Pratite nas

BiH

Hoće li u BiH ikada doći do lustracije?

Objavljeno

na

Presuda Perkoviću i Mustaču nije povijesni presedan zato što je dokazala da je jugoslavenska vlast provodila državni terorizam. To se znalo i ranije. Ona je presedan iz razloga što je dokazala da su službe ubijale  i radi prikrivanja gospodarskog kriminala komunističke vlasti. Možemo li iz svega izvući pouke?

Pri čitanju presuda sudac je kazao kako je jugoslavenski režim ubijao neistomišljenike samo radi mišljenja i političkog stava,  jer ih se smatralo opasnošću po komunistički poredak. To jeste bitno, ali nije ono najbitnije. Ono što je puno važnije su sljedeće rečenice izdvojene iz teksta presude:

„Tijekom suđenja je dokazano da je optuženi Josip Perković izravno djelovao u organizaciji ubojstva Stjepana Đurekovića. Cilj organizacije je bio uklanjanje Đurekovića kao svjedoka financijskih malverzacija u koje je u državnoj naftnoj kompaniji Ina bio upleten sin tadašnjeg visokopozicioniranog jugoslavenskog političara Mike Špiljka, Vanja“

S ovime pada u vodu teorija kvazi povjesničara, novinarskih, nevladinih i inih jugoslavenskih relikata, kao i ideoloških nasljednika bivšeg sustava koji tvrde da su službe ubijale „teroriste“, kriminalce i slično. Đureković je platio životom činjenicu da je znao za kriminal kojeg su radile tada vodeće strukture partije, kriminal rađen pod krinkom „bratstva i jedinstva“, „drugarstva“ i sličnih gluposti.

Ona pobija ponajviše tezu o tome kako je nekad bolje bilo, nije se moglo, k’o sad, itd. kako nije postojala odnarođena elita koja je živjela u svome svijetu, nego se imalo, i ne samo da se imalo, svi su imali, a neki su morali imati više iz zahvalnosti što su svi imali. Svijet bajki u kojem neki i dandanas žive napokon je dobio svoj kraj u kojem u kojem ne žive svi dugo i sretno. Iz toga razloga je ova presuda od veće važnosti za BiH nego za Hrvatsku.

Tko se boji lustracije još?

Republika Hrvatska je još uvijek samo jedan privid suverene države. To je država koja ima sve odlike državnosti, ali mentalno i strukturalno je ostala zarobljena u prošlosti, tako da danas živi jedan alternirani kontinuum koji se samo nacionalno simbolički razlikuje od bivše države.

Aparat je ostao isti, jer su više manje isti umreženi likovi ostali sa rukama na polugama moći. Medijska kontrola jednaka , jer postoje teme, poput recimo Agrokora, Zagrebačke banke, porijekla imovine, itd. koje se ne smiju tretirati, a oni koji se usude bivaju marginalizirani, poput novirara Vedrana Kukavice.

O vladavini prava da i ne govorimo. Dovoljno je vidjeti VIP ložu na utakmicama reprezentacije ili prisjetiti se da je sami Sabor mijenjao zakon kako bi se izbjeglo izručenje Perkovića Njemačkoj. No, unatoč svemu, nakon ove presude Hrvatska ima temelja za provesti lustraciju i napokon okrenuti novi povijesni, uistinu suvereni list. No, kada ćemo mi u BiH povesti pitanje naše lustracije?

Analogije sa aktualnim stanjem kod nas u BiH su identične, samo se više ne radi iz interesa tobožnjeg „bratstva i jedinstva“ nego iz tobožnjih „nacionalnih interesa“. BiH nije niti privid države, nego je umjetno i na silu sklepan eksperiment gdje baš eksponenti tih službi iz bivše države vode glavnu i jedinu riječ. Ako su u Hrvatskoj bivši i sadašnji obavještajci umreženi u različitim strankama, u BiH je to dignuto na jednu višu razinu. Umreženi su ne samo u različitim strankama, nego i narodima, gospodarstvu i svim aspektima društveno političkog života, kao što je to nekad bio slučaj u bivšoj državi. Isti ljudi kao i nekada, istog mentalnog i ideološkog sklopa koji se samo odjenuli u stranke ili nacionalnog ili nekog drugog prefiksa. Oni se međusobno poštuju, vole, štite, itd., a sve ove tzv. prepirke, kojima smo svjedoci i ovih dana, su samo predstave za javnost.

Oni sjede u predsjedništvu, Vijeću ministara, federalnim i županijskim vladama, na čelnim funkcijama u strankama, na čelu javnih poduzeća itd. Oni pate za bivšom državom, a utjehu su našli u BiH kao nekom njenom klonu.

Mala Jugoslavija

Hrvati plaćaju najveću cijenu jer su se sve opasnosti i prijetnje na njihov nacionalni identitet koje su imali za bivše Jugoslavije, samo preslikale na BiH. Demografsko i politički gledano samo Hrvatima ovakva BiH ne odgovara i ne mogu se s njom identificirati.

Uz sve to, i političko vodstvo Hrvata je u vječnom unutarnjem sukobu: mentalni komunisti koji bi trebali propagirati i raditi u nacionalnom i narodnom interesu. Jedno s drugim ne ide, ili si jedno ili drugo. U našem slučaju, oni su ovo prvo.

 Zato nam je propala i HB, i ideja samouprave, zato su isprostituirali i kriminalom i sitnim interesima okaljali sve naše svetinje i zato nam drugi povijest pišu. Kao i nekada, institucije služe isključivo za njihove potrebe i pokriće, a ti se ili prikloni ili seli.

Onaj tko se usudi ne prikloniti i ne odseliti, konstanto mu se nabija kompleks zločinca, fašiste, šoviniste. Ako nisi Hrvat po mjeri, moraš se sramiti što si Hrvat, dok neki drugi, kojih je usput rečeno i brojem više, sebi pripisuju spasiteljske i sa državom identificirane mesijanske uloge.

Jugoslavija je postala BiH, Beograd je postalo Sarajevo. Samo što se državni terorizam provodi suptilnijim i humanijim metodama, jer ipak, ovaj put se radi pod otvorenom supervizijom međunarodne zajednice.

Pouka?

Može li se onda izvući neka pouka iz ovog slučaja? Naravno da može. Moramo početi i mi sve jače govoriti o lustraciji! Lustraciji u našim redovima! Tek kada otvoreno o tome krenemo govoriti, moći ćemo realno i krenuti raditi na tome, a po inerciji će stvari i prvenstveno pravda morati isplivavati na vidjelo.

Kad krenemo iskreno govoriti o lustraciji kod nas, onda će se teško moći događati da „naši“ opstruiraju i šute o sudbini generala Šantića, da „naši“ šutke štite odgovorne za smrt Joze Leutara, da „naši“ u institucijama šutke promatraju kako je HVO zločinačka organizacija, da se jedino za masovne zločine počinjene protiv hrvatskog naroda ne vode istrage i procesi…drugim riječima teško će se dogoditi da „naši“ više vole „njihove“ koji dolaze iz istog miljea, od onih koji su ih birali, još uvijek biraju i koje predstavljaju.

Samo istina sa sobom može donijeti pravdu, a samo pravda (ne njen jeftini privid),i to jednaka za svakoga može sa sobom donijeti istinski suživot.

Piše: Slaven Raguž, Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U Livnu promovirana knjiga Zlatka Dalića ‘Rusija naših snova’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (arhiva)

Knjiga izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića “Rusija naših snova” (Kako smo Hrvatsku učinili najsretnijom zemljom na svijetu), u kojoj je opisao put hrvatske reprezentacije do srebra na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, predstavljena je u petak u Livnu.

Urednici knjige, koja sadrži 180 strana, su glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko i novinar Dražen Antolić. O knjizi su, uz Dalića, govorili i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, trener HŠK Zrinjski Blaž Slišković, bivši trener hrvatske i bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije Ćiro Blažević, direktor natjecanja i infrastrukture HNS-a Marijan Kusić, te glavni i odgovorni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

U svom obraćanju pred mnogobrojnim nazočnima, Dalić je ponosno kazao kako je Livnjak i da se ponosi svojim Livnom. ”Nikada se nisam stidio reći odakle sam. Ovo je moj grad i ponosan sam na njega. Hvala vam na svemu. Nadam se da ćemo svi poraditi na tome da nam ovdje bude bolje i da mladi ne odlaze”, istaknuo je Dalić te dodao kako je knjiga za njega, prije svega, zahvala svim igračima koji su donijeli toliko zajedništva i veselja kakvog dugo nije bilo u Hrvatskoj.

Trener HŠK Zrinjski Blaž Slišković istaknuo je kako je dijelio nogometne terene i svlačionice s Dalićem, s kojim je kasnije razmjenjivao savjete u vođenju momčadi na suparničkim trenerskim klupama.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker i direktor natjecanja i infrastrukture HNS-a Marijan Kusić u kratkim su crtama pojasnili kako je Dalić izabran za izbornika te ostvario najveći uspjeh za Hrvate na svjetskim nogometnim prvenstvima.

Šuker je također najavio mogućnost dolaska hrvatske nogometne reprezentacije u Livno gdje bi se održala revijalna utakmica. U ime izdavača, Sportskih novosti govorio je glavni i odgovorni urednik Mario Zorko koji je pojasnio kako Dalić u početku, nije bio za ovu ideju, no da je na kraju ipak pristao, ali samo uz uvjet da sva njegova zarada ide u humanitarne svrhe.

Riječ je o jedinstvenoj knjizi izbornika koji je s Hrvatskom napravio povijesni pothvat na SP-u u Rusiji, o Dalićevom pogledu iznutra o veličanstvenom pohodu do finala Svjetskog prvenstva, njegovoj iskrenoj priči sa skrivenim detaljima i dramatičnom putu kako je s “izgubljenom generacijom” osvojio svijet i ujedinio Hrvatsku. Zlatko Dalić svu zaradu od knjige daruje u humanitarne svrhe, Zakladi Vatreno srce za pomoć potrebitoj djeci.

Zlatko Dalić s Hrvatskom vojskom: Nevjerojatno zajedništvo hrvatskog naroda postalo je važnije od bilo kakvog priznanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Milijunska ulaganja – Elektroprivreda HZ HB ulaže u obnovljive izvore energije

Objavljeno

na

Objavio

Cilj projekta je doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti, većoj zaposlenosti, ali i smanjenju uvoza električne energije te povećanju proizvodnih kapaciteta. Vlada Federacije BiH usvojila je izvješće u kojem su predstavljeni projekti koje je realizirala Elektroprivreda HZ HB Mostar, piše Večernji list BiH.

Daljnja ulaganja

Iz dokumenta koji je u posjedu Večernjeg lista vidljivo je kako je Elektroprivreda HZ HB Mostar u svom razvojnom programu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za razdoblje 2011. – 2013. uvrstila CHE Vrilo kao razvojni projekt na području općine Tomislavgrad koji koristi vodne potencijale slijeva Cetine, točnije rijeke Šuice.

Cilj projekta jest doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti, većoj zaposlenosti, ali i smanjenju uvoza električne energije te povećanju proizvodnih kapaciteta, što će kupcima povećati sigurnost električne energije. Za realizaciju projekta uložene su 216,891.394 marke, od kojih je njemački Kreditni zavod za obnovu izdvojio 195,583.000, dok je iznos od 1,222.394 KM donirao, a EP HZ HB osigurao je 20,086.000 maraka. Kako bi projekt bio što učinkovitiji, planirana su ulaganja i u budućnosti. Tako će se iz kreditnih sredstava od 2019. do 2021. godine izdvojiti 54,059.140 KM, dok će se za kasnije razdoblje izdvojiti 140,545.094 marke. Osim novca iz kreditnih sredstava, i JP EP HZ HB izdvojit će značajna sredstva u predstojećem razdoblju, i to 18,407.000 maraka, stoji u dokumentu u čijem smo posjedu. Projekt koji je realiziran u prethodnoj godini je i izgradnja VE Mesihovina, također u Tomislavgradu, u vrijednosti od 159,454.725 maraka. Od ukupnog iznosa, njemački Kreditni zavod za obnovu odobrio je 138,863.930 maraka, donirao je 1,955.830 maraka, dok je JP EP HZ HB izdvojio 18,634.965 maraka. Cilj ovog projekta je osigurati bolje uvjete za razvoj poduzetništva i industrije, veću zaposlenost, bolju prometnu infrastrukturu, uz niz drugih prednosti za društvenu zajednicu, posebno lokalnu. Prema trenutačnim procjenama, godišnje bi se trebalo proizvoditi oko 165,17 GWh.

Jedan od provedenih projekata je distribucija električne energije, koji obuhvaća održavanje, moderniziranje i proširenje elektrodistribucijske mreže JP EP HZ HB čiji je cilj bio osiguranje stabilnije i pouzdanije opskrbe električnom energijom te izgradnja rekonstrukcije transformatorskih stanica i elektrodistribucijskih mreža. Ovaj projekt utječe na smanjenje gubitka i smanjenje indeksa prosječnog trajanja prekida sustava.

U ovaj projekt do sada je uloženo 81,620.179 KM, od kojih je iz Europske investicijske banke izdvojeno 39,116.600, a JP EP HZ HB izdvojio je dodatnih 39,116.600 maraka. Ulaganje će se nastaviti i u iduće dvije godine pa će tako Europska investicijska banka u 2019. godini izdvojiti 14,752.861 KM, a u 2020. izdvojit će dodatne 2,759.804 marke.

Distribucijska razina

Osim triju navedenih, značajna novčana sredstva, i to 12,517.312 KM, izdvojena su i za projekt SCADA/DMS/OMS s komunikacijskim sustavom.

Cilj je uspostava daljinskog upravljanja, nadziranja i prikupljanja na distribucijskoj razini elektroenergetskog sustava EP HZ HB za učinkovito upravljanje distribucijskim dijelom elektroenergetskog sustava. U 2019. njemački Kreditni zavod izdvojit će 5,495.882 KM, a iz istih izvora bit će donirano 1,459.007 KM. U 2020. bit će donirano 644,887.000 KM, a u predstojećem razdoblju 2,523.021 marka, stoji u dokumentu, piše Večernji List BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari