Pratite nas

BiH

Hoće li u BiH ikada doći do lustracije?

Objavljeno

na

Presuda Perkoviću i Mustaču nije povijesni presedan zato što je dokazala da je jugoslavenska vlast provodila državni terorizam. To se znalo i ranije. Ona je presedan iz razloga što je dokazala da su službe ubijale  i radi prikrivanja gospodarskog kriminala komunističke vlasti. Možemo li iz svega izvući pouke?

Pri čitanju presuda sudac je kazao kako je jugoslavenski režim ubijao neistomišljenike samo radi mišljenja i političkog stava,  jer ih se smatralo opasnošću po komunistički poredak. To jeste bitno, ali nije ono najbitnije. Ono što je puno važnije su sljedeće rečenice izdvojene iz teksta presude:

„Tijekom suđenja je dokazano da je optuženi Josip Perković izravno djelovao u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića. Cilj organizacije je bio uklanjanje Đurekovića kao svjedoka financijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji Ina bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslavenskog političara Mike Špiljka, Vanja“

S ovime pada u vodu teorija kvazi povjesničara, novinarskih, nevladinih i inih jugoslavenskih relikata, kao i ideoloških nasljednika bivšeg sustava koji tvrde da su službe ubijale „teroriste“, kriminalce i slično. Đureković je platio životom činjenicu da je znao za kriminal kojeg su radile tada vodeće strukture partije, kriminal rađen pod krinkom „bratstva i jedinstva“, „drugarstva“ i sličnih gluposti.

Ona pobija ponajviše tezu o tome kako je nekad bolje bilo, nije se moglo, k’o sad, itd. kako nije postojala odnarođena elita koja je živjela u svome svijetu, nego se imalo, i ne samo da se imalo, svi su imali, a neki su morali imati više iz zahvalnosti što su svi imali. Svijet bajki u kojem neki i dandanas žive napokon je dobio svoj kraj u kojem u kojem ne žive svi dugo i sretno. Iz toga razloga je ova presuda od veće važnosti za BiH nego za Hrvatsku.

Tko se boji lustracije još?

Republika Hrvatska je još uvijek samo jedan privid suverene države. To je država koja ima sve odlike državnosti, ali mentalno i strukturalno je ostala zarobljena u prošlosti, tako da danas živi jedan alternirani kontinuum koji se samo nacionalno simbolički razlikuje od bivše države.

Aparat je ostao isti, jer su više manje isti umreženi likovi ostali sa rukama na polugama moći. Medijska kontrola jednaka , jer postoje teme, poput recimo Agrokora, Zagrebačke banke, porijekla imovine, itd. koje se ne smiju tretirati, a oni koji se usude bivaju marginalizirani, poput novirara Vedrana Kukavice.

O vladavini prava da i ne govorimo. Dovoljno je vidjeti VIP ložu na utakmicama reprezentacije ili prisjetiti se da je sami Sabor mijenjao zakon kako bi se izbjeglo izručenje Perkovića Njemačkoj. No, unatoč svemu, nakon ove presude Hrvatska ima temelja za provesti lustraciju i napokon okrenuti novi povijesni, uistinu suvereni list. No, kada ćemo mi u BiH povesti pitanje naše lustracije?

Analogije sa aktualnim stanjem kod nas u BiH su identične, samo se više ne radi iz interesa tobožnjeg „bratstva i jedinstva“ nego iz tobožnjih „nacionalnih interesa“. BiH nije niti privid države, nego je umjetno i na silu sklepan eksperiment gdje baš eksponenti tih službi iz bivše države vode glavnu i jedinu riječ. Ako su u Hrvatskoj bivši i sadašnji obavještajci umreženi u različitim strankama, u BiH je to dignuto na jednu višu razinu. Umreženi su ne samo u različitim strankama, nego i narodima, gospodarstvu i svim aspektima društveno političkog života, kao što je to nekad bio slučaj u bivšoj državi. Isti ljudi kao i nekada, istog mentalnog i ideološkog sklopa koji se samo odjenuli u stranke ili nacionalnog ili nekog drugog prefiksa. Oni se međusobno poštuju, vole, štite, itd., a sve ove tzv. prepirke, kojima smo svjedoci i ovih dana, su samo predstave za javnost.

Oni sjede u predsjedništvu, Vijeću ministara, federalnim i županijskim vladama, na čelnim funkcijama u strankama, na čelu javnih poduzeća itd. Oni pate za bivšom državom, a utjehu su našli u BiH kao nekom njenom klonu.

Mala Jugoslavija

Hrvati plaćaju najveću cijenu jer su se sve opasnosti i prijetnje na njihov nacionalni identitet koje su imali za bivše Jugoslavije, samo preslikale na BiH. Demografsko i politički gledano samo Hrvatima ovakva BiH ne odgovara i ne mogu se s njom identificirati.

Uz sve to, i političko vodstvo Hrvata je u vječnom unutarnjem sukobu: mentalni komunisti koji bi trebali propagirati i raditi u nacionalnom i narodnom interesu. Jedno s drugim ne ide, ili si jedno ili drugo. U našem slučaju, oni su ovo prvo.

 Zato nam je propala i HB, i ideja samouprave, zato su isprostituirali i kriminalom i sitnim interesima okaljali sve naše svetinje i zato nam drugi povijest pišu. Kao i nekada, institucije služe isključivo za njihove potrebe i pokriće, a ti se ili prikloni ili seli.

Onaj tko se usudi ne prikloniti i ne odseliti, konstanto mu se nabija kompleks zločinca, fašiste, šoviniste. Ako nisi Hrvat po mjeri, moraš se sramiti što si Hrvat, dok neki drugi, kojih je usput rečeno i brojem više, sebi pripisuju spasiteljske i sa državom identificirane mesijanske uloge.

Jugoslavija je postala BiH, Beograd je postalo Sarajevo. Samo što se državni terorizam provodi suptilnijim i humanijim metodama, jer ipak, ovaj put se radi pod otvorenom supervizijom međunarodne zajednice.

Pouka?

Može li se onda izvući neka pouka iz ovog slučaja? Naravno da može. Moramo početi i mi sve jače govoriti o lustraciji! Lustraciji u našim redovima! Tek kada otvoreno o tome krenemo govoriti, moći ćemo realno i krenuti raditi na tome, a po inerciji će stvari i prvenstveno pravda morati isplivavati na vidjelo.

Kad krenemo iskreno govoriti o lustraciji kod nas, onda će se teško moći događati da „naši“ opstruiraju i šute o sudbini generala Šantića, da „naši“ šutke štite odgovorne za smrt Joze Leutara, da „naši“ u institucijama šutke promatraju kako je HVO zločinačka organizacija, da se jedino za masovne zločine počinjene protiv hrvatskog naroda ne vode istrage i procesi…drugim riječima teško će se dogoditi da „naši“ više vole „njihove“ koji dolaze iz istog miljea, od onih koji su ih birali, još uvijek biraju i koje predstavljaju.

Samo istina sa sobom može donijeti pravdu, a samo pravda (ne njen jeftini privid),i to jednaka za svakoga može sa sobom donijeti istinski suživot.

Piše: Slaven Raguž, Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Bošnjački entitetski udar doživio debakl

Objavljeno

na

Objavio

Propao je pokušaj bošnjačkih stranaka (SDA, SDP-a, DF-a, SBB-a i Naše stranke) da protuustavnim Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije zaobiđu državu, na nju izvrše entitetski udar, stave federalni zakon iznad državnog Izbornog zakona te time zacementiraju stanje u Federaciji kojim bi i dalje mogli nametati političke predstavnike Hrvatima, ali i Srbima u Federaciji!

Izvjestitelj Hrvatskog Medijskog Servisa javlja kako su predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Lidija Bradara te zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Drago Puzigaća proglasili danas Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata FBiH bitnim po vitalni interes konstitutivnih naroda, a u situaciji kada dva člana Kolegija proglase neko zakonsko rješenje bitnim po vitalni nacionalni interes da bi Zakon bio usvojen potrebna je da za njega glasa većina izaslanika koja će uključivati i dvotrećinsku većinu u sva tri nacionalna kluba.

Nakon što su to uvidjeli izaslanici Kluba Bošnjaka napustili su dvoranu i prije nego je sjednica počela, a samim time i glasovanje o predloženom zakonu.

Podsjećamo, spomenuto zakonsko rješenje nedavno je usvojeno na Zastupničkom domu i to bez glasova Hrvata, koji nisu željeli sudjelovati u radu navedene sjednice.

Radi se o zakonskom rješenju kojeg hrvatski politički predstavnici ocjenjuju neprihvatljivim pokušajem zaobilaženja presude Ustavnog suda BiH i cementiranjem postojećeg stanja u Federaciji. Hrvatski politički predstavnici upozoravaju kako je ovdje riječ o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH.

Ističu kako ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH.

Tim bi rješenjem ostala situacija u kojoj iz svake županije mora biti po jedan predstavnik svakog naroda u Domu naroda ako takav zastupnik postoji u županijskoj Skupštini. Za Hrvate je taj pokušaj u samom startu neprihvatljiv jer ističu da se time ne provodi presuda Ustavnog suda BiH koja govori o konstitutivnosti naroda i legitimnom predstavljanju u Domu naroda već da se zapravo zadržava postojeće stanje. Naime, podsjećaju kako je Ustavni sud proglasio kako dio Izbornog zakona koji kaže da se svakom narodu daje po jedno mjesto u svakoj županiji nije u skladu s Ustavom. A posebice zbog toga što, kako je Ustavni sud utvrdio, prema sada osporenom dijelu Izbornog zakona, postoji mogućnost da pripadnik jednog konstitutivnog naroda da bude izabran u Dom naroda čak i u krajnjem, ali mogućem slučaju da je ta osoba jedini pripadnik nekog od konstitutivnih naroda u jednoj od županija, pod uvjetom da je izabrana u zakonodavno tijelo te županije./M.P/HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Bošnjačke stranke nastavljaju rušiti BiH

Objavljeno

na

Objavio

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja počinje u 13 sati, izlasanici će raspravljati o jednoj točki – prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH”. Bošnjačka politička većina ( SDA, SBB, SDP, DF) ovim prijedlogom zakona koji je ranije usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, bez zastupnika dva HDZ-a, pokušavaju legalizirati nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima u FBiH te entitet FBiH staviti iznad BiH i njenih institucija, poglavito, Ustavnog suda BiH i presude u predmetu Božo Ljubić, piše Dnevnik.ba.

Iako je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić osporio dijelove Izborne zakona BiH, bošnjački su se zastupnici odlučili na nastavak političke agresije na BiH i njene institucije prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Osporeni dijelovi Izbornog zakona BiH Bošnjacima su do sada de facto omogućavali punu kontrolu cjelokupnog Parlamenta FBiH, a posljedično i kontrolu izvršne vlasti na razini FBiH.

Predloženi svebošnjački “Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH” na formalno-proceduralnoj razini predstavlja grubo kršenje ustavno-pravne strukture uspostavljene Daytonom i Ustavom BiH i entitetski je udar na državu BiH i njene institucije. Osim toga, spomenuti “svebošnjački zakon” o kojem će se danas izjasniti izlaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH u sebi sadržava iste one odredbe koje je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić proglasio neustavnim i Središnje izborno povjerenstvo te odredbe proglasilo nevažećim.

Svebošnjački zakon (SDA, SBB, SDP, DF i NS) usvojili su ga ranije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kada je Klub zastupnika Hrvatskog narodnog sabora BiH napustio sjednicu jer se njime nasilno pokušava promijeniti karakter Federacije BiH.

Željko Komšić, lider DF-a i bivši nelegitimni i nelegalni član Predsjedništva iz hrvatskog naroda sinoć je kazao kako “nikada više Zagreb i Beograd neće nama pisati zakone”. Bošnjačka relevantna javnost zakon je najavila kao patritoski čin čime se BiH spašava od ultimatuma Hrvatskog narodnog sabora i Dragana Čovića, aktulanog legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Međutim, derogiranje Ustava BiH i političko-pravna agresija na BiH, njene institucije u režiji bošnjačkih stranaka jasno govori kako se svebošnjačkim zakonom o izbornim jedinicama FBiH i de jure treba pretvoriti u unitarni entitet s aposlutnom dominacijom bošnjačkog naroda.

Osim bošnjačkih parlamentaraca u Zastupničkom domu PS BiH, u proces pretvaranje Federacije BiH u bošnjački entiet uključio se i aktualni saziv Vlade FBiH koji je dao Mišljenje kojim je podržano donošenje ovog protuustavnog i antidaytonskog “Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH”. Mišljenje je Vlada FBiH donijela bez prethodno provedenih procedura pribavljanja mišljenja i nadlaženih povjerenstava i tijela Vlade FBiH.

Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HNS-a BiH u Zastupničkom domu Parlaementa FBiH ranije je za Dnevnik.ba rekao je Zakon o izbornim jedinicama samo još jedan korak u pretvaranju FBiH u bošnjački entitet.

„Ovo s ovim zakonom o izbornim jedinicama u FBiH je u biti samo jedan korak u procesu pretvaranja FBiH u bošnjački nacionalni entitet. Naravno, bošnjačke stranke u toj ideji su jedinstvene i osobno smatram da imaju potporu međunarodnih dužnosnika za ovo što rade”, rekao je Bagarić.

Na sporni zakon upozoravali su iz Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH tvrdeći kako je to “klasičan udar na državu”.

Također, i Biskupska konferencija BiH na zasjedanju u Banjaluci, 14. srpnja priopćila je kako je neprihvatljivo da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od životnog interesa za jedan narod protiv njegove volje.

“Ako se to želi postići i podržavati spomenute vrednote, onda iz političkoga djelovanja trebaju nestati majorizacija i preglasavanje. Jednako je neprihvatljivo, da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njihove volje. U ratu smo govorili, da se sreća jednoga čovjeka ne može graditi na nesreći drugoga i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda, te i danas ponavljamo, da se sretna budućnost i boljitak Bosne i Hercegovine ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojega naroda. Uz to, od posebne je važnosti, da se u provedbi rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda. U protivnom, u društvu, koje drukčije primjenjuje zakon, vlada nepravda i pravno nasilje čime zakon gubi svoj osnovni smisao, koji se zove zaštita pravde. U tom smislu, zaista je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravomoćnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provedbe njihovih rezultata na općoj i nekim lokalnim razinama”, priopćeno je iz BK BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori