Connect with us

Politički rentgen

Hoće li izbori u HDZ-u pokazati zajedništvo ili frakcijske podjele?

Objavljeno

-

….U ozračju klanovskih bitaka unutar lokalnih organizacija HDZ-a, provest će se i ovi unutarstranački izbori što nije ništa novo ni neobično, a sve je više pokazatelja da će pobjede odnijeti one struje koje su sklone Andreju Plenkoviću i jakom HDZ-u. Snaga i stabilnost HDZ-a podjednako je važna današnjem vodstvu stranke, članovima i simpatizerima, kao što bi trebala biti važna i svima onima koji se vide kao mogući nasljednici Andreja Plenkovića….

 Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 Činjenica je, sviđalo se to nekome ili ne, da je HDZ danas najstabilnija državotvorna stranka u Republici Hrvatskoj, što u dugom nizu pokazuju sva relevantna ispitivanja javnog mnijenja. Umjesto trenda pada kojega su mnogi najavljivali, a unutar HDZ-ovih frakcija neki i otvoreno priželjkivali, svjedočimo trendu stabilnosti i rasta  popularnosti stranke što se neminovno preslikava i na stabilnost vladajuće koalicije koliko god ona neprincipijelna bila.

O neprincipijelnosti HDZ-ove koalicije sa SDSS-om, s kojom nije najsretnija velika većina članova, simpatizera i istaknutih pojedinci iz vrha stranke, a koji su to i javno komunicirali, moglo bi se politološki raspravljati u nedogled i dokazivati da takva politika je ili nije na tragu Tuđmanovih politika pomirbe, no na kraju dana stabilnost stranke, postojanost vlasti i stabilnost Republike Hrvatske ostaje kao ono što je recentno bitno i najvažnije, tako da su kritike u tom kontekstu izgubile svoju oštricu. Nespremnost takozvane desnice u Hrvatskoj na bilo kakvu suradnju s HDZ-om pod vodstvom Andreja Plenkovića, dovela je HDZ u poziciju neprincipijelne koalicije, koja čini se, vlada uspješnije i principijelnije od bilo koje vladajuće koalicije do sada, ispunjavajući sve strateške ciljeve od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku! Potpuno rasulo na lijevom i desnom političkom spektru u Hrvatskoj, daje nam za pravo tvrditi da će HDZ i nadalje, bez obzira na sve krize kroz koje Hrvatska prolazi, bez obzira na sve legitimne udružene oporbene aktivnosti u koje se uključio i predsjednik Milanović, biti i ostati najjača stranka s dobrim izgledima na sljedećim parlamentarnim izborima.

U tom ozračju obavit će se unutarstranački izbori u HDZ-u na kojima će 17. listopada članstvo birati predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a, organizacija HDZ-a gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba. Na žalost onih koji su u ozračju ovih unutarstranačkih izbora u HDZ-u vidjeli i priželjkivali početak kraja Andreja Plenkovića, čini se, dogodit će se upravo suprotno i Andrej Plenković će nakon ovih izbora još više učvrstiti svoju vladajuću poziciju u stranci. Za svakog pismenog analitičara ta je pozicija potpuno normalna i očekivana , jer za promjene u vrhu stranke i ozbiljnu političku odgovornost potrebno je da vodstvo stranke doživi ozbiljne političke poraze, kojih do sada jednostavno nije bilo.

Komotna vladajuća pozicija, u situaciji kada na lijevoj i desnoj strani ne postoji ozbiljan politički protivnik, svaku stranku može dovesti u poziciju prepotentne oholosti i nedodirljivosti, što se onda pretvara u autokraciju, koja na dugi rok može biti pogubna. U tom kontekstu, pobjednicima je potrebna „Dalićeva poniznost“ služenja narodu, jačanje emocija, demokršćanskih vrijednosti i domoljublja, što vrlo vješto populistički koristi Zoran Milanović, koji se preko noći od rušitelja hrvatskog nogometa i „isušivača nogometne močvare“,  sa svojim „svastikarom“ ministrom Jovanovićem, pretvorio u prvorazrednog navijača hrvatske nogometne reprezentacije. HDZ tu zatomljenu emociju mora vratiti u svoje dvorište, kroz političke i kulturno umjetničke projekte! Demokršćanske vrijednosti, domoljublje, istinska briga za braniteljsku populaciju, deklarativno su utkani u HDZ-ove politike, a svako zanemarivanje tih postulata u trenutku HDZ-ove dominacije nema nikakvo opravdanje, osobito u nametnutoj utakmici u kojoj se dokazuje tko je veći, a tko manji Hrvat ili katolik. Tko je veći, a tko manji domoljub, ne može se dokazivati gromoglasnim bubanjem u prsa, već jedino vidljivim projektima i domoljubnim sadržajima. Ministar Tomo Medved, kao istinski zaštitnik braniteljske populacije i svih vrijednosti Domovinskog rata, ima svoju prvorazrednu ulogu u HDZ-u i zbog toga se upravo na njega vrše neviđeni medijski pritisci.

U HDZ-u postoje i domoljubni i demokršćanski potencijali, osobito na istoku Hrvatske gdje je župan Anušić na takvim postavkama odnio briljantnu izbornu pobjedu. Na takvim politikama, osluškujući bilo konzervativnog biračkog tijela, HDZ je nakon dugo godina dobio svog gradonačelnika Osijeka Ivana Radića. Ivan Anušić i Ivan Radić, najbolji su odgovori trećem Ivanu, Ivanu Penavi, na sve njegove politikantske kritike HDZ-a koje će se pokazati kontraproduktivnim, što se moglo zaključiti iz slučaja Miroslava Škore. Ako Ivan Penava nastavi populistički politizirati Škorinom logikom, vrlo vjerojatno će proći kao Miroslav Škoro, ili kao Darko Milinović u Lici!? Domovinski pokret na čelu s Ivanom Penavom, čini se, borit  će se za prelazak izbornog praga, a ista sudbina čeka Hrvatske suvereniste!? Danas je razvidno, da je Ivan Anušić apsolutni pobjednik, kako na velikoj političkoj sceni tako i u frakcijskim borbama s unutarstranačkim klanovima koji su mu pokušali nametnuti svoju dominaciju u kadrovskim križaljkama i postaje nezaobilazan čimbenik u svakoj HDZ-ovoj pobjedničkoj projekciji.

U GO HDZ-a u Zagrebu neće se dogoditi ništa novo ni revolucionarno. Bivša postavka s Mislavom Hermanom na čelu, ojačana nekim novim ministarskim imenima u predsjedništvu, ne ostavlja dojam da se HDZ ozbiljno priprema za svoje najbolje rezultate u metropoli. Nakon raspleta izbora za gradonačelnika Zagreba, kada u vrlo čudnom spletu  okolnosti favorizirani Davor Filipović nije uspio ući u drugi krug, očekivalo se da će Andrej Plenković posegnuti drastičnijim promjenama u toj važnoj organizaciji.

Danas imamo situaciju da Davor Filipović ima otvorenu podršku Andreja Plenkovića kao kompetentan znanstvenik i političar čistih ruku, a s druge strane pouzdani izvori nam tvrde da klanovske strukture  u Zagrebu nisu baš sretne s  Filipovićevim ambicijama i njegovom strelovitom hijerarhijskom usponu na stranačkoj ljestvici. U situaciji kada je Zagreb dobio nesposobnog Tomislava Tomaševića i njegovu ekipu aktivista na vodećoj poziciji, HDZ ima veliku šansu i otvorenu mogućnost zaustaviti politički rast platforme Možemo koja mu zadire u glasački bazen političkog centra i ozbiljno se pripremati za moguće prijevremene izbore u Zagrebu. Ostaje upitno, može li tu zadaću izvršiti ekipa koja iz nepoznatih razloga nije uspjela Filipovića dovesti u drugi krug zagrebačkih izbora? Ako to usporedimo s predsjedničkim izborima, mogu slobodno tvrditi kao kompetentan svjedok vremena, da bi politička sudbina Ivana Anušića bila apsolutno upitna, da kao šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović nije uspio s njom ući u drugi krug predsjedničkih izbora.

U ozračju klanovskih bitaka unutar lokalnih organizacija HDZ-a, provest će se i ovi unutarstranački izbori što nije ništa novo ni neobično, a sve je više pokazatelja da će pobjede odnijeti one struje koje su sklone Andreju Plenkoviću i jakom HDZ-u. Snaga i stabilnost HDZ-a podjednako je važna današnjem vodstvu stranke, članovima i simpatizerima, kao što bi trebala biti važna i svima onima koji se vide kao mogući nasljednici Andreja Plenkovića. HDZ si ne smije više nikada dozvoliti potonuće iz vremena Sanaderovih suspekcija i to bi trebao biti osnovni interes, a svako frakcijsko slabljenje HDZ-a ide kao voda na mlin udruženoj lijevoj i desnoj oporbi!

Kazimir Mikašek-Kazo  

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari