Pratite nas

Hoće li kurvanje i šverc pomoći hrvatskom BDP-u

Objavljeno

na

Nemojte se začuditi ako na nekoj od narednih Vladinih press konferencija vidite Branka Grčića odjenutog u sako kakav dolikuje kakvom svodniku te pritom obznanjuje da je nakon 10 kvartala uzastopnog pada konačno zabilježen rast BDP-a! Sve to zahvaljujući ESA 2010 metodologiji izračuna prema kojoj se u bruto domaći proizvod ubraja prostitucija te krijumčarenje i prodaja droge i alkohola!

Hoće li kurvanje i šverc pomoći hrvatskom BDP-u

Primjena nove metodologije kreće od rujna 2014 uz, naravno, ponovni izračun prethodnih podataka od BDP-u, a sve kako bi se građane moglo dezinformirati o tome kako je sveopći osjećaj siromaštva i beznađa u ovoj zemlji svo ovo vrijeme bio lažan.  To bi valjda trebalo probuditi onaj optimizam koji se očekuje od ulagača ali i građana koji su sve suzdržaniji prema potrošnji ali i prema državi koja se nameće kao kolovođa.

Clipboard03kapitalafotka3

S obzirom da se radi o načelno ilegalnim djelatnostima za koje ne postoji pouzdana ukupna vrijednost, EU birokrate će zadovoljiti i “kvalitetna procjena”, što je također stvar metodoloških naputaka po kojima će birokrati raditi izračune. Osjećaja radi, prostitucija i droga u Velikoj Britaniji procjenjuje se na 0,7% BDP-a.

Prema procjenama DZS-a prostitucija i droga u Hrvatskoj teška je između 2,3 i 4,5 milijardi HRK, odnosno 0,8% BDP-a u prvom slučaju do 1,5% BDP-a u drugom slučaju. Iz ove procjene mogli bismo reći kako hrvatska vlast i njena birokratska mašinerija drži svoje sugrađane i više nego duplo promiskuitetnijima od Britanaca. Naravno, ja ne mogu znati ima li u tome istine, ali ruku na srce ne mogu ni birokrati bez obzira na metodološke naputke.

Stoga na njihovu procjenu gledam više kao na izraz sumnjičavosti vlasti prema građanima koje će uslijed sve slabije naplate poreznih prihoda radije držati natprosječno promiskuitetnima (što znači da svoj novac obrću u ilegali) nego li jednostavno siromašnima – što pak smatram jedinom istinom u našem slučaju, i to upravo zahvaljujući svemu onome što čine (sve jači) vlastodršci, od prošle godine potpomognuti EU mašinerijom istog kalibra.

U konačnici nije ni bitno kolika je vrijednost prostitucije i droge u jednoj nacionalnoj ekonomiji

Bitno je tek ono što će (bolji) rezultat nove metodologije omogućiti vlastodršcima. Nema sumnje kako će povoljniji izračun vrijednost ekonomije momentalno smanjiti razinu fiskalne neodgovornosti vlastodržaca (prekomjerni deficit i sl.). Javni dug koji se ogleda u BDP-u tako će relativno pasti. U praktičnom smislu za građane, porezne obveznike, to neće donijeti nikakvo olakšanje, upravo suprotno, stvorit će tek povoljniju poziciju za vlastodršce i gurnuti javni dug još malo prema gore.

Na prvi pogled primjena nove metodologije za Hrvatsku je dvosjekli mač.

Vlada žarko želi prikazati rast BDP-a bez obzira na realno stanje ekonomije, a kakvo je to stanje najbolje osjećamo sami u svakodnevnom životu. S druge strane taj novi (bolji) rezultat donosi sa sobom i veće obveze prema EU koje se plaćaju iz državnog proračuna Hrvatske.

Ako kurvanje i šverc pomognu rastu BDP-a i obveze prema EU će biti veće

Dakle ako kurvanje i šverc pomognu da hrvatski BDP nakon 10 kvartala konačno pokaže pozitivan predznak tada će obveze prema EU biti i do 500 milijuna kuna veće. Kakva farsa! Domaći i EU birokrati ukrali nam loptu i sada je jedan drugome namještaju na volej! Ovo što meni kao poreznom obvezniku izgleda kao dilema, rekoh “dvosjekli mač”, nije nikakva dilema jednom Branku Grčiću, jer on ne gubi ništa u slučaju da mora platiti 500 milijuna kuna veću EU članarinu. To ionako nije njegov novac već novac poreznih obveznika, dakle dilema ne postoji. Taj trošak će staviti u korelaciju sa rastom BDP-a pa će isti neinformiranom građaninu on izgledati opravdan. Ipak za poreznog obveznika nema praktične koristi od uzimanja u račun sive ekonomije. Za njega ostaje, kao i obično, tek da plati trošak ove nakaradne političke igre.

Država je javna kuća, BDP kurva, a porezni obveznik bio i ostao – jebena stranka!

kapitalac.wordpress.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Obersnel: Potop SDP-a i koalicijskih partnera

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Rijeke i član SDP-a Veljko Obersnel izjavio je u ponedjeljak da je izborni rezultat potop te stranke koja je u krizi koju treba riješiti ‘restartom’, a ustvrdio je i da je poruka birača jasna – kompletno predsjedništvo mora snositi posljedice.

“Teško je ovo što se desilo Restartu nazvati uspjehom, to je potop SDP-a i koalicijskih partnera, neki su naivno mislili da se predsjednički i parlamentarni izbori mogu izjednačavati, i na tome gajili optimizam. SDP je u krizi, treba mu “restart”, a to je s ovim vodstvom nemoguće. Na to sam upozoravao dvije godine, bio sam u pravu”, rekao je Obersnel za N1.

Ostavku sada već bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića pozdravlja kao moralni čin, ali naglašava kako problem nije samo u Bernardiću, već i u ljudima koji su stvarali ovakav izborni program.

“Osobno mislim da je poruka birača jasna, kompletno predsjedništvo mora snositi posljedice”, ustvrdio je Obersnel.

SDP je odnio pobjedu u VIII. izbornoj jedinici gdje je na listi Obersnel koji je osvojio 4.877 preferencijalnih glasova.

“Zahvaljujem svima koji su glasali za mene kao preferencijalnog kandidata, očito nije bilo dovoljno. Očito je da me birači osme izborne jedinice ne vide u Saboru. U Rijeci sam dobio preko 20 posto preferencijalnih glasova, no u ostatku izborne jedinice nisam dobio dovoljno. Mislio sam da mogu doprinijeti u Saboru, već sam najavio da je to moj zadnji gradonačelnički mandat”, zaključio je Obersnel. (Hina)

Krešo Beljak: Jutro nije pametnije, razočaranje je beskrajno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: 76 potpisa je garantirano

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine poručivši kako bi formiranje nove vlade moglo biti vrlo brzo.

„Nije to danas bio onaj fiksni dogovor buduće parlamentarne većine, ali u svakom slučaju, nastavno na dobru suradnju koju smo imali protekle četiri godine, mislim da je to sasvim normalno. I s moje strane, i strane kolega koji su obnovili mandate ta spremnost postoji. U svakom slučaju 76 potpisa je garantirano”, rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice užeg vodstva HDZ-a.

Smatra kako je logično da su najprije razgovarali s ljudima s kojima su surađivali u dosadašnjem mandatu.

„Ono što je dobro je da iz svih tih razgovora proizlazi vrlo jasna spremnost na nastavak suradnje kao što je to bilo i sada”, poručio je. Pojasnio je kako su jutros bile preliminarne konzultacije o mogućoj koaliciji jer sve te stranke moraju obaviti i svoje procedure.

Upitan hoće li tražiti još nekog partnera kako bi imali još više ruku u Saboru, Plenković je kazao kako će to još vidjeti. Dodao je i da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća analizirati rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Istaknuo je i da su “stvari poprilično jasne jer su bili tako jasni i izborni rezultati i podrška građana”. Smatra i da nemaju vremena čekati “jer Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje”.

„Idemo što prije formirati novi saziv Hrvatskog sabora i novu vladu i krenuti raditi u korist naših građana”, poručio je.

Na potanje kada bi mogla biti nova vlada formirana pojasnio je kako treba pričekati službene rezultate izbora, “a zatim bi nova vlada mogla biti vrlo brzo”.

Premijer Andrej Plenkoviću dobio je potporu nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista u formiranju svoje vlade u inicijalnom krugu konzultacija koje je obavio s njima, objavio je u ponedjeljak na twitteru glasnogovornik Vlade.

“Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a, koju će predvoditi Andrej Plenković”, stoji u tweetu glasnogovornika Vlade Marka Milića.(Hina)

Andrej Plenković: Ovakav rezultat nas obvezuje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari