Pratite nas

Reagiranja

HOĆE LI OPET UBITI ISTINU O VUKOVARU?

Objavljeno

na

A ekipa i dalje osipa paljbom, kažem za sad samo verbalnom, po Julijani. Dokad? Jasno je dokad. Dokad su pucali i na Sinišu. Dok je ne ušutkaju.

Piše: Ante Gugo

Vukovar su ubijali mjesecima. Ubijali su ga tjednima. Onda su ga išli dokrajčiti, pa su ga ubijali danima. Kažu oni koji su preživjeli taj pakao da je najdulje trajalo ono vrijeme kad su Vukovar ubijali satima. Neki drugi tvrde da je dulje trajalo dok su ga ubijali minutama. Oni koji iz okupiranog Vukovara nikad nisu izašli vjerojatno bi rekli da su sekunde bile najdulje.

Samo su mrtvi vidjeli kraj rata, rekao je neki pametni grčki filozof. Među njima je i Siniša Glavašević. Čovjek, novinar koji nam je opisivao kako su ubijali Vukovar. Nikad nismo saznali kako su ubili Sinišu, ali znamo zašto su ga ubili. Samo zbog istine.

Siniša je Vukovar branio istinom. On nije nosio pušku, nije pucao, pa ipak netko je pucao u njega. Nekom su riječi koje je u eter izgovarao Siniša Glavašević bile gore nego rafali metaka ili salve granata. Njih se ispuca, pucnjava i eksplozije utihnu, ali riječi ostaju. Njih se pamti prepričava, od njih se gradi kolektivno sjećanje naroda. Od riječi se tka kolektivna svijest nacije.

Vukovar ima posebno mjesto u kolektivnom sjećanju hrvatskog narod.
Vukovar polako postaje dio naše nacionalne svijesti. Kažem tek postaje, jer za to se još borimo isto onako kako se Siniša Glavašević borio da Vukovar ima svoje mjesto u našem kolektivnom sjećanju.

Nekima se ne sviđa to što Vukovar postaje dio naše nacionalne svijesti. Oni misle da trebamo zaboraviti Sinišu i njegove priče o Vukovaru. Oni misle da trebamo predati zaboravu sve naše heroje koji su dali svoj život da bismo ga mi imali. Oni ne bi da ih se jednom godišnje sjetimo u najdostojanstvenijoj koloni na svijetu, nego bi da umjesto toga pjevamo i plešemo, da puštamo balone i zmajeve.

Kad je književnica Julijana Adamović u izvrsnoj kolumni razotkrila svu mizeriju ovog nakaradnog mišljenja i prijedloga, na nju su počeli pucati, verbalno, baš kao na Vukovar u njegovim najtežim danima kad su na Grad pucali iz oružja. Bio je to drugačiji rat pa je i municija drugačija.

Čitam po društvenim mrežama sve te prijetnje i osluškujem, ali ne čujem. Ne oglašavaju se Babe, ni Ženska mreža, ni HHO, pa ni notorni Saša Leković, nitko… A ekipa i dalje osipa paljbom, kažem za sad samo verbalnom, po Julijani. Dokad? Jasno je dokad. Dokad su pucali i na Sinišu. Dok je ne ušutkaju.

Hoće li uspjeti? Ustvari, hoćemo li im dopustiti. Ja odgovor znam.

Ante Gugo

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Četvrta gardijska brigada o Pilselu: ‘Nitko od naših pripadnika ga ne poznaje s ratišta jer nije sudjelovao u borbenim akcijama’

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji iz Četvrte gardijske brigade priopćili su svoj stav o gostovanju novinara i kolumnista Drage Pilsela u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Radi potpunog i pravilnog informiranja javnosti uzimamo si slobodu pojasniti neke pojedinosti o sudjelovanju Drage Pilsela u 4. gardijskoj brigadi. Naime, gospodin Pilsel je u emisiji Otvoreno emitiranoj 11. prosinca 2017. godine iznio podatak da su on i poginuli brat bili pripadnici 4. gardijske brigade, što je nesporno.

Doista poginuli brat Andres Pilsel bio je veliki ratnik u 4. gardijskoj brigadi te je časno prošao sve terene do trenutka nestanka u borbenoj akciji, dok je Drago Pilsel evidentiran u 4. gardijskoj brigadi u period od 11.11.1992. do 28.02.1992. kao prevoditelj za španjolski jezik u Splitu. Dotičnog nitko od pripadnika 4. gardijske brigade ne poznaje s ratišta jer isti nikada s postrojbom nije bio na terenu niti je sudjelovao u borbenim akcijama.

Kao Udruga veterana 4. gardijske brigade neshvatljivo nam je da pojedinci imaju za pravo poistovjetiti se s istinskim ratnicima koji su zaista sudjelovali u obrani Republike Hrvatske.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari