Pratite nas

Hoće li kurvanje i šverc pomoći hrvatskom BDP-u

Objavljeno

na

Nemojte se začuditi ako na nekoj od narednih Vladinih press konferencija vidite Branka Grčića odjenutog u sako kakav dolikuje kakvom svodniku te pritom obznanjuje da je nakon 10 kvartala uzastopnog pada konačno zabilježen rast BDP-a! Sve to zahvaljujući ESA 2010 metodologiji izračuna prema kojoj se u bruto domaći proizvod ubraja prostitucija te krijumčarenje i prodaja droge i alkohola!

Hoće li kurvanje i šverc pomoći hrvatskom BDP-u

Primjena nove metodologije kreće od rujna 2014 uz, naravno, ponovni izračun prethodnih podataka od BDP-u, a sve kako bi se građane moglo dezinformirati o tome kako je sveopći osjećaj siromaštva i beznađa u ovoj zemlji svo ovo vrijeme bio lažan.  To bi valjda trebalo probuditi onaj optimizam koji se očekuje od ulagača ali i građana koji su sve suzdržaniji prema potrošnji ali i prema državi koja se nameće kao kolovođa.

Clipboard03kapitalafotka3

S obzirom da se radi o načelno ilegalnim djelatnostima za koje ne postoji pouzdana ukupna vrijednost, EU birokrate će zadovoljiti i “kvalitetna procjena”, što je također stvar metodoloških naputaka po kojima će birokrati raditi izračune. Osjećaja radi, prostitucija i droga u Velikoj Britaniji procjenjuje se na 0,7% BDP-a.

Prema procjenama DZS-a prostitucija i droga u Hrvatskoj teška je između 2,3 i 4,5 milijardi HRK, odnosno 0,8% BDP-a u prvom slučaju do 1,5% BDP-a u drugom slučaju. Iz ove procjene mogli bismo reći kako hrvatska vlast i njena birokratska mašinerija drži svoje sugrađane i više nego duplo promiskuitetnijima od Britanaca. Naravno, ja ne mogu znati ima li u tome istine, ali ruku na srce ne mogu ni birokrati bez obzira na metodološke naputke.

Stoga na njihovu procjenu gledam više kao na izraz sumnjičavosti vlasti prema građanima koje će uslijed sve slabije naplate poreznih prihoda radije držati natprosječno promiskuitetnima (što znači da svoj novac obrću u ilegali) nego li jednostavno siromašnima – što pak smatram jedinom istinom u našem slučaju, i to upravo zahvaljujući svemu onome što čine (sve jači) vlastodršci, od prošle godine potpomognuti EU mašinerijom istog kalibra.

U konačnici nije ni bitno kolika je vrijednost prostitucije i droge u jednoj nacionalnoj ekonomiji

Bitno je tek ono što će (bolji) rezultat nove metodologije omogućiti vlastodršcima. Nema sumnje kako će povoljniji izračun vrijednost ekonomije momentalno smanjiti razinu fiskalne neodgovornosti vlastodržaca (prekomjerni deficit i sl.). Javni dug koji se ogleda u BDP-u tako će relativno pasti. U praktičnom smislu za građane, porezne obveznike, to neće donijeti nikakvo olakšanje, upravo suprotno, stvorit će tek povoljniju poziciju za vlastodršce i gurnuti javni dug još malo prema gore.

Na prvi pogled primjena nove metodologije za Hrvatsku je dvosjekli mač.

Vlada žarko želi prikazati rast BDP-a bez obzira na realno stanje ekonomije, a kakvo je to stanje najbolje osjećamo sami u svakodnevnom životu. S druge strane taj novi (bolji) rezultat donosi sa sobom i veće obveze prema EU koje se plaćaju iz državnog proračuna Hrvatske.

Ako kurvanje i šverc pomognu rastu BDP-a i obveze prema EU će biti veće

Dakle ako kurvanje i šverc pomognu da hrvatski BDP nakon 10 kvartala konačno pokaže pozitivan predznak tada će obveze prema EU biti i do 500 milijuna kuna veće. Kakva farsa! Domaći i EU birokrati ukrali nam loptu i sada je jedan drugome namještaju na volej! Ovo što meni kao poreznom obvezniku izgleda kao dilema, rekoh “dvosjekli mač”, nije nikakva dilema jednom Branku Grčiću, jer on ne gubi ništa u slučaju da mora platiti 500 milijuna kuna veću EU članarinu. To ionako nije njegov novac već novac poreznih obveznika, dakle dilema ne postoji. Taj trošak će staviti u korelaciju sa rastom BDP-a pa će isti neinformiranom građaninu on izgledati opravdan. Ipak za poreznog obveznika nema praktične koristi od uzimanja u račun sive ekonomije. Za njega ostaje, kao i obično, tek da plati trošak ove nakaradne političke igre.

Država je javna kuća, BDP kurva, a porezni obveznik bio i ostao – jebena stranka!

kapitalac.wordpress.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U Baranji izumljen jednostavan prenosivi respirator – ‘Možemo proizvesti stotinu komada dnevno’

Objavljeno

na

Objavio

Mnogi poduzetnici ne žele prepustiti budućnost samo u ruke Vlade, već su se okrenuli proizvodnji koja je potrebna ovim kriznim vremenima.

Tako u baranjskim Kneževim Vinogradima, umjesto da se bave, kao i do sada, izradom tehnologije za pročišćavanje otpadnih voda spremni su proizvoditi prijeko potrebne respiratore.

Prateći naputke medicinske struke izumili su praktičan, jednostavan stroj koji će spašavati živote. Potrebna je dozvola i, kažu, kreću u proizvodnju.

U srcu Baranje, tvornica se do pojave korone bavila pročišćavanjem vode, a sada će, govore, čistiti pluća. Jer kako su izvozili izvan Hrvatske zbog zatvorenih granica, promet im je pao za 90 posto, no ne plaču, već se društveno odgovorno ponašaju, pa su odlučili okrenuti ploču.

Zovu ga ventilator

“Pošto smo htjeli dati neki doprinos građanima Hrvatske. Odlučili smo razvijati neke proizvode koje mogu biti od pomoći u borbi protiv koronavirusa”, rekao je Atila Borbaš, direktor tvrtke Bor-plastika za RTL.

Baranjski inovatori ga zovu ventilator, no to je zapravo respirator. Pojednostavljen, ali spašava živote.

“Pneumatski klip koji izbacuje pločicu koja tiska mijeh i samim tim distribuira zrak dalje u pluća”, izjavio je Rade Trbović, tehnolog u tvrtki Bor-plastika.

Čekaju zeleno svjetlo Vlade

“Treba 400 mililitara 12 puta u minuti i mi smo napravili ovaj uređaj koji ispunjava te norme s tim da može biti izmjenjiva brzina utiskivanja”, objasnio je Trbović.

No i dalje usavršavaju proizvod, koji čeka samo zeleno svjetlo Vlade te mogu krenuti u proizvodnju i to do čak oko stotinu komada dnevno.

“U nekim normalnim situacijama svaka država, svaka bolnica ima određeni broj kliničkih respiratora i to je u redu, ali za takve situacije kao što je ova epidemija gdje možemo očekivati puno veći broj da je potreban takav jedan vid pomagala”, rekao je Borbaš.

Kao radni naziv koriste izraz “krizni respirator” jer ne samo da uvelike pomaže u kriznim situacijama nego u doba krize, 60 radnika tvornice koji nisu dobili otkaze, neće ih ni dobiti, ako počnu proizvoditi. Iako je klinički respirator naprava koja je sofisticiranija, ovaj će itekako biti u funkciji pomoći, a državu stajati neusporedivo jeftinije.

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Josipova žrtva nije bila uzaludna – Ne smijemo odustati od Hrvatske kakvu je on sanjao

Objavljeno

na

Objavio

Danas, na 29. obljetnicu Krvavog Uskrsa s velikim pijetetom prisjećamo se prvog poginulog hrvatskog redarstvenika u Domovinskom ratu – Josipa Jovića.

S velikim ponosom i zahvalnošću prisjećamo se svih hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrijednije, svoje živote, kako bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Njihova žrtva nije bila uzaludna i danas nam je vodilja kroz život. Ukazuje nam kako NIKADA ne smijemo odustati od svojih snova i Hrvatske kakvu su oni sanjali, a DAROVALI su je nama. To je naša trajna obveza prema svakoj žrtvi i prema našoj djeci za BOLJU, PRAVEDNIJU I JEDINU NAM HRVATSKU, komentirao je Milijan Brkić

Neka vam je vječna slava i velika hvala 🙏🇭🇷❤️

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari