Connect with us

Život

Hoće li Nova godina biti sretna?

Objavljeno

-

Na samom početku Nove godine, pred tobom se otvaraju prve stranice jedne nove, još neispisane knjige.

[ad id=”93788″]

Ova knjiga – jedna nova godina tvog života – sad je još prazna; ipak, i sati i dani brzo prolaze, a stranica za stranicom, kao i do sada, polako će se ispisivati ​​sadržajima koje si sam, ili su drugi upisali u tvoj život – taj neizbrisivi i jedinstveni letopis o postojanju jednog bića – tvoj život.

Što će pisati na tim stranama? I tko odlučuje o scenariju tvoje 2016. godine?

Horoskop? Političari? Tvoj bračni drug, roditelj ili dijete? Ili ti? Da, i ti, ponajviše ti jer tvoj život neće živjeti nitko drugi, ali – hoće li strane tvoje knjige ispisivati ​​samo strasti i osjećaje, prohtjeve i reakcije na trenutne događaje – ili će ih ispuniti mudro provođenje razumnih odluka i planova? Hoće li već sada, na prvi dan Nove godine, dok mnoge druge ljude još čvrsto drži magla mamurluka da ne mogu iskoračiti u svjetlost novog dana i nove godine, razmišljaš li o svemu što bi mogao učiniti u godini koja ti se otvorila kao nezaslužen, a veliki poklon, o svemu dobru kojim bi htio ispuniti svoje vrijeme i svoje postojanje, o onome što valja da se promijeni, da se popravi – o boljem životu?

Ili si očajan i uplašen prognozama koje si čuo na dnevniku ili pročitao u novinama – da će Nova godina biti ispisana crnom tintom sve gorih i gorih vijesti? Hoćeš li se stoga prepustiti sasvim okolnostima, i dozvoliti da svatko drugi osim tebe piše dnevnik TVOG života? Ili u danima koji su pred tobom prepoznaješ SVOJ DIO i želiš dati svoj doprinos? Svoj nezamjenjivi i jedinstveni zadatak koji cijelom tvom životu daje smisao?

Prijatelju, dani će svakako proći, s nama ili bez nas … Vrijeme teče, kao rijeka. Ipak, prvu branu na rijeci je osmislio i načinio čovjek koji je uvidio da ta vodena sila može postati i njegova sila, da može raditi za njega – i umjesto da samo promatra, na obali rijeke, kako voda juri ka svom moru, bez njega i mimo njega, on je tu bujicu dijelom zajazio da njezina sila njemu donese dobro …

Bez obzira na prognoze i postupke političara, i u ratu i u miru, čovjek ima svoj udio u vlastitom životu i od njega ponajviše ovisi da li će godina pred njim biti SRETNA nova godina. Hoće li ON biti sretan.

Jedan čovjek bio je samo rob u Rimskom carstvu, i to upravo na dvoru cara-monstruma Nerona. Bio je to Seneka, rob, ali mudrac. Promatrajući život i svijet oko sebe, Seneka je zapisao: “Ako brod ne zna kud plovi, nijedan vjetar nije mu povoljan.” Kao što kormilar broda ne odlučuje o vjetrovima, već je njegovo da usmjeri brod tako da ga svaki vjetar povede ka željenoj luci – tako i ti drži čvrsto kormilo svog broda (nitko drugi to neće moći ni smjeti) i ne boj se vjetra, i ne opravdavaj vjetrovima svoje lutanje. Ali, za početak, sjedi u tišini i, na početku ove nove plovidbe, dobro razmisli kuda plovi tvoj brod i kuda bi ti želio doploviše na kraju.

Jednoga dana, na završetku svih putovanja i lutanja, kada ljetopis tvog života bude ispunjen do posljednje stranice, i kada se i posljednja bilježnica dnevnika tvog života zatvori, što će moći da se kaže o tebi, o životu koji si prebrodio? Da su te vjetrovi na širokom moru nosili kako su htjeli jer nisi ih umio niti smio ukrotiti nijednim jedrom? Kako nisi znao osmisliti svoju plovidbu? Da nisi razumnim odlukama i postupcima ispunio strane svog ljetopisa?

Prijatelju dragi, jedna nova godina veliki je dar – ona je sastavljena od vremena, nenadoknadivog blaga našeg kratkog života. Zlato i srebro mogu se naknade, ali vrijeme nikada. Sjedi i razmisli – i pažljivo ispisuj svoju NOVU GODINU.

Neka ti je mudra, hrabra i sretna – TVOJA nova godina!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas