Pratite nas

Geopolitika

Hoće li ekstremna ljevica na jesen preuzeti vlast u Hrvatskoj?

Objavljeno

na

U dvanaestoj epizodi podcasta “(Geo)politički objektiv” Davor Dijanović komentira lijevu političku opciju u Hrvatskoj koju predvodi SDP. Dijanović podsjeća na rezultate SDP-ove vladavine 2000. i 2011. godine. 2000.

SDP-ova politika vraća Hrvatsku na Zapadni Balkan (tzv. Račanova testament, tj. politika koja Hrvatsku ne može nikako vidjeti izvan okvira bivše Jugoslavije), a provode se i temeljite čistke državotvornih kadrova.

Politiku SDP-a nakon 2011. obilježilo je ukidanje pokroviteljstva nad Bleiburgom, Lex Perković, forsiranje propedofilskog zdravstvenog odgoja, nametanje ćirilice u Vukovaru i kriminalne predstečajne nagodbe.

Dijanović zaključuje kako i današnji SDP predstavlja ekstremnu ljevicu s obzirom na to da i sadašnje vodstvo pod Davorom Bernardićem tolerira Stazićevo i Beljakovo pozivanje na ubijanje neistomišljenika.

Na ekonomskome planu, komentira Dijanović, SDP nudi olinjale kvazisocijalističke ideje. Povijest nam ne daje recepte za budućnost, ali nam pokazuje što bismo trebali izbjegavati. I u slučaju nove SDP-ove pobjede očekuje nas politika kakvu je ta stranka vodila 2000. i 2011.- zaključuje Dijanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Geopolitika

Geopolitički objektiv – Naftni i plinski ratovi na ‘velikoj šahovskoj ploči’

Objavljeno

na

Objavio

Što stoji iza radikalnih smanjenja cijena nafte na svjetskim tržištima? Kakve su uloge velikih sila u naftnim prijeporima? Kada će doći do stabilizacije naftnog tržišta?

Kakve će biti posljedice niskih cijena naftne za zemlje izvoznice? Zašto se lome koplja oko izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2? U kojoj je fazi realizacija LNG terminala na Krku? Je li Hrvatska energetski sigurna zemlja?

O ovim i drugim pitanjima u 20. epizodi podcasta Geopolitički objektiv Davor Dijanović razgovarao je s Ivanom Brodićem, glavnim urednikom portala Energypress.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

Geopolitički objektiv – ‘Ulazimo u trajno izvanredno stanje, u tehnokratsko stanje uma’

Objavljeno

na

Objavio

Kako su se pojedine države snašle u vremenu korona-krize? Je li EU ponovno pokazala nedovoljnu funkcionalnost?

Svjedočimo li povratku uloge države? Kako će se kriza odraziti na odnose velikih sila? Je li migrantska kriza središnje pitanje europske budućnosti, sigurnosti i identiteta?

Hoće li doći do Jalte 2?

O ovim i drugim pitanjima u devetnaestoj epizodi podcasta Geopolitički objektiv Davor Dijanović razgovarao je s dr. sc. Jadrankom Polovićom, profesoricom na Fakultetu međunarodnih odnosa i diplomacije na Libertas Međunarodnom svečilištu u Zagrebu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari