Pratite nas

U potrazi za Istinom

Hoće li ikada itko kazneno odgovarati za propast Uljanika?

Objavljeno

na

Hoće li se ikada saznati gdje je završio i kako se trošio proračunski novac i državna jamstva dana Uljaniku?…

Čisto sumnjam nakon izjave premijera Plenkovića 13.rujna 2018. godine, kada je u Puli održana sjednica Vlade RH, o problemima Uljanika.

Plenković: Tražimo rješenje za budućnost, a ne gledajmo tko je kriv?

„Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo brodogradnji, pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, a ne gledati tko je za što kriv od prije“

https://vijesti.hrt.hr/461393/plenkovic-trazimo-rjesenja-za-buducnost-a-ne-gledajmo-tko-je-kriv

Ova izjava premijera Plenkovića unaprijed je abolirala krivce! Umjesto da već u naznakama kriznog poslovanje u Uljanik uđe Državna revizija, DORH, Porezna inspekcija, Premijer javno kaže da „ne gledati tko je za što kriv od prije

DRŽAVNA REVIZIJA

Rad Ureda je usmjeren na reviziju financijskih izvještaja i poslovanja, te na poboljšanje zakonitosti, učinkovitosti i djelotvornosti subjekata koji upravljaju javnom imovinom i drugih pravnih osoba određenih zakonom. Također, pridonosi poboljšanju upravljanja javnom imovinom i drugim raspoloživim resursima, informiranosti Hrvatskog sabora, Vlade i građana Republike Hrvatske o načinu i rezultatima upravljanja proračunskim i izvanproračunskim sredstvima, te drugim sredstvima koja su subjektima revidiranja dana na upravljanje i raspolaganje. http://www.revizija.hr/hr/o-nama

Jeli državna revizija bila u Uljaniku? Jeli utvrdila na koji način su se trošila proračunska sredstva dana Uljaniku? A radi se o milijardama kuna proračunskog novca!

 DORH

Još 29. kolovoza 2018. godine napisala sam analizu „ Tko je kriv za agoniju Uljanika, na potezu je DORH“ zazivajući DORH da uđe u Uljanik i dobro pročešlja poslovanje cijele Uljanik Grupe, uključujući i Uljanik Plovidbu, jer ima podataka o dijeljenje ogromnih dividendi, dok pomorcima na brodovima nisu isplaćivane plaće mjesecima.

https://www.braniteljski-portal.com/evo-tko-je-kriv-za-agoniju-uljanika-na-potezu-je-dorh

A evo što je DORH poduzeo, odnosno što nije ništa poduzeo,  kako piše portal pomorac net;

„Na mail redakcije našeg portala pristigla je vijest da je brod MT „Pomer“ pulske kompanije Uljanik plovidba prisilno zaustavljen u australskoj luci Gladstone.

Prema informacijama dobivenim od zaposlenika kompanije nakon dugogodišnjih iskorištavanja hrvatskih pomoraca na brodovima pulske Uljanik plovidbe reagirale su australske vlasti, jer očito hrvatske nije bilo baš previše briga.

Naime, kako se navodi, australska državna inspekcija AMSA je našla niz nepravilnosti u kršenju osnovnih radničkih prava, poput neisplata plaća (utvrđeno je vremensko razdoblje od preko 4 mjeseca), neisplata prekovremenih sati, nezadovoljavanje minimalnog broja članova posade, nepoštivanje kolektivnih ugovora, itd.

„Da li će se nakon dugogodišnjih vapaja za hrvatske pomorce pobrinuti i njihova država, ili će se i dalje ponašati maćehinski? Pitamo se, da li će se za hrvatske pomorce opet morati potruditi “tamo neka” daleka Australija, ili su naši pomorci dobri samo kada treba platiti porez, i doprinose poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja?“

http://pomorac.net/2018/10/13/brod-mt-pomer-prisilno-zaustavljen-u-australskoj-luci/

Znači reagirala je australijska državna inspekcija AMSA, u zaštitu hrvatskih pomoraca, a hrvatske inspekcije, hrvatski DORH, nitko nije  reagirao! Pogledajte datum 13. listopad 2018. godine!

„Uljanik plovidba“ bila je od samog početka namijenjena akcijskoj grupi o nekolicini odabranih po komitetsko-srpskom ključu, tj. po partijskom standardu podobnosti. Nakon izvršene „pretvorbe“ njihovi vlasnički udjeli izgledaju ovako: Dragutin Pavletić ima lavovski dio od 55,75% dionica, a onda u približnim postocima slijede Darko Šorc, 5,87%, Karlo Radolović, 4,98%, Igor Budisavljević, 4,86%…. „Uljanik Grupa“ je isparila. Nigdje nema u medijima sveprisutnog Danka Končara, ali mu je, na primjer, 19/3/2010. isplaćena dividenda u iznosu od 471 000 kn?! a Igoru Budisavljeviću, članu Uprave „Uljanik plovidbe“ i ovlaštene osobe za zastupanje, isplaćena je dividenda u iznosu od592 000 kn. Inače Igor Budisavljević je nećak Jovanke Budisavljević.

I dok „Uljanik plovidba“ daje bogate dividente svojim vlasnicima, plaće pomorcima na njihovim brodovima kasne do godinu dana!”

http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/51301-sprega-raznih-koncara-budisavljevica-i-mihajlovica-u-uljanik-plovidbi-i-isplata-milijunskih-dividendi

Što reći na to? Kriza u Uljaniku u punoj snazi, a hrvatske institucije ne reagiraju, mjesec listopad 2018. godine???

JELI DORH UŠAO U ULJANIK?

https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/dorh-nalozio-istragu-u-uljaniku/

DORH je ušao u Uljanik zamislite na poziv pulskog gradonačelnika Borisa Miletića!. E to je zanimljiva vijest iz više razloga;

  • Pulski gradonačelnik, Boris Miletić, ujedno i predsjednik IDS-a stalno priča priču, da IDS nije krivac za krizu i propast Uljanika, da on kao pulski gradonačelnik nije imao nikakav utjecaj na poslovanje Uljanika, pa što onda on ima zvati DORH?

Da treba zvati DORH, ali da ispita imovinu svih čelnika IDS-a, svih članova Uprava Uljanika, bivših i sadašnjih i svih vlasnika Uljanik Plovidbe!

Veoma lako je utvrditi jeli imovina stečena na zakonit način.

  • Početno stanje je datum stupanja na funkciju, koju je imovinu tko posjedovao
  • Tražiti uvid u sve bankovne račune preko kojih se isplaćuju zakonska primanja,
  • Tražiti popis imovine uvedene u imovinske kartice na određeni dan
  • Svaki višak osim nasljedstva je stečen nezakonito

I nema tu puno mudrovanje, samo je potrebno da DORH radi svoj posao. A to je  nažalost iluzorno očekivati bez političke volje vladajućih!

Da DORH  radi svoj posao, prvo bi trebalo ispitati od kuda Borisu Miletiću u imovinskoj  kartici stoji da je “teži” od 38 mil. kn ili 5.mil. €.

Ako je plaća gradonačelnika 16 tisuća kuna, a na toj je funkciji od 2006. godine, za to vrijeme zaradio bi 192 000 kuna. Uz plaću gradonačelnika bio je i saborski zastupnik, u Upravno vijeću pulske bolnice i nadzornom odboru Brijuni-rivijera. Sva te primanja daleko su manja od 38 milijuna kuna!

https://www.index.hr/vijesti/clanak/Evo-koliko-zaraduju-gradonacelnici-20-najvecih-hrvatskih-gradova/756087.asp

  • Opće je poznato da IDS kontrolira DORH u Istri, smjenjuje i postavlja rukovodeći kadar, pa ispada smiješno to zazivanje DORH-a od strane pulskog gradonačelnika!

Gdje je moguće da gradonačelnik (Pule) plovi jahtom po Jadranu sa šefovima istarskog DORH-a i istarske policije?

https://kamenjar.com/kajin-moguceistri/?fb_comment_id=1176227295747780_1176245905745919tarskog DORH-a i istarske policije?

Evo što Borisu Miletiću poručuje Damir Kajin, bivši istaknuti član IDS-a i saborski zastupnik

“Od 2017. Istra više novaca povlači iz državnog proračuna no što istome doprinosi. Mi da nemamo mora bili bi gladni. Miletić je jedini gradonačelnik Pule koji za Uljanik nije spreman izdvojiti ni kune, a dnevno je na linku sa šefom Uljanika. Ako Miletić nije znao što se događa sa najvećom tvrtkom u “njegovom” gradu ne zaslužuje trunku poštovanja već samo sažaljenje. Pa nije problem Uljanika nastao 2017. već on traje desetljećima. Miletiću, da li si riječju spomenuo Adris i mirovinske fondove kao suvlasnike Uljanika? Nisi, iako i oni su navučeni na lijepak. Hoće li Grad Pula i Županija osigurati novac za socijalnu bombu koja nam prijeti? Ako Ti ne vjeruješ u Uljanik zašto bi drugi? Ti si na čelu grada koji u tvom mandatu, npr. nije dobio niti jedan novi hotel. Na čelu si grada koji od 2014. više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Uljanik treba krenut ispočetka, biti puno manji da bi sutra bio veći. Vjerujem u Uljanik, ali ne i ovim Planovima restrukturiranja gdje bi Vlada škveru trebala dati 347 mil.€, a strateški partner 24 mil. €, i gdje bi drugih 50 % bio doprinos samog Uljanika iz nekretninskog biznisa. Jasno, onih 24 mil. € trebalo bi osigurati 75 % vlasničkih prava.”

I što je  na kraju godine IDS napravio za Uljanikove radnike?

 Zamislite kako su suosjećajni sa svojim sugrađanima, radnicima Uljanika, nakon što su im upropastili poduzeće i egzistenciju, oni se odriču božičnog domjenka u vrijednosti od 3000 kn u korist radnika !!!

A na troškove reprezentacije Istarske županije utroše  se stotine tisuća kuna

„Financijska sredstva koja IDS tradicionalno namjenjuje za božićni domjenak za članove IDS-a Puljštine, preciznije 3.000 kuna, ove će godine zbog teške situacije u kojoj se Uljanik nalazi biti uplaćena na račun ove humanitarne akcije” izjavio je velikodušno Boris Miletić!

https://www.glasistre.hr/pula/grad-pula-istarska-zupanijai-ids-otkazali-domjenke-novac-preusmjeren-za-uljanikovce-577889

ŠTO RADI DORH ILI UOPĆE NE RADI?

Nikakve daljnje informacije u javnosti nema što je DORH u Uljaniku našao, do kojih je saznanja došao, ali sudeći prema zaplijenjenom brodu u Australiji nakon dva mjeseca što su počeli izvidi DORH-a u Uljaniku, nije stigao pregledati ni najobičnije poslovanje Uljanik Plovidbe, a tu su najveće malverzacije, što potvrđuje nalaz australijske državne inspekcije ANSA.

Opravdano se postavlja pitanje za što, za koga i čega postoje institucije u Republici Hrvatskoj ? Kome one odgovaraju za svoj rad, odnosno nerad? Zar australska državna inspekcija treba tisućama kilometara od Hrvatske raditi posao hrvatskih institucija??? Doista nevjerojatno! Sramotno!

Kako onda očekivati da će netko uopće odgovarati za silne milijarde, za koje se ne zna gdje su i kako utrošene???

Ali se zato po starcima i sirotinji trenira strogoća, a za milijarde kuna nikoga ne privodi policija!

https://guglplus.wordpress.com/2010/03/04/stari-siromasni-djedica-u-zatvoru-zbog-malo-drva/

“Jedna bakica iz okolice Knina svom starom i siromašnom susjedu dozvolila je da iz njenog dvorišta ukloni stablo zasađeno prije 150 godina, ispili ga i uzme za ogrijev. I tu ne bi bilo ništa čudno,da sve to nije gledao susjed kojemu je tko zna na kakav način stala na žulj, koji je pozvao policiju a policija upravu hrvatskih šuma radi krađe dobara.

Uglavnom i bakica i nesretni osamdesetogodišnjak kao najveći kriminalci strpani su u maricu i odvedeni na saslušanje, oduzeto im je nesretno drvo, pila i protiv njih podnešena prijava za krađu drva u vlasništvu hrvatskih šuma.

Da nije tragično bilo bi itekako komično jer pokraj toliko lopova, prevaranata i hoštaplera u ovoj državi policija odvodi ljude iz njihova dvorišta jer su posjekli svoje stablo da se ne smrznu u 21 stoljeću .”

Da vidimo koliko je državnog novca ušlo u Uljanik, prema raspoloživim podacima;

2012.godine Uljanik je kao privatiziran  radničkim dioničarstvom kada su radnici po povlaštenim uvjetima mogli kupiti dionice. Tada su postali najveći dioničar sa oko 47 % vlasništva.

Država Hrvatska kao vlasnik pomorskog dobra na kojem je Uljanik, koje je na temelju hrvatskih zakona proglašeno neotuđivim javnim dobrom, natjerala  je brodogradilišta da se isknjiže iz vlasništva nad njime. To je kao da vam država oduzme zemljište na kojem vam je sagrađena kuća.

Time su brodogradilišta ostala bez vrijedne imovine, pa je onda stvorena i obveza države da ih obešteti za taj gubitak. Država je kroz obeštećenje za pomorsko dobro otpisala više od milijardu kuna duga na temelju aktiviranih jamstava za njegove kredite.  Uljanik je tada preuzeo  3. maj iz Rijeke, kojem je, za pomorsko dobro isplaćena odšteta od 3,2 milijarde kuna.

Uljanik je zatim u skladu s uvjetima Europske komisije privatiziran kako i danas izgleda njegova vlasnička struktura.

Znači da je država dala Uljaniku 1 milijardu, a 2. maju 3,2 milijarde kuna.

DORH U ULJANIKU PO ODLUCI VLADE

Ukupan iznos državnih jamstava prema Uljanik grupi iznosi 4.292.105.949 kn. po srednjem tečaju HNB-a. U taj iznos nisu uključene naknade za raskid ugovora, neplaćene naknade i kamate po jamstvima i kreditima  i kamate, za koje RH jamči kao i za glavnicu.

uljanik 1

http://hr.n1info.com/Binary/223/Izvjesce-o-drzavnim-jamstvima-za-Uljanik.pdf

Vlada je na svojoj sjednici 24.listopada 2018. godine donijela odluku da će;

„sve ugovore koji postoje o gradnji brodova, a koji se odnose na ova jamstva provjeriti zajedno s Državnim odvjetništvom RH i detaljno ispitati njihove pravne posljedice te tako pokušati, koliko je to moguće, najbolje zaštititi interese Republike Hrvatske.

Također, Vlada je zadužila Ministarstvo financija da poduzme sve potrebne radnje radi plaćanja obveza po protestiranim državnim jamstvima koja su odobrena društvima Uljanik Grupe kako bi se smanjio, odnosno izbjegao daljnji trošak kamata.“

Ministarstvo financija je radi naplate tražbine po izdanim jamstvima, kao instrument ishodilo je javnobilježničke ovjerene zadužnice, kojima se omogućava zapljena svih kunskih i deviznih računa, kod svih pravnih osoba koje obavljaju promet po tim računima.

Budući da se na tim računima ne nalaze dostatna sredstva, Ministarstvo financija  provest će ovrhu nad brodovima za koje su data jamstva. Nakon ovrhe nad nedovršenim brodovima, koji su u različitim fazama izgradnje, potrebno je sa Ministarstvom gospodarstva pronaći način da se brodovi dovrše ili prodaju.

https://net.hr/danas/hrvatska/drzava-je-uljaniku-dala-milijarde-za-nove-brodove-a-radovi-nisu-ni-zapoceti-sve-ugovore-ce-provjeriti-dorh/

Brodovi u % izgrađenosti  uljanik2 Hoće li ipak

DORH nakon intervencije Vlade Republike Hrvatske konačno utvrditi prave krivce za propast Uljanika???

Da mi je to doživjeti u državi Hrvatskoj!

Lili Benčik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

U potrazi za Istinom

Uloga Mike Tripala u ubojstvima hercegovačkih franjevaca?

Objavljeno

na

Objavio

Povijesni izvori bilježe stradavanje svećenstva u Hercegovini od samog početka Drugog svjetskoga rata. Međutim, ostaje zabilježeno kako je pravi pokolj katoličkog svećenstva izvršen pred kraj 1944. i početkom 1945. za vrijeme i nakon okončavanja partizanskih akcija zauzimanja Hercegovine. Posebno je na udaru bio Široki Brijeg, samostan i Franjevačka klasična gimnazija u tom hercegovačkom gradiću…

Tek što su završili „Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca“, koji se održavaju svake godine od 4. do 7. veljače, iz Vicepostulature su nas obavijestili o još jednom značajnom otkriću. Naime, nakon godina prikupljanja materijala, svjedočenja direktnih svjedoka i njihovih potomaka i mukotrpnih istraživanja, Vicepostulatura je u općini Promina, blizu Oklaja (kod naselja Mratovo), locirala posljednje počivalište još trojice umorenih hercegovačkih mučenika.

Do sada je naporima Vicepostulature locirano posljednje počivalište 37 od 66 franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, koji su zvjerski pobijeni nakon pada Hercegovine koncem Drugog svjetskoga rata. Najviše ih je stradalo nakon 7. veljače 1945., kada je pao Široki Brijeg. Iako je prvenstveni cilj Vicepostulature i fra Miljenka Stojića pronalazak posmrtnih ostataka i uzdizanje pobijenih hercegovačkih franjevaca na rang mučenika Katoličke crkve, istraživanja koja se provode prilikom potrage za posljednjim počivalištima franjevaca, uvijek nam iznova otkrivaju svu svirepost vremena u kojem su ti mučenici stradali.

Povijesni izvori bilježe stradavanje svećenstva u Hercegovini od samog početka Drugog svjetskoga rata. Međutim, ostaje zabilježeno kako je pravi pokolj katoličkog svećenstva izvršen pred kraj 1944. i početkom 1945. za vrijeme i nakon okončavanja partizanskih akcija zauzimanja Hercegovine. Posebno je na udaru bio Široki Brijeg, samostan i Franjevačka klasična gimnazija u tom hercegovačkom gradiću.

Zatrovani sovjetskom literaturom

Možemo slobodno reći kako su franjevački samostan i njegova gimnazija bili duhovno i intelektualno središte Hrvata u Hercegovini. Osim obrazovanja i prosvjećivanja, samostan i gimnazija bili su snažni centri iz kojih se širila hrvatska nacionalna misao do svih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Brojni polaznici ove gimnazije izrasli su u obrazovane i omiljene župnike koji su, u župama u koje su raspoređeni, njegovali hrvatsku nacionalnu misao, jezik i kulturu.

Još u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, Široki Brijeg je označen kao centar iz kojeg se širio otpor velikosrpskim planovima za Hercegovinu i Hrvatsku. Ogorčenost koju su prema franjevcima i Širokom Brijegu imale strukture velikosrpstva iz vremena Kraljevine Jugoslavije, prenijela se i na komunistički pokret i njihove ideologe. Zatrovan sovjetskom literaturom u kojoj je kler označen kao jedan od glavnih protivnika njihove vizije svijeta, komunistički pokret i njegove partizanske jedinice, prilikom zauzimanja Hercegovine pokazale su svu brutalnost ideološke indoktrinacije u praksi. Kada navedenoj indoktrinaciji dodamo i velikosrpsku mržnju prema franjevcima još iz vremena Kraljevine, te činjenicu kako su glavni zapovjednici „Mostarske operacije“ bili Srbi – kao posljedicu imamo neviđena razaranja i pokolje.

Fotografije samostana, crkve i gimnazije snimljene nakon partizanskog zauzimanja Širokog Brijega, najbolje svjedoče o količini mržnje i bijesa iskaljenoj tokom bitke za taj grad. Odmah po zauzimanju samostana, strijeljano je metkom u potiljak i zatrpano u atomskom skloništu 12 fratara iz ovog samostana. Riječ je uglavnom o profesorima u klasičnoj gimnaziji i bogoslovima. Dan nakon masakra počela je golgota i za druge širokobriješke franjevce koji su se sklonili iz samostana pred topničkom paljbom, a vratili su se u samostan nakon što su borbe prestale. Upravo u toj skupini franjevaca, koja je izbjegla prvi dan masakra u samostanu, sklonivši se u franjevačku mlinicu na rijeci Lištici, treba tražiti imena trojice franjevaca pogubljenih i bačenih u mratovsku jamu kod Oklaja.

O ideološkoj pozadini obračuna s hercegovačkim franjevcima nakon Drugog svjetskoga rata, izlagao sam prije nekoliko godina rad na spomenutom simpoziju. Rad pod naslovom „Ideološka podloga masovnih ubojstava Hrvata u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini za vrijeme i nakon Drugog svjetskoga rata“, jasno pokazuje kako su Crkva i hercegovački franjevci označeni za egzekuciju mnogo prije početka Drugog svjetskoga rata pod utjecajem sovjetske prakse i propagande.

Uloga M. Planinc, M. Tripala i B. Vuletića

No, jedan drugi aspekt navedenih likvidacija slabo je istražen, a posljednje lociranje posmrtnih ostataka trojice hercegovačkih franjevaca ponovno otvara pitanje odgovornosti partizanskih zapovjednika iz Dalmacije za likvidacije hercegovačkih franjevaca i civila nakon okončanja ratnih operacija. Iako smo već naglasili kako je glavni zapovjednik „Mostarske operacije“, u koju spada i bitka za Široki Brijeg, bio Srbin, i to Petar Drapšin, do danas nije do kraja razjašnjena uloga brojnih partizana s područja Dalmacije. Tako ne znamo sa sigurnošću koja je bila uloga Milke Planinc, Mika Tripala ili Brune Vuletića u navedenim operacijama, ali i zločinima koji su potom počinjeni. Do sadaje poznato da su navedeni tokom operacija o kojima smo pisali bili na – navedenom području…

Novu dimenziju za istraživanje odgovornosti nekih od partizanskih zapovjednika, koji su potom postali visoki jugoslavenski državni dužnosnici nakon rata, otvaraju lokacije na kojima su pronađene masovne grobnice. Među njima i posmrtni ostaci pobijenih hercegovačkih franjevaca. Naime, utvrđeno je kako su pojedini franjevci, zajedno s civilima, nakon pada Širokog Brijega i Mostara, odvedeni prema Dalmaciji. Egzekucije su potom izvršene na skrovitim mjestima do kojih osobe koje ne poznaju teren, jako teško mogu doći.

Nedavno otkrivena lokacija posljednjeg počivališta trojice hercegovačkih franjevaca potvrđuje već iznesenu tezu kako su franjevce do mratovske jame kod Oklaja vodili ljudi koji su jako dobro poznavali to područje. Dakle, franjevce je na egzekuciju vodio netko tko je jako dobro poznavao područje Promine, ali i netko tko je imao autoritet na navedenom području i ono najvažnije – netko tko je imao dovoljno političke i vojne snage da zapovijedi likvidaciju skupine franjevaca.

Cijelo vrijeme dok sam pripremo tekst, čitao literaturu i kontaktirao izvore, pojavljuje se jedno ime čiju bi ulogu u navedenim događajima želio raščistiti iz više razloga. Prema dostupnim podacima i izjavama sugovornika upućenih u ovu temu, osoba koja je jako dobro poznavala Prominu, pa i Mratovo i mratovsku jamu, a koja je imala dovoljno političke snage za ovakvu akciju, bio je ni više ni manje nego – Miko Tripalo…!

U jami Golubinka kraj Mratova pronađena još trojica hercegovačkih franjevaca

Jedan od prvaka Hrvatskog proljeća svoju karijeru je počeo kao tajnik Okružnog komiteta SKOJ-a Knin i kao član Okružnog komiteta KPH Knin. U srpnju 1944., Tripalo je izabran u jedinstveni naroodnooslobodilački front za okrug Knin. Tripala za Prominu vežu i pregovori sa četnicima. Malo je poznato kako je upravo Tripalo, tijekom jeseni 1944., četnike s Promine uveo u partizanske jedinice. Upravo koncem 1944. i početkom 1945., bilježimo niz zborova i događaja na području Promine na kojima je nastupao Miko Tripalo.

Svjedočenje fra Miljenka Stojića

Povjesničar Zdravko Dizdar, koji vuče korijene s područja Promine, tvrdi kako je Tripalo na području Promine djelovao tri godine i kako nema čuke koju nije poznavao. Sada je najvažnije pitanje – je li Tripalo znao za mratovsku jamu? Prema povijesnim izvorima, nakon okončavanja Kninske operacije – od 7. studenog 1944. do 9. prosinca 1944. – više stotina zarobljenih njemačkih i hrvatskih vojnika pobijeno je upravo na navedenoj jami. Pokolj ovih razmjera nije se mogao dogoditi bez znanja čovjeka koji je, kako tvrde izvori, poznavao svaku čuku na području Promine…

Kako su hercegovački franjevci na navedenoj jami pobijeni dva mjeseca nakon što je na istom mjestu izvršen pokolj nad njemačkim i hrvatskim vojnicima, možemo sa sigurnošću tvrditi kako je lokacija jame bila poznata i tadašnjem visokom partijskom dužnosniku iz tog kraja – Miku Tripalu. No, je li Tripalo sudjelovao, posredno ili neposredno, u samoj likvidaciji hercegovačkih franjevačkih mučenika? Pitanje smo postavili čovjeku koji je najupućeniji u ovu problematiku, čovjeku koji slijedi i najsitniji trag kako bi došao do istine vezane za pobijene hercegovačke franjevce. Evo što nam je fra Miljenko Stojić izjavio o mogućoj ulozi Mika Tripala u stradanju ove skupine hercegovačkih franjevaca:

„Želio bih najprije istaći da Vicepostulatura ne traži krvnike pobijenih hercegovačkih franjevaca, nego traži same žrtve. Tako je i u ovom slučaju. Međutim, uvijek se u takvim slučajevima neizostavno dođe i do povijesnog konteksta u kojemu se to dogodilo, tko je to napravio… Do sada, istina, neka prikupljena svjedočenja spominju Mika Tripala kao onoga tko je itekako sudjelovao u tim nesretnim događajima na jami Golubinka kraj Mratova, ali na povjesničarima je slijediti i taj i druge tragove da bi se na kraju otkrila prava istina…“

Kao što smo već utvrdili, nakon pada Širokog Brijega skupina zarobljenih franjevaca odvedena je prema Vrgorcu. U Kozici je dio zarobljenika upućen prema Makarskoj, a dio nastavio put dalje prema Zagvozdu. Danas s vrlo velikom sigurnošću možemo tvrditi kako je dio zarobljenika ubijen nad jednom jamom iznad Kozice, na Stazi prema Makarskoj. Drugi su stradali u Zagvozdu, a posljednja skupina, čijom se sudbinom bavimo u ovom tekstu, umorena je na mratovskoj jami kod Oklaja. Iako su partizani likvidacije izvršili već u sumrak, iako su izabrali skrovito i teško pristupačno mjesto, pa čak i betonirali okno jame – tragovi su, ipak, ostali.

Naime, sam čin likvidacije promatrale su dvije skrivene i preplašene pastirice koje su se skrile pod smreku preplašene zvukom partizanskih kamiona. One su pokupile i stvari koje su franjevci odbacivali uz put dok su ih vodili prema gubilištu – pasiće, kape i papiriće s imenima. Upravo zahvaljujući papirićima s imenima koje su franjevci odbacili, kako bi ostao neki trag o njihovu posljednjem počivalištu, danas sa sigurnošću znamo kako su nad mratovskom jamom pogubljeni dr. fra Radoslav Vukušić i dr. fra Fabijan Paponja.

Nažalost, od trećeg papirića ostala su samo slova fra ….. ić, tako da ne možemo sa sigurnošću utvrditi identitet trećeg likvidiranog franjevca, kao ni dviju časnih sestara, koje su prema izjavama svjedoka, također dovedene na jamu zajedno s franjevcima. Pastirice su predmete koje su odbacili franjevci odnijele na Visovac, gdje se godinama, u strogoj tajnosti, služila misa za pobijene franjevce i redovnice.

I ustaše i partizani ‘koristili’ mratovsku jamu!

Prema dostupnim informacijama i izvorima, mratovsku jamu Golubinku prvi su počeli, kao gubilište, koristiti ustaše, koji su u lipnju 1941. nad njom pogubili 43 Srbina iz Knina. Stradali su bili istaknuti politički predstavnici srbijanskih stranaka iz vremena Kraljevine Jugoslavije, te pripadnici četničkog pokreta. Iako je poimenično utvrđen točan broj Srba koje su ustaše ubili, to nije smetalo velikosrpskoj propagandi, koja je godinama tvrdila kako je nad Golubinkom pogubljeno čak 1500 Srba iz Knina i okolice. Licitacija s brojem pobijenih Srba nad Golubinkom posebno je bila aktivna pred Domovinski rat.

Godinama su nad Golubinkom organizirane komemoracije „nedužnim srpskim žrtvama“. Istodobno, nitko nikada niti jednom riječi nije spomenuo činjenicu kako je u tu istu Golubinku, koncem 1944., pobijeno i ubačeno više stotina hrvatskih i njemačkih vojnika koji su tamo dovedeni nakon pada Knina. Također, do današnjeg dana nitko niti jednom riječju, barem službeno, nije spomenuo hercegovačke franjevačke mučenike koji su svoj ovozemaljski put završili nad mračnim dubinama Golubinke…

Željko Primorac / 7Dnevno

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

U potrazi za Istinom

‘Što ćeš raditi kada dođeš kući’?

Objavljeno

na

Objavio

Jedan od najzanimljivih dokumenata nedavno pronađenih u arhivima, akojega je na društvenoj mreži facebook objavio Igor Vukić: Upute zatočenicima puštenim iz sabirnih i radnih logora, dakle iz Jasenovca, Lepoglave i Stare Gradiške, kako da se ponašaju na slobodi.

Dokument je iz 1944. godine i pokazuje kako se tadašnja država nastojala pobrinuti i za rehabilitaciju bivših zatočenika.

Uz ostalo, pozivala ih je da se jave ako nemaju posao pa će im država, ND Hrvatska, pomoći da ga pronađu.

Naravno, uvjet je bio da prestanu slušati neprijatelje koji govore protiv Hrvatske.

Vlast će im pomoći da se ne osjećaju prepušteni sami sebi, bespravni i nezaštićeni zbog svojih prijašnjih čina, zbog kojih su bili zatočeni…komentirao je Igor Vukić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari