Connect with us

Komentar

Hoće li plakati i ‘sutra’ kada pometu Titovo ime s najljepšeg zagrebačkog trga?

Objavljeno

on

Mo-bu-tu, sriče novinarka na TV-u, čita zapis s poleđine slonove kljove koju je na poklon bio dobio J. B. Tito, a sada se i ta kljova prebacuje s Pantovčaka u rodno mu Zagorje zeleno. Nikad nije jadna novinarka čula za Mobutua Sese Sekua, jednog od desetak najvećih diktatora na svijetu.

sese sekoDa je pogledala, možda bi se i zapitala, hej, a kako to da su Tita obožavali i svi svjetski diktatori?

I kako to da je i Tito njima uzvraćao tu ljubav? Priznajem, i sam sam bio iznenađen s kolikim je lelekom popraćena vijest da je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović “izmjestila” Titovu bistu s Pantovčaka u zagorski muzej. Gledam TV dnevnike i čudim se, jer, to plaču odrasli ljudi, profesori, premijer. Pridružuju im se urednici s HTV-a koji rade – pazi za anale – prilog o tome kako sada izbrendirati Tita kao turistički magnet Hrvatskom Zagorju!? Brend?

Pa, ako sam dobro pratio, još je kao kandidatkinja za predsjednicu Kolinda obećavala kako će maknuti bistu Tita s Pantovčaka, jer je on, ipak, primarno bio diktator. Ona je, s tim programom i pobijedila. Prvog su je dana predsjedanja dočekali mediji s pitanjem – a što je s bistom?, a ona je pričekala i maknula Tita mjesec dana poslije. Oprez je bio opravdan, s obzirom da su zbog micanja jedne obične biste, mnogi skočili kao da je Tito umro tek sada, a ne 1980. No, za razliku od tih godina, sada živimo u demokraciji, u kojoj mjesta ima i za one koji vole Tita. I neće im valjda micanje biste promijeniti intenzitet te ljubavi. Kao niti to, kada, koliko sutra, pometu Titovo ime i s najljepšeg zagrebačkog trga.

[ad id=”40551″]

Davor Ivanković/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari