez govorio je na današnjoj pres-konferenciji o mogućem popuštanju mjera, te naveo kako bi to moglo biti već od sljedećeg tjedna.

Čerkez je iznio i podatke o novooboljelim na području Federacije Bosne i Hercegovine, te je istaknuo kako je u protekla 24 sata testirano 779 građana, od kojih je 14 pozitivnih na korona virus.

Tako je u FBiH sada ukupno 784 osoba pozitivno na korona virus. Ukupno je urađeno 11.975 testiranja. Kad je riječ o oboljelim, 54 posto su žene a 46 posto su muškarci, prenosi N1.

“Najveći broj zaraženij je na području Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno 230 osoba, u Sarajevskoj županiji 108, Zeničko-dobojskoj 107, Unsko-sanskoj 76, Srednjobosanskoj 38, Bosansko-podrinjskoj 20 i u Posavskoj 3. Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, 61 je hospitaliziran, 7 je na respiratorima i jako je važan i podatak koji nas čini optimističnima kako je 169 osoba koji su oporavljeni. U protkela 24 sata njih je 26. Broj oporavljenih raste”, kazao je Čerkez.

S obzirom da nema povećanja oboljelih, Čerkez je naveo kako je to dobra osnova za popuštanje određenih mjera tokom naredne sedmice.

“U narednom razdoblju, odnosno početkom sljedećeg tjedna na osnovu naših preporuka očekujemo da i Krizni stožer civilne zaštite prihvati mjere predložene, a to su mjere prvenstveno mogućnost izlaska osoba preko 65 godina i djece. Kad su u pitanju prvosvibanjski praznici, molim građane da ih provedemo ne na roštiljima nego pod punom osobnom zaštitom kako ne bi dovodili sve ovo što je do sada urađeno u ponovni rizik. Svi naši sugrađani moraju biti svjesni da ne govorimo o eliminaciji većine mjera. Ako omogućimo izlazak, morat će biti distanca, morat će se nositi maske, rukavice, a i dalje će važiti preporuka osobne higijene, posebno pranja ruka”, naglasio je Čerkez.

“Mjere će se ukidati sukcesivno, pratit ćemo što se događa. Molim stranovništvo na strpljenje, prvenstveno da se ne vode s mjerama koje su u regiji, odnosno o popuštanju mjera ako se dogode prije nego kod nas, jer je BiH prvi slučaj bio 9. ožujka, prema tome moramo biti vrlo oprezni”, istaknuo je.

Također je rekao kako postepeno vraćanje normalizaciji života ne znači vraćanje “normalnom životu”, nego životu koji bi trebao biti pun opreza i kojem bi svi morali doprinijeti kao društvo da situacija ostane ovakva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari