Pratite nas

Hoće li Hrvatska ponovno na europski stup srama kao i nakon donošenja sramotnog Lex Perković?

Objavljeno

na

Kako je već svima poznato, Županijski sud u Velikoj Gorici prošlog je tjedna odbio izručenje bivšeg SDS-ovca, Zdravka Mustača, Njemačkoj. Do ponedjeljka u ponoć DORH pod ravnanjem Mladena Bajića ima priliku uložiti žalbu na ovu odluku. Ukoliko se to ne dogodi, sudska odluka postat će pravomoćnom. Hrvatskoj stoga prijeti situacija gdje ćemo izručiti Josipa Perkovića (ako Vrhovni sud tako odluči), a odbiti izručenje Mustača. Ovo bi bila prvoklasna sramota u očima hrvatske, ali i europske javnosti.

Zakoni kao svačija “prćija”

DORH-ovo ponašanje u ovom slučaju ponovo će ukazati na paradoksalnu situaciju u kojoj je DORH obvezan štititi poštivanje hrvatskih zakona, a u isto vrijeme štititi interese Njemačke kao tražitelja izručenja. Situacija je apsurdna zato što su stavovi DORH-a i Njemačke u ovom slučaju dijametralno suprotni. DORH je svojim postupcima i stavovima u više navrata poručio kako je zastara za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine nastupila 1998. godine te kako je stoga izručenje i Perkovića i Mustača Njemačkoj nemoguće. Iako bi DORH u ovim postupcima trebao zastupati i Njemačku, koja izručenje traži, u ovom se slučaju stavio u obranu SDS-ovaca. Najveći problem u cijeloj priči je što se hrvatske zakone i Ustav, već po starom “dobrom” običaju, interpretira u skladu s dnevno-političkim interesima.

Dokaz tome, reći će mnogi, su drugačije odluke dvaju sudova u predmetima Perković i Mustač. No, ne treba zaboraviti ni uvođenje ćirilice u Vukovar. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara mjesecima je ukazivao na nepoštivanje čl. 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. U isto su se vrijeme vladajući, potpuno ignorirajući ovaj članak, pozivali na drugu odredbu istog zakona. Veliku je prašinu podigao i referendum o braku; vladajući su tvrdili kako je on protuustavan, nadajući se kako će na taj način spriječiti ustavne promjene. Iako različite interpretacije zakona u demokratskim zemljama nisu ništa neobično, zabrinjavajuće je što zakoni očito nisu optimalni te su podložni dnevno-političkim manipulacijama.

Bitno je što Njemačka misli, a ne DORH

Iako smo im postavili načelno pitanje može li sukob interesa biti da DORH zastupa i državu članicu EU koja traži izručenje, a ujedno da štiti hrvatske zakone, u Europskoj komisiji odbili su komentirati jer, kako kažu, ne komentiraju individualne slučajeve. Za mišljenje smo upitali odvjetnika Vladimira Gredelja, bivšeg predsjednika Udruge hrvatskih sudaca.

Mislim da je ova situacija doista neugodna za DORH i Bajića. Bilo bi jako mudro da u ovom slučaju, gdje je velikogorički sud donio odluku kakvu je donio, DORH uloži žalbu – kaže nam Gredelj. Na pitanje koliko smatra da je to realno s obzirom da je DORH izrazio stav da je riječ o zastari, Gredelj odgovara:

Uopće nije bitno što oni misle. Oni zastupaju i njemačku stranu, bitno je što ona misli. DORH ima mandat u okvirima koje zastupa njemačka strana. A sad, kakav će DORH stav zauzeti… Ako DORH to ne napravi, moglo bi se dogoditi da Vrhovni sud Republike Hrvatske ne može ujednačiti praksu u dva slučaja, Mustača i Perkovića. Možemo doći u situaciju da se jedan od njih izruči, a drugi ne. To bi bilo karikaturalno pred pravosudnom javnošću Europske unije, ali i cijelog svijeta. Mi moramo voditi računa o dojmu koji Hrvatska ostavlja. Europsku uniju ne zanimaju ni Bajić ni Hrvatin ni Milanović. Njih zanima kako hrvatsko pravosuđe u cjelini djeluje. I na taj način bi se svi trebali ponašati, jako odgovorno za percepciju koju stvaramo u očima svijeta. Želimo biti njegov dio, a ponašamo se kao da nas uopće nije briga – kaže Gredelj.

U ponedjeljak, točno u ponoć, neke će stvari biti jasnije. Iako već sada nije teško naslutiti što će se dogoditi i da Hrvatskoj doista prijeti da se još jednom osramoti. Još je u mislima svježe “ribanje” koje nam je priuštila Viviane Redding nakon donošenja sramotnog Lex Perković.

ZS/dnevno Foto/BS/pixell

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Jandroković: Predsjednica je vrlo jasno objasnila zašto ne misli oduzimati odličja Praljku i ja se s tim slažem

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora Goran Jandroković izjavio je kako se slaže s predsjedničinom odlukom da pokojnom generalu Praljku ne oduzme odličja.

“Zakon je tu jasan, Predsjednica tumači zakon u skladu s onim kako bi ga i trebala tumačiti, to je njena autonomna odluka. Predsjednica je vrlo jasno objasnila koji su razlozi zašto ne misli oduzimati odličja i ja se s tim razlozima slažem”, rekao je Jadnroković, prenosi Dnevnik.hr.

Na pitanje zašto nije bio na komemoraciji u Lisinskom koju je organizirao Hrvatski generalski zbor prošlog tjedna, Jandroković se ponovno složio s Kolidnom Grabar Kitarović.

“Zato što, ponovno ću citirati Predsjednicu, politika se vodi razumom, a ne samo emocijama”, rekao je.

Predsjednik Sabora smatra da hrvatska Vlada ne treba rekonstrukciju, te da nema najslabiju kariku, a zadovoljan je i suradnjom HDZ-a s HNS-om.

“Gospodarski rezultati su vrlo dobri. Imamo rast BDP-a od preko tri posto. Najmanji deficit unazad 20-ak godina. Smanjuje se javni dug, vanjski dug, najbolja turistička sezona. Svaki puta kada se glasuje, imamo 78 ruku. Raspravljamo o svim važnim temama, dolazimo do rješenje dogovorom. Radi se vrlo kvalitetno, međusobno se uvažavamo. Toleriramo i razlike koje između nas postoje. Vrlo smo oprezni i razumijemo jedni druge. Ne bi koalicija funkcionirala ovako kvalitetno da to ne činimo.”, objasnio je svoja stajališta.

Što se tiče povratka Ivana Vrdoljaka, Jandroković smatra kako on može samo dodatno popraviti kvalitet odnosa između dvaju stranaka i suradnju.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Novi premijer Poljske Mateusz Morawiecki: Moj san je učiniti Europu ponovno kršćanskom i ne popustiti ucjenama EU!

Objavljeno

na

Objavio

Poljski budući premijer Mateusz Morawiecki pozvao je Europsku uniju da se vrati u svojim “vrijednostima“ i kršćanskim korijenima.

Morawiecki, koji se ovog tjedna očekuje kao novi premijer Poljske izjavio je kako je njegov san bio “ponovno kristijanizirati EU” u intervjuu katoličkom kanalu Catholic Herald.

Poljska je “velika, ponosna nacija”, izjavio je Morawiecki, dodajući kako se neće podnijeti “ucjenu” europskih vođa.

Zanimljivo je da je Morawiecki katolik koji ima i dio židovskih korijena, čija je tetka spašena od holokausta.

Morawiecki ima 49 godina i trenutno je ministar financija. Prošlog četvrtka, u sklopu preustroja vlade, vladajuća stranka PIS izabrala ga kao zamjenu za premijerku Beatu Szydlo, koja je na toj funkciji od 2015. godine.

U svom prvom intervjuu od imenovanja, Morawiecki je u petak priopćio katoličkim medijima: “Želimo promijeniti Europu. Moj san je učiniti je ponovno kršćanskom, jer, nažalost, na mnogim mjestima ljudi više ne pjevaju božićne pjesme, crkve su prazne i pretvaraju se u muzeje, a to je jako tužno.“, piše haretz.com

Morawiecki je već ranije ove godine otkrio svoje židovske korijene na svečanosti u čast Poljacima koji su spašavali Židove tijekom holokausta. Svečanost je održana u Varšavskom zoološkom vrtu, jer par koji je vodio zoološki vrt tijekom Drugog svjetskog rata sakrio je Židove da ih spasi od zločina nacista.

“Uvijek na takvim ceremonijama počnem razmišljati o vlastitoj priči svoje obitelji”, rekao je Morawiecki tom prigodom. “Moja teta Irena bila je Židov, preživjela je rat kao dijete od 10 godina. Do 16 godina ostala je s poljskom obitelji koja ju je spasila”. Također je rekao da nitko od spasitelja njegove tetke Irene nije prepoznat kao Pravednik među narodima u Yad Vashem. Još jedna teta, Romi, preživjela je holokaust bježeći iz Poljske i sada živi u Izraelu, rekao je Morawiecki, prenosi narod.hr

Stranka PIS usvojila je konzervativnu politiku u mnogim pitanjima, uključujući i povijesnu memoriju Poljske. Nastojati će zamijeniti nametnutu paradigmu da su mnogi Poljaci antisemiti koji su na neki način surađivali s nacistima s istinom o tome da su Poljaci žrtve nacista koji su masovno pomagali Židovima.

Sličnu stvar je dokazala Židovka dr. Esther Gitman za Hrvatsku koja je također lažno proglašavana antisemitskom pod utjecajem jugoslavenske promidžbe, što je potpuno suprotno istini jer u Hrvatskoj stvarnog antisemitizma je bilo uvijek vrlo malo, dok je Hrvata koji su spašavali Židove od rasnih progona bilo jako mnogo, tvrdi povjesničarka Gitman.

 

NEVIDLJIVI MILIJUN

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari