Pratite nas

Događaji

Hoće li Srbija, preko Rusije, zaustaviti rezoluciju o Srebrenici?

Objavljeno

na

Za danas najavljena sjednica Vijeća Sigurnosti UN-a posvećena rezoluciji o Srebrenici odgođena je za sutra. Cijeli su dan trajali pregovori na East Riveru oko dokumenta koji bi najveći zločin u europi nakon 2. svjetskog  rata trebao nazvati pravim imenom. Nacrt dokumenta, kojim se najveći zločin na području Europe od Drugoga svjetskog rata naziva genocidom, pripremila je Velika Britanija.
[ad id=”68099″]
Iako je sinoć izgledalo kao da će rezolucija proći u Vijeću sigurnosti, došlo je do preokreta jer je Rusija zaprijetila vetom, a Velika Britanija ustraje na glasovanju o rezoluciji. Trenutno traju pregovori i konzultacije pet stalnih članica VS-a i pokušavaju Rusiju uvjeriti da ne stavi veto na dokument koji bi trebao biti donesen u povodu 20. godišnjice tog zločina.

Rusija je rezoluciju ocijenila jednostranom. Ne žele da se pokolj 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka nazove genocidom, već predlažu da stoji kako se radi o “najtežim zločinima koji izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice”. Iako se riječ “genocid” spominje 20-ak puta, nigdje se ne spominje da su srpske snage počinitelji zločina. Isto tako, rezolucija priznaje i odgovronost UN-a za propuste koji su doveli do masakra u Srebrenici.

Procjenjuje se da će doći do kompromisa i da Rusija, odnosno Srbija, neće uspjeti zaustaviti rezoluciju o Srebrenici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari