Connect with us

Kolumne

HOĆE LI “PREŽIVJETI” DINKO CVITAN?

Objavljeno

-

Pitanje Drzavnog odvjetnika u Hrvatskoj je u vijek bilo od izuzetnog značaja, jer se radi o vrlo utjecajnoj poziciji.

Ovih dana, naime, istječe mandat državnom odvjetniku Dinku Cvitanu i nagađanja o imenu njegova nasljednika nisu od jučer.

Na hrvatskoj političkoj sceni na pomolu je novi događaj, koji može donijeti novu nestabilnost, jer se radi o pitanju, koje samo po sebi, izaziva bezbrojna pitanja i sumnje.

U Hrvatskoj je inače tako. Kad god se na neku utjecajnu i dobro plaćenu poziciju treba postaviti neka osoba pojavljuju se različiti ukusi, apetiti,a samim time pobuđuje sumnja, a koja pak rađa nesporazume, razna protivljenja i sukobljavanja.

O isteku mandata državnom odvjetniku i njegovu mogućem nasljedniku se raspravlja već mjesecima, a kako se mandat bliži isteku, polako se kristaliziraju imena koja bi mogla doći na tu poziciju. No, na prvom mjestu je, bar tako govori dosadašnje iskustvo, sadašnji zamjenik glavnog džavnog odvjetnika, utjelovljen u imenu Dražena Jelinića.

Naime, i prigodom izbora Dinka Cvitana na mjesto glavnog državnog odvjetnika jedna od glavnih referenci je bila pozicija dotadašnjeg zamjenika, a nakon isteka mandata na poziciji Glčavnog na poziciju zamjenika vratio se i Mladen Bajić.

Ime Dražena Jelenića hrvatskoj javnosti postalo je poznato kada je, kao tužetelj, radio na slučaju otmice sina generala Vladimira Zagorca. Supruga mu je također sutkinja i radi u županijskom odvjetništvu u Večlikoj Gorici.

Drugi kandidat, Davor Petričević već duži niz godina radi u Državnom odvjetništvu u Osijeku, a već je četvrti mandat na čelu te institucije. Ova institucija radi na nekoliko slučajeva.

Među kojima treba spomenuti slučaj Hypo banke, Riječkih tržnica, ali i ratnih zločina u Sisku. Zadnji slučaj posebno je javnosti poznat zbog činjenice da se u njemu vodila istraga o ulozi Đure Brodarca, a koji je preminuo u Osječkom zatvoru.

Oba kandidata imaju dovoljne reference. No, postavlja se pitanje: može li Dinko Cvitan “preživjeti” na dosadašnjoj poziciji? On je na dužnost stupio 2014. godine, zamjenivši najdugovječnijeg državnog odvjetnika u hvatskoj državi nakon osamostaljenja. Naime, Mladen Bajić tu je dužnost obnavljao 12 godina.

Interesatna je činjenica da su i Cvitan za svojega mandata, ali i Bajić za svojega, označeni kao državni odvjetnici koji su dozvoljavali selektivne istrage vezane za politiku te nerješavanje brojnih slučajeva. Spomenimo samo neke istrage: privatizacija Croatia osiguranja, slučaj “Kamensko”, privođenje generala Bobetka, istraga u BiH protiv časnika HV-a itd… Popis je prilično obiman.

Interesatno je spomenuti da Cvitana po lošim potezima posebno pamte branitelji. Već je postala “legendarna” njegova izjava, 22. travnja 2015. godine, kada je javno rekao da u BiH nisu pokrenute nikakve istrage protiv časnika HV, iako je ga je četiri dana prije, 18. travnja, o tomu obavijestio general Pavao Miljavac.

O važnosti izbora državnog odvjetnika ne treba posebno trošiti riječi. Dobro se znade da se radi o čovjeku koji u svojim rukama ima velike ovlasti te da njegovo nedjelovanje, moguća ispolitiziranost i pristrasnost imaju snažan utjecaj na razvitak nedozvoljenih pojava u društva. Interesantna je činjenica da se o ovom pitanju dugo šutilo.

Tek je SDP-ovac Peđa Grbin nedavno na sjednici sabora zapitao zašto još uvijek prijedlog kandidata za tu poziciju nije upućen u Sabor?

Da li će Dinko Cvitan, dosadašnji državni odvjetnik preživjeti ovo politički vruće proljeće u Hrvatskoj ostaje da se vidi.

Anto Pranjkić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari