Connect with us

Hoće li hapsiti ove godine?

Published

on

Nadam se da ove godine neće hapsiti one koji budu zviždali predsjednicima u Kninu. Ipak je izborna godina, pa bi vlastima odgovaralo da se zaboravi ta prošlogodišnja kninska epizoda, zar ne?

Tada sam o tome pisao u članku karakterističnog naslova DIKTATURA U TRI SLIKE (Hrsvijet, 10. 08. 2013.):

PRVA SLIKA: UHIĆENJE LUKE KOZINE

U tekstu Čavoglave, Hrsvijet, 06. 08. 2013. narugao sam se uhićenju Luke Kozine zato što je bio jedan od 5000 onih koji su zviždali Predsjedniku Vlade u Kninu. Za Predsjednika je još gore što je ta bedastoća bila udarna vijest na svim TV dnevnicima. Radi li se o bedastoći? Ili jednostavno boljševici ne znaju drugačije? Pita li se s pravom Tihomir Dujmović (Dnevno.hr, 09. 08. 2013.):

SLIJEDE LI MASOVNA UHIĆENJA?

Jer poruka tih uhićenja je slijedeća: izađete li na jesen masovno na ulice i počnete zviždati 

milanovic govorpremijeru i njegovoj politici, masovno ćemo vas hapsiti dragi moji Hrvati! To je prava poruka ovog uhićenja. Širenje straha. Policija koja je uhitila jednog prosvjednika ista je policija koja je nedavno obavila premetačinu stana Marka Perkovića Thompsona tražeći trofejni kalašnjikov s kojim je pucao po četnicima ovog rata.

Vjerojatno neće nikada zaboraviti kako im je narod odgovorio u Vukovaru. Uvijek ću pamtiti onu sliku kada su stojali pored kolone hrvatskih ljudi, a jedan mlađi gospodin iz kolone im je rekao:

Sačekajte da prođu Hrvati!

Valjda im je jasna i poruka koja slijedi iz činjenice da danas u Hrvatskoj 64,4 posto građana podržava inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

I ne samo to. Damir Pešorda u tekstu Rasulo (Hrsvijet. 29. 07. 2014.) kaže:

Iako je do redovnih parlamentarnih izbora ostalo još dosta vremena, već se može konstatirati da je Milanovićeva lijeva vlada doživjela posvemašnji neuspjeh.  Da bi se naveli svi njezini promašaji, potreban je prostor znatno veći od onoga koji je predviđen za ovu kolumnu. Stječe se dojam da ”kukuriku-vlast” nije ništa ni namjeravala učiniti na planu gospodarskog oporavka zemlje, nego su svi njezini napori bili usmjereni na temeljitu ideološku preobrazbu Hrvatske. Srećom, i na tom planu uspjeh im je mizeran.

Suprotstavio im se narod, udruge, branitelji, Crkva, Ustavni sud i zdrav razum. Njihove ideološke podvale padale su na referendumu, Ustavnom i drugim sudovima, a glavni eksponent politike protivne naravi i hrvatskoj tradiciji,

Ipak, prije parlamentarnih izbora bit će i oni predsjednički, pa je vladajućima ipak važno koliko toliko spriječiti ponavljanje onoga iz Vukovara. U Knin, kao i u Vukovar dolaze Hrvati, zar ne? Ni u Vukovar ni u Knin ne dolaze oni koji daju svoj glas onima koji ne vole ni hrvatski narod ni hrvatsku državu. Zato se Dujmović ove godine ne pita slijede li masovna uhićenja već (Dnevno.hr. 25. 07. 2014.):

A ZAŠTO SE MILANOVIĆU NE BI SMJELO ZVIŽDATI?

A sad je glavna državna operacija spašavanje vojnika Zorana, odnosno kako zauzdati nekog od nezadovoljnih Hrvata da prosvjeduje i zviždi dok mu govor na najsvetiji hrvatski dan u Kninu drži čovjek koji personalizira politiku koja poništava sve relacije koje je donio Dan pobjede. Kakva je to zastrašujuća dvoličnost koja traži da se onima i onome tko personalizira politiku koja ruši ciglu po ciglu zgrade koja je nastala 5.kolovoza ne smije iskazati što se o njemu misli? Nepristojno je zviždati premjeru i predsjedniku u Vukovaru i u Kninu? Kad se inače i pojave u narodu da bi se mogle birati lokacije i termini za zviždanje ? I na kraju krajeva zašto im se ne bi smijelo zviždati u tim svetim mjestima kad su svojim politikama u prvom redu izdali baš te svetinje?

Ako u Vukovar vraćaju ćirilicu znajući za sve aspekte te operacije, ako ne žele napraviti reviziju popisa stanovništva u istom tom Vukovaru, ali rade reviziju popisa birača u Vrgorcu ne bi li pronašli nekog hercegovca na lažnoj prebivališnoj adresi, ako za četiri godine nisu bili u stanju otkriti niti jednu jedinu životinju koja je u ratu silovala na tisuće vukovarki, ako se i dalje vukovarskim ulicama šetaju žrtve i krvnici, a da tu pravna država nije afirmirala istinu, što bi gospoda iz vlasti izvoljevala kad stignu u Vukovar negoli zvižduke? Pljesak? Ali, zašto i zbog čega pljeskati? No, oni automatizmom vlasti i brutalnošću ovlasti koje vlast donosi misle da im se ne smije zviždati! Pri tom zvižduke i u Vukovaru i Kninu obično zaogrnu u najodvratniju dvoličnost t tvrdeći da na tim mjestima pijeteta, mjestima ponosa i slave, mjestima našeg jedinstva, nema prostora za zvižduke bilo kome. Pri tom ne shvaćaju da su upravo oni već pucali u glavu tom pijetetu u Vukovaru kad su nasilno pod okriljem noći postavljali čirilićne table, da su pijetetu u Vukovaru pucali u glavu onog trenutka kada ništa nisu napravili da se afirmira puna istina o srpskim ratnim zvjerstvima!

Zar se nakon svega što ste nam napravili ne smije niti zviždati takvoj politici koja nas uništava? Mediji ih brane na sve mile i nemile načine, kritika je dakle zabranjena, u narodu se u pravilu na masovnim skupovima ne pojavljuju upravo zato jer se boje zvižduka i kad se u tih nekoliko puta pojave pred nacijom u pravilu dobiju salvu zvižduka. I sad je glavni politički, policijski, obavještajni i medijski zadatak osigurati samo pljesak u Kninu za dokazano neuspješnu politiku! Ali, čemu pljeskati? Josipovićevoj regionalnoj politici koji jednog koraka prema Uniji nije napravio od kad smo u Uniju ušli? Gradnji mosta koji Banja luku povezuje sa Hrvatskom i dalje zapadom, ali ne i gradnji mosta koji jug Hrvatske povezuje sa domovinom? Zabrani rada ureda za istraživanje žrtava komunizma? Sramotnom i barbarskom ponašanju prema Njemačkoj u priči o lex Perković? Raspadu gospodarstva, permanentnom padu BDP-a, zaduživanju za 50 milijardi kuna samo u dvije godine? Luđačkoj ambiciji da neznanje u upravljanju gospodarstvom pokriju sa monetizacijom auto cesta? Da, ne moramo zviždati, možemo i plakati. Ali postoje dani ponosa i prkosa, dani slave, dani ponosa koje ne možemo dijeliti sa onima koji suštinski uopće ne stoje na pozicijama koje personificiraju Knin i Vukovar.

Ne moramo im zviždati, ne moramo vikati protiv takve politike, možemo samo okrenuti glavu od njih dok se penjemo stubama na povijesnoj kninskoj tvrđavi, možemo se okrenuti prema Dunavu dok prolazi njihova kolona Vukovarom, ali nemate pravo braniti narodu da i zazviždi ako zaključi da takvo vođenje državom zaslužuje negodovanje. Ali dva tjedna prije velike proslave organizirati političko-policijsku akciju o tome tko bi mogao zazviždati i kako organizirati mimohod da se zvižduci ne čuju u kamerama HTV-a, preslušavati braniteljske udruge da izvole sastaviti popise podobnih od kojih nije za očekivati prosvjed, nije li to klasična totalitarna shema?

Nešto drugačiji, ali model je već korišten, kada je trčana štafeta i bilo je nužno osigurati i masovnost i smiješak i razdragano mahanje zastavicama!

http://www.dnevno.hr/kolumne/tihomir-dujmovic/128328-a-zasto-se-milanovicu-ne-bi-smjelo-zvizdati.html

Zapravo, ne treba ni biti toliko star i sjećati se štafeta. Pogledajmo što oni govore kada su na skupovima njihovi istomišljenici. Zato je zgodno vidjeti jedno reagiranje na takove njihove istupe.

Dr. sc. Stjepan Razum piše:

Pučka pravobraniteljica

Trg hrvatskih velikana 6

10.000 Zagreb

E-adresa: [email protected]

Predmet: Radijski prijenos Hrvatskog radija u nedjelju, 4. svibnja 2014., u 10,30 iz Spomen-područja Jasenovac – diskriminatorski govori

Hrvatski radio prenosio je, 4. svibnja 2014., s početkom u 10,30, program obilježavanja proboja logoraša iz Spomen-područja Jasenovac. Novinarka Marija Gerbec-Njavro u svom je uvodnom govor iznijela neistine o ratnom radnom i sabirnom logoru u Jasenovcu i o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Neistine i laži, štoviše, veliki stupanj mržnje prema Hrvatskoj iznio je govornik Milinko Čekić, a politički nekorektne i tendenciozne, činjenično netočne i uvredljive govore iznijeli su dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora i Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade. Kako novinarka, tako i četiri navedena govornika povrijedili su moje osjećaje i time me diskriminirali.

Na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije, prema kojem se treba urediti zaštita od diskriminacije na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije (članak 1.), nije dopušteno u Republici Hrvatskoj vrijeđati njezine stanovnike po bilo kojoj od navedenih osnova. S obzirom na to da su navedeni govornici iznosili očite neistine, što je meni kao povjesničaru vrlo dobro poznato, kako bi promicali svoja politička uvjerenja, zloupotrijebili su javni prostor i javnu ustanovu kako bi diskriminirali moje “političko ili drugo uvjerenje”.

Prema navedenom Zakonu, diskriminacijom se smatra i stavljanje neke osobe u nepovoljniji položaj na temelju pogrešne predodžbe o postojanju osnove za diskriminaciju iz stavka 1. ovog članka (članak 1, stavak 3.), što se u punom smislu ostvarilo upravo kod navedene novinarke i navedenih govornika. Njihova je predočba o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i sabirnom logoru u Jasenovcu podpuno pogrešna i znanstveno netočna, pa su na temelju toga diskriminirali mene kao znanstvenika i mene kao Hrvata. Iz razgovora s mnogim ljudima poznato mi je da se i mnogi Hrvati time osjećaju diskriminiranima.

Stoga zahtijevam od Visokog Naslova da u okviru svojih zakonskih ovlaštenja pokrene postupak protiv navedenih pojedinaca.

Dr. Stjepan Razum

diskriminirani stanovnik Republike Hrvatske

Zanimljivo je vidjeti, kako je pravobraniteljica htjela nešto odgovoriti, ali tako da ništa ne odgovori:

Poštovani gospodine Razum,

Zaprimili smo Vašu pritužbu na izgovoreno u radijskom prijenosu obilježavanja proboja logoraša iz Spomen područja Jasenovac, Hrvatskog radija u nedjelju 4. svibnja 2014. Navodite kako se osjećate povrijeđenim jer su određeni govornici na tom događaju iznosili neistine kako bi promicali svoja politička uvjerenja i zlorabili javni prostor te Vas tako diskriminirali i povrijedili Vaše osjećaje.

Pučka pravobraniteljica je opunomoćenica Hrvatskog sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda utvrđenih Ustavom, zakonima i međunarodnim pravnim aktima o ljudskim pravima i slobodama, a sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije obavlja poslove središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije. Kada postupa po pritužbama ili upitima građana, pučka pravobraniteljica mora voditi računa o svim svojim nadležnostima i procjenjivati međusobni odnos zaštićenih dobara kao što su pravo na slobodu mišljenja te pravo na zaštitu od diskriminacije.

Nismo u mogućnosti preslušati radijski prijenos na koji se pritužujete, no ističemo kako je pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli jedno od građanskih i političkih sloboda i prava zajamčenih brojnim dokumentima. Sloboda izražavanja, odnosno širenja informacija i ideja podrazumijeva prije svega slobodu medija uključujući i pretjerivanje i provokaciju, a štiti se i govor tijekom političkih debata. Ona predstavlja temelj suvremene demokracije i jedna je od ključnih čimbenika demokratskog društva, uvjet njegovog napretka kao i napretka svakog pojedinca te se kao takva može ograničiti jedino u slučajevima javnog poticanja na nasilje i mržnju. Da li je u prijenosu koji spominjete bilo takvih elemenata, nismo u mogućnosti procijeniti.

Poruka neslaganja sa određenim stavovima pa i političkim, osim kroz institucionalne postupke, može se poslati i na drugi način, na primjer bojkotom medija, demantiranjem ili sličnom akcijom osviještenog građanskog društva.

S prvim siječnja 2013. godine na snagu je stupio novi Kazneni zakon po kojem se kaznena djela protiv časti i ugleda a to su osim uvrede, sramoćenje (novo kazneno djelo) i kleveta, progone po privatnoj tužbi koju podnosi oštećenik nadležnom sudu. Konkretne kaznene postupke mogu pokretati osobe koje se osjećaju uvrijeđenima, sramoćenima i klevetanima a pravo osobnosti moguće je zaštititi i u građanskoj parnici. Što je uvredljivo je individualna stvar.

Pučka pravobraniteljica neće pokretati formalne postupke, no to ne znači da pojedinci ili udruge koje su osnovane u skladu sa zakonom i imaju opravdani interes za zaštitu kolektivnih interesa određene skupina, ne mogu zatražiti pravnu zaštitu. U tom slučaju Vas upućujemo na konzultacije s odvjetnicima.

S poštovanjem!

PUČKA PRAVOBRANITELJICA

Lora Vidović

Da, oni imaju pravo proglasiti velikosrpske laži koje slave “političkim stavovima”, a ti budi sretan što ti samo zabranjuju da im ove godine zvizdiš. Ali ne bojte se, ako pobjede na izborima, opet će oni hapsiti!

 

Josip Pečarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari