Pratite nas

Hoće li BiH dobiti izvanredne izbore, a dužnosnici ostati bez naknada?

Objavljeno

na

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zakazana je za sutra, a pred zastupnicima je obiman dnevni red.

Jedna od točaka je zahtjev zastupnika Mladena Bosića (SDS) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Ograničeno raspolaganje proračunskim novcem

Razmatranje ovog zakona Klub SDS-a tražio je i na prethodnoj sjednici, ali to nije uvršteno u dnevni red sjednice jer je na dnevnom redu već bio prijedlog SDP-a BiH za izmjene ovog zakona.

Izmjene koje je predložio SDS predviđaju održavanje prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika od četiri godine, a također bio bi omogućen fleksibilniji pristup u pogledu zakazivanja izbora, omogućio bi samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu.

Na dnevnom redu je i zahtjev zastupnika Nike Lozančića iz HDZ-a BiH za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u BiH po hitnom postupku koji, između ostalog, predviđa ograničeno raspolaganje proračunskim novcem u svim institucijama vlasti, na svim razinama u BiH, uvodi restrikciju i u sudsku vlast, u javna poduzeća, ustanove i izvanproračunske fondove, radi smanjenja javne potrošnje, dajući doprinos mjerama štednje.

Ukidanje naknade za posjete obitelji

Također, zakonsko rješenje ograničio bi osnovnu plaću najviših dužnosnika u bh. institucijama na maksimalno četiri i pol prosječne isplaćene u BiH, neto plaća najviših dužnosnika u RS-u i FBiH ne bi smjela biti veća od četiri prosječne, najviši županijski dužnosnici imali bi osnovnu plaću ne veću od 3,5 prosječne plaće, u Brčko Distriktu bi bila 3,3 prosječne, a u općinama i gradovima tri prosječne plaće.

Neke od predloženih restrikcija su ograničena cijena i korištenje vozila, ukidanje naknada za povjerenstva, ukidanje naknade za posjete obitelji, ukidanje plaćanja ugovora o djelu i radu, smanjenje paušala, 1.000 KM maksimalno mjesečno za reprezentaciju, 150 KM mjesečni limit za mobitel te 20 KM po kvadratu najviša cijena zakupa stana.

Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine predložio je zastupnik SNSD-a Milorad Živković, a zastupnici će ga sutra razmatrati u drugom čitanju.

Predsjedništvu najviše plaće

Ove izmjene odnose se na plaće članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH i najveću plaću bi imali članovi Predsjedništva i to 3,3 prosječne isplaćene u državi.

Vijeće ministara BiH predložilo je razmatranje zakona o graničnoj kontroli, o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine te o elektronskom dokumentu, o čemu bi se također zastupnici sutra trebali izjasniti.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja o radu institucija BiH te povjerenstava ovog doma.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SDA traži prekid gradnje Pelješkog mosta

Objavljeno

na

Objavio

Glavni odbor vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini u subotu je usvojio zaključak kojim od Hrvatske traži da prekine sve aktivnosti na gradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica kao i da revidira sklapanje ugovora s Republikom Srpskom o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac novinarima je nakon sjednice tog tijela u Sarajevu kazao kako je jednoglasno usvojen zaključak po kojemu je “neprihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog intergriteta i suverenita BiH”.

“Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici BiH i Hrvatske koji je potpisan 1999. godine pri čemu most ne smije dovoditi u pitanje pravo BiH na pristup otvorenome moru. To nije neškodljivi pristup nego apsolutna sloboda kretanja i komunikacije”, kazao je Genjac dodajući kako u SDA sada očekuju da Hrvatska svojim djelima pokazuje da kao članica Europske unije u cjelosti poštuje međunarodno pravo.

Predsjednik Glavnog odbora SDA je kazao kako imaju naznake da će njihova stajališta temeljena na ranijim zaključcima Predsjedništva BiH poduprijeti i Europska komisija. “Očekujemo potporu Europske komisije nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantim činjenicama i dokumentima.

Očekujemo da će Europska komisija zatražiti od Hrvatske da prije angažiranja odobrenih sredstava (za gradnju mosta) riješi sporna pitanja s BiH”, kazao je Genjac dodajući kako vjeruje da će uskoro stići takve najave iz Europske komisije.

Za sporazum između Hrvatske i vlasti RS o prenamjeni infrastrukture iz Slavonskog Broda u plinovod za opskrbu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu Genjac je kazao kako je po svojemu sadržaju protivan međunarodnom pravu i interesima BiH. “Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad s načelima međunarodnog prava po kojima se takvi sporazumi potpisuju isključivo između država”, zaključak je Glavnog odbora SDA kako ga je predstavio Genjac.

Pelješki most više ništa ne može zaustaviti!

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Povratak Ivana Vrdoljaka

Objavljeno

na

Objavio

Nekada su HNS i HSS nagovještavali autentičnu, centrističku alternativu dvjema vodećim i najvećim strankama.

U međuvremenu su postali tek njihov privjesak bez političkog identiteta, moneta za potkusurivanje i trgovanje, od čega koristi ima samo nekolicina vodećih ljudi u njima.

HNS je prošao put od prvakinje i zvijezde hrvatskog proljeća Savke Dabčević Kučar, preko tehnomenadžera Radomira Čačića i anacionalne građanke svijeta i okolice Vesne Pusić do Predraga Štromara, koji će, međutim, na poziciji predsjednika ostati zakratko.

Na mala vrata i na velika zvona vraća se Ivan Vrdoljak, paradigmatski primjerak političkog švercera, koji će ponovno preuzeti predsjedničku poziciju, piše: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Nakon što je sto dana trubio da s HDZ-om ni za živu glavu ne bi u koaliciju, odlučio se ipak na savez s Plenkovićem, izazvavši time rascijep u stranci, a on zbog toga podnosi ostavku. Pričekao je manje od sto dana dok se prašina slegne i evo ga opet na čelu stranke i vjerojatno na mjestu potpredsjednika Vlade.

Najavljujući povratak, uz potporu Glavnog odbora, ispalio je u jednom dahu cijeli rafal razloga i opravdanja svojih vratolomija. Nije znao da će se HDZ i Most razići niti da će se povezati SDP i HSS.

Na srcu su mu gospodarstvo i obrazovanje, jer sve bi bez njega otišlo dovraga, spašava zemlju od novih izbora i sretan je (o kako li je lagan put do sreće) što nije s Grmojom, Pernarom, Marasom i Bernardićem, iako bez SDP-a vjerojatno nikada ne bi ni došao u poziciju biti nekakav čimbenik u političkim preslagivanjima.

HSS je prošao slično putovanje, od Drage Stipca, koji je još bio u tradiciji radićevštine, preko Račanova partnera, pragmatičnog Zlatka Tomčića, blijedih Josipa Friščića i Branka Hrga, koji su se odali HDZ-u, do današnjeg obijača automobila Krešimira Beljaka, koji je napravio snažan zaokret od demokršćanstva prema ljevici i liberalima, od HDZ-a prema SDP-u.

Ali evo, stigao je već iznevjeriti i svoje nove saveznike. Na glasovanju o povjerenju Vladi zastupnici iz njegova kluba su jednostavno isparili iz saborskih klupa. Veli Beljak kako se nisu snašli, nisu znali o čemu se tu radi, bili su umorni, znali su da će Vlada ionako dobiti potreban broj glasova itd.

Bit će ipak kako se HSS, još jednom u svojoj povijesti, raspolovio na one koji bi radije s Plenkovićem, a takvih je više, i na one koji su skloniji Bernardiću. Baš kao i 1941., tada u daleko okrutnijim okolnostima. Jedni su otišli s Titom, drugi s Pavelićem, najviše ih je ostalo neodlučno.

Krešo Beljak je na mukama. Sjedi na dvije stolice i ne zna kojemu bi se carstvu priklonio. SDP s njim više neće računati, HDZ bi otvorio vrata “sestrinskoj stranci”, ako mu bude potrebna, s Beljakom ili bez njega.

Dvije stranke zadnjih godina igraju ulogu jezičca na vagi, ali sa sve manjom težinom, koja tendira prema ništici. Veliki saveznici će ih odbaciti čim im ne budu trebali. Birači su ih već zaboravili, piše: Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari