Pratite nas

Hrvatska

Hobotnica starih struktura

Objavljeno

na

Ovaj tekst je objavljen 2009. ali je više nego  aktualan i danas :

“Komunistički kapitalizam ustanovljen je pretvorbom komunista u kapitaliste i borce za ljudska prava
Tijekom haaškoga svjedočenja Žarka Puhovskog, svjedoka, dakako, Tužiteljstva, doznalo se i to da su aktivisti Hrvatskog helsinškog odbora radili ilegalno: “Pilsel i ilegalno iskapao leševe” (Večernji list, 18. veljače). Suočen sa službenom policijskom zabilješkom u kojoj je konstatirano da su u ožujku 1996. aktivisti HHO-a (Carlos Zvonimir, pseudonim za Dragu Pilsela, J. Mrkalj, B. Munjin i drugi) zatečeni pri ilegalnoj ekshumaciji dvaju leševa, Puhovski je odgovorio kako je to učinjeno iz “humanitarnih razloga” (sic!). Zašto službe nisu podigle kaznenu prijavu protiv “aktivista” čije švrljanje po mrtvacima graniči s horor filmovima o vampirima? Sucu Orieu bilo je čudno i to da je “spaljeno” čak 5.000 kuća više no što ih je ukupno bilo 1991. Na to je svjedok Puhovski kazao kako broj od 22.000 spaljenih kuća u Oluji nije baš točan.

Zarko-Puhovski1302Svjedočenje Puhovskoga pokazalo je kako je HHO skup amatera visokopolitiziranih “aktivista” propale koncepcije jugoslavenskih unitarista. Tu leži i motiv i cilj njihova djelovanja. Propali su na prvim demokratskim izborima, Jugoslavija im se raspala, ali struktura je ostala. Jedan od krakova hobotnice jugoslavenske unitarističke koncepcije jest i HHO, isprva financiran inozemnim donacijama strateškog im partnera Sorosa, koji je i u Hrvatskoj obnovio demokratski poražene komunističke strukture sklone jugoslavenskoj koncepciji. Stoga se treba zapitati, kako to da je taj i takav HHO, koji je ne samo fabricirao agitpodatke, nego i ilegalno iskapao mrtvace, postao nezaobilazni čimbenik hrvatskoga društva čije se slovo citira u svim sredstvima javnog priopćavanja, čija su mišljenja važnija od saborskih deklaracija i čija su djelovanja iznad zakona.

Sad kad je djelovanje HHO-a na području Oluje uime “ljudskih prava” i “humanitarnih razloga” puklo kao balon od sapunice, jer je suočeno s odlično pripremljenom obranom optuženih generala, hrvatske bi ustanove i službe trebale prenijeti iz haaške sudnice na domaći pravni i kazneni teren sve ono što se godinama iz HHO-a u Hrvatskoj nametalo kao istina, a zapravo su bile proizvoljna mišljenja i neprovjerene konstrukcije amatera, jučer prikopčanih na strane “donacije” a danas na proračun grbače hrvatskog naroda. S postojećom nomenklaturom nije realno očekivati da HHO pred domaćim ustanovama preuzme odgovornost i dokaže nevinost za više od jednog desetljeća sustavno plasiranih poluistina i glasina u javni prostor. Sve s ciljem ne bi li se Hrvatsku gurnulo u živo blato i onemogućilo joj normalan razvitak. Nije samo područje “zaštite ljudskih prava” okupirano starim strukturama, slično je i na drugim područjima.

Skrećem pozornost na izvrstan informativni članak Roberta Bajrušija (Nacional, 3. veljače 2009.) pod naslovom Sekretari SKOJ-a u boljoj budućnosti.

Nove karijere bivših partijaca”.

Citiram: “Vlado Matijašić, danas direktor korporacije Deutz-Fahr Grupe za istočnu Europu; Neven Vranković, član Uprave i potpredsjednik za korporativne aktivnosti Atlantic Grupe; Kamilo Antolović i Igor Šišara vlasnici marketinške agencije KK-Promotion; Nikica Gabrić, vlasnik privatne oftalmološke ordinacije Svjetlost; te Goran Radman, jedan od vodećih hrvatskih poduzetnika i donedavno suradnik Billa Gatesa”. Bajruši navodi i druge danas uspješne “omladinske rukovodioce”: Stipe Orešković, Darinko Kosor, Ranko Ostojić, Vlaho Bogišić, Ivan Drpić, Jurica Malčić, Ivo Jelušić, Željko Potočnjak, Ivan Matija, Miroslav Puž, Ivo Družić, Ranko Četković, Dražen Nikolić, Milan Stojanović, Antun Vujić, Boris Šprem, Gordana Sobol.

Bezbolna pretvorba komunista u kapitaliste, zapravo je nagrada komunističkim strukturama zato što su širom otvorili vrata neutaživim apetitima “strateškim partnerima. Oni su točno primijetili kako se u postkomunističkim državama može lako okupirati najprofitabilnije sektore oslanjajući se na komunističke strukture.

Ako sekretari Saveza komunističke omladine Jugoslavije danas slove kao najbolji gospodarstvenici, ako svjedoci partijskih tužiteljstava danas svjedoče protiv hrvatskih osloboditeljskih akcija, ako bivši sizovci drmaju cijelim sektorima, ako su bivši urednici partijskih novina danas vlasnici najvećih novinskih kuća, itd. – onda možemo kazati kako smo u komunističkom kapitalizmu.

Iz tog su tipa kapitalizma izbačeni isti oni koji su bili isključeni iz “samoupravnog socijalističkog razvoja”: hrvatski seljak i ribar, radnik, izvandomovinstvo, “malo i srednje poduzetništvo”, obrtnici, umirovljenici, štediše, branitelji (postali su “narodni neprijatelji”!), proizvodnja i izvoz. Osim partije, grabeži i strateških partnera, preostao je goli narod koji i na početku 21. stoljeća čeka svog Matiju Gupca, bana Jelačića, Antu Gotovinu.

Hrvatsko slovo, 27. veljače 2009.

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Hrvatska

Hrvatskoj zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska će 16. listopada dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengensku zonu, ekskluzivno doznaje Večernji list u Bruxellesu.

Prema upućenim izvorima, ta je odluka predviđena za usvajanje na kolegiju europskih povjerenika upravo tog datuma, jednoj od posljednjih sjednica na kojoj se donose odluke prije smjene na čelu Komisije.

Izvjestitelj bi trebao biti Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Junckerove Komisije i budući izvršni potpredsjednik u timu Ursule von der Leyen, koja preuzima dužnost 1. studenog.

Nacrt Komisijine odluke već je napisan i pozitivan je za Hrvatsku, što znači da će do kraja Junckerova mandata Hrvatska proći tehničku evaluaciju i dobiti preporuku Komisije za ulazak u Schengensku zonu, nakon čega sama odluka o ulasku ovisi o Vijeću EU, odnosno jednoglasnoj potpori država članica, javlja vecernji.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

U Vukovaru obilježena 28. obljetnica osnutka 204. brigade

Objavljeno

na

Objavio

Polaganjem vijenaca kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom za poginule u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom akademijom u ponedjeljak je obilježena 28. obljetnica osnutka 204. vukovarske brigade, postrojbe koja je branila Vukovar i kroz koju su prošla 5493 branitelja.

“Iako je svaka četvrt u Vukovaru imala organiziranu obranu od srpske agresije i srpskih paravojnih postrojba, bilo je nužno formirati brigadu koja će uvezati sustav obrane grada”, objasnio je razloge osnutka 204. brigade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je u ime Vlade bio na obilježavanju obljetnice te ratne postrojbe čijih je, kako je rekao, više od 900 pripadnika dalo život u obrani Vukovara.

Nakon okupacije Vukovara gotovo svi pripadnici te brigade su zarobljeni i odvedeni u srpske koncentracijske logore, gdje su preživjeli pakao, podsjetio je.

“Sve to ostavilo je velike posljedice za zdravlje branitelja i zato je važno biti danas s njima i biti ovdje u Vukovaru i iskazati im zahvalu i poštovanje”, rekao je Medved.

Zamjenik vukovarskoga gradonačelnika Marijan Pavliček je rekao kako je riječ je o brigadi koja je proizašla iz običnoga hrvatskoga puka, koju su popunjavali civili koji su se u samo nekoliko tjedana pretvorili u prave ratnike i pokazali kako se brani Domovina. “To je brigada koja je slomila kičmu velikosrpskome agresoru upravo ovdje u Vukovaru i time doprinijela krajnjoj pobjedi Hrvatske vojske 1995. godine vojno-redarstvenom akcijom Olujom”, istaknuo je Pavliček.

“Dolazimo dati pijetet svim našim poginulima, nestalim i umrlim suborcima i ne smijemo dopustiti zaboravu da nam taj pijetet i sjećanja oduzme”, poručio je izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, ističući da mladi naraštaji u Hrvatskoj trebaju više znati o Domovinskom ratu i hrabrom otporu hrvatskih branitelja.

Tijekom svečane akademije u Hrvatskome domu pretpremijerno je prikazan film Jakova Sedlara “3069” koji govori o suicidu među braniteljskom populacijom, a bio je nazočan i predsjednički kandidat Miroslav Škoro. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari