Connect with us

Komentar

Hoće li se mini Schengen pretvoriti u maksi Srbiju ili u novu, četvrtu Jugoslaviju?

Objavljeno

on

Ima strahova da je mini Schengen četvrta, nova Jugoslavija u kojoj bi oživjeli neki stari odnosi u kojima bi Srbija imala ekonomsku i političku dominaciju.

Nova zamka za Hrvate u BiH

Iz Bugarske je stigla vijest da je šest zemalja – BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija – prihvatilo izjavu o zajedničkom regionalnom tržištu, o tzv. mini Schengenu, koji će omogućiti slobodan promet ljudi, roba i kapitala.

Ta suradnja zamišljena je kao put tih zemalja u Europsku uniju. Ali ako će se savez temeljiti “na pravilima i standardima EU”, kako će to surađivati države koje se međusobno ne priznaju, a jednu, Kosovo, ne priznaju ni sve zemlje EU?

Kako će surađivati države koje se svako malo sukobljuju, među kojima bar dvije – BiH i Crna Gora – ne znaju pripadaju li sebi jer su podijeljene na skupine koje ih dovode u pitanje.

Ima strahova da je mini Schengen četvrta, nova Jugoslavija u kojoj bi oživjeli neki stari odnosi u kojima bi Srbija imala ekonomsku i političku dominaciju. Srbi se brane tvrdeći među ostalim kako u uniji neće biti najbrojniji, bit će više muslimana zbroje li se svi koji žive u šest država.

Kad je o brojnosti riječ, najgore bi mogli proći Hrvati kojih je u BiH sve manje, a nacija smo koja je uvijek bila žrtva takvih eksperimenata. Stoga bi se Hrvatska morala pobrinuti da našim sunarodnjacima u BiH pruži svu zaštitu.

Milan Ivkošić / VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari