Connect with us

Hoće li HDZ kada se vrati na vlast donijeti zakon o lustraciji?

Objavljeno

-

Hoće li HDZ kada se vrati na vlast donijeti zakon o lustraciji? Vrlo vjerojatno. Predsjednik stranke Tomislav Karamarko još u vrijeme kad je bio ministar policije zapaženo je isticao potrebu da Hrvati raskrste sa svim totalitarizmima, pa tako i komunističkim, koji je rezolucijom Vijeća Europe izjednačen s fašizmom i nacizmom.[su_spacer]

U Hrvatskoj, međutim, taj “spoj” i jednakost totalitarizama još uvijek ne ulaze baš lako svima u glave. A ta potreba proizlazi i iz programa Europske pučke stranke (EPP) u kojem stoji da se u bivšim komunističkim zemljama koje su članice EU lustracija mora provesti. Upravo je HDZ zajedno s mađarskim Fidesom, Građanskom platformom iz Poljske te slovenskom Demokratskom strankom inicirao da ta točka uđe u program EPP-a koji je prihvaćen uoči izbora za Europski parlament u ožujku na kongresu te stranke u Dublinu.

karamarkoHDZ je sa spomenutim strankama izradio amandman o lustraciji koji je ušao u službeni program EPP-a.

Tema lustracije ponovno je postala aktualna nakon što su svi HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu, kao i HSS-ovka Marijana Petir potpisali pismo koje su zastupnici EPP-a uputili šefu Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru sa zahtjevom da jedan od povjerenika u EK bude zadužen za pitanje europske povijesti i sjećanja na žrtve totalitarizma. Tu je funkciju, među ostalima, u prošlom sazivu EK imala Viviane Reding.

Davor Ivo Stier, HDZ-ov eurozastupnik, objašnjava da je ta funkcija iznimno važna jer se upravo na taj način bori protiv revizije povijesti i relativizacije totalitarnih zločina.

On podsjeća na program EPP-a i zaslugu HDZ-a da u njega uđe odredba o provođenju lustracije u bivšim komunističkim zemljama, sada članicama EU, ali naglašava da lustracija mora biti isključivo suočavanje s prošlošću, a ne revanšizam.

– Lustracija je instrument za demokratizaciju društva. U Španjolskoj je zadnji Frankov kip uklonjen nakon 20 i više godina – odgovorio je na pitanje ima li smisla i načina provoditi lustraciju 25 godina nakon pada komunizma. U HDZ-u potvrđuju da je došlo vrijeme da se i Hrvatska konačno suoči s posljedicama i zločinima svih totalitarizama.

– Ova vlada to ne čini, ali će to učiniti sljedeća hrvatska Vlada, pod vodstvom HDZ-a, ne zbog revanšizma, toga neće biti, nego zbog ozdravljenja hrvatskog društva – kaže međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač. Dodaje da su, na kraju krajeva, postkomunistička društva koja su se aktivno suočila sa svojom totalitarnom prošlošću danas i ekonomski puno bolje razvijaju.

– Te su se zemlje gospodarski odlijepile od Hrvatske. Došlo je vrijeme za temeljite promjene u Hrvatskoj – kaže Kovač.

Lustracija je, inače, od postkomunstičkih država najpotpunije provedena u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Iz javnog života uklonjeni su svi oni koji su aktivno radili u tajnim službama komunističkog režima. Oni više nisu mogli biti učitelji, profesori, novinari ili urednici u medijima niti se smiju kandidirati za političke i parlamentarne funkcije.

Lustracija nije progon

Lustracija je provedena i u Poljskoj, a puno blaže i u ostalim postkomunističkim državama. Nije se, međutim, radilo o nekakvom progonu, nego se od bivših agenata totalitarnih službi samo tražilo da se sami ne javljaju i kandidiraju za navedene poslove. Ako su to poštivali, nitko ih nije javno spominjao, ako su se pak javili i prikrili svoju prošlost pa bili otkriveni, onda su zakonski odgovarali.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nije proveo lustraciju, a nije na nju ni pomišljao. Ideološki to ne bi bilo u skladu s njegovom osnovnom premisom iz ranih devedesetih – pomirbom, a praktično, u uvjetima izloženosti oružanoj agresiji puno moćnijeg protivnika i pobuni domaćeg srpskog stanovništva – svako spominjanje lustracije onemogućilo bi formiranje vojske, policije, obrane. Njegova je politika bila privlačenje svih onih iz komunističkog aparata koji su željeli samostalnu Hrvatsku. Nakon njegove smrti nijedna politička snaga na vlasti nije dirala to potencijalno “osinje gnijezdo”.

Kako je sada HDZ opet u oporbi, opet se spominje lustracija i čišćenje društva od taloga bivših komunističkih elita i agenata, a potencira se njihova današnja nazočnost u javnom životu.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari