Connect with us

Hoće li BiH dobiti izvanredne izbore, a dužnosnici ostati bez naknada?

Objavljeno

-

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zakazana je za sutra, a pred zastupnicima je obiman dnevni red.

Jedna od točaka je zahtjev zastupnika Mladena Bosića (SDS) za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Ograničeno raspolaganje proračunskim novcem

Razmatranje ovog zakona Klub SDS-a tražio je i na prethodnoj sjednici, ali to nije uvršteno u dnevni red sjednice jer je na dnevnom redu već bio prijedlog SDP-a BiH za izmjene ovog zakona.

Izmjene koje je predložio SDS predviđaju održavanje prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika od četiri godine, a također bio bi omogućen fleksibilniji pristup u pogledu zakazivanja izbora, omogućio bi samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu.

Na dnevnom redu je i zahtjev zastupnika Nike Lozančića iz HDZ-a BiH za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u BiH po hitnom postupku koji, između ostalog, predviđa ograničeno raspolaganje proračunskim novcem u svim institucijama vlasti, na svim razinama u BiH, uvodi restrikciju i u sudsku vlast, u javna poduzeća, ustanove i izvanproračunske fondove, radi smanjenja javne potrošnje, dajući doprinos mjerama štednje.

Ukidanje naknade za posjete obitelji

Također, zakonsko rješenje ograničio bi osnovnu plaću najviših dužnosnika u bh. institucijama na maksimalno četiri i pol prosječne isplaćene u BiH, neto plaća najviših dužnosnika u RS-u i FBiH ne bi smjela biti veća od četiri prosječne, najviši županijski dužnosnici imali bi osnovnu plaću ne veću od 3,5 prosječne plaće, u Brčko Distriktu bi bila 3,3 prosječne, a u općinama i gradovima tri prosječne plaće.

Neke od predloženih restrikcija su ograničena cijena i korištenje vozila, ukidanje naknada za povjerenstva, ukidanje naknade za posjete obitelji, ukidanje plaćanja ugovora o djelu i radu, smanjenje paušala, 1.000 KM maksimalno mjesečno za reprezentaciju, 150 KM mjesečni limit za mobitel te 20 KM po kvadratu najviša cijena zakupa stana.

Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine predložio je zastupnik SNSD-a Milorad Živković, a zastupnici će ga sutra razmatrati u drugom čitanju.

Predsjedništvu najviše plaće

Ove izmjene odnose se na plaće članova Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH i najveću plaću bi imali članovi Predsjedništva i to 3,3 prosječne isplaćene u državi.

Vijeće ministara BiH predložilo je razmatranje zakona o graničnoj kontroli, o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine te o elektronskom dokumentu, o čemu bi se također zastupnici sutra trebali izjasniti.

Na dnevnom redu je i nekoliko izvještaja o radu institucija BiH te povjerenstava ovog doma.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari