Pratite nas

U potrazi za Istinom

Hoće li ikada itko kazneno odgovarati za propast Uljanika?

Objavljeno

na

Hoće li se ikada saznati gdje je završio i kako se trošio proračunski novac i državna jamstva dana Uljaniku?…

Čisto sumnjam nakon izjave premijera Plenkovića 13.rujna 2018. godine, kada je u Puli održana sjednica Vlade RH, o problemima Uljanika.

Plenković: Tražimo rješenje za budućnost, a ne gledajmo tko je kriv?

„Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo brodogradnji, pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, a ne gledati tko je za što kriv od prije“

https://vijesti.hrt.hr/461393/plenkovic-trazimo-rjesenja-za-buducnost-a-ne-gledajmo-tko-je-kriv

Ova izjava premijera Plenkovića unaprijed je abolirala krivce! Umjesto da već u naznakama kriznog poslovanje u Uljanik uđe Državna revizija, DORH, Porezna inspekcija, Premijer javno kaže da „ne gledati tko je za što kriv od prije

DRŽAVNA REVIZIJA

Rad Ureda je usmjeren na reviziju financijskih izvještaja i poslovanja, te na poboljšanje zakonitosti, učinkovitosti i djelotvornosti subjekata koji upravljaju javnom imovinom i drugih pravnih osoba određenih zakonom. Također, pridonosi poboljšanju upravljanja javnom imovinom i drugim raspoloživim resursima, informiranosti Hrvatskog sabora, Vlade i građana Republike Hrvatske o načinu i rezultatima upravljanja proračunskim i izvanproračunskim sredstvima, te drugim sredstvima koja su subjektima revidiranja dana na upravljanje i raspolaganje. http://www.revizija.hr/hr/o-nama

Jeli državna revizija bila u Uljaniku? Jeli utvrdila na koji način su se trošila proračunska sredstva dana Uljaniku? A radi se o milijardama kuna proračunskog novca!

 DORH

Još 29. kolovoza 2018. godine napisala sam analizu „ Tko je kriv za agoniju Uljanika, na potezu je DORH“ zazivajući DORH da uđe u Uljanik i dobro pročešlja poslovanje cijele Uljanik Grupe, uključujući i Uljanik Plovidbu, jer ima podataka o dijeljenje ogromnih dividendi, dok pomorcima na brodovima nisu isplaćivane plaće mjesecima.

https://www.braniteljski-portal.com/evo-tko-je-kriv-za-agoniju-uljanika-na-potezu-je-dorh

A evo što je DORH poduzeo, odnosno što nije ništa poduzeo,  kako piše portal pomorac net;

„Na mail redakcije našeg portala pristigla je vijest da je brod MT „Pomer“ pulske kompanije Uljanik plovidba prisilno zaustavljen u australskoj luci Gladstone.

Prema informacijama dobivenim od zaposlenika kompanije nakon dugogodišnjih iskorištavanja hrvatskih pomoraca na brodovima pulske Uljanik plovidbe reagirale su australske vlasti, jer očito hrvatske nije bilo baš previše briga.

Naime, kako se navodi, australska državna inspekcija AMSA je našla niz nepravilnosti u kršenju osnovnih radničkih prava, poput neisplata plaća (utvrđeno je vremensko razdoblje od preko 4 mjeseca), neisplata prekovremenih sati, nezadovoljavanje minimalnog broja članova posade, nepoštivanje kolektivnih ugovora, itd.

„Da li će se nakon dugogodišnjih vapaja za hrvatske pomorce pobrinuti i njihova država, ili će se i dalje ponašati maćehinski? Pitamo se, da li će se za hrvatske pomorce opet morati potruditi “tamo neka” daleka Australija, ili su naši pomorci dobri samo kada treba platiti porez, i doprinose poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja?“

http://pomorac.net/2018/10/13/brod-mt-pomer-prisilno-zaustavljen-u-australskoj-luci/

Znači reagirala je australijska državna inspekcija AMSA, u zaštitu hrvatskih pomoraca, a hrvatske inspekcije, hrvatski DORH, nitko nije  reagirao! Pogledajte datum 13. listopad 2018. godine!

„Uljanik plovidba“ bila je od samog početka namijenjena akcijskoj grupi o nekolicini odabranih po komitetsko-srpskom ključu, tj. po partijskom standardu podobnosti. Nakon izvršene „pretvorbe“ njihovi vlasnički udjeli izgledaju ovako: Dragutin Pavletić ima lavovski dio od 55,75% dionica, a onda u približnim postocima slijede Darko Šorc, 5,87%, Karlo Radolović, 4,98%, Igor Budisavljević, 4,86%…. „Uljanik Grupa“ je isparila. Nigdje nema u medijima sveprisutnog Danka Končara, ali mu je, na primjer, 19/3/2010. isplaćena dividenda u iznosu od 471 000 kn?! a Igoru Budisavljeviću, članu Uprave „Uljanik plovidbe“ i ovlaštene osobe za zastupanje, isplaćena je dividenda u iznosu od592 000 kn. Inače Igor Budisavljević je nećak Jovanke Budisavljević.

I dok „Uljanik plovidba“ daje bogate dividente svojim vlasnicima, plaće pomorcima na njihovim brodovima kasne do godinu dana!”

http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/51301-sprega-raznih-koncara-budisavljevica-i-mihajlovica-u-uljanik-plovidbi-i-isplata-milijunskih-dividendi

Što reći na to? Kriza u Uljaniku u punoj snazi, a hrvatske institucije ne reagiraju, mjesec listopad 2018. godine???

JELI DORH UŠAO U ULJANIK?

https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/dorh-nalozio-istragu-u-uljaniku/

DORH je ušao u Uljanik zamislite na poziv pulskog gradonačelnika Borisa Miletića!. E to je zanimljiva vijest iz više razloga;

  • Pulski gradonačelnik, Boris Miletić, ujedno i predsjednik IDS-a stalno priča priču, da IDS nije krivac za krizu i propast Uljanika, da on kao pulski gradonačelnik nije imao nikakav utjecaj na poslovanje Uljanika, pa što onda on ima zvati DORH?

Da treba zvati DORH, ali da ispita imovinu svih čelnika IDS-a, svih članova Uprava Uljanika, bivših i sadašnjih i svih vlasnika Uljanik Plovidbe!

Veoma lako je utvrditi jeli imovina stečena na zakonit način.

  • Početno stanje je datum stupanja na funkciju, koju je imovinu tko posjedovao
  • Tražiti uvid u sve bankovne račune preko kojih se isplaćuju zakonska primanja,
  • Tražiti popis imovine uvedene u imovinske kartice na određeni dan
  • Svaki višak osim nasljedstva je stečen nezakonito

I nema tu puno mudrovanje, samo je potrebno da DORH radi svoj posao. A to je  nažalost iluzorno očekivati bez političke volje vladajućih!

Da DORH  radi svoj posao, prvo bi trebalo ispitati od kuda Borisu Miletiću u imovinskoj  kartici stoji da je “teži” od 38 mil. kn ili 5.mil. €.

Ako je plaća gradonačelnika 16 tisuća kuna, a na toj je funkciji od 2006. godine, za to vrijeme zaradio bi 192 000 kuna. Uz plaću gradonačelnika bio je i saborski zastupnik, u Upravno vijeću pulske bolnice i nadzornom odboru Brijuni-rivijera. Sva te primanja daleko su manja od 38 milijuna kuna!

https://www.index.hr/vijesti/clanak/Evo-koliko-zaraduju-gradonacelnici-20-najvecih-hrvatskih-gradova/756087.asp

  • Opće je poznato da IDS kontrolira DORH u Istri, smjenjuje i postavlja rukovodeći kadar, pa ispada smiješno to zazivanje DORH-a od strane pulskog gradonačelnika!

Gdje je moguće da gradonačelnik (Pule) plovi jahtom po Jadranu sa šefovima istarskog DORH-a i istarske policije?

https://kamenjar.com/kajin-moguceistri/?fb_comment_id=1176227295747780_1176245905745919tarskog DORH-a i istarske policije?

Evo što Borisu Miletiću poručuje Damir Kajin, bivši istaknuti član IDS-a i saborski zastupnik

“Od 2017. Istra više novaca povlači iz državnog proračuna no što istome doprinosi. Mi da nemamo mora bili bi gladni. Miletić je jedini gradonačelnik Pule koji za Uljanik nije spreman izdvojiti ni kune, a dnevno je na linku sa šefom Uljanika. Ako Miletić nije znao što se događa sa najvećom tvrtkom u “njegovom” gradu ne zaslužuje trunku poštovanja već samo sažaljenje. Pa nije problem Uljanika nastao 2017. već on traje desetljećima. Miletiću, da li si riječju spomenuo Adris i mirovinske fondove kao suvlasnike Uljanika? Nisi, iako i oni su navučeni na lijepak. Hoće li Grad Pula i Županija osigurati novac za socijalnu bombu koja nam prijeti? Ako Ti ne vjeruješ u Uljanik zašto bi drugi? Ti si na čelu grada koji u tvom mandatu, npr. nije dobio niti jedan novi hotel. Na čelu si grada koji od 2014. više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Uljanik treba krenut ispočetka, biti puno manji da bi sutra bio veći. Vjerujem u Uljanik, ali ne i ovim Planovima restrukturiranja gdje bi Vlada škveru trebala dati 347 mil.€, a strateški partner 24 mil. €, i gdje bi drugih 50 % bio doprinos samog Uljanika iz nekretninskog biznisa. Jasno, onih 24 mil. € trebalo bi osigurati 75 % vlasničkih prava.”

I što je  na kraju godine IDS napravio za Uljanikove radnike?

 Zamislite kako su suosjećajni sa svojim sugrađanima, radnicima Uljanika, nakon što su im upropastili poduzeće i egzistenciju, oni se odriču božičnog domjenka u vrijednosti od 3000 kn u korist radnika !!!

A na troškove reprezentacije Istarske županije utroše  se stotine tisuća kuna

„Financijska sredstva koja IDS tradicionalno namjenjuje za božićni domjenak za članove IDS-a Puljštine, preciznije 3.000 kuna, ove će godine zbog teške situacije u kojoj se Uljanik nalazi biti uplaćena na račun ove humanitarne akcije” izjavio je velikodušno Boris Miletić!

https://www.glasistre.hr/pula/grad-pula-istarska-zupanijai-ids-otkazali-domjenke-novac-preusmjeren-za-uljanikovce-577889

ŠTO RADI DORH ILI UOPĆE NE RADI?

Nikakve daljnje informacije u javnosti nema što je DORH u Uljaniku našao, do kojih je saznanja došao, ali sudeći prema zaplijenjenom brodu u Australiji nakon dva mjeseca što su počeli izvidi DORH-a u Uljaniku, nije stigao pregledati ni najobičnije poslovanje Uljanik Plovidbe, a tu su najveće malverzacije, što potvrđuje nalaz australijske državne inspekcije ANSA.

Opravdano se postavlja pitanje za što, za koga i čega postoje institucije u Republici Hrvatskoj ? Kome one odgovaraju za svoj rad, odnosno nerad? Zar australska državna inspekcija treba tisućama kilometara od Hrvatske raditi posao hrvatskih institucija??? Doista nevjerojatno! Sramotno!

Kako onda očekivati da će netko uopće odgovarati za silne milijarde, za koje se ne zna gdje su i kako utrošene???

Ali se zato po starcima i sirotinji trenira strogoća, a za milijarde kuna nikoga ne privodi policija!

https://guglplus.wordpress.com/2010/03/04/stari-siromasni-djedica-u-zatvoru-zbog-malo-drva/

“Jedna bakica iz okolice Knina svom starom i siromašnom susjedu dozvolila je da iz njenog dvorišta ukloni stablo zasađeno prije 150 godina, ispili ga i uzme za ogrijev. I tu ne bi bilo ništa čudno,da sve to nije gledao susjed kojemu je tko zna na kakav način stala na žulj, koji je pozvao policiju a policija upravu hrvatskih šuma radi krađe dobara.

Uglavnom i bakica i nesretni osamdesetogodišnjak kao najveći kriminalci strpani su u maricu i odvedeni na saslušanje, oduzeto im je nesretno drvo, pila i protiv njih podnešena prijava za krađu drva u vlasništvu hrvatskih šuma.

Da nije tragično bilo bi itekako komično jer pokraj toliko lopova, prevaranata i hoštaplera u ovoj državi policija odvodi ljude iz njihova dvorišta jer su posjekli svoje stablo da se ne smrznu u 21 stoljeću .”

Da vidimo koliko je državnog novca ušlo u Uljanik, prema raspoloživim podacima;

2012.godine Uljanik je kao privatiziran  radničkim dioničarstvom kada su radnici po povlaštenim uvjetima mogli kupiti dionice. Tada su postali najveći dioničar sa oko 47 % vlasništva.

Država Hrvatska kao vlasnik pomorskog dobra na kojem je Uljanik, koje je na temelju hrvatskih zakona proglašeno neotuđivim javnim dobrom, natjerala  je brodogradilišta da se isknjiže iz vlasništva nad njime. To je kao da vam država oduzme zemljište na kojem vam je sagrađena kuća.

Time su brodogradilišta ostala bez vrijedne imovine, pa je onda stvorena i obveza države da ih obešteti za taj gubitak. Država je kroz obeštećenje za pomorsko dobro otpisala više od milijardu kuna duga na temelju aktiviranih jamstava za njegove kredite.  Uljanik je tada preuzeo  3. maj iz Rijeke, kojem je, za pomorsko dobro isplaćena odšteta od 3,2 milijarde kuna.

Uljanik je zatim u skladu s uvjetima Europske komisije privatiziran kako i danas izgleda njegova vlasnička struktura.

Znači da je država dala Uljaniku 1 milijardu, a 2. maju 3,2 milijarde kuna.

DORH U ULJANIKU PO ODLUCI VLADE

Ukupan iznos državnih jamstava prema Uljanik grupi iznosi 4.292.105.949 kn. po srednjem tečaju HNB-a. U taj iznos nisu uključene naknade za raskid ugovora, neplaćene naknade i kamate po jamstvima i kreditima  i kamate, za koje RH jamči kao i za glavnicu.

uljanik 1

http://hr.n1info.com/Binary/223/Izvjesce-o-drzavnim-jamstvima-za-Uljanik.pdf

Vlada je na svojoj sjednici 24.listopada 2018. godine donijela odluku da će;

„sve ugovore koji postoje o gradnji brodova, a koji se odnose na ova jamstva provjeriti zajedno s Državnim odvjetništvom RH i detaljno ispitati njihove pravne posljedice te tako pokušati, koliko je to moguće, najbolje zaštititi interese Republike Hrvatske.

Također, Vlada je zadužila Ministarstvo financija da poduzme sve potrebne radnje radi plaćanja obveza po protestiranim državnim jamstvima koja su odobrena društvima Uljanik Grupe kako bi se smanjio, odnosno izbjegao daljnji trošak kamata.“

Ministarstvo financija je radi naplate tražbine po izdanim jamstvima, kao instrument ishodilo je javnobilježničke ovjerene zadužnice, kojima se omogućava zapljena svih kunskih i deviznih računa, kod svih pravnih osoba koje obavljaju promet po tim računima.

Budući da se na tim računima ne nalaze dostatna sredstva, Ministarstvo financija  provest će ovrhu nad brodovima za koje su data jamstva. Nakon ovrhe nad nedovršenim brodovima, koji su u različitim fazama izgradnje, potrebno je sa Ministarstvom gospodarstva pronaći način da se brodovi dovrše ili prodaju.

https://net.hr/danas/hrvatska/drzava-je-uljaniku-dala-milijarde-za-nove-brodove-a-radovi-nisu-ni-zapoceti-sve-ugovore-ce-provjeriti-dorh/

Brodovi u % izgrađenosti  uljanik2 Hoće li ipak

DORH nakon intervencije Vlade Republike Hrvatske konačno utvrditi prave krivce za propast Uljanika???

Da mi je to doživjeti u državi Hrvatskoj!

Lili Benčik

Što vi mislite o ovoj temi?

U potrazi za Istinom

Evo i dokaza kako udbini agenti koji su špijunirali Bušića i Tuđmana i dalje truju hrvatsku javnost

Objavljeno

na

Objavio

S pozicije moralne i političke superiornosti Ante Glibota dijeli lekcije hrvatskoj javnosti te grubo i primitivno napada i blati ljude, uključujući i mene, piše Ivo Lučić na Facebooku.

O njemu možemo pročitati da je bio „proljećar, politički emigrant, galerist, najprominentniji intelektualac i tome slično“. Ne piše da je bio suradnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti (ili bezbednosti, SDS/SDB), odnosno kolokvijalno rečeno ne piše da je radio za Udbu. E pa od sada će pisati.

Javnosti dostupni dokumenti sačuvani u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu dokazuju da je Ante Glibota bio suradnik Udbe pod pseudonimom „Goran“. Špijunirao je političke emigrante uključujući Bruna Bušića koji je ubijen iste te 1978. godine kad ga je Glibota špijunirao. Glibota je špijunirao i Franju Mikulića koji je ubijen od Udbe 1983. godine.

U dokumentu SDS-a od 3. ožujka 1978. piše: „Mikulić je u razgovoru sa suradnikom ispričao da je boravio u SAD-u oko 2 mj., a da je prije 14 dana doputovao u Švedsku, gdje se sastao sa Brunom Bušićem, u povodu prikazanog filma u Švedskoj žali se da je jedan Jugoslaven koji je radio u emisiji za Jugoslovene u Švedskoj ‘Jugoslavijo dobar dan’ ukrao originalni tekst filma i sa njim pobjegao u Jugoslaviju.“

U drugom dijelu dokumenta piše: „Suradnik Goran iz SR Njemačke posjetio je 26. 2. o. g. Tuđman Franju u Zagrebu.“ Suradnik javlja da je Tuđman spomenuo kritike jugoslavenskih medija zbog iznesenih stajališta ali je rekao da „stoji iza svoje izjave“ te da neće dopustiti da ga se „živoga sahrani“.

U ‘Osobnom dnevniku’ Franje Tuđmana (Prvi dio) koji je objavio ‘Večernji list’ na stranici 388 pod datumom 26. veljače 1978. piše: „Ante G(libota) – ‘Naivac’. Priprema izložbu najboljih hrvatskih naivaca u Saarbrückenu. Tamo sreo F.(ranju) M.(ikulića) i priča da su agenti ukrali švedskoj TV prijevod teksta pa da je repriza išla s improviziranim prijevodom.“

Dakle, suradnik „Goran“ je Ante Glibota, Tuđman ga je u svom dnevniku nazvao „Naivac“ – je li stoga što je spremao izložbu naivaca, ili zato što sam Tuđman nije bio naivan i dobro je procijenio za koga Glibota radi. Tuđmana sigurno nije impresionirao slatkorječivošću niti leptir mašnom kojom liječi balkanske komplekse. Ili je to možda udbaški dress code, jer istu mašnu, na isti način oko vrata veže i njegov udbaški kolega Vinko Sindičić.

Sve komunističke političke policije koristile su slične metode kompromitacije svojih neprijatelja. Stasi, Sekuritate i Udba plasirali su preko svojih agenata informacije da neprijatelj zapravo „radi za njih, odnosno da je njihov suradnik. Ante Glibota, odnosno suradnik „Goran“ nije zaboravio davno naučene lekcije. Proteklih dana putem jednog marginalnog portala plasirao je, odnosno ponovio lažnu vijest, da sam i ja „bivši udbaš“ koji ne bi smio imati „ni pristup hrvatskom javnom sektoru“. Pri tome se pozvao na Josipa Jučevića koji je sličnu tvrdnju iz sličnih motiva i s jednakom podlošću iznio u medije prije tri i pol godine.

Preživjelim udbaškim strukturama očito smeta moj javni rad, a posebno aktualni politički angažman, kao što im je smetao i 1990-ih godina. Tada su o meni pisali u beogradskoj Politici i sličnim sarajevskim propagandnim medijima, a danas su kao gubitnici ipak spali tek na opskurne portale.

Što se pak moje biografije tiče ponovit ću još jednom. U prosincu 1990. izabran sam za zastupnika HDZ-a u Skupštini BiH, tako što sam u rodnom Ljubuškom na izborima dobio 94,5 posto glasova. Nakon toga, u svibnju 1991. prešao sam u MUP BiH. Nikada do promjene vlasti nisam radio u javnom odnosno državnom sektoru. Ja sam kao student 1987. godine od Udbe označen kao državni neprijatelj i „veza neprijateljske emigracije“. U isto vrijeme Glibota je kao suradnik „Goran“ špijunirao istu tu emigraciju i disidente u zemlji.

Glibota me po dobro uhodanoj udbaškoj metodi pokušava kompromitirati i označiti kao udbaša, što je on bio, a po svemu sudeći u nikada raspetljanoj mreži društvenih odnosa to nije ni prestao biti.

Glibota je preko svojih udbaških veza početkom devedesetih pokušao privatizirati Croatia Records. Pokazalo se da njegove zasluge ipak nisu tolike da ne bi morao vraćati kredit koji je za tu prigodu dobio, pa je ostao praznih ruku. No to je priča za neku drugu priliku.

Poslije trideset godina opet sam na listi HDZ-a, ovaj put u prvoj izbornoj jedinici u Zagrebu na četrnaestom mjestu. Nikada nisam mijenjao stranu niti stranku za razliku od kojekakvih glibota, napisao je Ivo Lučić na Facebooku.

#SigurnaHrvatska
#Lučić14

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

U potrazi za Istinom

Lipanjske zore – Istina i pokušaji krivotvorenja povijesti od strane pripadnika ARBiH

Objavljeno

na

Objavio

Ovih dana dok se obilježava obljetnica „Lipanjskih zora“, svjedoci smo još jednog od brojnih pokušaja prekrajanja povijesti u režiji bivših pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH). Naime, Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Stari Grad Mostar je izdala priopćenje u kojem između ostaloga kažu da su „Ogorčeni, razočarani i uvrijeđeni najnovijim pokušajima falsifikovanja historije i događaja iz juna 1992. godine kada je Grad Mostar oslobođen od srpsko-crnogorskog agresora, osjećamo se dužnima kazati stvarnu istinu, te podsjetiti i na ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine i Mostarskog bataljona u oslobođenju lijeve obale našeg grada.“ Nadalje kažu da „Armija RBiH i Mostarski bataljon u istoj vojnoj operaciji imali su jednako značajnu ulogu kao i ostale navedene komponente.“ Također kažu „Pitamo se i otkud nekome pravo zanemarivati ili minimizirati ulogu i zasluge pripadnika jedine legitimne vojne snage u Bosni i Hercegovini“.

Svima koji se sjećaju toga vremena u BiH i u Mostaru jasno je da se ne  „zanemaruje ili minimizira ulogu i zasluge pripadnika“ ARBiH jer ona u to vrijeme nije ni postojala. Čak ni kao pojam! Naziv ARBiH je usvojen kasnije a jedan od pokušaja krivotvorenja povijesti je i lažiranje 15. travnja 1992. kao dana formiranja ARBiH. HVO je obranio i oslobodio Mostar i lijevu obalu Neretve. Svi dokumenti iz toga razdoblja i svi povijesni izvori to potvrđuju. Navest ćemo neke činjenice.

U skladu s tada važećom odlukom Predsjedništava BiH, Oružane snage BiH su se sastojale od Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Teritorijalne obrane BiH (TO) i pripadnika MUP-a. Od „jedine legitimne“ ARBiH tada još uvijek nije bilo ni spomena. To vrlo dobro znaju pisci ovog JOB-ovog pamfleta, ali kao i u bezbrojnim slučajevima do sada, krivotvore činjenice i prekrajaju povijest.

Pisci pamfleta također vrlo dobro znaju da je Krizni stožer općine Mostar svojom Odlukom od 29.4.1992. godine JNA proglasio neprijateljskom  i okupatorskom formacijom a istovremeno zaštitu i obranu Mostara povjerio Hrvatskom vijeću obrane. Preslik te Odluke donosimo na kraju teksta.

U Odluci se između ostaloga kaže da HVO čine pripadnici muslimanskog i hrvatskog naroda, kao i drugi narodi i narodnosti koji priznaju legalne vlasti BiH. Pored toga, kaže se da Muslimani mogu formirati svoje oružane formacije koje se stavljaju pod zapovjedništvo HVO Općinskog stožera Mostar. Takva postrojba je bila i Mostarski bataljun koji je bio i djelovao pod zapovjedništvom HVO, dok nisu izdali svoje suborce i udarili ih s leđa.

HVO je postavljenu zadaću ispunio! HVO je obranio Mostar te nizom akcija sada poznatim pod skupnim nazivom LIPANJSKE ZORE oslobodio Mostar i lijevu obalu Neretve. Tada su se dostigle crte razdvajanja koje su se uglavnom zadržale do kraja rata. U tim akcijama sudjelovala je HV, brojni Muslimani u postrojbama HVO kao i Mostarski bataljun, ali sve pod vođenjem i zapovijedanjem HVO Općinskog stožera Mostar.

Sve to vrlo dobro znaju pisci JOB pamfleta, ali nije njima do istine nego do stvaranja neke njihove „istine“ lažiranjem i krivotvorenjem povijesnih činjenica. Kao dobri učenici  Josepha Goebbelsa vode se njegovom tezom da tisuću puta ponovljena laž postaje istina. I stalno tu ponavljaju laž. Lagali su jučer u priopćenju. Lažu danas na konferenciji za medije. Lagaće i sutra. I opet. I opet.

No, na njihovu žalost to ne će promijeniti povijesnu činjenicu da je HVO obranio i oslobodio Mostar i lijevu obalu Neretve. To je lako provjeriti i potvrditi a oni za svoje tvrdnje nemaju nikakve dokumente, argumente i dokaze osim ponavljanja neistina. Isto tako je povijesna činjenica da je HVO obranio brojne gradove i krajeve od agresorske JNA i drugih formacija koje su pod jugoslavenskom zastavom i crvenom zvijezdom petokrakom progonili i ubijali građane BiH. Čudno, svjedoci smo kako nedavno u Sarajevu slave i veličaju upravo te agresorske simbole!?! Dok su se ti progoni događali, neki su zanemarili stradanja svojih sunarodnjaka i tvrdili da to nije njihov rat ili su se krili u trezoru, a HVO je stao u obranu, primio prvi udar i zaustavio agresiju, te stvorio uvjete za dalje organiziranje obrane i borbu protiv agresora i time spasio BiH od potpune okupacije.

UO HKZ TROPLET

U nastavku donosimo preslik spomenute odluke:

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari