Connect with us

Politički rentgen

HOĆE LI MOST BITI DOISTA JEZIČAC NA VAGI?

Objavljeno

on

U moru monstruoznih medijskih spinova, u tsunamiju neviđene pogromaške kampanje uperene protiv HDZ-a preko glave Tomislava Karamarka u posljednjih pet godina, u toj političkoj bari, rodio se novi „krokodilčić“ MOST! Dok su se „veliki krokodili“ tukli u neravnopravnoj borbi, MOST je elegantno uzeo 19 mandata na zadnjim izborima, zahvaljujući demokršćanskim glasovima onih glasaća koji su povjerovali kmerskim tiskovinama i za svaki slučaj, umjesto „zločincu“ Karamarku i „zločinačkoj organizaciji“   dali svoj glas novim spasiteljima Hrvatske. Dokument ovjeren kod javnog bilježnika dao im je novu snagu i vjerodostojnost sve dok tu vjerodostojnost nisu izgubili na sveopće zgražanje  svojih glasaća i cijele Hrvatske u neviđenom ucjenjivačkom pohodu na fotelje. Gromoglasne „reforme“ ostale su na slovu „r“, a reformirati nisu uspjeli ni ucjenama ugrabljene resore gospodarstva i MUP-a. Tamo i nadalje stoluju i upravljaju lijevi gospodari Hrvatske! Za svaki slučaj, Milanovićevi kadrovi, neka se nađu u nekom novom „preslagivanju“!?

Više nema monstruoznog medijskog pogroma Plenkovića i HDZ-a, HDZ je postao gospodska stranka, poželjna svakom normalnom biraču, stranka koja ne želi sukobe, koja gasi raspirene svjetonazorske ratove, inkluzivna je, širokogrudna s programom koji obećava. Ekonomski program koji nudi HDZ  obećava i zbog toga što dolazi iz pera i usta visoko kompetentnih ekonomskih stručnjaka kao što su Goran Marić, Tomislav Čorić, Ivana Maletić, a nadasve aktualni ministar financija Zdravko Marić koji se dokazao s nekoliko vrhunskih ekonomskih zahvata u ovoj sveopćoj političkoj rošomonijadi. Dakle, ekonomski „poker“ snova!

Takvih stručnjaka MOST nema ni u znakovima, a najbolji za ekonomska poput prof. Lovrinovića  su ih s pravom  napustili. Takvih eksperata nema ni SDP, nikada ih nije ni imao o čemu svjedoče dokazi iz njihove četverogodišnje „kukurikaške“ katastrofe. Ako nema stručnjaka, a nema, onda nema ni reformi, nema ni ispunjavanja predizbornih obećanja, ma koliko ona bila lijepo zapakirana. Najveći MOST-ov „ekspert“ je kadar JNA, Vlaho Orepić!?

Ni MOST ni SDP nemaju ni približno podršku međunarodnih institucija, poglavito financijskih o kojima ovisi daljnja budućnost zaduživanja Hrvatske koje će biti povoljno samo u slučaju stabilnosti nove Vlade. SDP je odavno, nakon „Lex Perković“ potpuno izgubio vjerodostojnost u međunarodnim krugovima.

 Takvu, kristalno jasnu poruku, o važnosti stabilne Vlade, dobili smo od sve tri utjecajne „rejting“ agencije!

S MOSTOM ni jedan Vlada ne može biti stabilna, ni lijeva ni desna, jer MOST-ova, javno obznanjena politička platforma je rušenje i micanje s političke scene i lijeve i desne najveće stranke u Hrvatskoj. Dokidanje tog „malignog“ bipolarizma san je psihijatra s Neretve i nema sumnje da će Petrov na tome ustrajati živ ili mrtav!

Dakle, kojim motivom bi se trebali voditi birači  i glasovati za MOST? Karamarka više nema, mediji su gotovo „fifti-fifti“ za Plenkovića i Milanovića, nema afera, nema lopovluka, barem na desnoj strani, nema pogroma i čini se kako smo stvarno ušli u jednu gospodsku, civiliziranu kampanju. Svi moji poznanici demokršćanskog svjetonazora,  pod utjecajem mainstream medija, dajući glas za MOST, protestno su glasovali protiv HDZ-a potajno se nadajući da će MOST ipak u koaliciju s HDZ-om. To se i obistinilo, a kakva je to sramotna koalicija bila svjedočili smo do nedavno. To je bila koalicija za pogrom HDZ-a, za odsijecanje jedne glave od dvije hobotnice koje opsesivno želi odsjeći  Božo Petrov, samoproglašeni spasitelj Hrvatske!

Božo Petrov je djelomično uspio, uklonio je Karamarka, srušio Vladu, izmanipulirao Oreškovića, od HDZ-ovaca napravio budale, ali potrošio je svoj politički legitimitet, pogazio je ovjereni dokument, nije napravio ni jednu reformu, prevario je birače, a na čelo HDZ-a, na vlastitu štetu, doveo je čovjeka kojemu ne može „očistiti ni cipele“ po političkom znanju, iskustvu i diplomatskim kompetencijama! O svjetonazoru gospodina Plenkovića kritički ćemo razgovarati kada za to dođe vrijeme, ali ni na ovom, svjetonazorskom  pitanju, ne može se reći da je „Petrov veći Hrvat“ ili „veći kršćanin“ od gospodina Plenkovića.

Ne postoji ni jedan razlog da demokršćanski korpus podari makar i jedan glas MOSTU! MOST nije ni lijevo ni desno, preferira neku neobjašnjivu tripartitnost, o ključnim svjetonazorskim pitanjima nije rekao ni riječ, o lustraciji još manje. Desnica, koja inzistira na tim pitanjima dati će svoj glas „pravašima“, dati će svoj glas idejama Hasanbegovića. MOST ni na desnici nema objektivno nikakve šanse.

Hoće li MOST biti taj jezičac na vagi? Naravno, usudim se prognozirati, ne će! MOST će od 19 mandata koje je dobio na prošlim izborima ,a sam Bog i APIS znaju kako, biti sretan s 8 velikih mandata, a neki insajderski analitičari smatraju da bi trebali biti sretni i s prelaskom praga.

Tko će biti taj jezičac na vagi pri sastavljanju nove Vlade? „Jutarnji list“, a njih uvijek treba uzimati s rezervom, tvrdi da se Plenković bori za 60 mandata. To je tek jedan mandat više nego što je ostvario T.Karamarko i taj je rezultat proglašen gubitničkim. Čini mi se, nije važno koliko će brojčano mandata osvojiti HDZ, već je bitno, povijesno bitno, osvojiti barem 8 mandata više od SDP-a što bi HDZ-u garantiralo mirno sastavljanje  saborske većine i imenovanje nove Vlade.

Kada MOST padne na onu realnu političku vrijednost, kada demokršćani shvate da je glas za MOST glas za nestabilnost Hrvatske i nove partitokratske ucjene, može se lako dogoditi rezultat koji prognoziram, može se dogoditi da se protestni glasovi koje je dobio MOST vrate HDZ-u i HDZ bi tada konačno mogao i bez MOSTA sa srodnim partnerima desnog centra, u miru složiti stabilnu Vladu. Poruka da će HDZ s MOSTOM  formirati novu Vladu štetna je i direktno delegira birače prema MOSTU i razbija HDZ-ovo biračko tijelo!

To novo mitsko „preslagivanje“ što nas sigurno čeka, a koje je u čudnim okolnostima pokušao  Karamarko sa istim političkim akterima, od manjina do Milana Bandića, izgledno će se dogoditi  i imati će svoj epilog s kojim mnogi ne će biti prezadovoljni. Čini mi se, trebalo bi zatomiti nerealne političke ambicije i apetite, zaboraviti irealnu želju za apsolutnom pobjedom i u ovom realnom odnosu političkih snaga prihvatiti ponuđeno poštenje i kompetencije za neki novi hrvatski početak. Na ovim ideološkim razvalinama bilo bi dobro pod svaku cijenu izbjeći veliku koaliciju!

Važna svjetonazorska pitanja, lustracija, odnos prema povijesnim istinama iz politike treba prebaciti u transparentno osnažen civilni sektor po Hasanbegovićevom modelu, te  na temelju jasnih programskih ciljeva dodjeljivati sredstva iz proračuna. Ako postoji ideja, a postoji, ako postoje udruge kao „U IME OBITELJI“, „SZOHV“, „HNES“, „HŽD“, „KRIŽNI PUT“, a postoje, ako postoji zdrav, demokratski nacionalni aktivizam, nema razlog da se ta pitanja od nacionalnog interesa, a postoje snažna rezolucijska i deklarativna pravna uporišta, ne bi mogla demokratski riješiti referendumskim inicijativama bez obzira tko bio na vlast. Civilni sektor i postoji kako bi snažno vršio pritisak na vladajuće!

Gospodin Plenković je obećao da će transparentno osnažiti udruge civilnog sektora i tu vidim šansu promicati ideje i prisiliti vladajuće da te ideje ozakone u Hrvatskom državnom saboru.

Osobno sam živo zainteresiran vidjeti set medijski zakona koji predlaže  gospodin Plenković, zakona koji bi trebali znatno utjecati na demokratizaciju i ravnopravnu zastupljenost u najutjecajnijim medijima. Kroz medijske zakone i pravednu primjenu poreznih zakona na  medije, može se obaviti „lustracija bez lustracije“, a medijske aktere prisiliti da sudjeluju u demokratskoj tržišnoj utakmici bez ikakvog pogodovanja! Razvidno je da gospodin Plenković dobro razumije kako se bez medija ne može uspješno vladati i služiti narodu.

Ako smo dobili referendum o braku, zašto ne bismo dobili i referendum o osudi totalitarnog komunističkog režima J.B-T-a, pogotovo uz spoznaju da je nacistički totalitarizam zakonski reguliran?

Sumnjam da bi MOST sudjelovao u bilo čemu sličnom i da će u novoj vladajućoj kompoziciji biti političke volje za ta važna pitanja, a osobito dovoljno saborskih ruku, zakonski se riješiti  tog zla prošlosti!? Saborska većina može biti stabilna, ali bojim se da se oko ovih važnih, svjetonazorskih  pitanja ne će moći naći suglasje bez pritiska javnosti!

Dragi moj hrvatski narode, na nama je red boriti se za istinu koju nam nitko ne će pokloniti! Oni trebaju naš glas i u tome leži naša snaga i snaga demokracije!

Kazimir Mikašek-Kazo

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari