Pratite nas

Život

Hoće li Nova godina biti sretna?

Objavljeno

na

Na samom početku Nove godine, pred tobom se otvaraju prve stranice jedne nove, još neispisane knjige.

[ad id=”93788″]

Ova knjiga – jedna nova godina tvog života – sad je još prazna; ipak, i sati i dani brzo prolaze, a stranica za stranicom, kao i do sada, polako će se ispisivati ​​sadržajima koje si sam, ili su drugi upisali u tvoj život – taj neizbrisivi i jedinstveni letopis o postojanju jednog bića – tvoj život.

Što će pisati na tim stranama? I tko odlučuje o scenariju tvoje 2016. godine?

Horoskop? Političari? Tvoj bračni drug, roditelj ili dijete? Ili ti? Da, i ti, ponajviše ti jer tvoj život neće živjeti nitko drugi, ali – hoće li strane tvoje knjige ispisivati ​​samo strasti i osjećaje, prohtjeve i reakcije na trenutne događaje – ili će ih ispuniti mudro provođenje razumnih odluka i planova? Hoće li već sada, na prvi dan Nove godine, dok mnoge druge ljude još čvrsto drži magla mamurluka da ne mogu iskoračiti u svjetlost novog dana i nove godine, razmišljaš li o svemu što bi mogao učiniti u godini koja ti se otvorila kao nezaslužen, a veliki poklon, o svemu dobru kojim bi htio ispuniti svoje vrijeme i svoje postojanje, o onome što valja da se promijeni, da se popravi – o boljem životu?

Ili si očajan i uplašen prognozama koje si čuo na dnevniku ili pročitao u novinama – da će Nova godina biti ispisana crnom tintom sve gorih i gorih vijesti? Hoćeš li se stoga prepustiti sasvim okolnostima, i dozvoliti da svatko drugi osim tebe piše dnevnik TVOG života? Ili u danima koji su pred tobom prepoznaješ SVOJ DIO i želiš dati svoj doprinos? Svoj nezamjenjivi i jedinstveni zadatak koji cijelom tvom životu daje smisao?

Prijatelju, dani će svakako proći, s nama ili bez nas … Vrijeme teče, kao rijeka. Ipak, prvu branu na rijeci je osmislio i načinio čovjek koji je uvidio da ta vodena sila može postati i njegova sila, da može raditi za njega – i umjesto da samo promatra, na obali rijeke, kako voda juri ka svom moru, bez njega i mimo njega, on je tu bujicu dijelom zajazio da njezina sila njemu donese dobro …

Bez obzira na prognoze i postupke političara, i u ratu i u miru, čovjek ima svoj udio u vlastitom životu i od njega ponajviše ovisi da li će godina pred njim biti SRETNA nova godina. Hoće li ON biti sretan.

Jedan čovjek bio je samo rob u Rimskom carstvu, i to upravo na dvoru cara-monstruma Nerona. Bio je to Seneka, rob, ali mudrac. Promatrajući život i svijet oko sebe, Seneka je zapisao: “Ako brod ne zna kud plovi, nijedan vjetar nije mu povoljan.” Kao što kormilar broda ne odlučuje o vjetrovima, već je njegovo da usmjeri brod tako da ga svaki vjetar povede ka željenoj luci – tako i ti drži čvrsto kormilo svog broda (nitko drugi to neće moći ni smjeti) i ne boj se vjetra, i ne opravdavaj vjetrovima svoje lutanje. Ali, za početak, sjedi u tišini i, na početku ove nove plovidbe, dobro razmisli kuda plovi tvoj brod i kuda bi ti želio doploviše na kraju.

Jednoga dana, na završetku svih putovanja i lutanja, kada ljetopis tvog života bude ispunjen do posljednje stranice, i kada se i posljednja bilježnica dnevnika tvog života zatvori, što će moći da se kaže o tebi, o životu koji si prebrodio? Da su te vjetrovi na širokom moru nosili kako su htjeli jer nisi ih umio niti smio ukrotiti nijednim jedrom? Kako nisi znao osmisliti svoju plovidbu? Da nisi razumnim odlukama i postupcima ispunio strane svog ljetopisa?

Prijatelju dragi, jedna nova godina veliki je dar – ona je sastavljena od vremena, nenadoknadivog blaga našeg kratkog života. Zlato i srebro mogu se naknade, ali vrijeme nikada. Sjedi i razmisli – i pažljivo ispisuj svoju NOVU GODINU.

Neka ti je mudra, hrabra i sretna – TVOJA nova godina!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Život

Obilježavanje Svjetskog dana oceana 2019

Objavljeno

na

Objavio

 Na Svjetski dan oceana 8. lipnja Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade pridružio se globalnoj proslavi. Suradnjom s Udrugom ‘La Revolution Albatros’ (Francuska), Ronilačkim centrom ‘Vodice dive’, Gradom Skradinom, OŠ Skradin i Dječjim vrtićom Žižula, nizom događanja obilježen je Svjetski dan oceana. Kreatorica događanje je dr.sc. Ljiljana Zmijanović. Događanje je prijavljeno i vidljivo na službenoj globalnoj bazi World ocean day 2019. https://www.worldoceansday.org/events-list

Ovogodišnja tema ‘Rod i ocean’ naglašava uzajamnost djelovanja oba spola  i oceana u postizanju ciljeva održivog razvoja, očuvanja, održivog korištenja mora i zaštite morskih ekosustava. Stoga je kao centralno mjesto odabran estuarij rijeke Krke, susret, uzajamno djelovanje rijeke i mora.

Poznati hrvatski biolog i publicist Goran Šafarek u uvodnoj riječi naglasio je značaj biološke raznolikosti i prenio iskustva s brojnih  svjetskih ekspedicija u kojima je sudjelovao.

„Svjetski dan oceana je prilika za podizanje globalne svijesti o izazovima s kojima se međunarodna zajednica suočava u vezi s oceanima. Pluća našeg planeta, koji osiguravaju najveći dio kisika koji udišemo, oceani su također glavni izvor hrane i lijekova i kritični dio biosfere. Koncept ‘Svjetskog dana oceana’ prvi je put predložen 1992. godine na samitu u Rio de Janeiru kao način da se proslavi zajednički ocean našega svijeta i naša osobna povezanost s morem, kao i da se podigne svijest o ključnoj ulozi koju oceani igraju u našim životima i načinima očuvanja. Ove godine tema Svjetskog dana oceana je ‘Rod i ocean’, kao usklađeno djelovanje oba spola u aktivnostima povezanim s oceanima kao što su znanstveno istraživanje mora, ribarstvo, rad na moru, migracije morem i trgovina ljudima, politika – izrada i upravljanje“ … „Širiti znanje i ne pristajati na neznanje, težiti izvrsnosti, zadaća je svakog od nas…“ – poručila je dr.sc. Ljiljana Zmijanović koordinatorica i kreatorica događanja.

U kino dvorani u Skradinu održana je projekcija svjetskog  dokumentarnog filma ‘A Plastic Ocean’ (Plastični ocean,) sniman  u čak 60 zemalja i ovjenčan brojnim međunarodnim nagradama. Procjenjuje se da oceane danas zagađuje oko 150 milijuna tona plastičnog otpada, koji izravno ugrožava ekosustav cijelog planeta, kao i živote i zdravlje svih ljudi. Stoga je prošlogodišnji Svjetski dan oceana obilježen temom ‘Sprječavanje onečišćenja plastikom i poticanje rješenja za zdrav ocean’.

Osnovnoškolcima, ali i djeci dječjeg vrtića Žižula prezentirana je profesionalna oprema za podvodno snimanje.  Kućišta za podvodno snimanje najmlađima je bio najveći izazov, pa raspravi nije bilo brzog kraja. Događanje su pratile ekološke akcije na području Vodica u organizaciji Ronilačkog centra ‘Vodice dive’, Stipe Birina. Fotografije biološke raznolikosti potpisuje Goran Šafarek. Održavanje radnih sastanaka omogućio je Restoran Visovac, Marija Kovilić, a vizualni identitet događanja Knjigovežnica Vitić, Dalibora Vitića. Cjelokupan doprinos svih sudionika je ‘pro bono publico’.

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Običaji

55 mladih u narodnim nošnjama primilo sakrament Svete potvrde na Šćitu

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju je u župi Rama Šćit bilo svečano.

Razlog je podjela sakramenta Krizme za 55 mladh župljanki i župljana.

U nazočnosti kumova, kuma, roditelja, rodbine, prijatelja te okupljenih vjernika, pod sv. misom koja je započela u 11 sati, biskup Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BIH, podijelio je sakrament svete potvrde.

Svi krizmanici bili su obučeni u jednu od najljepših nošnji Hrvata u Bosni i Hercegovini, u ramsku narodnu nošnju.

Euharistijsko slavlje uveličali su krizmanici recitacijama, molitvama, prigodnim govorima, čitanjima svetopisanskih čitanja. Tijekom mise pjevao je župni zbor, a na kraju su krizmanici zahvalili biskupu na podijeljenom sakramentu i darovali mu prigodni dar.

Poslije mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje krizmanika s biskupom Tomom kod Ramskog križa, piše Rama-prozor.info.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari